Reportage
Publicerad: 2021-12-24
Se klippet från ekipagets felfria 1,20-debut längre ner i artiklen.
Ridtravaren Fastar visar fina framgångar på hoppbanan: "Kände att något fanns där"
MEST LÄSTA REPORTAGE 2021 – PLATS 3
Det som skulle bli Minna Dottoris pappas skogsmulle blev i stället hennes tävlingshäst. Fastar har på två år blivit en välutbildad ridtravare och nollade sin 1,20-debut tidigare i höstas.
– Han har ett väldigt stort hjärta, säger ryttaren.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Ursprungligen publicerad: 2021-11-10
Sommaren 2019 var familjen på jakt efter en ny skogsmullehäst till Minna Dottoris pappa. De hittade då en annons på Fastar, en varmblodig travare född 2008 (e. Power to Charm – Coktail Jet). Som åring köptes han av travtränaren Mimmi Elfstrand, men en karriär på travbanan visade sig inte vara något för Fastar.
– Pappa hade tidigare haft ett varmblodssto i några år som vi tyvärr fick ta bort av åldersskäl. Eftersom travare ofta är bra i huvudet ville vi gärna ha en till, så när vi hittade ”Frasse” i närheten valde vi att åka och titta på honom, berättar Minna.
Familjen fastnade för Frasse och han köptes i början av augusti 2019. Till en början var det Minnas pappa som red valacken enligt plan. Vid provridningen hade dock de tidigare ägarna nämnt att han hoppat lite grann, något som fick Minna att fundera.
– Jag började tänka lite på det där och bestämde mig för att prova. Första gången jag red honom i paddocken sprang han bara i traven och galoppen. Han hade inte styrkan till att bära upp sig och han genade i alla hörn. Men jag fortsatte att rida honom lite då och då.
"Trodde inte riktigt på mig"
Efter ett tag kunde Minna börja lägga in småhinder i sitt arbete med Frasse. Hon upptäckte då att hoppning var något för honom.
– Hindren var inget som helst problem och han överhoppade sig. Jag märkte att han hade hoppet i sig och sa det till mina föräldrar. De trodde dock inte riktigt på mig, men jag kände att något fanns där.
Minna började rida Frasse alltmer och även för tränare. Fokus låg på att bygga upp valackens styrka och de varierade markarbete och hoppning med uteritter. I början av 2020 åkte de i väg för att träna på att tävla.
– Vi hoppade en öppen banan på 70 till 80 centimeter. Det var inga som helst konstigheter, Frasse löste problemen bra och tyckte det var väldigt kul. Vi fortsatte därför att träna vidare på hemmaplan.
I slutet av juli samma år gjorde ekipaget sin tävlingsdebut på 85 centimeter. Det föll sig väl ut med en vinst i ett startfält om 33 ekipage.
– Han var snabb och vi gjorde en felfri runda. Det var jättekul och att vi dessutom vann! Då började även mamma och pappa bli mer övertygade om att det fanns något i Frasse, säger Minna och berättar att de senare vann sin debut i 90 centimeter och var tvåa i sin första enmetersklass.
Vann sin tävlingsdebut
Efter en lyckad första tävlingssäsong väntade vinterträning. En tydlig plan lades upp tillsammans med Minnas tränare, Frida Reuterwall. Målet var att kunna rida stadiga 1,10-klasser året därpå.
– När det blev nytt tävlingsstopp på grund av corona valde vi att ta tillfället i akt att verkligen träna på och bli ännu vassare inför 2021. Tack vare en mild vinter kunde jag träna på ganska bra hemma i paddocken, men vi åkte även till ridhus när vädret satte stopp, säger Minna som även tränar för Josefin Hansén Billberg.
Tävlingarna rullade i gång i majmånad och ekipaget började skaffa sig rutin på 1,10-nivå. De första nollorna på höjden kom vid tävlingar på Åby travbana i juli. Tävlingshelgen började dock inte på bästa sätt.
– Vi tänkte inte på att det var en travbana runt om och att Frasse skulle kunna reagera på det. Men när vi kom dit blev han helt galen och trodde det var trav på gång, pappa kunde knappt leda honom. När jag red fram var Frasse mer i luften än på marken, säger Minan och fortsätter:
– Jag har aldrig sett honom vara på det sättet innan, men sedan gick vi in och satte vår första nolla i 1,10! Vi blev dessutom tvåa i klassen och upprepade samma resultat dagen därpå.
Tog DM-brons
Hösten fortsatte med bland annat en vinst i 1,10 i ett 35 ekipage stort startfält, DM-brons och 1,20-debut.
– När jag bestämde mig för att prova 1,20 i Halmstad var det med tanken att utgå om det kändes för svårt. På banan fick jag däremot en jättebra känsla, Frasse var verkligen pigg och vi nollade. Det var så kul, årets höjdpunkt och bästa rundan för säsongen också.
Med fina resultat upp till 1,20-nivå kan Minna i dag konstatera att det hon kände inledningsvis hos Frasse verkligen fanns där. Hon beskriver att hennes tävlingskompis har en härlig personlighet och ett stort hjärta.
– Frasse är en försiktig häst men utan att bli feg, vilket jag ser är en bra egenskap. Han vill alltid göra rätt för sig och är väldigt snabblärd. Sedan är han väldigt vändbar och jag behöver nästan bara tänka att han ska svänga i omhoppningarna.
Film från ekipagets felfria 1,20-debut.
"Sämre rykte än de förtjänar"
Hittills har Minna bara stött på positiva reaktioner när hon kommer med Frasse på tävling. Hon tycker också att det är kul att genom Frasse kunna promota en bra bild av travaren som ridhäst.
– Vissa tycker att travare bara hör hemma på travbanan och jag tror att travare kan ha ett sämre rykte än de förtjänar. Där är Frasse ett bevis på att de är väldigt fina och bra individer som kan användas till mycket annat än att dra en vagn, säger hon och fortsätter:
– Sedan ligger det mycket jobb bakom där han är i dag. Tidigare sprang han bara, men med muskler och styrka kan han gå i både lång och kort galopp. Det har varit en väldigt rolig resa.
Nu väntar ännu en uppbyggande vinterträning för ekipaget. Under 2022 är målet att få mer rutin på 1,20-nivå, med siktet inställt på att försöka kvala in till silver touren under Jönköping Horse Show.
– Men att rida på Elmia är lite av ett drömmål och tar vi oss dit är det bara en bonus.
Och pappa då. Rider han Frasse något??
– Han och Frasse rider i skogen regelbundet, precis som det var tänkt från början. Pappa hjälper även till med den första utbildningen av vår unghäst, Iris (född 2019, e. Contant Q – Bravour). Hon ska bli min framtida tävlingshäst som jag kan rida lite parallellt med Frasse innan det är dags för hans pension från tävlingsbanan.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ridtravare gör entré i Friends arena
- Tävlar 115-hoppning med sin ridtravar-korsning: ”Behöver inte köpa den dyraste hästen för att lyckas”
- Ridtravare vann efter allvarlig skada – stärktes med klickerträning
- Ridtravaren Lulu Face kvalad till frackklass – ryttaren: "Jag är så sjukt stolt över henne"
- Vill stärka pensionerade travares position: "Saknas en tydligare struktur"
- Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
- En travhäst ägd bara av tjejer
- Ida Skoglund ger travhästar en andra chans: "De ger mig mer än jag kan ge dem"
- Var tar travarna som inte håller måttet vägen?
- Allsidiga ridtravaren "Olle" en vinnare

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!