Hippson Lifestyle
Publicerad: 2009-12-31Nyårskrönika: Toppar, floppar och snackisar under 2009
Som vanligt avslutar vi på Hippson-redaktionen året med en sammanfattning av de senaste 12 månaderna. Passa på att minnas 2009, triumferna och skandalerna, tillsammans med oss!
TRONSKIFTEN I DRESSYREN
En epok är till ända, fantastiske Briar har gått i pension. Han slutade på topp, vann först världscupomgången i Scandinavium och brallade sig sedan glatt igenom världscupfinalen i Las Vegas, där han slutade nia. Las Vegas var Briars sista start - världscupfinalen vanns sensationellt av amerikanske hemmaryttaren Steffen Peters. I Globen fick vi återse Briar, men utan Brink i sadeln. Där avtackades han och fick stående ovationer av publiken. Inget öga torrt, tack Briar för allt!
Tinne Vilhelmson Silfvén fick en ny stjärna i Favourit, tillsammans gjorde de kometkarriär på tävlingsbanorna under året. De vann exempelvis SM och hade det bästa svenska resultatet i lagklassen på EM.
Minna Telde lånade pengar och köpte loss sin Don Charly i början på året. I år har det dock varit lite upp och ner för förra årets kometekipage. I världscupfinalen i Las Vegas kvalade Minna in till kürfinalen, men tvingades avstå då Don Chary blev halt. I EM blev det en del missar men ekipaget avslutade mästerskapet med en snygg kür, de slutade tolva och var bästa svenska par i klassen.
Patrik Kittel har haft sitt riktigt stora genombrottsår på de internationella arenorna. Massor av Grand Prix-placeringar på olika hästar kröntes av ett lyckat EM tillsammans med Scandic, där Patrik var bästa svensk i Specialen. Men Kittel fick också känna på kändisskapets baksida. När Epona-TV publicerade en film på hans hyperflexion-framridning i Odense väcktes en riktig nätstorm. Mer om det på annan plats i krönikan!
Även utan Briar har svensk dressyr haft ett hyfsat år, kanske på grund av vitamininjektionen från nya supervisorn och bollplanket Hubertus Schmidt. I Falsterbo tog vårt dressyrlag hem Nations Cup och i EM slutade Sverige fyra. I Globen skördades inga svenska triumfer, där var i stället Adelinde Cornelissen överlägsen.
På EM tändes för övrigt dressyrens kanske största fyrbenta stjärna någonsin. I "den bästa tävling som ridits" kammande Moorlands Totilas, med Edward Gal i sadeln, hem guldmedaljer och världsrekord. I Grand Prix Special fick Totilas dock se sig slagen av landsmannen Parzival, riden av Adelinde Cornelissen. Under meetinget i London i slutet av året passade Gal och Totilas på att överträffa sitt kürrekord från EM. Overkliga 92,3 procent är deras senaste toppnotering!
BERG OCH DALAR FÖR HOPPNINGEN
Meredith Michaels Beerbaum och Shutterfly tog hem världscupfinalen i Las Vegas ännu en gång. Trots ägarbråk åkte Helena Lundbäck dit med Madick. Även Rolf-Göran Bengtsson var kvalad, men tackade nej. Helena hade chans på en fin placering, men Madicks ork tog slut och ekipaget avbröt den avslutande omgången.
Superligan har milt sagt varit en bergochdalbana. Sverige åkte ju egentligen ur 2008, men Kanada tackade nej så vi fick en ny chans. Året inleddes med en sensationell andraplats, följt av en omgång där laget kom näst sist. Och så fortsatte kräftgången... På hemmaplan i Falsterbo blev det i alla fall en hedrande andraplats, och då hade ändå Ninja La Silla trampat på en spik och tvingats avstå. En värdelös avslutning (Gretzers ord) i Dublin till trots, Sverige klarade sig kvar i ligan till nästa år - om än med en hårsmån.
På EM blev svenska laget inte bättre än åtta, en stor besvikelse. Men Rolf-Göran Bengtsson på Ninja La Silla tog sig till individuell final och lyckades, efter en makalös uppryckning, knipa en hedrande sjundeplats. Vann gjorde Kevin Staut från Frankrike. Helena Lundbäck tog revansch genom att vinna en "tröst-1,60" för reserver och för ryttare som inte gått till final.
Svante Johansson och Saint Amour hoppade in i svenska folkets hjärtan genom att vinna världscupen i Göteborg i början på året - i bästa möjliga konkurrens. Saint Amour blev också "odödlig" när han valdes in i Horse of Fame på Ryttargalan i november, framröstad av Hippsons läsare.
En rekordung Alexander Zetterman tog under året plats i seniorlandslaget - och gjorde ingen besviken. Efter ett fantastiskt år får Alexander nu stöd från SOK i sin fortsatta satsning.
Malin Baryard Johnsson missade EM eftersom hon var höggravid, istället sommarpratade hon för första gången. Under hösten fick Alvar en lillebror och efter bara två månader var mamma tillbaka i hetluften. I Globen vann hon två klasser! Bäst i Stockholm var dock Rolf-Göran Bengtsson - som red hem huvudklassen och två bilar.
Under hösten meddelade Maria Gretzer att hon avgår som förbundskapten efter Scandinavium. Anledningen är att vissa landslagsryttare efterfrågat ett nytt tränarupplägg. Febril rekryteringsaktivitet tog vid och ett tag såg det ut som att Peter Wylde skulle bli svensk förbundskapten, eller åtminstone landslagstränare. Men efter ett tag tackade han nej och förbundet fick börja om från noll - med annonsering efter en ny förbundskapten.
ETT HELT OKEJ FÄLTTÄVLANSÅR
Fälttävlansåret inleddes med att förre förbundskaptenen Jan Jönsson fick ta emot hederspriset på Ryttargalan 2008. I Sveriges egen världscupomgång på "Ribban" i Malmö blev det dubbelt tyskt i topp. Bästa svensk var femman Katrin Norling på Pandora Emm.
På EM i Fontainebleau tog svenska fälttävlanslaget en fin fjärdeplats, trots dålig dressyrstart. Det lovar gott inför VM 2010! Bästa svensk på EM var elfteplacerade Linda Algotsson med fantastiske 19-åringen Stand By Me, tätt följd av Malin Larsson och Piccadilly Z på tolfteplatsen.
FÖRBUNDSSTÄMMA, FRISKVÅRD OCH AVHOPP
Svenska Ridsportförbundet höll stämma i slutet på maj, och återigen var frågan om ponnyprispengar uppe för diskussion. Trots att styrelsen förespråkade ett återinförande av ponnyprispengarna på högre nivå sa stämman nej. Helt i linje med RF:s rekommendationer om att barn inte ska tävla om pengar.
SvRF syntes en del ute i offentligheten under året. Förbundet lobbade för ridsport som friskvård, både i Kungsträdgården och i Almedalen.
I och med "butta-bråket" efter FEI:s kongress var ordförande Bo Helander med i diskussionerna kring att skapa ett europeiskt ridsportförbund. Det kan mycket väl bli verklighet.
Hemma i Sverige har Bo, styrelsen och kansliet en tung rekrytering att ta tag i (vid sidan av en ny förbundskapten i hoppning). Sportchefen Tomas Torgersen, som har ett av svensk ridsports viktigaste jobb, har sagt upp sig.
En som stärkt sin maktposition under året är dressyrkommitténs ordförande Per Lundberg. Han blev vald till ny ordförande i avelsföreningen ASVH, där också Jan Brink och Jana Wannius kom med i styrelsen.
STÄNDIGT DENNA DOPNING...
Tony André Hansen överklagade sin dopningsdom från Hongkong till CAS, och det hela drog ut rejält på tiden. Men i slutet av året fastställdes i alla fall domen och Norge förlorade förra årets OS-brons.
Avstängda för otillåten medicinering blev under året bland annat dressyrens Isabel Werth (som på grund av graviditet ändå skulle ha "tagit ledigt") och hoppningens Michael Whitaker.
Årets största svenska skandal var det så kallade Sofia Kroon-fallet, som handlade om hästar som medicinerats bara några dagar före tävling. Ridsportförbundets disciplinnämnd stängde i början på maj av Sofia för otillåten medicinering i 15 månader. Men hon överklagade till Riksidrottsnämnden - och friades. Enligt nämnden hade de internationella reglerna, där karenstider saknas, företräde framför de svenska. Kroon frikändes alltså på formella grunder.
Pinsamt värre blev det för FEI-ordföranden Haya när hennes egen man stängdes av för dopning av sin distanshäst. Och i Tyskland radade dopningsskandalerna upp sig under året, det ledde bland annat till att Björn Nolting fick sluta som landslagsveterinär.
PRINSESSA PÅ ÄRTEN
FEI-kongressen i Köpenhamn skulle bli ett avstamp för ridsportens nya arbete mot dopning. Istället togs ett beslut som chockade stora delar av ridsportvärlden. Fenylbutazon, "butta", skulle åter bli tillåtet på tävling. Medlet, och en rad andra, fanns med på den "progressiva listan" som dök upp för omröstning från ingenstans. I efterhand verkar det som att arbetet med den alternativa listan beställts av FEI-ordföranden prinsessan Haya, utan att resten av styrelsen visste om det.
Enligt Bo Helander skulle "den progressiva listan" föra oss 25 år bakåt i tiden, och massiva protester hördes från massor av håll. Med kritiken kom också krav på Hayas avgång. Slutligen fick FEI backa, listan kommer inte att börja gälla från januari 2010 utan ska upp till omröstning på nästa FEI kongress.
ROLLKUR GAV BLOGGSTORM
Om FEI trott att de kunde tiga ihjäl rollkurdebatten så hade de gruvligt fel. När Epona-TV publicerade filmen på Patrik Kittels framridning i Odense på You Tube, under rubriken "Blue tongue World Cup", spreds den över världen. Patrik fick bland annat motta hot, både mot sig själv och mot sin familj. Tyvärr fick en enskild person, på ett obehagligt sätt, klä skott för en hel träningsmetod - där det internationella förbundet har misslyckats med att sätta tydliga gränser.
ÅRETS RÄTTEGÅNG
Madick-rättegången sköts upp till hösten, och efter en rad stämningar och motstämningar möttes Helena Lundbäck och Anette Karlsson i Norrköpings tingsrätt. Vad utslaget blir är ännu inte klart, men något som står klart är att affären inte har någon vinnare. Även om Lundbäck skulle få behålla Madick har hennes anseende fått sig en törn.
SORGLIGT SLUT
Skandalerna kring Lotta Schulz Calibra II ville aldrig ta slut, förrän det definitivt tog slut... När alla dopnings- och ägarutredningar var klara fick vid reda på att Calibra skadat sig inför superligan i Dublin, och att hästen aldrig skulle kunna tävla mer. Men det slutade inte ens där. Långt senare visade det sig att Calibra fått avlivas direkt efter skadan, men att paret Schulz inte orkat gå ut med sanningen då.
KRISIGT FÖR RIKSANLÄGGNINGARNA
Strömsholm inledde året med att tvingas sälja hästar och att säga upp personal - för att rädda ekonomin. Rubriker blev det också när man lyckades rekrytera in en far och dotter från Danmark, Christer och Linnea Ericsson, som lärare till Strömsholm. Men resten av året var det mest Flyinge som var i blickfånget.
Först fick Flyinge ställa in sin internationella dressyrtävling i brist på sponsorer. Sedan blev vd:n Johan Bredberg avskedad och det visade sig att anläggningen hade rejäla ekonomiska problem, främst på grund av att hingstarna tappat ston. En ljusglimt för Flyinge var dock höstens lyckade arrangemang - clinics för Patrik Kittel och Meredith Michaels Beerbaum, galashow för den europeiska avelseliten och så riktigt bra Flyingedagar. Personal och elever visade därmed att de kan bryta ihop och komma igen!

Totilas, hästen på allas läppar under 2009. FOTO: FEI

Prinsessan Haya hamnade i blåsväder. FOTO: FEI

Svante Johansson tog storslam på Ryttargalan. FOTO: Anki Yngve
• Hippsons amatörtour i Falsterbo blev en riktig succé - och återkommer 2010!
• Ponnymätningen skapade enorma debattvågor. Nu återstår att se om de nya reglerna, som börjar gälla den 1 april, kommer att funka.
• Börjes öppnade sin första filial någonsin, i Kungsbacka.
• Marcus Fuchs slutade tävla och blev istället förbundskapten för framgångsrika Italien.
• Beskattningen av hästföretagare debatterades ivrigt.
• Den "rosa revolutionen", ledd av bland andra Malin Baryard Johnsson, fick igenom att ryttare ska få frysa sina rankingpoäng under graviditet och barnafödande.
• Vara Horse Arena blir av, beslutade kommunen. Men arenan är både ifrågasatt och överklagad.
• Henriksdal Spring Tour i Skåne fick massor av beröm, som gav mersmak.
• FEI satsade på webb-TV och ridsportgala. Alexander Zetterman var den enda nominerade svensken på galapremiären.
• Skurna hästar. Alldeles för många rapporter om hästmisshandel fyllde tidningarna.
• Djurens Rätt skapade debatt genom sin rapport om hästars välfärd.
• Blue Hors gav upp hoppet om att rehabilitera sagohästen Matiné. Nu går hon till avel.
• Bengt Höök, som skapat hästsportens svar på Ikea, gick bort under året.
• Smålands ridsportdistrikt skrev ett öppet brev till förbundet om problemen med otrevliga ponnyföräldrar.
• Matilda Berggren sparkades i bröstet, var kliniskt död i 17 minuter, men räddades mirakulöst.
• Dag Nätterqvist gick ur tiden.
• Hippsonexperten Svante Johansson tog storslam på Ryttargalan.
• Åke Svanstedt fälldes i tingsrätten för att ha uppmanat anställda att använda grisfösare på hästar.
• Hippsonexperten Helena Persson tog sitt sjunde SM-guld. Stort grattis!
taggar
Liknande webbartiklar
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- A, B, C och D - Linnea och Christer Ericssons enkla system
- Minna Telde får wildcard till Göteborg
- Tionde SM-guldet till Patrik Kittel: "Det är faktiskt ganska coolt!"
- Så gick det vid Breeders i fälttävlan
- Sverige totalsegrare i Nations Cup: "Stolpe ut i klassen men jätteglada för totalvinsten"
- Här är supervisorns supertips
- Bildspel: Hejdå VM...
- Tävlingsbilder!
- Clinic med svensk dressyrtrio på Strömsholm

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!