Gästbloggen - Framsteg
NOV
27
2014

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hästtokiga Sara Hansson spenderar fyra veckor som volontär på ett räddningscenter för mustanger i Orlando, Florida. Under delar av tiden gästbloggar hon här på Hippson.

Hej! Har inte haft tillgång till internet på ett tag men nu så! Tänkte dela med mig av mitt dagboksinlägg från i lördags :)

Dag 22, lördag

Mathilda & jag skulle åka till centret imorse och var tvungna att säga hejdå till Franzi innan vi åkte, det var tråkigt minsann...

På centret så gjorde vi först chores som vanligt och när vi håller på att mocka Ford & Rios pen så ropar Theresa att RJ, Nova & Diesel var ute, på något sätt hade de lyckats öppna grinden och sprang runt och tokade sig! Sedan matade vi hästarna och under tiden som jag väntade på att de skulle äta klart så ringde jag pappa.

Därefter tog jag ut Diesel och jobbade med honom, han var väldigt lätt att ta idag, när jag gick in i hagen så kom han fram till mig och hälsade men han var inte riktigt redo att bli fångad så när jag tog fram haltret så gick han iväg en bit. Sen vände han sig om och kollade på mig och sa "så, nu är jag klar, jag skulle bara retas lite" så då gick jag fram till honom och fick sätta på haltret på honom.
Jag började med att rykta honom sen gick jag ut och lekte följa John, han var väldigt uppmärksam och duktig. Gick jag fort så gick han fort, gick jag sakta så gick han sakta, sprang jag så sprang han, stannade jag så stannade han, utan att gå in i mig och om jag backade så backade han, om jag bad om det.
Poängen med följa John är att ha repet slappt, jag la repet runt halsen på honom för att verkligen testa honom. Poängen är att hästen ska vara uppmärksam på dig. Sen lyfte jag hovarna också och det gick över förväntan för det är inte hans favoritmoment. Anledningen till att jag inte vill att han ska backa varje gång jag backar är för att jag ska kunna förflytta mig till hans bakdel utan att han backar, därför måste jag be honom backa om jag viol att han ska göra det. Han gjorde stora framsteg idag och Diane var väldigt nöjd så det var ju kul! 

När vi kom tillbaka var det lunch och sen gick vi ut och "hjälpte" Cole och hans typ pappa Preston (inte hans biologiska) med att göra klart hundgården vid Dianes trailer men de var typ klara och gjorde inte så mycket så vi stod där och roade oss istället. Hoppade hage, spelade canjo, tog fina selfies med Coles mobil och fjantade oss. Som vanligt.. Haha
Sen kom Diane och bad oss att rida iväg för att leta upp en grupp som var ute och red för attiske hur det gick för dem så vi tog på oss hjälm, hämtade träns och gick ut i hagen och tränsade Harley & Bly och red iväg barbacka.

Bly är egentligen ingen bra barbackahäst tydligen eftersom att han är en Tenessee Walker och helt rak rygg och en jättekonstig trav men det fick duga! Tanken var att vi bara skulle skritta ändå. Men jag satt väldigt bra på honom, man satt liksom fast typ.
När vi kommit en bit så tyckte Mathilda att vi skulle trava och förklarade att om vi travar sakta är det ingen fara så vi provade och hon hade rätt. Jisses, jag har inte ridit barbacka sen ponnytiden så jag ska erkänna att jag var lite nervös. Bly är dessutom neck-rained vilket innebär att man styr i princip endast med benen och om man ska använda händerna (eller handen eftersom att man bara håller med en hand) så flyttar man bara handen åt det hållet man vill gå.

Men det gick bra och vi hittade de andra som var ute och red så vi hakade på dem sista biten, de skulle rida en omväg så det blev ändå en tur på nästan en halvtimme. De ville ju trava och så förstod jag vad de menade med att Bly inte är en skön barbackahäst för när han travade fort så blev det lite guppigt men då ökade jag lite till så att han började galoppera istället och det var skönare!
När vi skrittade sista biten så kändes det i rumpan, jag hade liksom hans ryggrad upp i röven. Skönt. Men, jag är faktiskt jävligt nöjd över min barbackaritt. Att jag ens var nervös liksom. Gick ju hur bra som helst! 

När vi kom tillbaka så spelade Cole & hans pappa biljard så vi joinade ett tag, kul! Sen skulle Cole flyga till Canada så vi fick säga hejdå till honom, tråkigt faktiskt för han var kul!

På kvällen lärde vi oss Cupslåten, det var kul! Hoppas att jag kommer ihåg den bara, får väl öva lite då och då.


Läst 19742 ggrFler inlägg


Bilden till vänster är en häst med rotation och sänkning på hovbenet. Till höger ser ni samma hov nio månader senare efter vila och anpassad skoning.
Foto: Brunmåla hästklinik

OM DENNA GÄSTBLOGG
Brunmåla hästklinik finns i Stockholm. I ett inlägg på Instagram tar de upp risken av att hästarna drabbas av fång året om. Det måste inte hänga samman med frodigt sommarbete. Hippson har fått Brunmålas tillåtelse att dela inlägget här i Gästbloggen.

Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarmånaderna när gräset är som frodigast. Så kan det absolut vara, men många hästar drabbas också på hösten i samband med att den första frosten kommer, då sockersammansättningen i gräset påverkas. Hästarna kan även drabbas under vår-vintern då deras ämnesomsättning går på "sparlåga" och vi gärna utfodrar dem för fullt.

Typiska symtom vid fång är:

  • Puls i kärlen som går över kotan (cirka klockan 4 och 8 om klockan 12 är mitt fram på benet)
  • Fångställning med frambenen framför sig och bakbenen inunder sig
  • Varma hovar
  • Svårighet att vända
  • Ovilja att röra sig (därav namnet fång – hästen är fångad)
  • Sjukdomsförloppet kan vara snabbt och komma över några timmar, eller vara mer långsamt med försämring över en längre tid.

 Bakgrund
Hovkapseln sitter fast i hovbenet med hjälp av så kallade lameller. Vid fång uppstår en inflammation i dessa lameller och svullnaden som inflammationen medför gör att fästet mellan hovkapsel och hovben blir sämre och lossnar, vilket gör att hovbenet kan rotera eller sänkas.

Orsaken till fång är fortfarande inte helt fastställd
Vissa studier har visat att cirka 90 procent av alla fall av fång beror på en endokrin sjukdom – PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) eller EMS (equint metabolt syndom).
Om du vill veta mer om PPID och EMS rekommenderar vi att du besöker www.hastsverige.se – där finns det information baserat på forskning.
En häst kan även utveckla fång till följd av hormonell påverkan i samband med dräktighet och vid överbelastning till exempel på det friska benet vid ett benbrott där hästen inte vill belasta båda benen lika. Detta är dock mer ovanligt.

Om du misstänker att din häst drabbats av fång ska du omgående:

  • Ställa den på strikt boxvila med en tjock spånbädd
  • Kontakta veterinär!
  • Ta bort allt kraftfoder

Läst 8467 ggr Kommentarer Kommentera

Foto: Privat och Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Emil Johansson, södra Skåne, arbetar som klinikhovslagare på en av Sveriges största hästkliniker, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Han driver också det egna företaget Emils Hovslageri sedan över tjugo år tillbaka. Med det stora intresset för hovens anatomi, fysiologi och balans har det fallit sig naturligt att arbeta framförallt med sporthästar och flera av Emils kunder tävlar på internationell nivå. Hippson har fått hans tillstånd att dela inlägget om strålröta i Gästbloggen.


Just nu får jag många frågor om strålröta. Hästägare runt om i landet har tagit kontakt och berättar att de har stora problem med strålröta, delvis på grund av det regniga vädret.
Tänkte att jag även vill dela med mig här.

Strålröta är ett vanligt hälsoproblem som påverkar hästens hovar/strålar. Det är en infektion i hovens mjuka vävnader, särskilt strålen, som kan vara smärtsamt och allvarligt om den inte behandlas ordentligt. Här är några steg för att behandla strålröta:

Rengör hovarna: Börja med att rengöra hästens hovar ordentligt dagligen. Tvätta hoven/hovarna med rent vatten och en mild tvål om det behövs. Ta bort smuts, lera och eventuella främmande föremål från hovarna.
• Sjukvårdande behandling: Ett effektivt sätt att behandla strålröta är att använda antimikrobiella och desinficerande medel. Ett vanligt val är att använda hypoklorsyra eller klorhexidinlösning. Applicera detta på det drabbade området och låt det verka i några minuter.
• Verka bort död vävnad: Om det finns död och förmultnande vävnad i hoven måste detta tas bort för att underlätta läkningen och förhindra ytterligare infektion. Detta skall göras av en professionell hovslagare eller veterinär.
• Torkning: Se till att hovarna är ordentligt torkade efter rengöring och behandling. Fuktiga hovar främjar tillväxten av bakterier och svampar.
• Förband och skydd: Efter att ha rengjort och behandlat hovarna kan det vara lämpligt att lägga på ett lätt förband för att skydda hoven och förhindra smuts och skräp från att komma i kontakt med det behandlade området.
• Hästens boende och miljö: Se till att hästen hålls i en ren och torr miljö. Hovarna bör inte utsättas för överdriven fuktighet eller smuts, eftersom detta kan förvärra tillståndet.
• Regelbunden uppföljning: Det är viktigt att hålla koll på hästens hovar och övervaka framstegen. Om tillståndet inte förbättras eller om det försämras, kontakta då en veterinär eller hovslagare för ytterligare rådgivning och behandling.
• Viktigt att notera är att behandlingen av strålröta kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet och individuella faktorer. Det bästa är att alltid rådfråga en professionell hovslagare eller veterinär innan du påbörjar någon behandling för strålröta.
• Sist men inte minst förebygg genom att: Hästen bör alltid stå på rent och torrt underlag. Hästens hovar skall verkas regelbundet med korta intervaller. Kratsa och rengör hovarna dagligen.
// Emil Johansson

Läst 42851 ggr Kommentarer Kommentera

Foto: Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Johanna Habbe bor i Åseda och arbetar som veterinär. Hon bor på en gård med sin familj och deras djur. Johanna driver Facebook-sidan Veterinär Johanna Habbe för att ge människor tips och information om stort och smått som rör djur. 


Fång. De torra nedbetade hagar vi har nu verkar INTE vara ett skydd mot fång. Det har varit en hel del fall de senaste veckorna. Det är inte längre bara små feta ponnyer som kommer ut på bete som får det. Det drabbar så många olika slags hästar. Gemensamt för MÅNGA av dem är att de går på beten där det "inte finns något att äta" men hästarna är ändå tämligen runda eller till och med feta. (Precis, då FINNS det rätt mycket att äta ändå).

Om det finns nästan ingen mat på en STOOR yta kan man genom att titta på hur hästarna ser ut avgöra om de får i sig "ingen" mat (hästarna magrar av), "kanske ändå rätt lagom" med mat (håller hullet) eller "hoppsan, kanske rätt mycket" mat (lägger på hullet). Pyttelite mat på många kvadratmeter/hektar blir rätt mycket mat för en liten (eller stor) häst. Tänk på att de betar upp till 18 timmar om dygnet.

Huruvida gräset är stressat och nu bildar extra mycket socker eller om det beror på något annat är svårt att säga för mig. MEN det som jag KAN säga är att en häst som lägger på sig på betet behöver få en betydligt mindre hage ELLER betydligt färre timmar i hagen. Ordentlig motion gör också nytta, men helst i kombination med mindre hage/färre timmar i hagen. Resten av tiden bör hästen stå inne, gå i en gruspaddock eller något annat som förhindrar matintaget.

Det är jäkligt tråkigt att ha sin häst så, men det som är ännu tråkigare (tro mig) är att ha hästen så för att den har fång. En sak man MÅSTE vara observant på är om hästens mankam börjar bredda sig och om den dessutom blir hård eller stenhård. TA IN HÄSTEN. MOTIONERA. BANTA. OMEDELBART!!!

Det är nästan garanterat att den kommer att få fång. Om inte nu så snart. Och om inte snart så sedan. Och om den får det måste du ändå ta in den och medicinera och minska maten. Bättre att göra det i tid.


Önskar er en fin sommar utan fång, men ibland gör man faktiskt allt rätt och drabbas ändå av denna skitsjukdom. Då ska vi göra allt för att få hästen att må så bra som möjligt igen.

/Johanna Habbe

Läst 90983 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Här hittar du alla våra husbloggare

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Inbjudens senasteAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.