Reportage
Publicerad: 2019-12-29
Carolines häst Prinsessan är ett levande mirakel: "Jag var säker på att hon dog"
Caroline Jöhnckes egen uppfödning Sunningdale (född 2015 e. Singular LS ue. Turban Rose) trillade oförklarligt ihop, medvetslös, i samband med en tävling i augusti. Stoet blev liggande i 40 minuter innan hon kom till sans igen. I dag är hon i det närmaste återställd.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
– "Prinsessan", som hon kallas, har alltid varit en fantastisk individ. Från dag ett har hon varit den finaste av de hopphästar jag har fött upp och hon har alltid varit frisk och sund, säger Caroline.
Hon har själv tävlat stoets mamma upp till och med 1,40. I år hade de tränat på bra och Prinsessan gjorde fina framsteg. På grund av en fotskada hade Caroline tagit hjälp av Caroline Kamensky med hoppningen.
– "Carro" (Caroline Kamensky, reds anm.) brukar säga att hon gör skäl för sitt namn Prinsessan, hittills har hon aldrig gjort ett fel, berättar matte.
Dags för första tävlingen
I början av augusti hade de anmält Prinsessan till hennes första tävling, en lokal 90-centimetersklass i Sala. Att resa med Prinsessan är inga problem enligt Caroline Jöhncke, då hon alltid är väldigt snäll och avslappnad när hon kommer till nya ställen.
– Vi hjälptes åt att sadla och Carro hoppade upp, efter ett par sekunder såg jag att hästen började försvinna med blicken samtidigt som Carro märkte att något var fel.
Caroline Jöhncke höll i sin häst när stoet föll och Caroline Kamensky lyckades slänga sig av och klarade sig oskadd. Men Prinsessan slog i huvudet hårt.
– Hon slog det i marken så hårt att jag var säker på att hon dog. Hästen låg där i 35–40 minuter helt orörlig. Hon hade inga reflexer på ögonen och hade kritivita slemhinnor, berättar Caroline och fortsätter:
– Det var kaos, alla trodde att hon var död. Veterinären vi fick tag på kunde komma om två timmar och till slut sa en annan veterinär jag hade på telefon att "du får försöka få tag på en jägare som kommer och skjuter henne".
Efter cirka 40 minuter kvicknade Prinsessan emellertid till och kom upp på vingliga ben.
– Snäll som hon är gick hon på lastbilen och vi kunde skjutsa henne till Ultuna. När vi kom fram var hon jättedålig och hade tappat synen på ena ögat.
Fick köras vidare till Strömsholm
De undersökningar som gick att göra på Ultuna gjordes, men de ville att hon kördes vidare till Strömsholm för stående CT då hon var för dålig för att sövas.
– Efter tre dygn på Ultuna körde jag henne till Strömsholm. Jag glömmer aldrig den resan, jag hade sådan ångest för hur dålig hon var och tänkte att de måste ta bort henne direkt när vi kommer fram. De var inte heller så positiva när hon väl var på plats, men trodde att hon skulle klara av röntgen i alla fall.
Röntgenundersökningen visade att Prinsessan hade fått flera skallfrakturer när hon slog huvudet i marken. Dessutom hade hon en stor blödning i huvudet bredvid hjärnan. En av frakturerna hade skadat synnerven till ena ögat så illa att stoet miste synen på det.
– Alla dessa fynd var skador av fallet i och med att hon slog i huvudet så illa. Vi vet fortfarande inte varför hon föll, säger matte och fortsätter:
– Allt från stroke till blodtrycksfall och hjärntumör har det spekulerats i, men hon är undersökt på alla sätt som går och lite till. Inget fynd har hittats.
Har ställt tusen frågor
– Jag kan villigt erkänna att jag nog har varit en skitjobbig hästägare i detta. Eftersom ingen kan säga varför hon föll ihop har jag varit i kontakt med flertalet veterinärer och har skickat runt hennes journaler. Efter att Björn Nolting tittat på CT-bilderna ringde han och frågade om hon typ kunde stå upp, hon borde ju vara jättedålig. Vad jag har förstått överlever inte hästar sådant här. Det är därför man vet så lite om det, säger Caroline.
Men Prinsessan är inte som andra hästar, stoet började återhämta sig fort. Efter ett par dagar på Strömsholm fick hon följa med ägaren hem igen.
– Sedan dess har allt gått jättefort. Efter det första återbesöket fick hon gå ut med sina älskade kompisar i sin stora lösdrift. Vi har varit på regelbundna återbesök under hösten både på Strömsholm och på Mälarkliniken.
Vid det senaste besöket för cirka två månader sedan visade Prinsessan inga tecken alls på att vara påverkad av det som hände. Förutom att hon är blind på ena ögat, något hon snabbt lärde sig att leva med.
– Veterinärerna var tydliga med att eftersom vi inte vet vad som orsakade att hon föll ihop, kan de inte stå och säga att de tycker att jag ska rida på henne igen. Jag förstår varför de säger så, men känner att det skulle vara mycket lättare att ta det beslutet om de kunde ge mig en anledning. Vi har nio hästar här hemma och hon är en av de mest levnadsglada och fräscha.
Ska sättas i gång försiktigt
– Prinsessan har fått gå i två månader och "bara vara". Hon är busig, tjock om magen, samt blank och jämn i muskulaturen. Vi har bestämt att väldigt försiktigt försöka få i gång henne, givetvis på mitt eget ansvar, säger Caroline och avslutar:
– Av videon (se nedan, reds anm.) att döma verkar hon hålla med om att vi provar. Jag vill verkligen rikta ett stort tack till Strömsholm och Mälarkliniken, som de har ställt upp för oss!
Liknande webbartiklar
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
- Veterinärens råd: ”Ställ inte ut balar med plasten kvar”
- Milstolpe för röntgen av häst i 3D – tusende patienten undersökt
- Bon Classic är varken sto eller valack
- Nu kan hela hästen röntgas i 3D – utan att sövas
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- Iberico kom tillbaka efter brott på sju tornutskott
- Hanna ger vanvårdade hästar en ny chans
- Leila Lindholm om ridningens kraft: ”Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig”

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!