Står din häst inne mycket nu under vintern? Då är det extra viktigt att hålla ett öga på ventilationen och miljön i stallet, annars kan din fyrbenta vän få problem.
Text: Ida Röök
Foto: Dollar Photo Club (stor bild) och Ida Röök (porträtt)
Många har sina hästar inne mer under vintern. Ibland står de långa pass i sina boxar, för att undkomma väder och vind och kanske även för att underlätta för sina ägare.
Men är det så att passen inne blir alltför långa, och att stallmiljön brister, kan hästen få bestående sjukdomar.
Vi tar hjälp av Anders Liedstrand, som jobbar på Distriktsveterinärerna i Halmstad, med att belysa frågan om hur du får en bra miljö i stallet. Som distriktsveterinär åker han runt till många olika gårdar, med olika standard.
– Ofta är det i de mindre, äldre stallen man ser att det finns problem med miljön och luften. Det händer väl en fem–tio gånger om året att jag känner att jag behöver påpeka att det finns brister i stallet som kan påverka hästarnas välmående, säger Anders.
Lågt i tak i gamla stall
I större och nyare stall har man för det mesta bekostat ett bra ventilationssystem.
– Men i de mindre stallen, ofta de som är ombyggda från kostall eller liknande, finns inte det tänket på samma sätt. Det är lågt i tak och dålig ventilation.
Något att titta på, för att försäkra sig om att stallet har god ventilation, är byggnadens fönster.
– Kondens på insidan av dem indikerar att luften inte håller bra kvalitet. Det blir ingen genomströmning av luften om det är imma på fönstren, säger Anders Liedstrand.
Stänger luckor
När det blir kallare relaterar hästägare ofta till sig själva, för att hästarna inte ska ”frysa” stänger man till luckor eller liknande i stallet.
– Det gör att luften blir ännu sämre, det viktigaste är att få en genomströmning av luft. Hästar klarar kyla betydligt bättre än oss. Därmed inte sagt att de ska stå i drag så klart, säger Anders.
Hästarna kan få återkommande problem med luftvägarna, om de står i ett stall med undermålig ventilation under en längre tid.
– Hästen kan få hosta, slem i näsborrarna, den kan börja salivera mycket i munnen. Andningsfrekvensen kan bli hög och prestationsförmågan nedsatt. Kvickdrag är en kronisk sjukdom som uppkommer på grund av allergi, säger Anders och fortsätter:
– Bronkit är ett annat ord för sjukdomen som kan uppstå när stallmiljön har brister. Kortison ges för att snabbt lindra den inflammatoriska processen i luftvägarna. Som slemlösande ges andra läkemedel i kombination med kortison.
Vad kan man göra för att undvika att hästen drabbas av kroniska besvär?
– Det viktigaste är så klart att se till att stallmiljön inte brister. En god ventilation är ett måste. Ha hästen ute så mycket det går och undvik att sopa stallgången när den är inne. Har den väl fått kvickdrag är det en kronisk sjukdom som går att lindra medicinskt – men i första hand är det stallmiljön som ska ses över.
Läs Jordbruksverkets tips om miljö i mindre stallar
NYTT: Hippson Nr 2
Kritiken mot dressyren har eskalerat under senare år. Är sporten hästvänlig? Och vad premieras egentligen? Vi belyser bedömningen och domarrollen ur flera perspektiv.
Läs mer
Dessutom:
Och mycket, mycket mer...
Läs mer och beställ fraktfritt
JUST NU: Bli prenumerant – få vårnumret på köpet!