Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2021-11-05
Veterinärens råd: ”Ställ inte ut balar med plasten kvar”
Veterinär Cecilia Ekeberg vid Mälarens hästklinik hörde av sig till Hippson efter att vi publicerat artikeln med en häst som satt mjukt och bekvämt i en hösilagebal. För hon tyckte sig se att hösilagebalen hade delar av plasten kvar, och just plasten från ensilagebalar kan ställa till det rejält för hästar.
Mörkertalet kan vara stort mörkertal. Cecilia vill lyfta ämnet för att ingen ska förlora sin häst i onödan. – Det är tråkigt om någon ska förlora sin häst för att de tror att hästar inte äter plast. Det bästa sättet att utfodra hästarna i hagen är att använda en bra foderhäck.
Att hästar drabbas av kolik på grund av att de fått i sig ensilageplast är ett faktum. Men hur vanligt det är vet man inte. – Det är få hästar som buköppnas vid kolik och ännu förre som obduceras. På vissa platser i landet som norra Sverige och Gotland är det till exempel för långt till närmaste klinik som kan utföra operationen. Så jag tror att det finns ettLiknande webbartiklar
- Felicia Olofssons guldhäst har buköppnats: "För mig är det viktigaste att han mår bra"
- Så går en kolikoperation till
- Carolines häst Prinsessan är ett levande mirakel: "Jag var säker på att hon dog"
- Bon Classic är varken sto eller valack
- Efter två buköppningar – Farah Diba tillbaka på tävlingsbanan
- Dräktigt sto överlevde buköppning mot alla odds: ”Värt att rädda deras liv”
- Efter buköppningen – stora framgångar på tävlingsbanan: ”Nästan overkligt”
- Experten om hösilagebränder: ”Man ska vara medveten om risken och ha koll på fodret”
- Fick hösilage som är oanvändbart: "Jag började nästan gråta"
- Året 2018, januari till augusti!

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.

Stärk och lösgör med klassiska "fyrkanten"
Den klassiska övningen är riktigt nyttig, inslag av den kan användas dagligen menar C-tränaren Emma Byström. Upplägget fyller flera syften.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!