
Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl med spring i benen i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför - och efter - fölningen.
En god övervakning av det dräktiga stoet inför förlossningen är otroligt viktigt - när en fölning går snett beror det oftast på att stoet har fölat i ensamhet och inte fått hjälp i tid. En övervakningskamera har därför blivit många uppfödares bästa vän de sista veckorna innan fölning.
– Övervakning av stoet som ska föla är A och O. I de allra flesta fall sköter stoet hela förlossningen på egen hand och det bästa är då för stoägaren att inte störa den naturliga processen utan låta stoet vara i fred. Om något går snett under förlossningen så är det dock väldigt viktigt att kunna ingripa i tid för att kunna rädda fölet och i vissa fall även stoet, säger Anette Graaf, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.
Försäkra sto och föl
Agrias Foster- och Fölförsäkring ger också en trygghet om något skulle gå fel under dräktigheten eller fölningen. Försäkringen går att teckna från det 40:e dräktighetsdygnet fram till 30 dagar före beräknad fölning, och ersätter veterinärkostnader upp till 120 000 kronor. Man kan även få ersättning för betäckningskostnader.
– Agria erbjuder marknadens bästa fölskydd, en försäkring som skyddar både sto och föl. Fölen utsätts för många risker under den första tiden - har du då en komplett försäkring behöver du aldrig fundera på om du har råd utan kan alltid ge ditt föl bästa vård, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef för Häst och Lantbruk på Agria Djurförsäkring.
Viktigt med egen försäkring för fölet
Försäkringen gäller till fölet är 30 dagar gammalt, men så snart fölet är fött kan man teckna en individuell försäkring för att få bästa möjliga skydd. När du försäkrar ditt föl i Föl Veterinärvård och Föl Liv och Användbarhet inom de första 30 levnadsdagarna får du vårt mest omfattande försäkringsskydd, bland annat för dolda fel.
Anette Graafs tips inför fölning och fölets första tid:
- Var uppmärksam på stoets signaler om en förestående förlossning, som t ex slappa bäckenband, förlängning av vulva, ifyllnad av spenar, vaxproppar etc.
- Ordna ett fungerande fölvak och en ren och mjuk bädd då nyfödda föl är känsliga för trycksår och infektioner i främst naveln.
- Stör inte stoet i onödan under förlossningen.
- Var beredd att ingripa om något inte går som normalt.
- Låt fölet och stoet ligga kvar med intakt navelsträng så länge som möjligt efter förlossningen, den går oftast av naturligt när stoet reser sig eller fölet gör resningsförsök.
- Det är mycket viktigt att fölet får råmjölk i tid. Håll koll på att fölet hittar fram till juvret och börjar dricka. Oftast klarar den detta inom 1-3 timmar, har den då fortfarande inte fått råmjölk kan man behöva hjälpa till.
- Ha kontroll på att fölet kommer igång och bajsar ut det så kallade fölbecket. Detta är svart seg avföring som samlats i tarmen under fostertiden och ibland kan ge upphov till förstoppningar. Kontrollera också att fölet kommer i gång och kissar naturligt.
- Var noga med att stoet släpper sin efterbörd annars finns risk för allvarlig livmoderinflammation och förlossningsfång.
- Du som djurägare bör ha koll på tecken hos fölet som indikerar sjukdom - som feber och svullnader kring leder och navel.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!