Reportage
Publicerad: 2023-06-14
Mikaela och Plot Pearl Zäta JL vid bruksprovet 2023.
Första bruksprovet gav Mikaela blodad tand
Mikaela Gustaphson tog med sig tre hingstar till sitt första bruksprov och gjorde succé. Fyraåriga hingsten Plot Pearl Zäta JL, som fötts upp och ägs av Jessica Lindahl och Johan Lindmark, blev godkänd och premierad med bruksprovets näst högsta poäng och Mikaela själv fick fina lovord från domarna.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Pernilla Hägg
När vi ringer upp Mikaela har uppståndelsen lagt sig och hon är tillbaka i vardagen där hon jobbar mot nästa mål, att kvala flera hästar till Falsterbo. Det är dock en glad och upprymd ryttare som berättar om Bruksprovet.
– Jag hade inga större förväntningar när jag åkte dit. Jag visste att jag var en rookie men vi hade inte kunnat göra bättre ifrån oss. Domarna var nöjda och jag är supernöjd med hur alla hästarna presterade på plats.
Mikaela visade fram Jessica Lindahls Plot Pearl Zäta JL (e. Plot Blue u. Baloutezz JL ue. Balou) som premierades och fick bruksprovets nästa högsta poäng med bland annat 9,5 från testryttaren Jennifer Fogh Pedersen. Hingsten som varit hos Mikaela i blott tre månader var bara inriden när hon först satt upp på honom och hon säger att prestationen han gjorde under bruksprovet och resan dit gör henne varm i hjärtat.
– Jag känner att vi gjorde vårt bästa och blev belönade för det. Hästen presterade verkligen på topp!
Föll på målsnöret
Familjens egna fyraåring Nixvinio MB Z (e. Nixon van't Meulenhof u. Sylvinia e. Grosso Z) var inte ens ett halvt poäng ifrån att bli premierad men snubblade på målsnöret. Mikaela är dock nöjd även med hans prestation.
– Han hoppade bra och uppförde sig bra i Strömsholm. Han visade sin bästa sida i allting och då finns det inte så mycket mer att göra, konstaterar hon och fortsätter;
– Om jag vet med mig att hästen gjort sitt bästa i alla moment måste jag vara nöjd med resultatet och det är jag.
Ingen optimal uppladdning
Den egna uppfödningen, treåriga Felix Dies (SWB) (e. Tangelo van de Zuuthoeve u. Naitiri e. Nintender), hade otur när han drog på sig en mindre sårskada bara veckor innan bruksprovet. Mikaela berättar att hingsten visserligen redan var väl förberedd för uppgiften men att veckorna innan trots allt inte såg ut som hon räknat med. Felix gjorde fint ifrån sig även om han blev väl pigg sista dagen och premierades inte i år.
– Jag kände att han skulle kunnat prestera lite bättre, men det var första året för oss båda, han löshoppade väldigt fint och gjorde ett så bra ridprov man bara kan begära av en treåring. Det här är en häst jag tror otroligt mycket på för framtiden så därför har vi valt att sätta honom i avel hos Eklunda i år, berättar Mikaela som räknar med att låta Felix komma tillbaka som fyra- eller femåring med mål att premieras.
– Han har allt som krävs i mina ögon. När han föddes var tanken inte att föda upp en godkänd hingst, men han hade "star quality" från första dygnet. Han löshoppar likadant i dag som han gjorde som föl och han har alltid haft lite extra skimmer över sig, säger Mikaela.
Hon berättar att hon och familjen avlar mest för skojs skull så när de fick en häst som tycks ha allt blev det en glad överraskning.
– Jag som arbetat med honom dagligen ser vilket fint temperament han har också, även nu när han betäcker. Det är en så viktigt bit om man ska kombinera avel och tävling, och jag ser gärna att hingstarna gör både och. Man avlar ju för att få fram tävlingshästar och då tycker jag de måste visa framfötterna på tävlingsbanan också.
Gäller att hitta balansen
I nästa sekund säger hon att det dock gäller att göra allt med måtta. Att både tävla och betäcka kan sätta stor press på hingstarna och de måste få chansen att samla på sig tävlingserfarenhet i lugn och ro. Från sitt första bruksprov tar Mikaela med sig lärdomen att våga ta plats, även som nykomling.
– Det är lätt att vara lite försiktig tror jag, men man är trots allt där för att prestera och visa upp hingstarnas allra bästa sida och även om det är första gången måste man se till att göra det som är bäst för hästarna. Jag ser väldigt mycket fram emot att göra om det här med lite mer självförtroende och erfarenhet i bagaget. Det finns rum för förbättring i många moment och det skulle vara roligt att få chansen att utvecklas inom det här. Att göra bruksprov var väldigt roligt och jag skulle trivas bra med att visa fram fler hingstar.
Återförenas snart
Nu ser hon fram emot att Plot Pearl Zäta JL som för tillfället står i avel på Eklunda, kommer tillbaka för vidareutbildning.
– Jag tycker det är så roligt att jobba med hästägare. Att ha ett uppdrag är väldigt motiverande. Det blir lite annat att jobba i team jämfört med när man bara jobbar för sig själv, den där teamkänslan är jättekul!
Mikaela passar också på att skicka ett tack till föräldrarna som investerat i att få familjens hingstar till årets bruksprov, samt till Jessica och Johan för förtroendet att få visa deras hingst.
– Trots att jag inte hade så mycket erfarenhet så valde Jessica och Johan att lämna sin ögonsten till mig och mitt team och det vore en ära att få göra om denna resan både med dem och nya hästägare i framtiden.
Mikaelas hingstar
Felix Dies (SWB) hingst, f. 2020 e. Tangelo Van De Zuuthoeve ue. Nintender. Vann Eklunda Open tvåårs championat.
Plot Pearl Zäta JL (SWB) hingst, f. 2019 e. Plot Blue ue. Balou. Näst högst bedömda hingst på årets bruksprov med bland annat 9 poäng på ben och 9,5 poäng av testryttare.
Nixvinio MB Z, (Zang.) hingst, f. 2019 e. Nixon Van’t Meulenhof ue. Grosso Z. Löshoppade 9-10 på sitt treårstest och accepterades på årets bruksprov med 0,375p ifrån premiering. Kvalad till Falsterbo.
Ice Tea (SWB) hingst, e. Crusader Ice ue. Acadius, f. 2018 Framgångsrik start på tävlingskarriären förra året med vinst i Falsterbo kval, fjärdeplacering i Falsterbo Folksam Open final, hoppdiplom på ridhästtest och 0,5p ifrån dubbeldiplom. I år redan kvalad till Falsterbo som femåring.
Liknande webbartiklar
- Jessica har en drömvision för ”Zäta”
- Här är årets bruksprovsvinnare
- Bruksprovet: Testridning hela dagen lång
- Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?
- Bruksprovets alla hingstar
- Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl
- Mikaela om reaktionerna på nätet
- Mikaela tillbaka i Sverige – startat eget
- Mikaela Gustaphson sista vinnaren i Friends

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världsettan Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning

Ridtravarna tävlar i Friends arena
Det finns ett liv efter karriären som kapplöpningshäst. Det kommer publiken på Friends att få ta del av när Life After Racing Trophy avgörs.

Så sänder TV4 från SIHS
I dag börjar Sweden International Horse Show på Friends arena. För de som inte kan vara på plats i arenan kommer TV4 sköta tv-sändningen.

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ponnyn Lidur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lidur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!