Reportage
Publicerad: 2022-09-22
”Vi bestraffar för att känna att vi får kontroll”
Har du tillgodosett din hästs mest basala behov och ger du den möjligheten att säga nej? Etologen Paulina Lundberg förkastar idén om ledarskap och vill hellre se en större öppenhet för forskningen och belöningsbaserad träning.
Text och foto: Natalie Lindholm
Paulina Lundbergs stora intresse för djurs beteende startade tidigt och under gymnasietiden bestämde hon sig för att plugga vidare till etolog.
– Djurs inre liv fascinerar mig och en stor del i mitt jobb handlar om att göra livet så bra som möjligt för djuren. Ju mer man lär desto mer inser man nämligen hur mycket tokigheter som pågår. Jag tycker faktiskt många missar att tillgodose djurens behov, säger hon.
Paulina säger att det som gör henne som mest frustrerad är att se alla hästar som går ensamma.
– Hästar behöver få beta tillsammans med andra. En flock innebär så många positiva interaktioner.
Måste ge det tid
I dag föreläser Paulina om häst och hund och hjälper djurägare med problemlösning. Missuppfattningen om att det inte går att träna hästar med positiv förstärkning är något som driver henne framåt. Det går nämligen alldeles utmärkt menar hon, men det tar tid och det gäller att man vet vad man håller på med.
– Jag tror att många är intresserade, men att det är få som utnyttjar den kunskap som finns. Man fastnar gärna i att en häst ska tränas med ledarskap och att den blir bufflig om den får godis, konstaterar hon och säger sen att den häst som blir bufflig inte tränats på rätt sätt.
– Vi lägger lång tid på att bli experter på negativ förstärkning men många vill inte ens ge positiv förstärkning en chans.
Det går snabbt att bestraffa
Paulina tror att många använder bestraffning i träningen oftare än belöning helt enkelt för att det går snabbt.
– Det går snabbt och det känns bra för oss eftersom det ofta innebär att vi känner att vi får kontroll.
Men, säger hon, vi ska vara medvetna om att det vi ser som en bestraffning inte alltid uppfattas som en bestraffning av hästen. Samma sak gäller åt andra hållet. Paulina menar att det inte alltid går att anta att en häst som ser ut att utföra moment med entusiasm nödvändigtvis tycker om det den gör.
– Man antar att hästar som suger på hinder tycker det är kul att hoppa, och visst finns det såklart hästar som gör det. Men, jag ser ofta hästar som suger mot hinder för att de är pådrivna till att göra det.
Hon menar att genetik också spelar in. I dag har vi avlat hästar som är nerviga, känsliga och lättpåverkade.
– Om de hoppade enbart för att det var kul skulle de göra det även om du satt upp ett hinder i hagen.
Handlar om valfrihet för hästen
Om bestraffningar är kopplade till att ryttaren känner kontroll handlar positiv förstärkning snarare om valfrihet och kontroll från hästens sida, att hästen kan välja att vara med eller inte.
– Vi ger hästen valfrihet och möjlighet att säga nej för det är först då vi får den genuina viljan att delta.
Paulina tror att det går att träna för tävling utan tvång men säger att det kan bli svårt.
– Det går säkert att avla individer som verkligen vill göra saker med oss och kanske att de skulle klara den press det innebär att vara tävlingshäst. Men hästarna skulle knappast vara klara så tidigt som de är i dag om de själva fick välja.
Gillar hästen ansträngningen som krävs
Däremot ser hon inga som helst problem att få en häst att utföra alla moment på banan i både dressyr och hoppning utan tvång.
– Det jag funderar över är att en del tävlingar verkligen innebär att hästen måste anstränga sig maximalt och att ta ut sig fullständigt är inte särskilt härligt i stunden, även om det kan kännas skönt efteråt.
Hon funderar en sekund.
– Det finns inga studier som tittar på vad hästen tycker om själva ansträngningen i sig men det skulle vara en intressant frågeställning; om det gör ont att träna musklerna, skulle hästen ändå göra det.
Prova dig fram
Våga testa dig fram, råder Paulina när vi pratar belöningsbaserad träning.
– Bara att ändra perspektiv till att träna det som är rätt istället för att korrigera det som är fel gör att vi börjar leta efter specifika beteenden hästen gör och bygga relation. När hästen känner att den har kontroll vill den vara med oss.
Och, om du kör fast i träningen, ta hjälp av en tränare precis som du gör i ridningen.
– Det finns mängder med duktiga tränare i Sverige som jobbar med belöningsbaserad träning, avslutar Paulina.
Så kan du använda belöningsbaserad träning för tävling:
– Premacks princip och baklängeskedjning är samma metod som hundförare använder sig av när de tränar in en agilitybana. Det bygger på att beteenden i sig själva blir belönade allt eftersom man förstärker dem. Vill du lära in till exempel ett dressyrprogram med positiv förstärkning så börjar du helt enkelt med det sista momentet och bygger på med beteenden baklänges. Till slut kan du få hästen att utföra en rad beteenden efter varandra utan att du behöver belöna varje beteende. Hästen vet att den stora belöningen kommer efter det sista beteendet. I ett dressyrprogram är det till exempel när du hälsar och går ut.
taggar

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!