Redaktionen
DEC
29

Rösta fram Årets pryl 2013!

Traditionsenligt, och för femte året i rad, låter vi er Hippson.se-besökare rösta fram årets bästa ridsportpryl. Juryn har nominerat sex kandidater – vilken av dem är din favorit?
  

OMRÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD!


  
Broddplattan
Pia Sternbergs/HipHoofs nytänkande multiverktyg Broddplattan underlättar ordentligt vid broddning. Den har fasta nycklar för de vanligaste broddstorlekarna, renstapp för att få ur smutsen ur broddhålen och en gängtapp för att fixa slitna och smutsiga gängor. Du kan dessutom förvara åtta broddar på plattan.
Cirkapris: 349 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Carbon Boa Paddock
Mountain Horse har tagit fram en ridsko som sitter som handen i handsken, tack vare samma typ av snörning som finns på exempelvis snowboard-pjäxor. Hälen är ihålig för att skon inte ska bli tung, den stötdämpade sulan har ergonomiskt stöd i fotvalvet och skorna bjuder på bra grepp. Dessutom är de snygga …
Cirkapris: 2 299 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 
ConnEqt 
Med den här uppfinningen från svenska EquKing går det enkelt och snabbt att byta stigbyglar på sadeln. Det kan exempelvis vara praktiskt på ridskolor, där olika ryttare behöver olika storlek eller typ av byglar. Privatryttare kan med ConnEqt plocka av smutsiga stigbyglar efter ridturen, i stället för att dra upp dem mot lädret.
Cirkapris: 299 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
  
EC hand 
Produkten har visserligen funnits ett par år, men det var under 2013 den på allvar fick spridning. EC hand är en svensk, patenterad uppfinning där ryttaren enkelt kan se och reglera hur hårt och jämnt hen håller i tyglarna. Med hjälp av en fjäder fäst på tygeln får du feedback om stödets tyngd och om du är starkare i ena handen.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   
Ogilvy-padden
Syftet med padden från Ogilvy Equestrian – som används av proffs runt om i världen – är att hjälpa sadeln till bättre passform, att fördela tryck, och att dämpa stötar för både häst och ryttare. Den innehåller memoryskum som gör att padden blir millimetertunn där det är trångt och fyller ut där det glappar.
Cirkapris: 1 995 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
Perfect Hand
Den här uppfinningen från Perfect Sit of Sweden hjälper ryttaren till en mer korrekt handställning. Handsken, som är tillverkad i tunt getskinn, har nämligen en skena som löper på insidan av handleden. Det gör att händerna inte kan böjas inåt under ridning, något som annars är ett vanligt sitsproblem.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
   
 

Om Årets pryl
Juryn, bestående av Hippsons redaktion, har nominerat sex produkter. Urvalet är gjort utifrån sådant vi har tipsat om på redaktionell plats under det gångna året, antingen i papperstidningen eller i Prylkollen på Hippson.se.
Huvudkriteriet för nominering är att produkten ska vara nyskapande – antingen vad gäller design eller funktionalitet. Prylen eller plagget ska dessutom ha gått att köpa i svenska ridsportbutiker (fysiska eller på nätet) under 2013 (inte nödvändigtvis under hela året).
Omröstningen pågår till och med måndagen den 13 januari 2014. Vinnaren presenteras här på nätet samt i Hippson nr 1 2014, i butik den 18 februari.

 


Läst 34913 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
26

Enkät: Skador inom ridsporten

FOTO: Tomas Holcbecher
  
Inför en kommande artikel här på Hippson vill vi ställa några frågor på temat olyckor inom ridsporten. Du svarar givetvis helt anonymt. Tack för din medverkan!

ENKÄTEN ÄR AVSLUTAD, TACK FÖR VISAT INTRESSE!


Läst 38110 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
24

God Jul kära läsare!

Vi på Hippson-redaktionen vill passa på att önska er en fantatisk jul, tillsammans med två- och fyrbenta nära och kära. Och vi kan inte låta bli att visa om filmen med den söta julklappsponnyn som går bärsärkargång. För den är ju bara lysande - eller hur?
   
 


Läst 30837 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
17

Tävling: Vinn nya tränset från PS of Sweden!

Då var det åter dags för en tävling här på Hippson, nu är det svenska företaget PS of Sweden som står för vinsten. Det som står på spel är det helt nylanserade lättviktstränset High Function Revolution (värde 2.299 kronor).

 

  

Tränsets nackstycke har tryckfördelande och ergonomisk design, och nosgrimman har ställbara sidostycken. Där du fäster bettet finns dessutom en "vagga" som ska tillåta hästen att fjädra på bettet i munnen. 

Tränset har en helt avtagbar aachennosrem samt pannband med Click it-design (vilket gör att du kan byta pannband medan hästen har tränset på sig). 

Det är tillverkat i ett läder som tillverkaren kallar "ECO-friendly" och tränset finns i både svart och brunt - samt i storlek full eller cob. 

SÅ TÄVLAR DU
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD OCH VINNAREN ÄR UTSEDD!

Den lyckliga personen som vann tränset är:

Francine Mäkelä, Skepplanda.

STOR GRATTIS till dig! Du har fått ett mail om hur du får ditt pris. Tusen tack till alla er som var med och deltog i tävlingen! 

_________________________________________________________


Tävlingen avslutas torsdagen den 26/12, men vinnaren meddelas först efter nyårshelgen (per e-post + presenteras här på sidan). Dragningen bland de rätta svaren görs av Hippsons redaktion och går inte att överklaga. Eventuell skatt betalas av vinnaren. Vinster kan inte bytas mot kontanter eller något annat pris.
  

LYCKA TILL!!


Läst 35064 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
16

9 300 kronor till Musikhjälpen!Hela 93 personer hann teckna sig för en vår prenumeration till förmån för Musikhjälpen i helgen! Det var med stor glädje vi därför precis förde över 9 300 kronor till Radiohjälpen och deras insamling för att alla kvinnors rätt att överleva sin graviditet.

Stort tack, alla!


  
Titeldata är företaget som sköter försäljningen av prenumerationer, och på den översta delen av bilden hittar ni antalet sålda prenumerationer i den specifika Musikhjälpen-kampanjen. Nedre delen av bilden visar bekräftelsen på överföringen till Radiohjälpen, som är den organisation som arrangerar insamlingen för Musikhjälpen.


Läst 23751 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
13

Prenumerera till förmån för MusikhjälpenTecknar du vår specialprenumeration under helgen, om två nummer av kunskapsmagasinet Hippson för 100 kronor, skänker vi hela summan direkt till Musikhjälpen
  
Teckna prenumeration till förmån för Musikhjälpen här


Om Musikhjälpen

Musikhjälpen har i år temat: Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet. I dag löper kvinnor som inte har tillgång till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter en väldigt stor risk att dö. Störst risk är det för tjejer mellan 15 och 20 år. De vanligaste dödsorsakerna är allvarliga blödningar, högt blodtryck och osäkra aborter. Att minska mödradödligheten är det av FN:s millenniemål som är längst ifrån att uppnås.

Läs mer om Musikhjälpen och insamlingen 


Bara i helgen

Vår specialprenumeration till förmån för Musikhjälpen finns tillgänglig till och med den 15/12. Så snart som möjligt därefter kommer vi att summera prenumerationerna och föra över pengarna till Radiohjälpen (som arrangerar Musikhjälpen). Vi kommer så klart att redovisa försäljningen och summan här på Hippson.se. Prenumerationen är en tillsvidareprenumeration, men kan avslutas när som helst via hippson.prenservice.se eller genom ett mejl till info@hippson.se.


Läst 19336 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
11

Enkät: Vad tyckte du om veterinärbesöket?

Är du hund- eller hästägare och har besökt en veterinärklinik på sistone? Då kan du hjälpa veterinärstudenten Camilla genom att fylla i hennes enkät. Hon undersöker nämligen hur djurägare upplevt sitt senaste veterinärbesök.
   

FOTO: Cajsa Ekström 

  

Enkäten är nätbaserad och handlar bland annat om kommunikation mellan djurägare och veterinär, och om hur vården efter veterinärbesöket fungerar. Arbetet som enkäten ligger till grund för handlar om hur man kan förbättra eftervården av hundar och hästar. På sikt är alltså syftet att utveckla och bidra till bättre eftervård för djuren. 

Enkäten är helt anonym, och tar runt 5 minuter att fylla i. Klicka på bilden ovan för att komma till den! 


Läst 14675 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09

Hippson nummer 6 2013 är här!Köp Hippson Nr 6 - 69 kronor

I morgon (10/12) börjar Hippson nr 6 2013 att säljas i butik. Vi avslutar året med ett extratjock nummer - hela 140 fullspäckade sidor med inspiration, fördjupning, tips och kunskap. Vi hoppas att du kommer att uppskatta det. 
  
Hippson som julklapp?
Vill du ge bort Hippson i julklapp (till en vän eller till dig själv) har vi just nu ett kanonerbjudande. Förutom att själva prenumerationen är rabatterad får alla som köper en prenumeration dessutom chansen att vinna en drömlektion för Minna Telde. Men oavsett om du vinner eller inte får du ett presentkort på 50 kronor. 
Läs mer om erbjudandet här

  
Om Hippson nr 6


Snart tar Angelica Augustsson ett nytt steg i karriären, flytten till Belgien blir också slutet för hennes och Mic Macs gemensamma resa. Vi träffade dem på plats i Tyskland där Angelica berättade sannsagan - från start till mål. 
  

Temat i nummer 6 är ryttarens sits, ett område där man aldrig blir fullärd. Här bjuder sjukgymnasten och författaren Birthe Vogelius på en detaljerad genomgång - ur biomekanisk synvinkel. Mycket intressant och lärorikt!
 

Maxa hästens galopp! Louise Nathhorst delar med sig av sina bästa övningar för en luftigare och bärigare galopp.


Sedan mitten av 90-talet har Svenska Ridsportförbundet tappat 71 000 medlemmar. Men nu finns en plan för hur den negativa utvecklingen ska vändas - med hjälp av en ny portal och flört med de icke-anslutna hobbyryttarna. 
  
Dessutom:

  • Betfor vs. mash
  • Longering à la Flyinge
  • Vinterträna hopphästen
  • Test: Pannlampor
  • 12 sidor julklappstips
  • Råd till dig som vill köpa föl
  • Fixa snyggaste manflätan
  • Så funkar hästmedicinerna

...och mycket, mycket mer. 


Köp Hippson Nr 6 - 69 kronor


Läst 16705 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09

Bli prenumerant - Vinn drömlektion för Minna Telde


Tillsammans med Pavo kan vi nu ge dig möjligheten att vinna en drömlektion för ingen mindre än Minna Telde. Alla som tecknar en halvårsprenumertion på Hippson för endast 149 kronor (ord. pris 207 kr) är med i tävlingen. Men oavsett om du vinner eller inte får alla som tecknar prenumerationen ett presentkort från Pavo på 50 kronor.

Givetvis kan du även ge bort prenumerationen i julklapp!

Teckna prenumerationen här
Läs mer om senaste numret av Hippson

Efter erhållen betalning skickas tävlingsfrågorna ut via e-post. För att vara med i tävlingen måste du alltså ange en fungerande e-post. Tävlingen pågår fram till och med den 31/1 2014. Tävlingen är öppen för alla förutom anställda, anhöriga till anställda eller personer med uppdrag för Hippson eller Pavo. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. 


Läst 11923 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
05

Enkät om klipp- och täckesrutiner


Att klippa och täcka – eller att inte klippa och täcka – det är frågan...

Sveriges lanbruksuniversitet (SLU) genomför just nu en enkätundersökning om rutiner för klippning och täckning av hästar. 

Målet med undersökningen är att öka förståelsen för hur hästar i Sverige hålls och hanteras, med fokus på just rutiner för klippning och täckning.
– Det finns en stor okunskap inom området då det inte är tillräckligt mycket forskning som är gjord. Vi vet egentligen inte alls mycket kring vad som händer med hästen rent fysiologiskt när vi lägger på täcken eller klipper den. Enkäten är i första hand ett studentarbete och vi hoppas att den ska ge oss en god bild av hur täckes- och klipprutinerna ser ut i Sverige i dag, säger Elke Hartmann vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi på SLU.

Intresserade av hobbyhästen  
Inte minst är det ”vanliga” hästar man vill veta mer om.
– En del tidigare studier är gjorda på tävlingshästar som jobbar med extrem arbetsbelastning i varmt och fuktigt klimat. Det vi vill komma åt nu är hur man i Sverige håller och använder sina hästar, och hur hästarna klipps och täckas. Vi vill se om man hittar mönster mellan olika typer av hästägare och hästar. Det finns en utbredd diskussion om för- och nackdelarna med klippning, täcke och även duschning bland hästägare, säger Elke.
Hon menar också att många hästägare rutinmässigt lägger täcke på sina hästar även när de står i varma stall samt när de är oklippta.
– Man funderar inte så mycket över hur detta påverkar hästens välmående. Om man inte vet hur hästen ser ut när den fryser finns det risk att man förmänskligar sin häst ­och tror att den upplever kyla vid samma temperatur som människan. Vi vill komma åt hur det faktiskt ser ut, är det exempelvis många som täckar sin häst efter ridning? Samtidigt frågar vi också om hästägarnas syn på täcken och klippning generellt – vad anser man om detta?, säger Elke.
Enkätundersökningen ingår i forskningsprojektet "Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering", som finansierats av Stiftelsen Hästforskning.
  
Bättre rekommendationer kommer
Syftet med projektet är att studera hästars behov av skugga och skydd i sommarklimat och behov av tillskottsvärme och täcken i vinterklimat. Förhoppningen är att ökade kunskaper inom detta område kan leda fram till bättre rekommendationer till hästägare, gällande behov av skydd mot väder och vind och användning av täcken i olika situationer.
– Bland annat har vi i samarbete med norska forskare tittat närmare på användningen av vindskydd både i varmt och kallt klimat. Tanken är att se hur hästens temperaturreglering fungerar i det nordiska klimatet, genom att belysa flera olika aspekter, förklarar Elke.
  
Enkäten tar ungefär 15 minuter att genomföra och resultatet kommer att sammanställas på ett sådant sätt så att du som svarar inte är identifierbar.


Här hittar du enkäten.

Text & foto: Ida Röök


Läst 16842 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Redaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Duktiga småpojkar och julkänsla

Portugal-bloggen

Catch up!

Therese

Är du helt bakom?

Kajsa Boström

Till Husbloggarna