Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2022-04-28
Så ska du tänka när hästen får en sårskada: "Förr trodde man att sår skulle luftas"
Artikeln publicerades ursprungligen 2019. Hippson väljer att återpublicera en läsarfavorit.
Rätt som det är har olyckan varit framme och du hittar ett sår vid den dagliga visitationen av hästen. Distriktsveterinärernas Monika Wartel berättar hur du ska göra för att ge såret bästa möjlighet att läka.
Text: Jennie Börs
Foto: Jennie Börs och Distriktsveterinärerna
Sårskador av olika slag är vanligt förekommande hos hästar. Såren kan ha tillkommit på olika sätt och för att kunna ge bästa möjliga vård behöver de upptäckas i god tid. Det är därför viktigt att visitera hästen dagligen.
– Börja med att titta så att hästen belastar alla benen likadant och att den inte haltar. Sedan är det bra att känna igenom din häst med händerna, framför allt på benen där risken för att få förödande sår är som störst, säger Monika Wartel som är överveterinär för området "Häst" hos Distriktsveterinärerna.
Sår som sitter på "rätt ställe" läker oftast fort. Bilden visar två veckors läkningsprocess.
Då bör veterinär kontaktas
Ett sår kan till en början se obetydligt ut, men det gäller att hålla koll. Om hästen blir halt, får feber, har en större svullnad eller om såret inte läker som det ska bör veterinär kontaktas.
– Vår generella rekommendation är att om hästen har en sårskada som går genom huden på benet, då bör veterinär alltid kontaktas för rådgivning. Hästar har väldigt många känsliga strukturer på benen och få områden är säkra att få en skada genom huden på, säger Monika och fortsätter:
– Det kan även vara så att till exempel en stickskada ser ut att sitta på ett ofarligt ställe. När hästen böjer benet kan dock huden flytta sig och man vet aldrig i vilket läge hästen hade benet när sårskadan uppkom.
Vid mer akuta sår bör veterinär alltid tillkallas direkt. Om såret behöver sys ska det helst ske inom sex till åtta timmar, för att få en så bra läkning som möjligt.
– Blöder det kraftigt från såret kan ett tryckförband läggas i väntan på veterinären. Då kan en oupprullad gasbinda placeras mot såret och sedan lindas vetrap hårt runt. Förbandet bör dock inte sitta längre än 30 till 40 minuter.
Det är inte ovanligt att hästar fastnar i elrep. Det läker ofta ihop, men kan ta tid. Fotona visar benet med två veckors mellanrum. (OBS! Bilden till höger är inte från läkningsprocessens start.)
Rengöring av såret – steg för steg
När ett sår rengörs ska handskar alltid användas för att undvika bakteriespridning mellan häst och människa. Monika rekommenderar även att raka området runt såret.
– Täck gärna hästens sår med lite hydrogel eller en kompress med koksalt, för att undvika att småhår hamnar i såret. Vi rakar gärna minst tio centimeter runt ett sår och steriltvättar med Hibiscrub runt om, precis som när en operation förbereds. På så sätt undviker vi att få in bakterier i såret.
Själva sårskadan ska sedan rengöras ordentligt med hjälp av koksalt. Kemikalier såsom till exempel Jodopax ska inte användas, då desinfektionsmedel hämmar kroppens eget försvar och bidrar till långsammare läkning.
– Om såret är väldigt smutsigt kan vanligt vatten användas för att tvätta det i ett första skede. Dock ska man inte spola vatten på såret i mer än 20 minuter. Detta eftersom vävnaden suger åt sig vattnet vilket kan orsaka svullnad.
Ibland kan ett sår, oturligt nog, ha gått in i hästens led eller senskida. Då är det bästa om hästen kan opereras så snart som möjligt för att undvika kroniska skador i framtiden.
– I dessa fall sövs hästen och skadan rengörs genom att flera liter koksaltlösning spolas genom såret, med hjälp av titthålskirurgi. När ett sådant sår är spolat går det att undersöka så att allt är rent samt att brosket är helt, säger Monika och fortsätter:
– Kan man göra detta direkt, alltså så snart som möjligt efter att såret har uppstått, blir de allra flesta hästar helt bra. Ju längre man väntar, desto större är risken för de kroniska skadorna.
Finns det inte möjlighet att operera hästen går det även att spola ur leden med koksalt ute i fält. Risken för komplikationer blir större än vid en operation, men Monika menar ändå att det är värt ett försök.
– Många gånger blir hästarna bra av den behandlingen också, men det är svårare att se eventuella broskskador samt om allt smuts har försvunnit ur såret.
Skydda ett rengjort sår
Efter att såret har rengjorts ordentligt behöver det skyddas mot omgivningen tills det har läkt. Vetenskapen säger att ett hästsår ska läkas i en fuktig och varm miljö.
– Förr trodde man att sår skulle luftas, men i dag har vi gått ifrån det helt. Det ser lite olika ut för de olika djurslagen, men vad gäller hästar är det läran om en varm och fuktig sårläkning som gäller, säger Monika.
Ytliga sår som inte har gått igenom huden kan täckas med hjälp av sårsprej eller ett ”plåster” som skyddar mot smuts, insekter och uttorkning. Även zinksalva eller medicinsk honung kan användas.– Manukahonung är till exempel antimikrobiell och kan ses som naturens egen antibiotika. Den dödar inte kroppens eget försvar, bakterierna tycker inte om den och det blir heller ingen resistensutveckling hos bakterier.
Ibland behövs bandage
Större sår kan i stället behöva bandageras. Det görs genom att lägga ett stabilt bandage med hjälp av kompress, vaddlinda, bomull och oelastisk gasbinda. Bandaget bör sedan inte bytas alltför ofta, eftersom det riskerar att utsätta såret för bakterier.
– Ett torrt och stadigt bandage med ordentlig bollstring kan sitta i upp till fem dagar. Men om bandaget inte sitter som det ska eller blir blött ska det bytas på en gång, eftersom ett illasittande bandage kan orsaka tryckskador, förklarar Monika.
Om såret sitter i ett område som utsätts för mycket rörelse kan hästen även behöva ställas på box för att hjälpa läkningsprocessen.
– En hästs ben är exempel på ett sådant ställe där rörelsen kan behöva förhindras, även när det rör sig om mindre sår. I vissa fall kan till och med en skena behöva sättas på benet för att såret ska få en chans att kunna läka.
- Handskar
- Sax
- Brems
- Termometer
- Rakapparat
- Små sprutor
- Hibiscrub med klorhexidin
- Koksalt
- Hydrogel
- Manukahonung
- Sårsprej
- Sterila kompresser
- Vaddlinda
- Oelastisk gasbinda
- Vetrap
- Bomull
Klippen nedan publicerades ursprungligen på Hippson.se under 2016, men är högst aktuella även i dag. I det första klippet berättar Monika Wartel vad man ska tänka på i samband med sårskador, medan hon i det andra visar hur ett stadig bomullsbandage läggs – steg för steg:
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie i fem delar, där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.
Liknande webbartiklar
- Magnum fick en pinne i ögat: ”Det ser ju väldigt dramatiskt ut”
- Akuta sårskador på häst – så här förebygger och förbereder du dig
- Så hanterar du akuta sjukdomar och skador
- Kunskapsklippen, del 6: Så lägger du ett stadigt bomullsbandage – steg för steg
- Ryttare stängs av i två månader – tävlade häst som hade sår i munnen
- Gästblogg: "SIS" – något många hästar lider av
- Elitryttare får rätt efter tvist om hästköp
- Varnar för skador vid osäker uppbindning av häst
- Hästlastbil började brinna på motorvägen – häst fick brännskada
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!