Reportage
Publicerad: 2022-01-24
Mikaela tillbaka i Sverige – startat eget
Efter att ha arbetat ute i Europa, bland annat hos Henrik von Eckermann och Janika Sprunger, är hoppryttaren Mikaela Gustaphson tillbaka hemma i Västerås. Där har hon startat upp en verksamhet med idéer från tiden i Europa.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Jenny Johansson
Efter fem månader hos Henrik von Eckermann och Janika Sprunger i Tyskland och ytterligare ett halvår i Belgien är Mikaela Gustaphson hemma igen och startar nu eget på familjegården i Västerås.
– Det kändes som ett naturligt val när jag flyttade hem, förklarar Mikaela.
Tävlingsstallen är få i området och chansen att få anställning som ryttare hos någon nästan obefintlig. I det stall hon i dagsläget hyr har hon plats för nio hästar med möjlighet att växa. Med sig in i den egna verksamheten har hon idéer från Europa som kanske får en del svenska ryttare att haja till.
– Jag lärde mig otroligt mycket där som jag använder i vardagen i dag. Jag skulle vilja säga att jag gör nästan allt annorlunda nu.
Vikten av ett genomarbetat träningsupplägg
Hon har lärt sig rida hästarna med mer kontakt och förstått vikten av att ha ett väl genomarbetat träningsupplägg, i dag tränar hon hästarna striktare efter det de förväntas prestera och störst skillnad är det nog för de yngre hästarna.
– Du måste ta med markarbetet in i hoppningen och få med helheten i ditt träningsupplägg, berättar Mikaela som också tänkt om när det gäller foder och utevistelse för tävlingshästarna.
Tidigare har målet alltid varit att alla hästar ska gå ute så mycket som möjligt om dagarna, men i dag gör hon annorlunda.
– Min bästa tävlingshäst Inar (Inar C, f. 2008 e. Quidam de Revel ue. Candillo) har mindre utevistelse nu och istället tränas han två gånger om dagen de flesta dagar. Jag märker att han känns piggare och gladare på det här sättet.
Kontroversiellt med mindre utevistelse
Att sträva efter mindre utevistelse må låta något kontroversiellt men Mikaela menar att hästarna behöver hanteras som atleter och att stå stilla flera timmar i en blåsig eller regnig hage knappast gynnar dem lika mycket som dedikerad träning. Alla hästar kontrolleras regelbundet av veterinär och 14-åriga Inar är friskare och fräschare än någonsin.
– Visst hänger det säkert ihop med att jag också lärt mig rida bättre, erkänner Mikaela men säger samtidigt att de nya rutinerna också gjort sitt.
– Jag tycker absolut det är viktigt för hästarna att få gå ut och bara vara hästar, men för tävlingshästarna är det minst lika viktigt att de tränas och förbereds för det de förväntas göra.
Nya foderrutiner
En annan sak Mikaela tagit med sig från sina tidigare arbetsgivare är nya rutiner för hur hästarna utfodras. I Belgien fanns ett helt annat tänk när det gällde grovfoder. Här i Sverige är vi väldigt måna om att dela upp fodringarna över dagen medan man i Belgien fodrade hästarna en gång om dagen. Hon förstår att det låter tveksamt för svenska hästägare och förklarar direkt att det inte handlar om att svälta hästarna eller nödvändigtvis ens ge dem färre kilon hö.
– Jag ger mina hästar 10-12 kilo på kvällen innan jag går hem och sen har de mat under nästan hela natten. När jag fodrar igen vid sju på morgonen får de en mindre giva hö innan kraftfodret och sen mash en gång mitt på dagen innan det är dags för kvällsfodring igen. Än så länge är hästarna pigga och välmående och när de inte tränas eller går i hage under dagen ligger de gärna och vilar.
– Jag har ett litet stall och det är bara jag som är här hela dagarna så det är också en väldigt lugn miljö här, konstaterar Mikaela.
Läs mer: Mikaela om reaktionerna på nätet
Fakta om Mikaela Gustaphson
Främsta hästar: Inar C, (f. -08 e. Quidam de revel ue. Candillo, äg. Equorum), Carisma Drum VH Juxschot Z (f. -15 e. Cigaret JVH ue. Berlin)
Meriter i urval: Placeringar upp till internationell 150 GP, vinster i nationell 150 GP, junior-EM, flera YR-EM, junior-SM silver, YR-SM guld, Genève CSI U25.
Mål 2022: "Att få rida Göteborg genom Lövsta future challenge U25 och främst att företaget ska börja rulla."
Drömmen: "Är att inte äga några hästar alls, men det är en tuff marknad att slå sig in på och tills jag en dag kan driva ett stall med endast utomstående hästägare och kunders hästar kommer jag delvis investera i några unghästar."
Mikaela om att rida barfota: Inspirerad av Peder Fredricson och flera andra internationella ryttare valde Mikaela att plocka av skorna på sin tävlingshäst Inar, ett val hon inte ångrat än.
– I juni råkade vi ut för att Inar drog av sig tre skor i boxen under samma skoningsperiod och jag kände att det inte var hållbart. Det känns åtminstone bättre att prova rida oskott än att tvingas rida med tre, konstaterar Mikaela.
Sedan dess har hon lärt sig mer om hästens hovar och funktioner.
– Jag tittar på hovarna varje dag och raspar dem ofta. Gör man inte det tror jag inte det är hållbart att ha en högpresterande tävlingshäst oskodd. Det krävs mycket jobb och kunskap. Man ska akta sig för att bara slita av skorna. Det ligger extremt mycket tanke och tid bakom att få det att fungera. Ju mer jag lär mig om hovar och hovmekanism desto mer inser jag hur lite jag vet.
Liknande webbartiklar

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!