Reportage
Publicerad: 2021-04-27
Överraskningsfölet Kakan fick blodförgiftning och ny amma
Fölet Kakan fick en tuff start i livet. Efter en överraskande fölning på ridskolan och akut veterinärbesök kunde medlemmarna vid Järfälla ryttarförening tillsammans ordna en ny amma till fölet.
– Vi hade aldrig klarat detta utan medlemmarnas engagemang, säger Fanny Holmström.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
I slutet av maj 2020 köpte ridskolan vid Järfälla ryttarförening D-ponnystoet Märta från Irland. Det var i mars 2021 som klubbens medlemmar la märke till att stoets juver börjat fyllas och att hon hade gått upp i vikt. Efter en undersökning av veterinär kunde man konstatera att ridskolehästen var dräktig och att fölet kunde komma inom de närmsta veckorna.
– Vi hade det lite på känn när vi kallade ut veterinären. Vi blev glada, samtidigt som det är mycket jobb såklart, men vi ordnade med alla förberedelser, säger Fanny Holmström, som brinner för allt som har med hästar att göra och har jobbat hos ryttarföreningen sedan år 2018.
Mamma Märta.
Blev inlagda på djursjukhus
Den 31 mars föddes ett litet stoföl som fick namnet Kakan.
– Fölningen gick superbra vilket kändes jätteskönt. Dagen efter fick man däremot ta ett blodprov på fölet då vi var oroliga över att hon inte fått i sig tillräckligt med råmjölk, hon diade nämligen lite dåligt. Därefter kom påskhelgen och Kakan diade bättre och var pigg och glad, säger Fanny.
Men på tisdagen efter påskhelgen var Kakan hängig.
– Hon hade låg temp så vi ringde veterinären som rådde oss att åka in till djursjukhuset på Ultuna. På vägen dit blev Kakan ännu hängigare och personalen fick köra in henne på en bår, berättar Fanny.
Efter undersökningen visade det sig att Kakan hade blodförgiftning och blodbrist.
Stoet ville inte ha sitt föl
Mamma Märta följde med sitt föl in på djursjukhuset, men när Kakan sedan började piggna till var det Märta som inte var nöjd längre. Hennes mjölk var dessutom slut.
– Hon var stressad och tyckte inte om situationen, vilket gjorde att hon blev arg mot Kakan. Hon stötte bort henne och ville inte ha henne längre. Märta hade varit snäll mot fölet där hemma, men nu förändrades det, säger Fanny som tillsammans med sina kollegor fick börja leta efter en ny amma till fölet.
Kakan på djursjukhuset.
”Ett väldigt vackert första möte”
– Vi la ut ett inlägg på Facebook om att vi behövde hjälp från våra medlemmar.
Via inlägget fick de kontakt med en bekant till en av medlemmarna som hade ett sto. Det dröjde inte länge innan lilla Kakan fick besöka sin nya mamma, Stella, i det nya stallet.
– Stoet fick en behandling med hormoner för att komma igång med mjölkproduktionen. Sedan tog vi handdukar med den nya mammans svett och gnuggade in fölet med, så att mamman skulle känna igen lukten. Kakan gick in till sin nya mamma, Stella, och började dia direkt. Sedan hälsade de, Stella gnäggade och sedan har det bara fungerat. Det var ett väldigt vackert första möte, säger Fanny.
Stoet Märta fick återvända till ridskolan utan Kakan.
– Märta mår bra och är glad nu. Eftersom hon inte ville ha Kakan längre var det problemfritt att ta isär dem och flytta Kakan till sitt nya hem. Märta får vila sig hemma ett tag innan hon så småningom ska sättas igång och gå med på ridskolan igen.
Kakan med sin nya amma Stella.
Stort engagemang från medlemmarna
Planen är att Kakan ska gå på lösdrift under de första åren i livet, men att hon sedan ska komma tillbaka och bli ridskoleponny hos Järfälla RF.
– Vi hoppas att hon kan bli ridskoleponny i framtiden. Mamma Märta ska sättas igång också och gå här så länge hon trivs, säger Fanny.
Medlemmarna har varit engagerade i allt som hänt och det är många som skänkt pengar för att ridskolan ska kunna behålla fölet.
– För en ridskola är det inte alltid så lätt att behålla och betala för en häst som inte kan gå med i verksamheten på flera år. Därför är det många som bidragit ekonomiskt och skapat ett ”fadderskap” till Kakan. När hon blev sjuk ville medlemmarna också bidra och skänkte pengar via en swish-insamling. De har verkligen varit helt otroliga. Vi hade aldrig klarat detta utan medlemmarnas engagemang och jag tror att det har bidragit till vår sammanhållning på klubben, säger Fanny.
taggar
Liknande webbartiklar
- Bettys mirakelföl chockade ridskolan: ”Hade inga misstankar”
- Överraskningsfölet chockade ridskolan: ”Trodde att hon skojade”
- Julia köpte ponny och fick ett föl på köpet
- Överraskningsfölet har fått ett namn – nu är Triss på kollo
- Tinny bar på en hemlighet – överraskade med ett litet stoföl: "Höll på att köra av vägen"
- Äntligen får ridklubben flytta in i nya stallet
- Kommunen sätter stopp för ridklubbens invigning
- Stall snyggaste byggnaden: ”En modern tolkning i gestaltningen”
- Nytt avtal undertecknat för Järfälla ryttarförening: ”Jätteskönt”
- Politiker om Järfälla RF:s avtal: ”Behöver ses över ytterligare ett varv”

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!