Lisen
MAJ
26
2017

Hej! Jag intalar mig varje år att sommaren börjar typ i april så att den ska bli så lång som möjligt. Tyvärr var det väldigt svårt att intala sig det denna gång ... men nu! Sommaren ÄR här.



Hela stallet besökte Bollerup, för att titta på de föl och unghästar vi har i samarbete med anläggningen. Här är det Julia och Anna som hälsar på Main Hillarys hingstföl e. Cristallo I. Han är inte döpt ännu, men jag vet att han kommer heta Bollerup någonting. Sedan två år tillbaka heter alla föl födda här Bollerup och sen sitt namn.

Min nya favorit, eller hela stallets favorit, John Deere Gatorn. Tar oss mellan gårdens alla hörn så smidigt.



Bollerup-gänget, elever och lärare, gör ett sånt superjobb med treåringarna. Två av dem fick diplom.

Här är Main Balouba e. Baloubet de Rouet - Cardento - Irco Marco - Crown Point xx.

Här är Dollar Girl e. Balou de Rouet - Cardento - Robin Z - Koncertz xx. Alla de treåriga stona (det är en hel hög) betäcks eller görs embryotransfer på. Vi använder förstås vår egen Crusader Ice, men också andra hingstar förstås. Framför allt hingstar med ett bra möderne är viktigt för oss. Den stolinjen jag är mest imponerad av är Querly Chin-mödernet. Det är nästan oslagbart. SÅ fantastiskt mycket fina hästar.

Vi har haft vårt första SSHS-auktionsmöte och det var hemma hos Royne Zetterman. Det är mycket som ska gås igenom inför selekteringarna som redan har börjat per intresseanmälan. Här är Royne med en auktionshäst från förra auktionen, High Five, som är bror till Peders Allan. Royne ser i alla fall nöjd ut efter hopp-passet :-).

Bill vandrar i Peders nya projekt.. Snart får ni veta!

Om ni är i Stockholm, missa inte utställningen Like a Horse på Fotografiska som pågår till i början av september. Så otroligt fina bilder som visar hästen i olika delar av världen och på olika sätt. Här står jag framför min egen text, "Fostrad av hästar"... Som ni kan läsa om ni kommer dit eller köper boken om utställningen.

Min vän Sophie Mörner har kurerat hela utställningen. Grym är hon.

Peder är i Hamburg denna vecka, Allan hoppade en superrunda precis men de rev sista... Peder sa att det var hans väg som inte blev exakt och jag håller med. Så härligt att se Allan börja komma tillbaka i maxform!
 
Steffi och vår norska elev Anna är i Norrköping och jag följer även dem live både i Hamburg och Norrköping. Isabella Giegold som har börjat jobba hos oss har tävlat unghästar här i Skåne idag och Mikaela är i södra Europa med Peders andra hästar – snart på väg ner till St. Tropez där Peder tävlar nästa helg!
  
Ja, ni fattar, många hjul och hästar i rullning. Jag är hemma och planerar inför våra tävlingar, YAY! Den 7-11 juni, kom hit och njut av underbar sport, ett glas i solen med vänner och fin utställning.


/Lisen Bratt Fredricson


Läst 240388 ggr Kommentarer Kommentera

I dag har Grevlundagårdens stallchef Jenny Talinsson återigen ”kapat” Lisens blogg. 


Som de jobbar, världens bästa crew! Här är det varierat arbete med allt från att organisera dagsupplägg, tvätta, sadla upp hästar, fodra, förbereda för tävling, rida på tur, fånga ponny… Alla strävar efter att jobba effektivt så att vi har bra med tid för det viktigaste, att sköta om hästarna. För detta krävs en bra kommunikation och att alla har "tentaklerna ute", det funkar inte att gå i sin egen bubbla. 
  


  
It's a shitty job but we all have to do it. Här är Anna som skottar duktig och just för att hon (ja det är ju kanske inte alltid att det är Anna-stackarn som jobbar uppe i det blå) gör det får vi i mer gödsel och farbrorn med lastbilen behöver inte komma lika ofta.
Och slår man ut det på ett år så sparat man in några kronor, många bäckar små! Btw så är Anna en hejare på att grooma och rida också. Och styra upp i stallet. Vi kommer förmodligen binda fast henne i nåt av Peders nyplanterade träd när hon ska sluta. Just saying.
  

  
Maj är kommen och vi börjar slussa ut hästarna på gräs lite successivt, en halvtimme till att börja med och så ökar vi på. Vi har faktiskt mest stora gräshagar och totalt har vi 17 hagar om jag räknar rätt! Här gottar sig Allan i en av de mindre gräshagarna.
  

  
Amanda rullar upp nattlindor och Steffis hund Elli is not helping.


  
Finns det något mer rofyllt än ett nysopat stall på morgonen, när allt är mockat och ströat, hästarna utsläppta, gårdsplan krattad och fönstren öppnade?
  
Klockan 6.30 börjar vi arbeta. Vi är allt från sex personer och uppåt på morgonstalltjänsten, vi har 35 boxar som ska mockas och ströas, det fodras så klart och sopas. Vi släpper ut hälften av hästarna i hagar och på skrittmaskinen, den andra hälften rids under förmiddagen. När stallarna är klara 8.30 utfodrar vi oss själva med en gemensam frulle. Gött!
  

 
Tip of the day och rule number 1. Kratsa hovarna innan du tar ut en häst ur boxen. Varåååra? Jo, för det första känner du automatiskt på hästarnas ben och hovar om det är värme eller annan eventuell förändring. För det andra så har vi en ren stallgång beredd att ta emot oväntat besök, även väntade besök av till exempel hästägare och sponsorer. Ett välskött stall går hand i hand med välskötta hästar.


 
Under dagen rids det för fulla muggar, här ser ni Sara från unghästutbildningen på Flyinge jobba med en häst jag aldrig tror att ni kan gissa stammen på. Om jag säger att han heter Dannan så KAN det ge en viss ledtråd om än långsökt. Ironi. Jag måste säga att vi haft så otroligt bra elever från denna utbildning, superdupermegabra allihop. Hungriga på att lära mera, fantastisk arbetsmoral, slitvargar och otroligt trevliga. Kul!


 
Breaking News! Peder har tagit Steffis groom Mikaela i beslag!
Med ett tufft tävlingsprogram och för att kunna växla hästar smidigt mellan tävlingar kan Peders groom Malin inte vara på två ställen samtidigt därborta i utlandet. Det är väl typ det enda en supergroom inte klarar, allt annat – inga problem. Det blev heller inget oledoledoff bland personalen om vem som skulle få komma till undsättning. Mikaela viftade helt enkelt lite lätt nonchalant sitt trumfkort = lastbilskort. Det guldkortet tar henne nu till Versailles, Madrid och St Tropez. Tror ändå hon saknar Steffi som tog "tåget" till Skyrup med tre hästar.
  


 
I stället tar denna donna över kungakronan i Team Steffi, Jullan kommer nu ta över rodret med tävlingar som Skyrup och Norrköping på schemat. Vi snackar byta typ 14 vattenhinkar med nytt vatten minst två gånger om dagen i fyra dagar, vi snackar två handwalks per häst och det är sju hästar som ska knalla i fyra dagar, glöm sedan inte bort att de ska tävla också och låt mig tänka... Hur många skimlar ska med… Tror bara två!
Skönt, de har ju en tendens att behöva extra care av hårrem. Hörrni, håll utkik om hon kommer att knoppa 21 manar.   Mycket att rodda med tävling, men chippa inte efter andan nu, Jullan kommer ha Moa med sig som hjälper till. 
  
Allt medan Mikaela förmodligen sippar på en drink i St Tropez. Men det är hon värd. 

/Jenny Talinsson


Läst 235127 ggr Kommentarer Kommentera




Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.