Reportage
Publicerad: 2021-01-04
Överraskningsfölet chockade ridskolan: ”Trodde att hon skojade”
MEST LÄST 2020 – plats 3:
Vi återpublicerar den här artikeln, från juli 2020, då det var en av de mest lästa på Hippson.se under året som gått.
När personalen från ridskolan på Akademistallet i Uppsala skulle titta till sina hästar på sommarbetet fick de en rejäl överraskning. I hagen stod nämligen ett litet hingstföl och väntade på dem. Här berättar ridskolechef Karin Agenäs mer om fölets dramatiska livsstart.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det var den 15 juli som Emma Lindgren åkte ut till ridskolehästarnas sommarhage för att göra den dagliga kollen och visitationen av hästarna. Då gjorde hon en upptäckt som hon inte hade väntat sig.
– Hon ringde mig och sa ”det står en fölunge i hagen”. Jag trodde först att hon skojade, berättar ridskolechef Karin Agenäs.
Att det funnits ett dräktigt sto på ridskolan var ingenting som personalen hade misstänkt. Fölet var en liten hingst, som stod i hagen tillsammans med de trygga valackerna Diego och Henry. De båda hästarna tog sig gladeligen an uppgiften att ta hand om den lille fölungen och Emma hade därför svårt att förstå vem fölets mamma egentligen var.
De båda valackerna Henry och Diego tog sig gladeligen an uppgiften att ta hand om fölet under de första timmarna.
– Diego har funnits på ridskolan sedan 2008 och är den som alltid tar hand om de nya hästarna som kommer till klubben. Så det var inte så förvånande att det var just han som var med och tog hand om den lille, berättar Karin.
Var väldigt svag
Karin begav sig genast ut till betet med bil och hästsläp. En bit bort i hagen hittade de efter en stund fölets mamma, skimmelstoet Silver, som köpts in till ridskolan i november året innan. Stoet verkade ointresserad av fölet och de misstänkte att den lille inte hade fått i sig någon råmjölk vid födseln då han verkade svag.
– Vi bestämde oss för att köra hem dem till stallet, men fölungen verkade så svag så vi vågade inte ställa in honom i släpet med sin mamma. Han fick ligga i personbilens kombidel där Emma satt bredvid honom hela vägen, säger Karin.
Väl tillbaka i stallet diade fölet en del, men han verkade fortfarande svag. Efter att veterinär kontaktats beslutade man att ta med sto och föl till Universitetsdjursjukhuset, UDS, Ultuna för ytterligare vård.
– När de tog prover visade det sig att han hade väldigt dåliga värden och inte hade fått i sig någon råmjölk, som vi hade misstänkt. Under de närmaste dagarna har han fått bästa möjliga behandling och är nu på bättringsvägen, berättar Karin.
Den lilla hingsten fick åka i bilen med Emma Lindgren som sällskap.
Ingen misstänkte att stoet var dräktigt
Stoet har aldrig varit aggressiv mot den lille hingsten, som sedan döptes till Silver Star. Däremot har mamman inte varit intresserad av sin fölunge.
– Till en början var hon inte så glad i honom, men nu accepterar hon att han diar. Hon är ett väldigt vänligt sto, men har inte haft något intresse av honom tidigare. Nu följer han sin mamma fint och får komma fram och dia. De har fått mycket bättre kontakt, säger Karin.
Stoet köptes in från Irland i november förra året och att hon var dräktig var det ingen som visste om. Tidigare under året verkade stoet ha ont i ett ben och kollades därför av veterinär.
– Hon har varit inne på djursjukhuset under våren för att röntga ett framben, men då var det ingen som reagerade på att hon kunde vara dräktig. Från mitten av maj har hon därför vilat från arbete, vilket ju visade sig vara bra. Kanske hade hon då ont och var trött på grund av dräktigheten, säger Karin.
Kan inte stanna på ridskolan
Efter tre dagar på djursjukhuset fick Silver Star och mamman komma hem till stallet igen.
– Just nu är det bra och läget är mer stabilt, men nu hänger det bara på att han fortsätter att bli bättre och får normala värden igen. Det är en snäll liten kille, som sin mamma. Han har ju blivit hanterad av människor mycket nu och har blivit väldigt tam av den anledningen. Vi har varit med honom dygnet runt.
Även om de snabbt har fattat tycke för det lilla fölet så har inte ridskolan möjlighet att ha kvar honom på längre sikt.
– Jag jobbar på att lösa en annan bostad till dem. De får vara kvar i stallet några dagar till så att alla prover ser bra ut och att han har bättre värden innan vi flyttar dem. Tanken är att de ska få gå någonstans där han får umgås med jämnåriga, säger Karin och fortsätter:
– Det här är ju en ridskola och vi har inte möjlighet att ha kvar honom. Det här är inte en miljö som är lämplig för en fölunge. Sedan är tanken att mamman ska komma tillbaka och fortsätta att gå på ridskola när hon är klar med att vara mamma.
Efter några tuffa dagar med sömnlösa nätter och oväntade utgifter för klubben ser det nu ljusare ut.
– Vi håller tummarna för att han ska få fortsätta må bra, säger Karin.
Fyra på listan över mest läst är från när Briar hälsade på publiken i Scandinavium under GHS. En nyhet som även kvalade in med klipp på topp tio över mest sedda klipp i Hippson-TV.
Länk till Briarartikeln
taggar
Liknande webbartiklar
- Överraskningsfölet Kakan fick blodförgiftning och ny amma
- Bettys mirakelföl chockade ridskolan: ”Hade inga misstankar”
- Julia köpte ponny och fick ett föl på köpet
- Överraskningsfölet har fått ett namn – nu är Triss på kollo
- Tinny bar på en hemlighet – överraskade med ett litet stoföl: "Höll på att köra av vägen"
- "Maggie" överraskade alla när hon kom
- Rainbow överraskade alla med ett föl: "Jag blev jättechockad"
- Wilma köpte en ponny men fick två – stoet visade sig vara dräktigt
- Så gick det för överraskningsfölet Oopsi Daisy – fem år senare: ”Vår lilla maskot”
- Oväntade nytillskottet på Nybro ridklubb inspirerar till ny satsning

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!