Reportage
Publicerad: 2022-05-25
Foto: Håkan Humla (portätt)
Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare: "Använt den dubbla känslan jag själv hade"
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och de klassiska hästböckerna var favoriter. För sex år sedan uppfylldes en dröm när gav ut sin första barnbok – nu har hon skrivit sin första bok med hästanknytning.
Text: Jennie Börs
Sofia Weiss red några år i barndomen på en ridskola utanför Skara där hon växte upp. Hästintresset beskriver hon däremot att det har funnits med genom livet.
– Jag har ridit en del i vuxen ålder också, bland annat två terminer på en ridskola med islandshästar. Hästintresset finns där, men det är mycket annat som tar tid också. I dagsläget rider jag lite då och då när tiden finns, säger hon.
"Var som förebilder"
Sofia slukade tidigt all möjlig sorts litteratur, men framför allt gillade hon hästböcker. Lisbeth Pahnkes serie om Britta och Silver samt Ruby Fergusons Jill-serie var exempelvis stora favoriter.
– Mycket tror att jag lockades för hästintresset, men också för att i litteraturen vågar karaktärerna allt. Jag har sedan jag var liten haft en stor respekt för hästar, men i böckerna var karaktärerna modiga. Det fick mig att känna mig modig tillsammans med dem. De var som förebilder som jag tror stärkte mig i mitt eget intresse.
Drömmen om att bli författare fanns redan i Sofias barndom. Genom åren har hon hunnit med mycket, allt ifrån att utbilda sig till miljövetare som att studera journalistik och språk. Där till har hon arbetat som förlagsredaktör och i dag jobbar hon som bibliotekspedagog på Sundsvalls bibliotek.
– Författardrömmen har alltid funnits där och genom åren har jag gått olika kurser. 2016 gav jag ut min första bok, jag skriver bara för barn och det har hunnit bli fem böcker hittills.
Inspirerad av Pia Hagmar
I maj kom hennes senaste bok "Tecken" ut – en spännande berättelse om stark vänskap, hemligheter, hästar och spöken. Boken handlar om hästtjejen Moa som under sista veckorna i årskurs sex blir inlagd på sjukhus när hon drabbas av en hjärnskakning efter en ridolycka. Hela hennes vardag stannar upp och snart tvingas hon börja gräva i en gammal hemlighet.
– Jag har alltid tänkt att jag vill skriva en hästbok eftersom det är en rolig miljö att vara i. För några år sedan arrangerade vi på biblioteket även ett rid- och skrivarläger, Pia Hagmar var även på besök. Det tror jag gav mig lite inspiration också, säger Sofia och fortsätter:
– Sedan är det inte en utpräglad hästbok, utan jag tror att den kan locka även andra läsare. Hästdelen finns däremot där och jag hoppas att hästtjejer och hästkillar ska känna igen sig. Lite har jag använt den dubbla känslan jag själv hade som liten när jag skrivit. Även om Moa är väldigt hästgalen, så råkar hon ut för olyckan och med den kommer en rädsla efteråt.
Hästgenren har breddats
Något Sofia kan se är att genren med hästböcker blivit allt bredare med åren. I dag menar hon att böcker med hästanknytning kan hittas på även andra genres hyllor.
– Sedan finns ju de klassiska och renodlade hästböckerna fortfarande kvar på hästbokshyllan. Däremot kan jag se att det har breddats lite och att de dyker upp alltmer på andra hyllor. Jag tror att man kan få stor behållning av att läsa hästböcker även om man inte har ett renodlat intresse.
Liknande webbartiklar
- Hon är författaren som tar hästarna in i skönlitteraturen: "Tror på ett uppsving"
- Författaren Jenny Fagerlund kopplar av i stallet: "Där måste jag vara här och nu"
- Sofie Sarenbrant skriver hästbok för unga – hjälp till att döpa huvudkaraktären
- Författaren Sofie Sarenbrant återvände till stallet: "Det är det bästa jag gjort"
- Dressyrryttaren Helena Reje skriver om moderns bortgång
- Emelie Novotny om romandebuten: ”En dröm att få kombinera mina intressen för hästar och böcker”
- Annika blev förlamad efter ridolyckan: ”Fick omdefiniera allt i mitt liv”

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!