Ryttarträning
Publicerad: 2020-02-25
Anki, som driver företaget Harmonisk ridning, tillsammans med hästen Maysan. Foto: Privat
Förbättra sitsen med centrerad ridning: ”Hästen speglar dina rörelser”
Har du en tendens att fastna med blicken när du rider? Hamnar du lätt snett i sadeln, eller vill foten inte riktigt ligga still i stigbygeln? Instruktören Ann-Christine ”Anki” Hansson berättar hur centrerad ridning (CR) kan hjälpa dig att hitta den optimala sitsen.
Text: Natalie Lindholm
Centrerad ridning fokuserar på att öka kroppsmedvetenheten hos både ryttare och häst, sitsen är central i all undervisning. Anki förklarar:
– Jag talar med min häst med hjälp av min kropp och balans. Hästen speglar mina rörelser och jag speglar hästen. Det gäller att rida med lågmälda men tydliga signaler där min häst är med på noterna, efter sin förmåga.
Hon säger vidare att grundtanken är att få hästen att utföra en rörelse genom att man själv utför den rätt, avsuttet eller uppsuttet.
– Hästar och ryttare är ganska lika både i muskler och skelett. Om jag vinklar om mitt bäcken för att öka, då vill hästen också vinkla om sitt bäcken för att skjuta på med sina bakben, säger Anki.
Samma mekanism gör att det lätt uppstår missförstånd.
– Vi ryttare är ganska bra på att spänna muskler vi inte behöver på hästryggen och det stör hästen. Om jag spänner mina ben för att driva, då tappar jag följsamheten i sätet. Genom det ber jag om både gas och broms samtidigt.
Handlar om ryttarens balans
CR-instruktörer är skolade att se de små detaljerna som behöver förbättras. Anki menar att alla, oavsett disciplin, kan dra nytta av den centrerade ridningen.
– Vi jobbar mycket med balans och balansen på hästryggen handlar ju om så mycket mer än att sitta kvar i sadeln, säger hon och fortsätter:
– Tittar du ner på en kon bredvid dig när du rider kommer din tyngdpunkt att flytta sig, hästen måste då kompensera för att inte bli obalanserad. Hamnar du i bakvikt i ett avsprång över ett hinder har hästen svårare att trycka ifrån.
Ett mål med CR kan vara att du så småningom mest ska behöva tänka på en rörelse, idén är att hjärnan kan trigga i gång rätt muskelgrupper och därmed skicka signaler till hästen om vad det är du vill.
– Hästar kan känna en fluga som landar på kroppen, så visst ska vi kunna rida med riktigt små hjälper!
Checklista för bättre sits
Det finns mycket du kan göra i din vardagsträning för att förbättra ridningen. Förutom att träna upp din bålstabilitet tycker Ann-Christine ”Anki” Hansson att vi alla tjänar på att bli mer medvetna om hur vi står, sitter och rör oss.
Hur sitter du?
Jämför hur det känns när du sitter i sadeln och på en stol. Känner du sittbenen lika tydligt? Rör de sig lika långt framåt och bakåt när du rider på rakt spår? Om inte, finns det något du kan ändra på för att få mer jämvikt?
Är du staplad rätt?
Balanserar du huvudet rakt ovanför ryggraden? Har du fötterna under din höftled? I lodrät sits ska du ha häl, höftled, axelled och öra rakt ovanför varandra, då är du ”staplad” rätt.
När du sitter mitt över hästen och är centrerad fungerar svängarna bättre. Har du haft problem med att hästen viker sig i sidan och du behöver ta ledande tygeltag för att komma dit du vill? Det kan bero på att du sitter lite vid sidan om hästens mittlinje, vilket gör att den måste kompensera för att hålla balansen.
Är du jordad?
Sitter du djupt i sadeln, eller är du spänd i dina ben så att du åker upp? Har du fötterna i balans i stigbyglarna, eller ligger foten framför eller bakom höften? Ligger foten i stigbygeln med balanspunkten rätt?
Är du klar i tanken?
Funderar du på vad du ska ha på dig på jobbet i morgon, eller är du i nuet? Försök att vara helt närvarande och medveten om vart du är på väg och vad som blir din nästa sväng, eller när nästa gångartsbyte kommer. Hästarna märker tydligt om vi är någon annanstans i tanken.
Hur andas du?
Prova att andas långt ner i magen. Om du känner rörelsen i mage, i sidorna och i ryggen sjunker din tyngdpunkt. Då får du både bättre balans och ork.
Rid med mjuka ögon!
Trots att vi ständigt får höra att vi ska höja blicken är det många av oss som fortfarande tittar ner när vi rider. Problemet med det, menar Anki, är att blicken blir hård när vi fokuserar på en punkt. Hårda ögon påverkar i sin tur hela din framsida, som blir spänd och gör att du förlorar framåtbjudning i hästen.
Om du i stället tittar långt bort blir blicken ”mjuk”. Du ser vart du ska, rätar upp dig utan att spänna dig och kommer märka att hästen plötsligt går fram bättre.
Termen centrerad ridning (CR) myntades av författaren och tränaren Sally Swift i USA, och spred sig snart till Sverige. I dag finns det ett 50-tal utbildade CR-instruktörer i vårt land. CR handlar om att bli väldigt medveten som ryttare och om att hitta ett sätt att kommunicera med hästen på hästars språk.
taggar

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!