Full pott! Kenth Wasserman på Wassermans Horse & Living i Älvängen är hundra procent nöjd med sitt bygge av ridhus och stall i kombination. Foto: Privat
Bygga stall eller bygga ridhus – eller kanske både och? Med Maskincompaniets lösning är det fullt möjligt att få två byggnader i en. Smidigt, kostnadseffektivt och inte minst praktiskt för både två- och fyrbenta. ”Vi kallar det för konceptridhus”, berättar Ola Hidgård, vd på Maskincompaniet i Halmstad AB.
Att bygga nytt är ett omfattande projekt och då är det tryggt att ta hjälp av någon som har kunskap och erfarenhet av både bygge och hästvärlden. Maskincompaniet har allt sedan starten för 20 år sedan gjort flera projekt med allt från renoveringar till nybyggen och då inte bara hästrelaterade sådana.
– Det gör att vi ser delar och detaljer på ett annat vis, vi hittar lösningar som kan påverka både pris och effektivitet. Vi kan också bidra med tankar och idéer kring flöden, hästvälfärd och andra områden som gör den färdiga anläggningen praktisk och lättarbetad.
Ola vet vad han pratar om. Han, och frun Malin, är själva hobbyryttare och som ryttarpappa till Ellen 18 år och Lova 16 år, dressyr- respektive hoppryttare på internationell nivå, har Ola dessutom sett många anläggningar genom åren. En del bra, en del mindre bra.
– Man har ju lärt sig vad som fungerar bra och mindre bra, konstaterar Ola.
Ola på Maskincompaniet i Halmstad hjälper gärna till vid nybyggen.
Lyxig känsla att slippa gå ut
Konceptet stall och ridhus ”i ett” har tagits väldigt väl emot av kunderna. Kostnadseffektiviteten – bland annat tack vare färre väggar – uppskattas naturligtvis av kunderna men möjligheten att ta sig mellan stall och ridhus utan att behöva gå ut i regn och rusk är också något som står högt i kurs:
– Ta en blåsig dag till exempel. Då kan ridhusporten utgöra ett riskmoment, främst när man hanterar unga eller spända hästar. Sådant slipper du med vårt konceptridhus. Dessutom ger det en lite lyxig känsla av närhet att koppla ihop stallet och ridhuset, menar Ola.
Kan den som redan har ett stall fortfarande bygga ett konceptridhus?
– Optimalt görs planeringen av stall och ridhus parallellt men vi brukar kunna lösa det mesta. Att skräddarsy är inget problem. Det är lite av vår grej. Olika kunder har olika behov och tycker att olika detaljer är olika viktiga. Därför rekommenderar vi också att man försöker ta sig tid att åka runt och göra studiebesök, men vi bistår självklart med tips och råd och delar gärna med oss av de godbitar vi har sett genom åren.
Kan man bygga hur stort eller litet som helst och vem är det som bygger?
– Det finns egentligen inga begränsningar åt något håll, vi löser det från fall till fall. Maskincompaniet kan sköta hela processen från start till färdig anläggning, vilket vi kallar ”nyckelfärdigt ridhus”, men vill man som kund vara med själv är det bara trevligt. Vi tycker om när kunden är delaktig rent handgripligen. Då får man oftast större förståelse för vikten av de detaljer vi processat tillsammans med kunden under projekteringen. Men det går självklart också fint att sköta hela eller delar av anläggandet själv, kanske med hjälp av lokala hantverkare.
Hur lång tid tar det?
– Det kan bero lite på årstid men 4-6 månader är en rimlig tid. Det som tar längst tid är jobbet innan, när man funderar och diskuterar kring olika lösningar och alternativ. Här kan vi vara ett bollplank som driver processen framåt och hjälper till att hitta svaren på alla frågor som uppstår.
Eget underlag blir exportvara
Maskincompaniets verksamhet står på tre ben: bygg, entreprenad och solenergi. En stor del handlar om ridbanor och underlag:
– Maskincompaniet är ett familjeföretag som bland mycket annat bygger hela anläggningar, renoverar gamla ridbanor och bygger nya från grunden. Vi levererar även vårt eget fabriksblandade fiberunderlag GTEX Premium Advance där vi anpassar sammansättningen efter önskemål och behov. Vi är verksamma i hela landet och har så smått börjat exportera vårt prisvärda underlag.
"Hundra procent rätt!"
Ola är både glad och stolt över marknadens positiva bemötande. En av alla nöjda kunder är Kenth Wasserman. På Wassermans Horse & Living i Älvängen norr om Göteborg hålls det varje vecka flera träningar i både hoppning och dressyr och dessutom bjuds det regelbundet in till träningstävlingar. Anläggningen uppfördes av Maskincompaniet under 2018-2019 och omfattar ridhus 25 X 65 meter, 2 stall med totalt 16 boxar, gödselstad och utrymmen för strö- och grovfoderhantering med mera. Kenth är mer än nöjd, inte minst med valet av underlag:
– Maskincompaniets eget underlag, GTEX Premium Advance, har med råge motsvarat alla förväntningar man kan ha på ett underlag. Det har svikt, det är halkfritt, det är lätt att harva och framförallt - det gör ekipagen trygga. Dessutom är det mycket prisvärt! Om man som vi dessutom låter Maskincompaniet lägga in det så blir det hundra procent rätt från början.
Kenth Wasserman är helnöjd med både stall och ridhus, och säger att underlaget som heter GTEX Premium Advance fungerar perfekt.
Skräddarsytt för Islandshästar
Anna Åhsberg på Anna Åhsberg Islandshästutbildning i Gävle är ännu en mycket nöjd kund. Hon köpte Maskincompaniets nyckelfärdiga ridhus inklusive underlaget GTEX Premium Advance, här en fibersandblandning som anpassats till Islandshästar. Verksamheten omfattar försäljningsstall, kurser, utbildning, inridning och träning och Anna är mycket nöjd och tacksam med sitt val av både ridhus och underlag.
– Jag är fantastiskt glad över vårt ridhus. Underbart underlag och superfint byggt. Jag vill verkligen tacka Ola Hidgård och Maskincompaniet för superproffesionellt jobb från start till mål, säger hon.
Tack för världens bästa ridhus, säger Anna Åhsberg, som också intygar att underlaget funkar lika bra för Islandshästarna som till hoppträning.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!