Reportage
Publicerad: 2019-12-29
Carolines häst Prinsessan är ett levande mirakel: "Jag var säker på att hon dog"
Caroline Jöhnckes egen uppfödning Sunningdale (född 2015 e. Singular LS ue. Turban Rose) trillade oförklarligt ihop, medvetslös, i samband med en tävling i augusti. Stoet blev liggande i 40 minuter innan hon kom till sans igen. I dag är hon i det närmaste återställd.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
– "Prinsessan", som hon kallas, har alltid varit en fantastisk individ. Från dag ett har hon varit den finaste av de hopphästar jag har fött upp och hon har alltid varit frisk och sund, säger Caroline.
Hon har själv tävlat stoets mamma upp till och med 1,40. I år hade de tränat på bra och Prinsessan gjorde fina framsteg. På grund av en fotskada hade Caroline tagit hjälp av Caroline Kamensky med hoppningen.
– "Carro" (Caroline Kamensky, reds anm.) brukar säga att hon gör skäl för sitt namn Prinsessan, hittills har hon aldrig gjort ett fel, berättar matte.
Dags för första tävlingen
I början av augusti hade de anmält Prinsessan till hennes första tävling, en lokal 90-centimetersklass i Sala. Att resa med Prinsessan är inga problem enligt Caroline Jöhncke, då hon alltid är väldigt snäll och avslappnad när hon kommer till nya ställen.
– Vi hjälptes åt att sadla och Carro hoppade upp, efter ett par sekunder såg jag att hästen började försvinna med blicken samtidigt som Carro märkte att något var fel.
Caroline Jöhncke höll i sin häst när stoet föll och Caroline Kamensky lyckades slänga sig av och klarade sig oskadd. Men Prinsessan slog i huvudet hårt.
– Hon slog det i marken så hårt att jag var säker på att hon dog. Hästen låg där i 35–40 minuter helt orörlig. Hon hade inga reflexer på ögonen och hade kritivita slemhinnor, berättar Caroline och fortsätter:
– Det var kaos, alla trodde att hon var död. Veterinären vi fick tag på kunde komma om två timmar och till slut sa en annan veterinär jag hade på telefon att "du får försöka få tag på en jägare som kommer och skjuter henne".
Efter cirka 40 minuter kvicknade Prinsessan emellertid till och kom upp på vingliga ben.
– Snäll som hon är gick hon på lastbilen och vi kunde skjutsa henne till Ultuna. När vi kom fram var hon jättedålig och hade tappat synen på ena ögat.
Fick köras vidare till Strömsholm
De undersökningar som gick att göra på Ultuna gjordes, men de ville att hon kördes vidare till Strömsholm för stående CT då hon var för dålig för att sövas.
– Efter tre dygn på Ultuna körde jag henne till Strömsholm. Jag glömmer aldrig den resan, jag hade sådan ångest för hur dålig hon var och tänkte att de måste ta bort henne direkt när vi kommer fram. De var inte heller så positiva när hon väl var på plats, men trodde att hon skulle klara av röntgen i alla fall.
Röntgenundersökningen visade att Prinsessan hade fått flera skallfrakturer när hon slog huvudet i marken. Dessutom hade hon en stor blödning i huvudet bredvid hjärnan. En av frakturerna hade skadat synnerven till ena ögat så illa att stoet miste synen på det.
– Alla dessa fynd var skador av fallet i och med att hon slog i huvudet så illa. Vi vet fortfarande inte varför hon föll, säger matte och fortsätter:
– Allt från stroke till blodtrycksfall och hjärntumör har det spekulerats i, men hon är undersökt på alla sätt som går och lite till. Inget fynd har hittats.
Har ställt tusen frågor
– Jag kan villigt erkänna att jag nog har varit en skitjobbig hästägare i detta. Eftersom ingen kan säga varför hon föll ihop har jag varit i kontakt med flertalet veterinärer och har skickat runt hennes journaler. Efter att Björn Nolting tittat på CT-bilderna ringde han och frågade om hon typ kunde stå upp, hon borde ju vara jättedålig. Vad jag har förstått överlever inte hästar sådant här. Det är därför man vet så lite om det, säger Caroline.
Men Prinsessan är inte som andra hästar, stoet började återhämta sig fort. Efter ett par dagar på Strömsholm fick hon följa med ägaren hem igen.
– Sedan dess har allt gått jättefort. Efter det första återbesöket fick hon gå ut med sina älskade kompisar i sin stora lösdrift. Vi har varit på regelbundna återbesök under hösten både på Strömsholm och på Mälarkliniken.
Vid det senaste besöket för cirka två månader sedan visade Prinsessan inga tecken alls på att vara påverkad av det som hände. Förutom att hon är blind på ena ögat, något hon snabbt lärde sig att leva med.
– Veterinärerna var tydliga med att eftersom vi inte vet vad som orsakade att hon föll ihop, kan de inte stå och säga att de tycker att jag ska rida på henne igen. Jag förstår varför de säger så, men känner att det skulle vara mycket lättare att ta det beslutet om de kunde ge mig en anledning. Vi har nio hästar här hemma och hon är en av de mest levnadsglada och fräscha.
Ska sättas i gång försiktigt
– Prinsessan har fått gå i två månader och "bara vara". Hon är busig, tjock om magen, samt blank och jämn i muskulaturen. Vi har bestämt att väldigt försiktigt försöka få i gång henne, givetvis på mitt eget ansvar, säger Caroline och avslutar:
– Av videon (se nedan, reds anm.) att döma verkar hon hålla med om att vi provar. Jag vill verkligen rikta ett stort tack till Strömsholm och Mälarkliniken, som de har ställt upp för oss!
Liknande webbartiklar
- Gård har varit isolerad i snart ett år på grund av kvarkaprojekt
- Veterinärens råd: ”Ställ inte ut balar med plasten kvar”
- Milstolpe för röntgen av häst i 3D – tusende patienten undersökt
- Bon Classic är varken sto eller valack
- Nu kan hela hästen röntgas i 3D – utan att sövas
- ”Maggan” – ett exempel på att inget är omöjligt
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- Iberico kom tillbaka efter brott på sju tornutskott
- Hanna ger vanvårdade hästar en ny chans
- Leila Lindholm om ridningens kraft: ”Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig”

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!