
Tvillingfölen överraskade alla
När Linda Nyström kom in i boxen efter att hennes sto nyligen fölat, insåg hon snabbt att det var ännu ett föl på väg ut. Stoet Mysan chockade alla med att föda tvillingar, och även om det har varit långa månader med veckor på djursjukhus, så är det två pigga individer som nu travar runt hemma på gården.
Det 10-åriga stoet Enlightenment, Mysan kallad, var den första som skulle föla hos Linda Nyström. Det var på morgonen den 1 maj som fölningen startade, något som inte överraskade Linda.
– Hon var beräknad till den 10 maj, så det var inte så att hon fölade alldeles för tidigt, berättar hon.
– Det var inga konstigheter, det var en normal förlossning. Efter att det första fölet kommit så la hon sig på sidan och började krysta igen.
Familjen lämnade sto och föl i ett par minuter, för att låta dem knyta an till varandra. Efter en stund gick de tillbaka för att titta till dem igen.
- Vi gick in för att se efter vad det var för kön på fölet. Då såg vi att det var en till fosterblåsa på väg ut.
"Lite av en chock"
– Det var lite av en chock. Vi hade klämt ett extra ägg efter insemineringen, men hon måste ha släppt ett ägg till lite senare, konstaterar Linda Nyström.
Det första fölet var normalstort med sina 42 kilo, medan det andra var ganska litet och vägde endast 29 kilo.
– Vi hjälpte till att dra ut den och den första tanken var nog, rent instinktivt, att det här kan ju inte ha gått bra. Att man måste nog ta bort ett av fölen. Men de var pigga alla tre, stoet tog snabbt till sig båda och började tvätta dem.
Linda Nyström ringde ändå till specialisterna på Helsingborgs djursjukhus, för att höra om det var något särskilt som man skulle tänka på, men fick svaret att de ska behandlas precis som vanliga fölungar.
– De behöver ju få i sig råmjölken, det är det viktigaste för alla föl. Det gick ett par timmar och vi försökte hjälpa dem att dia, men det är svårt att veta om de får i sig tillräckligt. Framåt lunch så ringde jag Helsingborg igen och då bestämde vi oss för att köra ner dem dit, för att få bättre koll på dem – fölen var rätt trötta och medtagna.
En dyr historia
I Helsingborg finns förutsättningar att ta hand om de allra sjukaste fölen, och Linda Nyström uppskattar den raka kommunikationen med personalen.
– De är väldigt tydliga med läget - det här är bra och det här är inte bra. Som hästägare är man ju utlämnad till vad veterinären säger - är det värt att kämpa vidare eller inte? Det är nog viktigt att berätta var man står som ägare, många vill vårda hästen till varje pris, medan jag tycker att det finns gränser för vad man kan utsätta dem för. Man måste veta att det kan bli bra i slutändan för att det ska vara värt det.
Det är kostsamt att vårda små föl på klinik - ett dygn kan kosta allt från 15 000 kronor upp till 50 000. De första dygnen är de mest kritiska, och för tvillingfölen gick det lite upp och ned.
– Först var det den lille som var svag, och andra dygnet var det istället den större som behövde en extra insats, berättar Linda.
Dela på foster- och fölförsäkringen
Fölen hade foster- och fölförsäkring genom stoet, men hur fungerar det när det plötsligt blir två föl istället för ett?
– Mitt Agriaombud Ann Hellström hörde av sig när hon fick höra om vad som hänt. Hon hade kollat upp hur det funkar med just tvillingar, att de får dela på pengarna som ingår i försäkringen. Ann var till stor hjälp, hon kollade upp alla detaljer åt oss.
Tillbaka hemma på gården
Efter två veckor fick fölen komma hem till Småland igen och de verkar repa sig bra.
– Vi får bara hoppas att de fortsätter hålla sig friska. De är så härliga, och trygga med människor efter allt som hänt.
Med vår foster- och fölförsäkring är du trygg redan från konstaterad dräktighet. När du sedan försäkrar ditt föl hos oss får du premien från foster- och fölförsäkringen i rabatt på din nya försäkring.
Läs mer om försäkring för foster och föl
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!