Reportage
Publicerad: 2022-02-12
T.v Mikaela Alderin med Hilus under banvisning och träning för Helen Langehanenberg vid unghäst-VM 2018. Charlotte Dujardin t.h. Foto: Privat (Mikaela och Hilus)/Tomas Holcbecher (Charlotte)
Världsryttare i sadeln på SWB-valacken Hilus: "En häst kan inte få bättre förutsättningar"
Madeleine Karlsson och Fredric Spångs satsning på dressyravel visade sig få en flygande start. Deras nu 10-åriga avkomma Hilus MHB utbildas just nu av ingen mindre än Charlotte Dujardin.
– Vi har väldigt höga mål med vår avel, säger Madeleine.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Under namnet Modern Horse Breeding föder Madeleine Karlsson och Fredric Spång upp dressyrhästar i halländska Slöinge. År 2012 föddes Hilus MHB (e. Johnson u. Lietske ue. Don Primero), parets tredje föl i ordningen men deras första dressyrföl.
– Jag minns att vi inte tyckte att han var en så vacker fölunge just typmässigt när han föddes. Det året hade vi också en väldigt exteriört fin fölunge, så han kom nog lite i skymundan vad gällde sitt utseende. Han var däremot väldigt bra i huvudet redan när han föddes, han har alltid varit social, trevlig och samarbetsvillig, säger Madeleine.
Mentorer i Holland
Hilus mamma Lietske var vid inköp pensionerad från tävlingslivet och genom en del efterforskning fick paret tag på Lietskes uppfödare, verksamma i Holland. De fick omedelbart kontakt och grunden lades till en långvarig vänskap och ett mentorskap, än i dag fungerar de holländska vännerna som ett bollplank i deras avelsarbete. Tillsammans kom de fram till att Johnson var en lovande hingst, och skulle kunna bli en bra matchning för stoet.
– Redan 2010 försökte vi få henne dräktig med Johnson, men vi lyckades först året därpå. Hans mamma hade väldigt mycket energi och styrka i sin kropp, framför allt en fantastisk bärighet i bakbenen. Eftersom hon bara fått ett föl tidigare visste vi inte att hon genomgående gav vidare just den där styrkan i bakbenen, men det vet vi nu i efterhand, säger Madeleine och tillägger:
– Kombinationen med henne och Johnson blev väldigt lyckad, där Johnson bidrog med en otrolig arbetsvilja och rörlighet.
Till vänster Hilus tre månade gammal, till höger tre dagar gammal.
En busig fölunge
Fram tills det var dags för inridning gick Hilus i flock på lösdrift hemma hos sina uppfödare, vilket han också gjort under sina viloperioder genom unghäståren. Uppdraget att rida in Hilus fick Karin Winge.
– Han var väldigt stark redan som föl, men eftersom han var en busig hingstunge såg man inte så mycket rörelser hos honom då. Jag minns att han gjorde sina race i hagen där han sprang runt och tjöt, han är nog det enda föl vi haft som skrikigt medan han busat, säger Madeleine skrattande och fortsätter:
– Så att han var något extra förstod vi när vi hälsade på hos Karin och såg honom under ryttare första gången. Både jag och Fredric som en rysning i kroppen och kände att det här är något vi måste förvalta väl. Vi insåg att Hilus är en häst som skulle kunna ta sig hela vägen, om han får rätt förutsättningar och allt klaffar.
Lovordades av Kittel
Med hjälp av Mikaela Alderin fortsatte Hilus utbildning från det att han fyllde fyra. Med gott samarbete och matchning startade han under de kommande två åren både Breeders och Falsterbo, men även unghästklasserna i Scandinavium och unghäst-VM.
– Längs resans gång fick vi mycket respons utifrån om att det här var en bra häst. Till exempel lovordade Patrik Kittel honom under en clinic i Göteborg, ett oförglömligt minne för en uppfödare.
Efter unghäst-VM 2018 visade flera intresse för Hilus. Ett samarbete med Andreas Helgstrand startades och valacken åkte dit för vidare utbildning. Efter bara några månader kom samtalet: den unga, lovande brittiska ryttaren Annabella Pidgley var intresserad av att köpa Hilus.
– Annabella tillsammans med Cathrine Dufour hade provridit några gånger och fastnat för honom. På den tiden var Annabella fortfarande i ponnystadiet, men de letade efter en lovande häst för framtiden.
Mikaela och Hilus på prisutdelning i Falsterbo 2017.
Utbildades av Cathrine
Att släppa i väg Hilus till nya ägare var med blandade känslor.
– Vi gillar att kunna vara med och påverka utvecklingen hos våra avkommor, men då krävs någon form av ägande. Det var fantastiskt att få följa en häst som Hilus på nära håll och vi gjorde en fantastisk resa tillsammans. Samtidigt när vi fick veta vilka som stod bakom köpet kände vi att det var läge att släppa, eftersom en försäljning gav hästen rätt förutsättningar.
Efter försäljningen stod Hilus drygt två år hos Cathrine i Danmark för vidare utbildning. Med henne i sadeln gjorde han några väl avvägda starter med vinst upp till Prix St George. Han åkte därefter över till Storbritannien där Annabella red några junior-klasser.
– Hilus är ju en så speciell häst för oss och vi har så klart velat följa hans resa. Därför har vi haft lite kontakt med Annabella under åren. Hon gillar honom väldigt mycket och han utvecklas väl för tillfället har hon berättat.
"Lite surrealistiskt"
Det var också Annabella som gav beskedet att Hilus flyttat till Charlotte Dujardin och Carl Hesters stall för vidare utbildning. Med Charlotte i sadeln har han hunnit med en dressyrstart hittills, som resulterade i en vinst i Prix St George på över 80 procent.
– Innan jag fick veta att han stod hos Charlotte hade det varit lite tyst en tid, så vi funderade lite över vad som hänt. Jag hade inte räknat med att få det svaret, så det var en otrolig lycka som uppfödare. En häst kan inte få bättre förutsättningar än en sådan guidning framåt, säger Madeleine och fortsätter:
– Det känns lite overkligt. På breeders som fyraåring föll han precis på målsnöret med små marginaler för att gå vidare till finalen och testridningen med henne. Det var jättesnopet då, men nu har han ju ändå hamnat i hennes händer. Nu känns det lite surrealistiskt att han tog sig till henne i slutändan trots allt.
Publicerat av Charlotte Dujardin Söndag 6 februari 2022
Charlotte och Hilus första start tillsammans.
Siktar mot GP
Planen framåt är att Hilus ska stå i fortsatt utbildning hos Charlotte en tid framöver. Målet är att han en dag ska starta Grand Prix.
– Jag hoppas att han håller sig frisk och att han når dit, för det hade varit väldigt roligt. Efter unghäst-VM är han väldigt sparsamt tagen egentligen, sedan dess har han enbart gjort ett fåtal starter som han varit väl förberedd för. Med Charlotte i sadeln kommer han få alla förutsättningar att lyckas, nu är det upp till honom.
I Slöinge bedrivs en mindre avelsverksamhet som i dag helt fokuserar på dressyr och varje år föds upp till fyra föl. Målet är att få fram hästar som kan stå sig på internationell Grand Prix-nivå.
– Vi har från start haft väldigt höga mål för vår avel och varje år selekterar vi bland vilka avkommor som ska säljas respektive sparas för vidare satsning. Det är mycket som ska till för att nå toppen, men vi utgår från att avelsmaterialet i botten är lämpat för Grand Prix, säger Madeleine och fortsätter
– Att ha ett så pass högt satt avelsmål blir väldigt långsiktigt och tålamodskrävande, eftersom det är först när hästarna är nio till elva år man kan se resultatet. Vårt huvudsakliga fokus är inte att hästen ska prestera i unghästklasser, utan vi vill längre än så.
taggar
Liknande webbartiklar
- Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
- Charlotte Dujardins mästerskapshäst till juniorryttare
- Kittel tar stort kliv uppåt på världsrankingen
- Peder fortfarande nummer ett i världen
- Guld till Jessica von Bredow-Werndl!
- Charlotte Dujardin mötte FEI-stewarden igen – gav en kram: "Anita var väldigt stöttande"
- Intresset för embryotransfer ökar: ”Inte längre bara för avelsproffsen”
- Kastrering av unghingst – så går det till
- Charlotte Fry är världsmästare – fick över 90 procent: "Den bästa känslan i världen"
- Känslosamt vid Cassidys avtackning: "Jag älskar honom mest av allt"

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!