Reportage
Publicerad: 2021-12-24
Se klippet från ekipagets felfria 1,20-debut längre ner i artiklen.
Ridtravaren Fastar visar fina framgångar på hoppbanan: "Kände att något fanns där"
MEST LÄSTA REPORTAGE 2021 – PLATS 3
Det som skulle bli Minna Dottoris pappas skogsmulle blev i stället hennes tävlingshäst. Fastar har på två år blivit en välutbildad ridtravare och nollade sin 1,20-debut tidigare i höstas.
– Han har ett väldigt stort hjärta, säger ryttaren.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Ursprungligen publicerad: 2021-11-10
Sommaren 2019 var familjen på jakt efter en ny skogsmullehäst till Minna Dottoris pappa. De hittade då en annons på Fastar, en varmblodig travare född 2008 (e. Power to Charm – Coktail Jet). Som åring köptes han av travtränaren Mimmi Elfstrand, men en karriär på travbanan visade sig inte vara något för Fastar.
– Pappa hade tidigare haft ett varmblodssto i några år som vi tyvärr fick ta bort av åldersskäl. Eftersom travare ofta är bra i huvudet ville vi gärna ha en till, så när vi hittade ”Frasse” i närheten valde vi att åka och titta på honom, berättar Minna.
Familjen fastnade för Frasse och han köptes i början av augusti 2019. Till en början var det Minnas pappa som red valacken enligt plan. Vid provridningen hade dock de tidigare ägarna nämnt att han hoppat lite grann, något som fick Minna att fundera.
– Jag började tänka lite på det där och bestämde mig för att prova. Första gången jag red honom i paddocken sprang han bara i traven och galoppen. Han hade inte styrkan till att bära upp sig och han genade i alla hörn. Men jag fortsatte att rida honom lite då och då.
"Trodde inte riktigt på mig"
Efter ett tag kunde Minna börja lägga in småhinder i sitt arbete med Frasse. Hon upptäckte då att hoppning var något för honom.
– Hindren var inget som helst problem och han överhoppade sig. Jag märkte att han hade hoppet i sig och sa det till mina föräldrar. De trodde dock inte riktigt på mig, men jag kände att något fanns där.
Minna började rida Frasse alltmer och även för tränare. Fokus låg på att bygga upp valackens styrka och de varierade markarbete och hoppning med uteritter. I början av 2020 åkte de i väg för att träna på att tävla.
– Vi hoppade en öppen banan på 70 till 80 centimeter. Det var inga som helst konstigheter, Frasse löste problemen bra och tyckte det var väldigt kul. Vi fortsatte därför att träna vidare på hemmaplan.
I slutet av juli samma år gjorde ekipaget sin tävlingsdebut på 85 centimeter. Det föll sig väl ut med en vinst i ett startfält om 33 ekipage.
– Han var snabb och vi gjorde en felfri runda. Det var jättekul och att vi dessutom vann! Då började även mamma och pappa bli mer övertygade om att det fanns något i Frasse, säger Minna och berättar att de senare vann sin debut i 90 centimeter och var tvåa i sin första enmetersklass.
Vann sin tävlingsdebut
Efter en lyckad första tävlingssäsong väntade vinterträning. En tydlig plan lades upp tillsammans med Minnas tränare, Frida Reuterwall. Målet var att kunna rida stadiga 1,10-klasser året därpå.
– När det blev nytt tävlingsstopp på grund av corona valde vi att ta tillfället i akt att verkligen träna på och bli ännu vassare inför 2021. Tack vare en mild vinter kunde jag träna på ganska bra hemma i paddocken, men vi åkte även till ridhus när vädret satte stopp, säger Minna som även tränar för Josefin Hansén Billberg.
Tävlingarna rullade i gång i majmånad och ekipaget började skaffa sig rutin på 1,10-nivå. De första nollorna på höjden kom vid tävlingar på Åby travbana i juli. Tävlingshelgen började dock inte på bästa sätt.
– Vi tänkte inte på att det var en travbana runt om och att Frasse skulle kunna reagera på det. Men när vi kom dit blev han helt galen och trodde det var trav på gång, pappa kunde knappt leda honom. När jag red fram var Frasse mer i luften än på marken, säger Minan och fortsätter:
– Jag har aldrig sett honom vara på det sättet innan, men sedan gick vi in och satte vår första nolla i 1,10! Vi blev dessutom tvåa i klassen och upprepade samma resultat dagen därpå.
Tog DM-brons
Hösten fortsatte med bland annat en vinst i 1,10 i ett 35 ekipage stort startfält, DM-brons och 1,20-debut.
– När jag bestämde mig för att prova 1,20 i Halmstad var det med tanken att utgå om det kändes för svårt. På banan fick jag däremot en jättebra känsla, Frasse var verkligen pigg och vi nollade. Det var så kul, årets höjdpunkt och bästa rundan för säsongen också.
Med fina resultat upp till 1,20-nivå kan Minna i dag konstatera att det hon kände inledningsvis hos Frasse verkligen fanns där. Hon beskriver att hennes tävlingskompis har en härlig personlighet och ett stort hjärta.
– Frasse är en försiktig häst men utan att bli feg, vilket jag ser är en bra egenskap. Han vill alltid göra rätt för sig och är väldigt snabblärd. Sedan är han väldigt vändbar och jag behöver nästan bara tänka att han ska svänga i omhoppningarna.
Film från ekipagets felfria 1,20-debut.
"Sämre rykte än de förtjänar"
Hittills har Minna bara stött på positiva reaktioner när hon kommer med Frasse på tävling. Hon tycker också att det är kul att genom Frasse kunna promota en bra bild av travaren som ridhäst.
– Vissa tycker att travare bara hör hemma på travbanan och jag tror att travare kan ha ett sämre rykte än de förtjänar. Där är Frasse ett bevis på att de är väldigt fina och bra individer som kan användas till mycket annat än att dra en vagn, säger hon och fortsätter:
– Sedan ligger det mycket jobb bakom där han är i dag. Tidigare sprang han bara, men med muskler och styrka kan han gå i både lång och kort galopp. Det har varit en väldigt rolig resa.
Nu väntar ännu en uppbyggande vinterträning för ekipaget. Under 2022 är målet att få mer rutin på 1,20-nivå, med siktet inställt på att försöka kvala in till silver touren under Jönköping Horse Show.
– Men att rida på Elmia är lite av ett drömmål och tar vi oss dit är det bara en bonus.
Och pappa då. Rider han Frasse något??
– Han och Frasse rider i skogen regelbundet, precis som det var tänkt från början. Pappa hjälper även till med den första utbildningen av vår unghäst, Iris (född 2019, e. Contant Q – Bravour). Hon ska bli min framtida tävlingshäst som jag kan rida lite parallellt med Frasse innan det är dags för hans pension från tävlingsbanan.
taggar
Liknande webbartiklar
- Tävlar 115-hoppning med sin ridtravar-korsning: ”Behöver inte köpa den dyraste hästen för att lyckas”
- Ridtravare vann efter allvarlig skada – stärktes med klickerträning
- Ridtravaren Lulu Face kvalad till frackklass – ryttaren: "Jag är så sjukt stolt över henne"
- Vill stärka pensionerade travares position: "Saknas en tydligare struktur"
- Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
- En travhäst ägd bara av tjejer
- Ida Skoglund ger travhästar en andra chans: "De ger mig mer än jag kan ge dem"
- Var tar travarna som inte håller måttet vägen?
- Allsidiga ridtravaren "Olle" en vinnare
- Carolin tävlar framgångsrikt med sina ridtravare – trots knäoperation

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!