GHS-Kollen

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
26
2015

Stella Röhlcke: "En rolig seger"


Första klassen i Scandinavium på torsdagen var finalen i juniorernas Morgondagens vinnare, som vanns av Stella Röhlcke och hästen Veron.

Det var en 1,35-hoppning med endast två ryttare till omhoppning. Hugo Wihlmark, som var först ut, fick åtta fel vilket gav Stella ett bra utgångsläge som sista ryttare.
– Det kändes skönt att ha råd med fyra fel och att kunna satsa på en lugn och felfri runda, säger hon under segerintervjun.
Den 13-åriga valacken Veron har Stella haft i ungefär ett år nu, han är inte hennes bästa häst så hon är lite överraskad över hur bra han var i dag.
– Han kan vara lite klurig ibland, man måste få honom med sig, säger hon.
   

Stella, som i år fyller 18, har tidigare haft flera framgångar både i Sverige och internationellt. Tillsammans med sin bästa häst Holliday KLG kom hon trea på inomhus-SM i Borås. Till vardags tränar hon för Jenny Johansson och ibland även för Jens Fredricsson och Maria Gretzer – så hon har bra stöd från duktiga ryttare.
  
Rädd att krocka med stjärnorna
Om hela upplevelsen att rida i Scandinavium säger Stella att det har varit fantasktiskt lärorikt, framför allt har det varit kul att få rida tillsammans med proffsen.
– När man trimmar hästarna inne på arenan och Ehning och Roffe rider där, då är man först lite rädd faktiskt. Man vill ju inte rida in i dem eller förstöra något, säger Stella under presskonferansen efter klassen.
– Det är en rolig seger det här, verkligen, avslutar hon.
Tvåa i klassen blev alltså Hugo Wihlmark och tredjeplacerad Julia Dahnelius. 

Se fullständigt resultat här.

Text och foto: Mathilda Nygårds


Läst 9163 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Bildspel: Häng med oss till Scandinavium-stallet


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I de temporära tävlingsstallarna i Svenska Mässans garage är det ”tillträde förbjudet” för alla utom hästskötare, ryttare, behöriga funktionärer och en och annan VIP:are.
  
Vi har dock fått en rundvandring och tar i detta maffiga bildspel – med 33 foton – med er läsare bakom kulisserna på Gothenburg Horse Show.
  
Foto: Mathilda Nygårds
Text: Anki Yngve


Läst 15098 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26
2015

Från hästskötare till femstjärnig ryttare



Så här glad var Amanda när hon vann SM – och fick chans att tävla i Göteborg. FOTO: Roland Thunholm/GHS

Amanda Ericsson skrällde rejält när hon vann hoppningens inomhus-SM i Borås, därmed fick hon också biljett att rida i Scandinavium.
– Jag har inte tävlat här förut, enda gången jag har satt min fot i arenan var som hästskötare, ler den 29-åriga ryttaren.

  
Hon är väldigt glad över att ha fått chansen att rida i Göteborg tillsammans med Crimson, ägd och uppfödd av arbetsgivaren Stuteri Arch. Amanda har ridit internationellt i Arezzo, men har inte varit i närheten av att tävla femstjärnigt förut.
– Jag har försökt göra allt precis som vanligt inför den här tävlingen, genom att följa mina vanliga rutiner. Viktigast är att se till att Crimson är på gott humör, jag rider mycket ute på honom, han trivs bäst med mycket variation, berättar hon.
Crimson har Amanda ridit i tre år nu.
– Det har gått stadigt framåt, det är så kul att vi gör det här tillsammans, säger hon.
Hästen är bara tio år gammal, han har gått tolv 1,50 klasser hittills men bara en enda 1,55. Amandas plan är att rida GP-kvalet över 1,50-hinder på fredag. Förhoppningen är att kvala till lördagens stora Grand Prix, Gothenburg Trophy. 
  
Hur reagerade Crimson när han kom hit till Scandinavium?
– Stallet gick helt okej, men inne i arenan blev han jättepigg! Han gick och tittade upp mot läktaren och undrade nog var han var, berättar matte.
  
Kan du beskriva hans personlighet?
– Han är lite lat hemma, men gillar att visa upp sig. Står någon och tittar showar han gärna och Crimson älskar att bli fotograferad, han är en riktig linslus! Han är verkligen en tävlingshäst som trivs på tävlingsplatserna. 
  
Du sa att du hade varit här som hästskötare en gång …
– Jag jobbade ett par månader åt Evelyn Sander när hon var junior, så det var med henne jag var här. Då hade jag arbetat hos Sven Ingvarsson i sex år och ridit väldigt mycket, jag var faktiskt lite trött på ridningen och fick för mig att jag skulle göra något annat. Men så fort jag slutade rida slog suget till direkt, det gick liksom inte att låta bli. 

Nyhetsklipp från SVT Halland som besökt Amanda hemma på Stuteri Archs anläggning i Båstad

  
FOTNOT: Amanda har även med sig en yngre häst till Scandinavium, Lotus, som hon själv ägt sedan han var två och ett halvt år.
 
Text: Anki Yngve 


Läst 12091 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2015

Gulliksen junior tog hem första ungdomshoppningen



FOTO: Mathilda Nygårds 

Onsdagens ”smystart” i Scandinavium avslutades med ungdomsryttarnas första kval i Krafft Young Rider Cup.
Det blev norsk seger till snabbridande Johan-Sebastian Gulliksen (Geir Gulliksens son) på Charleville, före Louise Torgersen från Sverige på fantastiskt fina Alisia. Efter dem i prislistan kom tre unga tyskar.
  
Fullständigt resultat


Läst 9097 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2015

Frida Mårtensson vann den första GHS-klassen



FOTO: Mathilda Nygårds
  
Med en snabb och felfri ritt vann Frida Mårtensson kvällens 1,30-klass tillsammans med sin tioåriga valack Stanford 6. Resultatet i klassen bestämmer startordningen för finalen i "Gothenburg Horse Show Morgondagens vinnare", som avgörs imorgon.

Antonia Pettersson Hägglund och Erika Wenderyd blev tvåa respektive trea – av de totalt 15 juniorer som startade.

Se fullständigt resultat här.


Läst 10591 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2015

Paulinda Fribergs Las Vegas-dröm lever


Dressyrryttaren Paulinda Friberg var på plats i Göteborg redan under tisdagseftermiddagen, hon gillar att ge sin häst Di Lapponia T tid att acklimatisera sig. Med sig på tävlingen har hon i vanlig ordning kusinen Tobias, men ingen hästskötare.
  
Nyligen tävlade Paulinda i Neumünster och satte personligt rekord både i Grand Prix och i küren.
– Lapponia hann vara hemma i åtta dagar bara, sedan åkte vi igen. Det var otroligt kul att det gick så bra och samtidigt inspirerande, för det finns mer att göra i programmen. I Grand Prix hade vi en miss i tvåorna och i küren var ingen av piruetterna bra, säger hon.
Ett av knepen bakom förbättringen på tävling är faktiskt valet av tempo.
– Jag rider lite långsammare nu, innan red jag så snabbt. Nu tar jag mig till och med tid att göra halvhalter, det är ju sådant man lär sig på ridskolan att göra! Tänk att du ibland kan glömma att göra det i Grand Prix, säger Paulinda med ett smittande skratt. 
  
Trist med strykningarna
Hon menar att hon inte har jättebra koll på konkurrenterna i Göteborg, när Paulinda inte tar hand om sina hästar har hon fullt upp med jobbet som frisör på en salong i Lund. Men hon har förstått att det har varit en del strykningar, inte minst har ju Adelinde Cornelissen på Parzival lämnat återbud.
– Det är tråkigt för det sportsliga och synd om publiken att det inte blir ett större startfält. Men vi andra får helt enkelt rida så att det ryker och hoppas att vi kan bjuda publiken på en högklassig tävling, säger hon.
Efter världscupen i Göteborg har Paulinda lämnat in en intresseanmälan om att hon skulle vilja rida sista omgången inför finalen, i ’s-Hertogenbosch. Men dit är Sverige bara reservnation, så det krävs att något annat land lämnar återbud.
Vad gäller världscupfinalen i Las Vegas har hon faktiskt chans att få biljett, om det går riktigt bra i Göteborg och i Holland.
– Skulle jag komma med till Las Vegas vore det förstås en fantastisk bonus… 
Så du åker till Las Vegas om du lyckas kvala?
– Jaaa, det gör jag ju i så fall. Det skulle vara en ”once in a lifetime”-grej!
Har Lapponia flugit någon gång?
– (Skratt.) Absolut inte, hon har ju precis lärt sig att åka lastbil! 
 
Text: Anki Yngve
Foto: Mathilda Nygårds 


Läst 5620 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2015

Irma och Douglas om GHS, Las Vegas och sitt hästbyte


I dag, onsdag, smygstartar Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Vi haffade paret Irma Karlsson och Douglas Lindelöw – som båda är taggade inför helgen.
  
Irma Karlsson har ridit i Göteborg två gånger tidigare, men då som young rider. Efter sitt EM-guld för unga ryttare fick hon en personlig inbjudan att rida bland seniorerna i Scandinavium.
– Nu är det extra spännande när jag ska tävla mot de allra bästa i världen, säger hon.
Irma har med sig både Starling 7 och Balahe till GHS. Den senare reds förut av sambon Douglas Lindelöw, men nu har Irma köpt speedstoet.
– Efter att jag sålt min bästa häst Cornet var jag ute efter lite nytt. Både jag och Agneta (Lindelöw, reds anm.) tyckte att Balahe var en bra häst för mig att utvecklas med och få rida lite fort på. Jag provade och hon passade mig väldigt bra, hon är het och det gillar jag. 
Fick du ett kompispris?
– Haha, det har faktiskt fler undrat. Jag vågar inte ens fråga, men jag hoppas det (skratt). 
  

Irma Karlsson.
  
Hoppas på öppnade dörrar
Gothenburg Horse Show har varit ett stort mål för Irma, hon ser det som en möjlighet att få visa vad hon går för.
– Jag vill inte bara komma hit och vara med, utan vill verkligen göra bra resultat. Framför allt skulle jag vilja få chans att tävla lite mer internationellt. Jag ser hur mycket det har betytt för Douglas att bli inbjuden och få vara med där det verkligen händer, säger hon.
För att rida på allra högsta nivå behöver Irma en riktigt bra Grand Prix-häst, där tror hon mycket på Starling 7 som är med till Göteborg och som hon håller på att rida in sig på.
– Han är stor och lite mycket för mig än så länge, Starling är riden av en stark kille tidigare. Men vi tar oss framåt, jag vet att han kan bli väldigt bra, säger hon.
  
Första flygresan för Casello
Irmas sambo Douglas Lindelöw är, som vi tidigare berättat, med all sannolikhet klar för världscupfinalen i Las Vegas.
– Jag har 41 poäng och det ska räcka, även om det finns en teoretisk risk att någon av dem precis bakom mig i listan skulle kunna gå om. Världscupen här i Göteborg är jätteviktig för mig oavsett, och hästarna känns väldigt bra, säger han.
Douglas har önskat två tävlingar till som han gärna skulle vilja rida innan Las Vegas, därefter blir det tävlingspaus i två-tre veckor innan resan.
– Jag har kört långt genom Europa med Casello, men han har inte flugit förut. Det är lite nervöst, vi håller på att ”reka” alla detaljer om hur det fungerar nu, berättar han.
  

Douglas Lindelöw.
  
Två hästar blir för dyrt
Arrangören av världscupfinalen betalar resan för den kvalade ryttaren och en häst, vill du ta med en häst till bekostas det av dig själv. Visst hade Douglas gärna haft två hästar med sig, men det är tyvärr inte ekonomiskt möjligt.
En tråkig faktor i sammanhanget är att hans sponsor Horse1 har ekonomiska problem, bolaget är under rekonstruktion.
– Jag vill helst inte prata om det men det är förstås tråkigt både för mig personligen och för dem, hoppas att det löser sig. Jag pratar ofta med Tim Smart, så vi är inte ovänner på något sätt.
Men du har inte sponsorkläderna på dig nu?
– Det såg du, det var observant, säger Douglas med ett snett leende.
Till ett trevligare samtalsämne. Kan du beskriva Casellos personlighet?
– Han är väldigt självständig, lite egocentrisk och smålat. Casello tycker inte om andra hästar och faktiskt inte om människor heller, även om jag och hästskötaren har lyckats komma honom ganska nära. Hoppa älskar han, men markarbete är inte riktigt hans favoritgren… 
  
Text:
Anki Yngve
Foto: Mathilda Nygårds


Läst 11624 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2015

Mia: "Har alltid anpassat träningen efter Ferdi"



Maria von Essen och Ferdi vid tävlingarna i Falsterbo.
Foto: Bo Bennergård 
  
En av de ryttare som är aktuell för världscupstart i Göteborg är Maria "Mia" von Essen. Hon rider sin rutinerade, 16-åriga valack Ferdi – som har laddat med skrittpass och uteritter.
  
År 2014 blev nämligen ett mellanår rent tävlingsmässigt för Mia, som lät hästarna stå lite åt sidan under sin graviditet. Ferdi red hon dock nästan hela vägen fram till förlossningen, och hon var uppe på hans rygg igen drygt tre veckor efteråt.
– Han är världens snällaste häst, så honom kände jag mig otroligt trygg i att rida, förklarar Mia.
Vad som möjligtvis skiljer Ferdi från de övriga hästarna i världscupens deltävling i Göteborg är att han jobbas väldigt mycket ute i naturen, och framför allt mycket i skritt, för att hålla. Ända sedan han var unghäst har han varit väldigt skör.
När Birgitta Kjellin fick veta att ägaren i Danmark skulle avliva Ferdi som fyraåring, på grund av återkommande hälta, köpte hon hästen och gav honom en andra chans.
– Vi köpte honom av Birgitta och visste att han var en skör häst. Men om man anpassar träningen är det inga problem att hålla honom i form, säger Mia.

Tränas varannan dag
Som sextonåring är Ferdi ett kvitto på att matte har matchat rätt under åren, även om hon erkänner att allt just nu känns som en bonus. Mia gläds över att han fortsätter att vara fräsch och fin, något som dagligen inspirerar till fortsatt arbete.
– Han rids hårt lite varannan dag, man får känna av hur tidigare pass har gått. Det handlar om att underhålla kunskaperna som han redan har.
Tillsammans med kusinen Ebba von Essen driver Mia, sedan 2001, företaget DressyrEssen – som hyr in sig på Hviderups Gods i Skåne. Den huvudsakliga uppgiften är att utbilda och träna hästar, och självklart att hitta nya stjärnor för framtiden.
– Jag har två hästar som jag tror mycket på. En av dem är nio år efter Briar. Han är stor, 185 centimeter i mankhöjd, så han får tid på sig, berättar Mia.
Den andra hästen är sexåriga Dora e. Don Primero – Amiral, som Mia kom på tredje plats med i Champion of the Winners i Friends Arena i vintras. Båda hästarna får dock stanna hemma när det är dags att styra lastbilen mot Göteborg.

Ser du fram emot att rida i Scandinavium?
– Absolut, det är en fantastisk atmosfär på arenan med den stora publiken. Precis som för åskådarna är det roligt för oss ryttare när världseliten är med, det inspirerar.
För att få vardagsinspiration inför jobbet hemma på gården i Skåne tränar Mia för Kerstin André en gång i veckan, samt åker till Jan Brinks Tullstorp en gång i månaden för att rida för Kyra Kyrklund.
Under den dagliga ridningen i ridhuset får hon sällskap av kusinen Ebba, och av Mattias Jansson som också han hyr in sig på gården.
– Att vara flera ryttare på samma anläggning är viktigt, så att man inte fastnar ensam där i ridhuset, säger Mia.
  
Text: Annelie Lundkvist


Läst 11930 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2015

Ingen häst lottas ut. Djurens Rätt: ”En seger”



Förra årets lotterihäst, sexåriga Pennsylvania, den sista någonsin? 
  
Efter över 30 år bryts traditionen att en häst lottas ut under Gothenburg Horse Show. I år blir det i stället en hästtransport som förstapris i det stora lotteriet. 
    
”Under senare år har diskussionerna om hästens vara eller icke vara i lotteriet intensifierats. Det finns argument både för och emot. I år har stiftelsen beslutat att presentera en ny vinstplan med en trailer som toppvinst och flera fina resor.” Det skriver Stiftelsen Göteborg Horse Show, där Svenska Ridsportförbundet utgör styrelse, på sin hemsida.

Både förra och förrförra året var debatten om hästlotteriet intensiv, bland annat tog Pernilla Bovin Persson och Kristina Juhlin initiativ till en debattartikel i SvD – som skrevs under av tunga namn och som fick stor uppmärksamhet. 

Också Djurens Rätts hästgrupp engagerade sig emot företeelsen. Vi kontaktar gruppens talesperson Laban Carlsson, som är jublande glad:
  
Vad säger ni om att det inte lottas ut någon häst i år?
– Vi på Djurens Rätt är jätteglada för att opinionen har lett till att hästlotteriet upphör. Det är sedan tidigare förbjudet att lotta ut katter och hundar som priser i tävlingar, medan det årligen har lottats ut hästar under GHS. Vilket vi tycker är alldeles tokigt.
– Detta är en fråga som vi har arbetat med i några år, bland annat genom att skapa debatt i sociala medier. Vi frågade också förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson om hans syn på att hästar används som priser i lotterier. Han såg inget problem med detta, och hade inga planer på att föreslå en lagändring så att lotteriförbudet också skulle omfatta hästar. Lyckligtvis behövs inte alltid lagar för att få till viktiga förändringar. Opinionsbildning kan vara nog så effektivt, vilket vi ju ser här.
  
Varför anser ni att beslutet är så viktigt?
– Alla hästmänniskor vet att det är ett stort och viktigt projekt att matcha häst och människa, så att relationen blir lyckad för båda parter. Det kräver också mycket kunskap och planering för att ha häst. Att vinna en häst i ett lotteri är knappast det bästa sättet att bli hästägare på, och risken är överhängande att hästen inte kommer att stanna hos den som vunnit den utan kommer att säljas vidare.
– Vi anser att djur har ett egenvärde och att de inte ska betraktas som varor. Att lotta ut en häst i ett lotteri är inte bara oansvarigt mot hästen och mot den som köper vinstlotten, det skapar också etiska problem i fråga om djurs värde. Därför tycker vi att det är ett principiellt viktigt beslut som Gothenburg Horse Show nu har tagit. En hästtransport är ett betydligt mer lämpligt pris än en levande häst.
– Det är också en viktig seger för hederligt opinionsbildande arbete, sådant som vi och andra demokratiska ideella organisationer ägnar oss åt. GHS skriver det inte rakt ut på sin hemsida, men vi vågar tro att det är den folkliga opinionen mot lotteriet som lett till att man nu inte längre lottar ut en levande häst.
  
Kommer ni på Djurens Rätt att bevaka årets Scandinavium-tävlingar på något sätt?
– Vi kommer inte att vara på plats rent fysiskt på GHS i år, då vi inte har någon representant som har möjlighet att åka. Men vi kommer att bevaka arrangemanget noggrant via medias rapportering. I somras drog vi igång initiativet "Stoppa våldet mot hästarna", som gör att internationella tävlingar på svensk mark är särskilt relevanta för oss att bevaka.
 
Text & foto: Anki Yngve 


Tidigare artiklar:
Öppet brev: Är det rätt att lotta ut en häst?
Hästlotteriet: Ingen lagändring på gång 


Läst 19673 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
23
2015

Jeanna och Adelinde strukna från Scandinavium




Två av de holländska dressyrryttarna – Adelinde Cornelissen, finalsegrare två gånger om med Jerich Parzival N.O.P och Danielle Heijkoop med Siro N.O.P. – har lämnat sena återbud till Gothenburg Horse Show på grund av lättare skador hos hästarna.
  
Till Göteborg kommer deras landsman Edward Gal med Glock´s Voice som är på jakt efter en finalplats.
De två tyska toppryttarna Isabell Werth, med El Santo NRW, och fjolårets segrare tyskan Jessica von Bredow-Werndl med fina Unee BB finns på plats.
På återbudslistan finns även svenska VM-ryttaren Jeanna Högberg. Hennes Darcia VH har haft hovböld.
– Det är alltid tråkigt med sena återbud i dressyren, kommenterar tävlingsledare Tomas Torgersen. Men vi har ju de starka tyska ryttarna, holländaren Gal och så två bra danska ryttare. Dessutom är det spännande svenska ryttare till start.
  
”Carro” ersätter
Caroline Darcourt är tillbaka i Sverige efter tävlingssejouren i Wellington, Florida, USA. Där red hon till sig 17 värdefulla poäng i världscupdressyren med Paridon Magi.
Nu får hon chansen till fler poäng i Reem Acra FEI World Cup i Scandinavium under Gothenburg Horse Show som pågår 25 februari – 1 mars.
– Det ska bli så kul att få rida i Göteborg igen, säger en mycket glad Caroline.
Det ingick inte i hennes planer att hon skulle rida i Göteborg i år. Det är bara 14 dagar sedan hon och hästen anlände till hemmastallet på Lövsta efter tävlingssejouren i Florida.
– Han reser så bra och var inte det minsta trött när han kom hem, berättar hon.
Så Caroline har hunnit med en hel del träning på hemmaplan.
Hon vill absolut inte spekulera i om hon kan ta sig till världscupfinalen som rids i Las Vegas, USA, i april.
– Jag vet att jag har 17 poäng och jag har fått nyttig träning och tävlingar i Florida. Vi hann starta två femstjärniga tävlingar, två världscuper och en nationell tävling. 


Läst 18328 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.