Reportage
Publicerad: 2021-01-04
Överraskningsfölet chockade ridskolan: ”Trodde att hon skojade”
MEST LÄST 2020 – plats 3:
Vi återpublicerar den här artikeln, från juli 2020, då det var en av de mest lästa på Hippson.se under året som gått.
När personalen från ridskolan på Akademistallet i Uppsala skulle titta till sina hästar på sommarbetet fick de en rejäl överraskning. I hagen stod nämligen ett litet hingstföl och väntade på dem. Här berättar ridskolechef Karin Agenäs mer om fölets dramatiska livsstart.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Det var den 15 juli som Emma Lindgren åkte ut till ridskolehästarnas sommarhage för att göra den dagliga kollen och visitationen av hästarna. Då gjorde hon en upptäckt som hon inte hade väntat sig.
– Hon ringde mig och sa ”det står en fölunge i hagen”. Jag trodde först att hon skojade, berättar ridskolechef Karin Agenäs.
Att det funnits ett dräktigt sto på ridskolan var ingenting som personalen hade misstänkt. Fölet var en liten hingst, som stod i hagen tillsammans med de trygga valackerna Diego och Henry. De båda hästarna tog sig gladeligen an uppgiften att ta hand om den lille fölungen och Emma hade därför svårt att förstå vem fölets mamma egentligen var.
De båda valackerna Henry och Diego tog sig gladeligen an uppgiften att ta hand om fölet under de första timmarna.
– Diego har funnits på ridskolan sedan 2008 och är den som alltid tar hand om de nya hästarna som kommer till klubben. Så det var inte så förvånande att det var just han som var med och tog hand om den lille, berättar Karin.
Var väldigt svag
Karin begav sig genast ut till betet med bil och hästsläp. En bit bort i hagen hittade de efter en stund fölets mamma, skimmelstoet Silver, som köpts in till ridskolan i november året innan. Stoet verkade ointresserad av fölet och de misstänkte att den lille inte hade fått i sig någon råmjölk vid födseln då han verkade svag.
– Vi bestämde oss för att köra hem dem till stallet, men fölungen verkade så svag så vi vågade inte ställa in honom i släpet med sin mamma. Han fick ligga i personbilens kombidel där Emma satt bredvid honom hela vägen, säger Karin.
Väl tillbaka i stallet diade fölet en del, men han verkade fortfarande svag. Efter att veterinär kontaktats beslutade man att ta med sto och föl till Universitetsdjursjukhuset, UDS, Ultuna för ytterligare vård.
– När de tog prover visade det sig att han hade väldigt dåliga värden och inte hade fått i sig någon råmjölk, som vi hade misstänkt. Under de närmaste dagarna har han fått bästa möjliga behandling och är nu på bättringsvägen, berättar Karin.
Den lilla hingsten fick åka i bilen med Emma Lindgren som sällskap.
Ingen misstänkte att stoet var dräktigt
Stoet har aldrig varit aggressiv mot den lille hingsten, som sedan döptes till Silver Star. Däremot har mamman inte varit intresserad av sin fölunge.
– Till en början var hon inte så glad i honom, men nu accepterar hon att han diar. Hon är ett väldigt vänligt sto, men har inte haft något intresse av honom tidigare. Nu följer han sin mamma fint och får komma fram och dia. De har fått mycket bättre kontakt, säger Karin.
Stoet köptes in från Irland i november förra året och att hon var dräktig var det ingen som visste om. Tidigare under året verkade stoet ha ont i ett ben och kollades därför av veterinär.
– Hon har varit inne på djursjukhuset under våren för att röntga ett framben, men då var det ingen som reagerade på att hon kunde vara dräktig. Från mitten av maj har hon därför vilat från arbete, vilket ju visade sig vara bra. Kanske hade hon då ont och var trött på grund av dräktigheten, säger Karin.
Kan inte stanna på ridskolan
Efter tre dagar på djursjukhuset fick Silver Star och mamman komma hem till stallet igen.
– Just nu är det bra och läget är mer stabilt, men nu hänger det bara på att han fortsätter att bli bättre och får normala värden igen. Det är en snäll liten kille, som sin mamma. Han har ju blivit hanterad av människor mycket nu och har blivit väldigt tam av den anledningen. Vi har varit med honom dygnet runt.
Även om de snabbt har fattat tycke för det lilla fölet så har inte ridskolan möjlighet att ha kvar honom på längre sikt.
– Jag jobbar på att lösa en annan bostad till dem. De får vara kvar i stallet några dagar till så att alla prover ser bra ut och att han har bättre värden innan vi flyttar dem. Tanken är att de ska få gå någonstans där han får umgås med jämnåriga, säger Karin och fortsätter:
– Det här är ju en ridskola och vi har inte möjlighet att ha kvar honom. Det här är inte en miljö som är lämplig för en fölunge. Sedan är tanken att mamman ska komma tillbaka och fortsätta att gå på ridskola när hon är klar med att vara mamma.
Efter några tuffa dagar med sömnlösa nätter och oväntade utgifter för klubben ser det nu ljusare ut.
– Vi håller tummarna för att han ska få fortsätta må bra, säger Karin.
Fyra på listan över mest läst är från när Briar hälsade på publiken i Scandinavium under GHS. En nyhet som även kvalade in med klipp på topp tio över mest sedda klipp i Hippson-TV.
Länk till Briarartikeln
taggar
Liknande webbartiklar
- Överraskningsfölet Kakan fick blodförgiftning och ny amma
- Bettys mirakelföl chockade ridskolan: ”Hade inga misstankar”
- Julia köpte ponny och fick ett föl på köpet
- Överraskningsfölet har fått ett namn – nu är Triss på kollo
- Tinny bar på en hemlighet – överraskade med ett litet stoföl: "Höll på att köra av vägen"
- ”Mirakelfölet” har vuxit upp – får stanna på ridskolan
- Överraskningsfölet Surprise överlevde mot alla odds
- Hjälpen via sociala medier räddade överraskningsfölet
- Överraskning hos Mariestads RK – ett ponnyföl: "Hoppas det ska bli en lektionshäst i framtiden"
- Ponnyfölet Magic Surprise överraskade familjen: "Det var ett föl i lösdriften!"

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!