Hippologbloggen

Guess who's baaaack?

Äntligen är Flamman tillbaka under sadeln igen! Hans utslag har blivit mycket bättre och förra veckan kunde han börja ridas igen. Precis lagom till examen om två (!!!) veckor. Ingen är gladare än jag. Har saknat honom så mycket! Han är för tillfället som en fijolsträng och väääldigt het på gröten. Men det är för att han vilat och det kommer bli bättre med lite arbete. Denna veckan har han fått gå för Marianne och jobbat med att växla formen, lite lösgörande arbete och skolor. Joooobbigt säger Flamman men väldigt nyttigt för hans kropp och knopp!

Igår var en dag att minnas. Den började med utsläpp hemma i stallet. Senare i räserfart mot Strömsholm för handledning inför presentationen av min seminarieuppsats. Jag börjar äntligen se slutet på denna kurs. Snart är vi i mål! Därefter åkte jag åter hem och red min lilla Cheebabus som dagen innan dressyrat lite i ridhus för första gången sen hon kom till mig. Duktig som få var hon och fick sig en välförtjänt joggrunda i solen.

Sen var det dags för lektion med Flamman. Alltid roligt att rida lilla Flamstrams och han sprang fint i skänkelvikningssaxar över medellinjen. Lunch på 10 minuter för att sedan infinna sig i ridhuset där tredje året på hippologen på Strömsholm skulle presenteras för oss. Dressyrhästarna och hopphästarna visades upp, alla jättefina i uppvisningsskick med bländande hårrem, vita lindor och knoppar. Ursnyggt! Marianne hade en uppvisning för oss med en av treornas fina dressyrhäst Cumulus som faktiskt är utbildad till Grand Prix (inte dåligt va?)! Även det... Ursnyggt!


Marianne och Cumulus
Lina som är dressyrstipendiat rider skolhästen Dexter

Som grädde på moset får några av oss i klassen sitta upp och rida en liten privatlektion på dessa hästar. Själv fick jag rida Mexx som är stipendiathäst just nu. Helt underbar att rida. Så otroligt välriden! Kunde sitta och samla och samla och samla lite till. Häftig känsla minsann! Några i klassen fick sitta upp på hopphästarna och hoppa en liten bana där vi fick vara stildomare.


Elin och skolhästen Indipendence

Kvällen fortsatte med att hela Strömsholms hippologtrupp inklusive lärarna åkte till Prison Island och lekte ”fångarna på fortet” i några timmar. Tävlingsmänniska som man är så kämpade mitt lag på riktigt bra. Vi slängde oss i linbanor, klättrade på väggar, listade ut kluriga gåtor och med tungan rätt i mun förde bollar förbi massa hinder och hål för att nå fram till mål. Vårt lag ”de tre brunetterna och lisa” då lisa (en annan lisa än jag alltså) är blond, toppade listorna och vi tog hem segern! Tjohoo! Glada tjejer som styrde mot Strömsholm för en härlig middag med efterföljande kladdkaka! Rektor Linda vet allt vad vi gillar!

Där fick vi tillfälle för att ställa frågor om år tre och lärarna berättade om hur ridläran, examensarbetet, praktiken osv kommer att gå till. Efter många skratt och en fantastiskt härlig dag ramlade jag i säng igår.. För att sedan gå upp klockan 05.30 rida två hästar och sedan åka hit till Göteborg där jag nu befinner mig. Dags för GHS!

Det där med att hinna andas osv behövs liksom inte när man gör det man älskar!


Läst 9115 ggr Kommentarer Kommentera

Äntligen ser jag ljuset i tunneln. När man länge gått och frusit fötterna av sig. Stapplat fram som om man vore 100 år gammal för att ta sig fram på isen till hagarna. Levt med dubbla tröjor och jackor. Tackat Gud varje morgon för att bilen startat. Förbannat honom igen när man inser att man måste skrapa rutan och det inte passar in i de exakt 12 minuterna som det tar dig att köra till skolan i snön. Skotta stigar på gräsmattan så hunden skall ta sig ut och kissa. Använt balkongen som tillfälligt kylskåp (perfekt när man lever i ett litet studenthem dock!). Nu äntligen ser jag ljuset. För idag tittade vårsolen fram. Alldeles lagom till att jag tog första galoppen med en superpigg Cheeba ute på en äng idag.

Nu har det gått några dagar sen Cheeba kom och jag blir faktiskt bara mer och mer förälskad i denna häst. Har aldrig mött en häst som är så glad och positiv till allting? Jag tror inte hon kan lägga öronen bakåt ens. Förutom när hennes boxkompis Nicki räcker ut tungan åt henne ;) Hon har funnit sig riktigt bra här. Jag har hittat de perfekta kliställena på henne och hon har förstått att om man lägger mulen mot mattes kind så smälter matte och kliar där. Hon är även jättefin att rida och vill verkligen göra rätt, trots att hon har långt ifrån bra kondis. Idag taktade hon hela vägen hem fast hon hade fått galoppera ett antal varv runt på ängen för att bli av med lite energi. Älskar såna hästar. Som bara vill mer och mer! Vi får se vart detta leder.

Ut på tur aldrig sur säger Cheeba!

Selma är världens bästa stallhund! Har superkoll på läget både i stallet och på parkeringen.

Planen är att ha henne här hemma i lugn och ro på gården där jag bor i ca 1,5 månad för att lära känna varandra. Sen kommer jag flytta henne till ett stall bredvid Strömsholm så vi kan skritta till anläggningen för boot camp och träna så mycket det går. Så kanske framåt sommaren är det dags för någon lite tävling.

Idag har jag även haft mina barngrupper på STERK. Dagens tema var lodrätsits så det har tjejerna fått jobba med i både övergångar och på böjt spår. Tack Strömsholm för att ni lärt mig väl detta året. Är så roligt att ha lektioner nu när man har lite mer kött på benen!

Nästa vecka är det ju dags för GHS! Jag åker ner redan på Onsdag och kommer vara där hela veckan. Ses vi där?!


Läst 9319 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
19
2015

Okej, nu har jag landat lite. Nu är hon äntligen här! Nu står hon i stallet! Nåja.. i hagen i alla fall. Ni vet att jag sagt att jag inte ska ha någon egen häst under tiden jag går på hippologen? Jag får nog äta upp mina ord där till viss del. För nu står det faktiskt ett litet sto vars boxplats står på mitt namn. Jag har inte köpt henne utan har henne hos mig för utbildning och sen får vi se om hon blir kvar eller får åka hem till sin uppfödare.

Hon heter Cheeba och är ett litet mörkbrunt 5årigt sto med vita ben och en charmig vit stjärn i pannan. Hon är e. Cariter – Ravell. Visad som föl, med fina poäng och se blev det treårstest. Efter det har damen blivit inhoppad under ryttare och skuttat några små banor. Nu är det tanken att jag skall ta vid. Spännande va? Fick en väldigt bra känsla när jag var och provred henne så jag tror det kan bli bra det här :) Hon har inte gjort så mycket nu under hösten och vintern så vi skall börja långsamt, lära känna varandra och sätta grunderna.

Lite halvdålig bilder på en Cheeba första morgonen i nya hagen

Så om allt går som det ska kommer ni kunna följa lilla Cheebas väg här mot att förhoppningsvis bli en fin liten hopphäst.

Än så länge har vi friserat och prövat lite sadlar bara. Men idag blir det en premiärtur ut!

Oprah har under veckan gått så hejdundrandes bra! Det känns verkligen som om vi hittat varandra mycket bättre än vad vi gjorde förra veckan. Nu sitter distanserna, förhållningarna (hyfsat iallafall) och jag har fått bra verktyg om hur jag skall påverka henne med min sits istället för handen, då hon lätt bara kör upp näsan och spänner sig då. Ser nästan framemot examen nu som närmar sig med stormsteg!


Läst 9686 ggr Kommentarer Kommentera

Det är riktigt stressiga veckor jag har framöver just nu, innan vi ska gå ut på praktik. Känns som om jag har andan i halsen, hästen i ena handen, en macka i den andra samtidigt som jag försöker skriva seminarieuppsats ungefär – haha! Men det är självförvållat... Jag kan inte riktigt säga nej utan samlar lite på hästar. ;) Men det är faktiskt så att det finns inget som ger mig så mycket energi som just ridning. Ju mer desto bättre!

Faktiskt så kan man tycka att tre hästar om dagen, när man samtidigt går en universitetutbildning, kanske vore nog? Men då känner ni inte mig. För imorgon kan jag avslöja att jag och transporten rullar iväg för att hämta hem något riktigt fint som jag har hittat. Mer som jag kan avslöja är att nere i stallet står det en spånad box och på boxdörren hänger det nya täcken... Resten berättar jag nästa gång vi hörs! Stay tuned!
   

Igår hoppade jag lilla stora Hugo. Det var vår första gång vi styrde på mot lite större hinder under hans mattes och vår hopptränare Åsas ledning. Han var lika fin att rida på hinder som han är på marken. Han har så mycket galopp den hästen att jag verkligen får lära mig att väääääääänta på hindret. Något som för mitt hetsiga lilla hopphjärta är riktigt svårt. Men Hugo fixar biffen!

Lilla Oprah har idag fått gå lite markarbete, pest och pina tyckte hon, men blev ändå väldigt fin och medgörlig på slutet. Även i vänstersidan!

Nu ska jag läsa igenom en klasskamrats seminarieuppsats som jag ska opponera på imorgon, sen ska jag laga matlådor, gå ut med hunden, sen tvätta och kanske städa, sedan måste jag nog kanske äta själv, borde ringa mamma med... och klockan är 21.00... Here we go! ;)


Läst 9194 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har Hugo fått gå in och vikariera som dressyrhäst på min dressyrlektion. Göte skall gå Pay and ride ikväll med sin ordinarie ryttare så jag blev hästlös då Flamman fortfarande tampas med sina utslag. Så världens mesta Hugo fick gå in och agera dressyrhäst istället. Han skötte sig mycket bra och gjorde sitt bästa för att utförda enkla byten som var dagens tema. Dagens nyckelord var Kvalité! Ofta blir det stressigt när man skall träna på enkla byten. Just för att det på tävling skall vara max 3-5 skrittsteg, hästarna lär sig snabbt att det är galoppfattning som skall komma och hela rörelse blir hastig. Istället skall man dela upp det enkla bytet i tre delar. Övergång till skritt – skritt – övergång till galopp, och (på träning) låta varje del ta den tid det tar. Just för att skapa en kvalité i övergångarna och i skritten.
Övergångar är nyckeln till framgångar!

Hugo är ju bara 6 år och har ganska mycket kropp och låååånga bakben att hålla reda på så vi tog det i vår takt och fick faktiskt till bra övergångar från galopp till skritt under lektionen. Det är lättare att göra övergången till galopp istället, och mycket roligare tycker Hugo! ;)

Nu börjar det närma sig GHS också! Jag kan berätta att jag kommer vara på plats alla dagar och ni hittar mig på mässan där jag kommer representera Strömsholm i riksanläggningsmontern. Det kommer finnas studentrepresentanter både från Flyinge och Wången. Kom gärna förbi och snacka lite med oss, tävla i vår monter OCH se vårt paddockprogram om visas varje dag i paddocken inne på mässan! Det kommer bli jättebra och lärorikt! Vad hur och när återkommer jag med längre fram. Men just nu repar jag och Erika (som går Hipp 3) för fullt och skriver manus till vår del av programmet. Så vår monter kommer vara väl värt ett besök!

Ni vet jag gnällde ju en del på all snö som kom i flera veckor (nåja, dagar iaf!)? Men nu när det slutat snöa och solen tittar fram så har den allt sin charm... Kolla bara in det här klippet på mig och Hugo! Hur härligt?!


Läst 9726 ggr Kommentarer Kommentera

Här kommer en liten snabb uppdatering av en hippolog på språng!

Jag skall nämligen iväg på Pay and Jump! Tyvärr var det ju inte min hoppvecka denna vecka så jag kunde inte vara med på Oprah. Men vi laddar ju för tävligen den 15 mars så länge!

Istället skall jag samla poäng på min kompisbank och grooma åt mina hippologvänner som skall vara med. Det blir att rida fram häst, filma, leda och serva med jackor och täcken. Ja ni vet, det vanliga! Tjänster och gentjänster helt enkelt.

Helt ärlig skall det bli skönt att få ta en liten paus då jag sitter med min seminarieuppsats och finslipar och finslipar lite till just nu. Ikväll är det inlämning inför första opponeringen som sker nästa vecka. Så just nu gnatar jag ord och kollar igenom varje referens så de är refererade rätt. Man blir mångsidig som hippolog minsann!

Ni får även en liten Flammanupdate också. Tyvärr är min lilla Flammentanz sämre! Ni minns kanske att han vilade min förra dressyrvecka? Han har allergiska utslag som inte vill ge med sig så han kommer inte gå med mig denna vecka heller. Vilket innebär att jag missar Pay en ride'n på onsdag OCH så har han fått kortison och på grund av karenstiderna så kommer jag inte heller få tävla honom nästa vecka... Så det verkar som om vi får snällt sitta på bänken ett tag framöver.

Allså, när skall denna oturen vända för oss? Bara massa sjukdom hela tiden, är det inte stackars flamman så är det jag (som sist vi tävlade).

Men! Positiva tankar! Inget ont som inte för något gott med sig, right? Huvudsaken min lilla Flamsetrams bli bra så han slipper ha ont. Men han verkar ganska nöjd med livet i övrigt iallafall. Idag blev han ompysslad med äpplen och oljade hovar. Bortskämd deluxe!

Hugo och Göte får svettas på istället med mig denna veckan. Fina grabbar båda två har de varit idag.

Nej nu måste jag kila. Annars står mina hippar utan hästar sen :)




Läst 9632 ggr Kommentarer Kommentera

Måste bara tipsa om ett par saker för er som är som är sugna på att utbilda er inom häst! Kanske har vi några blivande hippologer därute eller så är det dags för gymnasieval och vem vill inte spendera tre år på Strömsholm och se fina hästar hela dagarna?

3 tjejer från ridsportsgymnasiet här på Strömsholm svarar nu på era frågor! Gå in HÄR och kommentera er fråga som senast lördagen 7 februari (08.30) så svarar tjejerna på allt ni funderat över inför erat gymnasieval.

Är ni istället sugna på att se hur vår vardag här på hippologen går till så har ni nu chansen att komma på Prova på dag! Ni får komma hit och träffa oss hippologer, hästar och lärare, visas runt på Strömsholm och får rida för våra dressyr och hopplärare. Vi kommer att äta tillsammans, prata om allting vi får uppleva på hippologen, hur antagningsprovet går till, vilka kurser vi läser osv. Så om ni funderar på att söka denna utbildning är detta är jättebra tillfälle för er. Klicka HÄR för få mer information om dagen och anmälan. OBS! Begränsat med platser, först till kvarn!


Läst 9302 ggr Kommentarer Kommentera

Oprah is back in town! Efter denna veckan tillsammans med Oprah, med bland annat hoppträning för Janne Jönsson, så har jag kommit fram till två saker:´

1. Jag sitter på ett sto.
2. Om Oprah vore en fotbollspelare så skulle hon spela en jäkligt vass vänsterforward.

Hon är ett sto. Och hon gillar inte att springa fint. Hon är extremt tjurig när det kommer till markarbetet och vänder nästan ut och in på sig själv. Stundtals jättefin men faller lätt tillbaka i gamla spår igen. Hon vill gärna bita fast i vänstertygeln, göra sig lång på den och inte ta med sig sin vänstersida. I hoppningen om hon inte är tillräckligt lösgjord så bokstavligen tar hon den tygeln och vinkar tack och hej då till mig och sticker full fart rakt fram. Hon är alltså en dam som inte gillar att jag ska lägga mig i för mycket. Och det är okej så länge det inte går ut över hoppningen. Alltså så länge jag kan styra.

Men sen kommer det som hon kompenserar med råge med. Hennes jäklar anamma och att hon är totalt orädd. Sätt en bra galopp på den hästen och hon flyger fram över hinderna den lilla studsbollen. Hon räddar mig i alla möjliga situationer och bara kör vidare. Slår hon i en bom så kan du vara säker på att hon rättar sig ordentligt. Jag är aldrig nervös när jag rider mot hinder eller linje med denna hästen, hur högt eller svårt det än är. Fast hon knappt kan vara 1.60 själv.

Så efter denna veckan som hade lite blandat resultat men med fördel goda så blev jag nu så peppad att jag anmälde oss till vår första tävling som går av stapeln i mars på Strömsholm. Det blir 1m och 110. Oprah är tidigare startad 130 med fina resultat så jag tror vi överlever detta. OM jag kommer kunna styra vill säga...

Idag sprang jag även förbi en clinic i Röda ridhuset där bland annat våra remontar stod för uppvisningen! Det var temat framtida ridskolehästar. Där ridlärare och ridskolechefer runt om i Sverige har bjudits in för att ta del av kunskapen hos Strömsholms lärare med Janne Jönsson i spetsen.

Viktiga egenskaper och punkter som kom upp för en skolhäst var:
Ridbarhet
Exteriör
Temperament
Egen balans
Utbildad

Våra skolhästar på Strömsholm har alla mer eller mindre just detta. De kanske inte har de mest flashiga uttrycksfulla gångarterna eller ett fantastiskt scoop som grand prix hästarna har (fast vissa är bra nära). Men de har fullt tillräckligt som räcker för på hippologstudenters nivå och lite till. De är kloka, förlåtande, förstående och har ett gott hjärta till oss elever. Vilket är egenskaper som är ett måste för elever under utbildning.

Det är det som är så bra med Oprah, hon är så otroligt säker i sig själv och väldigt förlåtande mot mig när jag klantar mig. Så att jag faktiskt förlåter och förstår henne när det blir lite jobbigt och tjurigt med markarbetet med.


Läst 11891 ggr Kommentarer Kommentera

Tackar och säger hejdå till en helg i stalltjänstens tecken! och jobb på STERK såklart! Nästa gång är det jag som håller i spakarna under lektionerna och vi har tema ”förberedande hoppning” så då blir det lite bommar och småhinder. Ska blir jättekul! Alla tjejerna är så duktiga och målinriktade :)

Imorgon drar hoppvecka igång för mig och Oprah, det blir markarbetslektion på förmiddagen. Efter det skall jag rida Hugo för Camilla. Hugo är verkligen såå fin att rida, med en galopp som gör att mina smilgropar bara växer och växer. Men det är mycket häst! Så jag hoppas få lite tips och trix från bästa Camilla för att vi skall hitta varandra ännu mer.

En liten Hugoselfie! :)

Under veckan hoppas jag på att få ett efterlängtat paket från min kära mamma som varit snäll och sponsrat sin dotter med ett par muckboot gummistövlar. Att vara blöt om fötterna hela dagarna i snart tre månader har snart nått sitt slut. Lycka! För herregud vad det snöar nu alltså! Jag tror vi haft snöstorm 24/7 i en vecka snart på Strömsholm. Vet inte hur många ramsor jag kommit på när jag pulsat fram och tillbaka till hagarna med hästarna vid hagbyten. Mina stallskor hatar mig kan jag lova!


Selma och jag på tur!

Nu skall jag bli bjuden på mat av mina kära hippologsambo Hanna, hon skall laga ”Hönökakspizza” till mig... Jag är väldigt skeptisk både till just namnet och det faktum att Hanna ens ska laga något annat än nudlar i micron eller värma en soppa på spisen. Men någon gång skall ju vara den första ;)


Läst 9481 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.