Så behandlar du mugg i karleden
Mugg är en hudinflammation i karleden som uppkommer när den tunna och känsliga huden skadas av till exempel smuts, fukt eller skav. Här förklarar Agria Vårdguides erfarna hästveterinär Johanna Habbe hur du kan behandla lindriga fall hemma i stallet.
När den tunna huden i karleden skadas kan bakterier eller svamp få fäste, det bildas små sår som blir allt större. Eftersom det kan finnas många olika orsaker till infektionen finns det inte en behandling som botar alla fall av mugg, men i klippet visas hur man oftast kan få bukt med de lindrigare fallen.
– Svåra fall med kraftig inflammation kan i sin tur ge upphov till lymfangit, så kallat elefantben, med mer eller mindre rejäl svullnad längs hela skenbenet. Det kräver alltid veterinärvård, säger veterinär Johanna Habbe från Agria Vårdguide.
Symtomen vid mugg är sårskorpor i karlederna men även värme, ömhet, svullnad och rodnad kan förekomma. Kraftig mugg kan ibland orsaka hälta.
Behandlingen steg för steg
- Börja med att tvätta rent med Hibiscrub. Blöt upp området med varmt vatten. Massera in Hibiscruben ordentligt och låt verka i 10 minuter. På så vis mjukas de eventuella sårskorporna upp så att de till slut, kanske efter några dagar, trillar av. Du ska INTE pilla eller riva bort dem, men det är viktigt att du efter hand får bort skorporna så att du kan tvätta rent under dem där bakterierna sitter.
- Var noga med att skölja bort all tvål.
- Torka försiktigt men noggrant med något mjukt och rent, till exempel en handduk.
- Smörj med alcogel eller salicylsyrevaselin, som också mjukar upp sårskorporna.
- När skorporna är borta, smörj med L-Mesitran eller annan salva med manukahonung.
- Upprepa en till två gånger dagligen under fem till sju dagar. Om muggen fortfarande inte vill ge med sig, eller om det ser värre ut, är det dags att kontakta en veterinär.
- Tips för att få ytterligare mjukgörande effekt: Smörj in med mjukgörande salva, till exempel salicylsyrevaselin, någon timme innan behandling. Linda in det behandlade området med plastfolie. Se till att plasten sitter fast, men inte så hårt att det stasar benet (känn att du får in ett finger runt om i över och underkant). Har du svårt att få plastfolien att sitta uppe, lägg en stallinda utanpå som stöd. Ha hästen under uppsikt och ta bort plasten vid tecken på obehag.
Hur du kan förebygga mugg
- Håll karlederna rena.
- Borsta bort lera när den har torkat. Att spola kan vara bra, men alltför intensiv spolning kan ge problem i stället för att förebygga dem.
- Det är bra att vänja hästen vid att föna benen med en hårtork (inte för varmt!). Att kunna få benen helt torra är viktigt då fukt och väta kan försämra mugg.
- Försök att hålla hagarna lerfria.
- Känn igenom karlederna varje dag.
- Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd eller boots.
- Om du kör/rider hästen på saltat underlag är det viktigt att skölja av benen, då salt kan vara irriterande för huden. Torka/föna sedan benen helt torra.
Via appen Agria Vårdguide får Agriakunder kostnadsfri veterinärvårdsrådgivning, dygnet runt och året om. Även andra djurägare är välkomna att använda tjänsten mot ersättning, det kostar då 319 kronor per samtal under dagtid och 499 kronor under kvällar och helger.
De veterinärer du bokar tid med har gedigen hästerfarenhet och efter telefon- eller videosamtalet mejlar veterinären journalen till dig, inklusive beskrivning av symtom och behandlingsråd. Om skadan eller sjukdomen behöver ytterligare vård hänvisas du till en fysisk veterinär.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!