Artikeln publicerades ursprungligen 2019. Hippson väljer att återpublicera den som en "favorit i repris" 2020-05-25.
Rätt som det är har olyckan varit framme och du hittar ett sår vid den dagliga visitationen av hästen. Distriktsveterinärernas Monika Wartel berättar hur du ska göra för att ge såret bästa möjlighet att läka.
Text: Jennie Börs
Foto: Jennie Börs och Distriktsveterinärerna
Sårskador av olika slag är vanligt förekommande hos hästar. Såren kan ha tillkommit på olika sätt och för att kunna ge bästa möjliga vård behöver de upptäckas i god tid. Det är därför viktigt att visitera hästen dagligen.
– Börja med att titta så att hästen belastar alla benen likadant och att den inte haltar. Sedan är det bra att känna igenom din häst med händerna, framför allt på benen där risken för att få förödande sår är som störst, säger Monika Wartel som är överveterinär för området "Häst" hos Distriktsveterinärerna.
Sår som sitter på "rätt ställe" läker oftast fort. Bilden visar två veckors läkningsprocess.
Då bör veterinär kontaktas
Ett sår kan till en början se obetydligt ut, men det gäller att hålla koll. Om hästen blir halt, får feber, har en större svullnad eller om såret inte läker som det ska bör veterinär kontaktas.
– Vår generella rekommendation är att om hästen har en sårskada som går genom huden på benet, då bör veterinär alltid kontaktas för rådgivning. Hästar har väldigt många känsliga strukturer på benen och få områden är säkra att få en skada genom huden på, säger Monika och fortsätter:
– Det kan även vara så att till exempel en stickskada ser ut att sitta på ett ofarligt ställe. När hästen böjer benet kan dock huden flytta sig och man vet aldrig i vilket läge hästen hade benet när sårskadan uppkom.
Vid mer akuta sår bör veterinär alltid tillkallas direkt. Om såret behöver sys ska det helst ske inom sex till åtta timmar, för att få en så bra läkning som möjligt.
– Blöder det kraftigt från såret kan ett tryckförband läggas i väntan på veterinären. Då kan en oupprullad gasbinda placeras mot såret och sedan lindas vetrap hårt runt. Förbandet bör dock inte sitta längre än 30 till 40 minuter.
Det är inte ovanligt att hästar fastnar i elrep. Det läker ofta ihop, men kan ta tid. Fotona visar benet med två veckors mellanrum. (OBS! Bilden till höger är inte från läkningsprocessens start.)
Rengöring av såret – steg för steg
När ett sår rengörs ska handskar alltid användas för att undvika bakteriespridning mellan häst och människa. Monika rekommenderar även att raka området runt såret.
– Täck gärna hästens sår med lite hydrogel eller en kompress med koksalt, för att undvika att småhår hamnar i såret. Vi rakar gärna minst tio centimeter runt ett sår och steriltvättar med Hibiscrub runt om, precis som när en operation förbereds. På så sätt undviker vi att få in bakterier i såret.
Själva sårskadan ska sedan rengöras ordentligt med hjälp av koksalt. Kemikalier såsom till exempel Jodopax ska inte användas, då desinfektionsmedel hämmar kroppens eget försvar och bidrar till långsammare läkning.
– Om såret är väldigt smutsigt kan vanligt vatten användas för att tvätta det i ett första skede. Dock ska man inte spola vatten på såret i mer än 20 minuter. Detta eftersom vävnaden suger åt sig vattnet vilket kan orsaka svullnad.
Skydda ett rengjort sår
Efter att såret har rengjorts ordentligt behöver det skyddas mot omgivningen tills det har läkt. Vetenskapen säger att ett hästsår ska läkas i en fuktig och varm miljö.
– Förr trodde man att sår skulle luftas, men i dag har vi gått ifrån det helt. Det ser lite olika ut för de olika djurslagen, men vad gäller hästar är det läran om en varm och fuktig sårläkning som gäller, säger Monika.
Ytliga sår som inte har gått igenom huden kan täckas med hjälp av sårsprej eller ett ”plåster” som skyddar mot smuts, insekter och uttorkning. Även zinksalva eller medicinsk honung kan användas.– Manukahonung är till exempel antimikrobiell och kan ses som naturens egen antibiotika. Den dödar inte kroppens eget försvar, bakterierna tycker inte om den och det blir heller ingen resistensutveckling hos bakterier.
Ibland behövs bandage
Större sår kan i stället behöva bandageras. Det görs genom att lägga ett stabilt bandage med hjälp av kompress, vaddlinda, bomull och oelastisk gasbinda. Bandaget bör sedan inte bytas alltför ofta, eftersom det riskerar att utsätta såret för bakterier.
– Ett torrt och stadigt bandage med ordentlig bollstring kan sitta i upp till fem dagar. Men om bandaget inte sitter som det ska eller blir blött ska det bytas på en gång, eftersom ett illasittande bandage kan orsaka tryckskador, förklarar Monika.
Om såret sitter i ett område som utsätts för mycket rörelse kan hästen även behöva ställas på box för att hjälpa läkningsprocessen.
– En hästs ben är exempel på ett sådant ställe där rörelsen kan behöva förhindras, även när det rör sig om mindre sår. I vissa fall kan till och med en skena behöva sättas på benet för att såret ska få en chans att kunna läka.
Klippen nedan publicerades ursprungligen på Hippson.se under 2016, men är högst aktuella även i dag. I det första klippet berättar Monika Wartel vad man ska tänka på i samband med sårskador, medan hon i det andra visar hur ett stadig bomullsbandage läggs – steg för steg:
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!