
Lär känna studierektorerna på Hippologen
Hippologutbildningens tre år är fördelat på de två riksanläggningarna. Första året läser studenterna på Flyinge för att sedan, i år två och tre, fortsatta och avsluta på Strömsholm. Här berättar de två studierektorerna om vad studenterna får med sig samt om deras egen resa, som såklart båda började som studenter på hippologen.
Linda Eriksson är uppvuxen i en by i Norrland och arbetar i dag som studierektor för Hippologprogrammet årskurs ett samt ansvarig för beridarprogrammet på Flyinge. Det var under gymnasiet som hon, tack vare hennes lärare i ämnet specialidrott, fick upp ögonen för hippologutbildningen.
– Jag läste ridning som specialidrott och läraren som höll i kursen var hippolog. Hon var väldigt kompetent och duktig och jag kände redan då att jag också ville läsa hippologutbildningen, säger Linda.
Linda Eriksson studierektor för hippologen årskurs ett.
Året 2014 examinerades Linda som hippolog och blev direkt erbjuden jobb hos internationella hoppryttaren Marcus Ehning där hon haft sin sista praktikperiod. Samtidigt erbjöds hon även att bli stipendiat på Flyinge. Valet föll på det sista erbjudandet. Under ett år ansvarade hon över ett stall ned nio hästar. Det var både unga hästar som skulle in på utbildningen, äldre tävlingshästar samt konvalescenter. Som stipendiat tränade hon kontinuerligt för erfarna tränare som Bo Jenå, Maria Gretzer, Henrik Ankarcrona och Ann Cristin ”Ankan” Carlsson. När året sedan var slut fick Linda ett vikariat som stallchef på Flyinge samtidigt som hon läste till yrkeslärare på halvtid.
– Efter vikariatet fick jag en lärartjänst på ridsportgymnasiet här och där har jag arbetat tills jag i augusti 2022 erbjöds att bli ansvarig över beridarprogrammet. Sedan december 2022 är jag också studierektor för hippologprogrammet årskurs ett, säger Linda.
Hippologen ger studenterna både praktiskt och teoretisk spetskompetens om häst.
Hon anser att det bästa med hippologen är att det är en bred utbildning inom en smal bransch. Studenterna får spetskompetens om häst, både i praktiken och teoretiskt. Och det är just balansen av teori och praktik som Linda vill lyfta fram.
– Jag hör många unga ryttare som anser att det är antalet timmar i sadeln som räknas om man vill lyckas i hästnäringen. Men det är viktigare att de timmar man spenderar i sadeln är av god kvalité än att det är av hög kvantitet. Det är lätt att dras med i det praktiska, att rida så mycket som det bara går men jag tror att det är viktigt att ha den teoretiska biten med sig hela tiden. Det är inte bara att rida utan det är det man gör i sadeln och varför som räknas i slutändan, menar hon.
Unghästar och studenter på tur.
Studenterna på hippologen får under sin studietid rida på väldigt välskolade hästar. Något många studenter förstår först efteråt.
– Många som examinerats kommer tillbaka och har då fått upp ögonen över vilken kvalité våra skolhästar besitter. Både tränarna och hästarna håller extremt hög nivå och det möter man inte på någon annan utbildning inom häst, säger hon och fortsätter;
– Ser man sig själv arbeta inom hästnäringen på något sätt är det hippologen man ska gå. En hippologexamen ger en stabil grund att stå på i en emellanåt ganska tuff bransch. Jag som lärare känner en trygghet i att studenterna får en bra väg in i branschen och, förutom spetskompetensen på häst, även har koll på viktiga frågor såsom bra anställningsvillkor och vikten av att ha en bra psykosocial arbetsmiljö, avslutar Linda.
Camilla Nyblom är studierektor för Hippologprogrammet årskurs två och tre. Som många av lärarna på Flyinge och Strömsholm har hon själv läst hippologutbildningen och sen examen 2013 har hon haft olika roller på Strömsholm, främst på Hippologutbildningen. Sedan januari 2023 är hon studierektor för hippologen på Strömsholm.
–Min resa började likt Lindas på naturbruksgymnasium jag gick på Vreta och hade flera lärare där som var hippologer. Efter studenten arbetade jag utomlands i olika dressyrstall. Efter några år valde jag att komma hem och sökte då in på hippologen. Det var år 2010 och sedan dess har jag varit kvar på Strömsholm i olika roller, säger Camilla.
Camilla Nyblom, studierektor för hippologen årskurs två och tre.
Hippologen är en väldigt bred utbildning och lägger en bra grund oavsett vad man vill arbeta som inom hästnäringen.
– När jag ser vad tidigare alumner arbetar med idag är det allt från verksamhetschefer på ridskola, egenföretagare inom hästutbildning, ridlärare, foderrådgivare, på Svenska Ridsportförbundet eller försäkringsbolag. En del har valt att läsa vidare på mastersprogrammet medan andra läser upp den pedagogiska biten för att arbeta som lärare på naturbruksgymnasium. Det är en bred utbildning som ger en bra grund, oavsett vad man vill arbeta med i framtiden, säger Camilla.
Under utbildningen har studenterna möjlighet att fördjupa sig i många olika delar. Via praktikperioder och examensarbeten kan eleverna nischa in sig åt det håll man vill arbeta med efter utbildningen.
– Sen är det fantastiskt att studenterna i tre år vistas på riksanläggningarna. Här är så otroligt mycket kunskap samlad på ett och samma ställe. Det är verkligen en guldgruva av hästkunskap och ridkonst, säger Camilla.
Hoppträning för välmeriterade tränare.
En annan aspekt som studenterna, efter avslutad utbildning, alltid minns tillbaka på är möjligheten att rida för kunniga lärare.
– Hästarna är välutbildade och lärarna väldigt kompetenta. Studenterna får ett brett kontaktnät att ta vidare efter avslutad utbildning genom de olika lärare, tränare och inte minst sina klasskompisar som ofta blir deras framtida kollegor.
Bli hippolog och skaffa dig en framtid i en växande bransch. Du får kunskaper om allt från hästens biologi till pedagogik och företagsekonomi samtidigt som du utvecklar dina praktiska färdigheter. Utbildningen är förlagd till hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången.
Anmälan för 2023 öppnar den 15:e mars och stänger den 17:e april
Läs mer här
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!