Therese
JAN
10
2012

 

Nu har det varit kallt i några dagar och då åkte de riktigt varma kläderna från MOUNTAIN HORSE fram!

 

 

Varm skön och rymlig jacka LEGACY PARKA som klarar den riktiga kylan. Termoridbyxor POLAR BREECHES. Skor RIMFROST PADDOCK, de är riktigt sköna att ha i stallet och gå i hela dagarna, värmer fötterna!

 

Mössan som jag har på mig, det är en gammal favourit! Köpte den på Åhlens för många, många år sedan! Stickad ull med flisfoder. Från början var det gråa toffsar som hängde ner på öronlapparna!!!!! Kolla på den gamla bilden när jag rider på vår nordsvensk BANSITA (hon lever tyvärr inte längre), där har mössan toffsarna kvar!!!!!

 

 

Jag tycker det är skönt med kyla om jag ska vara ärlig, för vi har ingen lera. Nackdelen att det blir ett väldans åkande till ridhuset. Jag vill träna mina hästar ordentligt och är för seriös för att inte göra det. Så det är bara att lasta och åka. Blir tidigt imorgon bitti med första gänget så jag ska nog krypa i säng nu så jag orkar!

 

Måste säga stor KRAM och TACK till mina duktiga tjejer i stallet som hjälper mig! Malin, Anna, Johanna och Towe, ni är bäst!!!


Läst 29433 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
10
2012

En del hästar tycker om att leka mer än andra! ARCHI är ett bra exempel på en lekfull häst. Han försöker alltid få igång lite bus med de andra hästarna när vi rider ut. Så han har nu fått en leksak i sin box! Han tycker jättemycket om den!

 

 

Idag har några av hästarna varit till ridhuset och jobbat. LAGANA hon tycker att det är så roligt, hon blir bara vildare och busigare för varje gång hon kommer dit, de andra hästarna blir lugnare för var gång! Till och med ACINDO var lugn idag och hade helt glömt bort de läskiga spöken hon tidigare sett i alla hörn.

 

Johanna galopperar på PRINSESSAN.

 

På eftermiddagen var lokaltidningen här på besök. De ringde förra veckan och ville komma hit och träffa mig. Får se i tidningen senare i veckan kanske hur det blev?!


Läst 33989 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08
2012

Idag var jag själv i stallet. Det blev en lugn dag för hästarna. Alla har gått i hagen i det kalla fina vädret hela dagen. Två hästar har gått promenad och jag har mockat och fixat hö.

 

Att avsluta veckan med att mocka tretton boxar, det är terapi! Då kan jag stå och tänka tillbaka på veckan som varit och veckan som kommer. Gjort en grov plan för veckan som kommer. Vi ska börja hoppa hästarna, roligt!

 

Imorgon blir det några resor till ridhuset och lite ridning här hemma.

 

Gårdagskvällen var riktigt trevlig. Jag kom in från stallet och då var huset fullt med hundar och folk! Pelle, Pernilla och Nikkie var här med sina två hundar Ella och Zigge (som är valpar till våran Mira, och syskon till våran MY och så har vi Molly) och Daniel var här med sin hund Luxus. Så kom Johanna in och hon hade sin schäfer kajsa med. Så vi var nio personer och sju hundar!!!

 

Pelle lagade middag till oss, gissa om det var skönt att komma in till dukat bord efter en lång dag i stallet. Maten var supergod och trevlig hade vi!

 

 

Malin, Johanna, Towe och jag passade även på att ha våran julklappsutdelning (bättre sent än aldrig, nu var vi äntligen samlade alla fyra efter jul och nyårshelgerna) Vi skålade i champagne och hade så roligt!

Nu ska jag sova, imorgon drar den nya veckan igång med högsta växeln i!


Läst 24428 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
07
2012

 

Igår var vi i ridhuset på Rocklunda en stor del av dagen. 14 hästar var vi dit med...

 

Det är så roligt att vara igång med dem nu och vi trimmar på. De markarbetas för att bygga upp styrka, smidighet och framför allt bära sig själva. En del av hästarna vill gärna gå i form men hänga sig lite i bettet och åka snålskjuts i handen. Det gäller att få dem aktiva och bära sig själv i balans och sätta under sig bakbenen. Jobbig och lite tålamodskrävande, men kul!

 

På förmiddagen åkte vi med:

 

EROZ var med för första gången efter vilan och fick jobba lite. Han känns väldigt fin! LORD (min nyblivna stora fyraåring) var med till ridhuset och reds där för första gången. Han är bara löshoppad i ridhus innan och bara riden ute. Han fick lära sig att gå runt fyrkantsspåret i alla tre gångarterna och det gick bra. Både han och Johanna på ryggen gjorde ett bra jobb! Han reds ordentligt i 15 minuter, mer behövdes inte. Så hade han lärt sig massa nytt. Sedan leddes han i skritt både före och efter en stund.

 

Tomas tömkörde KASSAN och red LUTRICIA, de såg riktigt fina ut. Jag red EDWONDO, LAGANA och ACINDO. Alla tre reds för att bära sig själva i balans och en låg form.

 

Så åkte vi hem och fodrade lunch, bytte hästar i hagarna och slängde i oss själva mat! Bytte grejer i lastbil och trailer och lastade ett nytt gäng.

 

Jag red CAHLUA som var mer pigg än ett expresståg!!! Då var det bara att koppla på tålamodet och nöta ett tag. Ibland kan det kännas hopplöst när en häst inte blir trött eller lugn, ville nästan hoppa av...men det finns inte i min värld även om tanken kan flyga genom hjärnan någon gång. Red lite mer än en timme och hon blev jättefin! Tålamod lönar sig i längden!

 

Johanna red ARCHI samtidigt och varje gång CAHLUA gjorde ett bus då ville han hänga på, tur att Johanna har bra balans!

 

CARLINA var med för första gången efter vilan och hon fick springa av sig i longerlinan innan jag satt upp, tur det för hon bjöd alla i ridhuset på en uppvisning i hopp och skutt! Kändes fin att rida sen, kul att vilan har gjort henne gott.

 

Vi har en nygammal bekantskap i stallet, och det är SAN DIEGO. Hans ägare Ellen gör praktik i Tyskland under en månad och då är Diego här för träning. Jag hade honom några månader förra vintern också. Han var busig och fick bocka av sig på linan först och sedan reds han. Jobbade på fint!

 

PRINSESSAN som är under inridning var med. Hon var spänd att vara i ridhuset och stod på bakbenen en gång. Det gick bra och hon slappnade av tillslut så det gick att trava.

 

Tomas red TIPTON som ser riktigt fin ut. Han hade även tagit med sig sin fyraåring ABBYGAIL som står hemma hos honom och Marie. Nu tömkörde han henne först och sedan fick Johanna sitta upp och rida en stund.

 

Tur att vi är ett gäng som hjälps åt, att åka iväg med alla dessa hästar kräver planering på hög nivå för att det ska flyta på. När vi var klara med allt var det bara att åka hem och mocka stallet, fylla vatten, fodra och ta in de som var ute i hagarna. Nu har det frusit på så vi slipper spola leriga ben ialla fall!!!

 

Idag är det lika mycket planering igen för att få ihop dagen. Vi måste vara färdiga senast kl 18 med allt för ikväll kommer Pernilla, Nikkie och Pelle hit. Hela gänget här ska äta god middag och ha trevligt!

 

Så dagens planering:

 

Jag fodrade vi kl 06, lastade sean PRINSESSAN och åkte till ridhuset. Där mötte Johanna upp och vi jobbade hästen Idag gick det riktigt bra. Sedan åkte vi hem. Så sadlade vi varsin häst (NATHALIE, ARCHI) och skrittade ut långsvängen i skogen. Tillbaka i stallet så ställde vi hästarna på gången och jag fixade dem med borstning och täcken. Johanna åkte vid halv tio för att jobba på www.stromsholmssadelmakeri.se till kl 14. Då kommer hon tillbaka hit så hon och Malin kan skritta ut varsin häst i skogen.

 

När jag var klar med de två hästarna tömmde jag alla vatten hinkar och fyllde nytt åt hästarna. Släppte sedan ut nio hästar i hagarna. Gick 30 minuters promenad med LAGANA. Towe kommer nu kl 12, så jag måste skynda mig ut, vi ska skritta ut två hästar i skogen. Sedan fodra lunch och släppa ut de vi skrittade och ta in sex hästar. De ska göras klara för att åka med till ridhuset kl 14. Där rider hon och jag en häst var. Sedan åker hon och Björn hem med trailern och de två hästarna. Jag stannar kvar och sadlar två hästar så kommer Tomas strax innan fyra och vi rider de hästarna och en till var. Så åker vi hem med lastbilen. Då har mina snälla tjejer Malin, Johanna och Towe gjort klart stallet och vi kan ha en trevlig kväll!!! Kom jag ihåg allt, nej just det, hovslagaren kommer kl ett och fixar en tappsko!!!!

 

Hoppas nu tyckte det var intressant att läsa min planering??!!!    


Läst 23789 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2012

 

Fick en personlig inbjudan till Gina Tricot Grand Prix tävlingen i Borås 9-12 februari.

 

Riktigt trevligt av arrangören att skicka ut ett sådant brev till oss ryttare! De hade skickat med en ridhandske, jättefin. Om man vill ha kompisen till handsken så får man anta deras utmaning och komma dit och tävla! Kul grej!

 

Det är en elit/nationell tävling med fina prispengar. I den stora Grand prix klassen är första priset på 115000 kronor, nu börjar det likna något! Dessutom får de två bäst placerade i den klassen tävla i scandinavium, Göteborg Horse Show!


Läst 25989 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2012

Idag blev det ridhuset med åtta hästar. De har ridits i lätt markarbete. Pigga och glada. De som blivit klippta var jättepigga!!! Kan det bli så mycket lättare att springa utan en massa päls???!!! Imorgon blir det ett stort gäng som vi åker med till ridhuset, roligt! Det är så kul att vara igång nu efter vintervilan- 2012: Here we come!!!

 

Roade mig på kvällen med att försöka få lite ordning i täckesrummet och sadelkammare. Tvättmaskinen var trasig ett bra tag och tvättberget var inte nådigt. Nu har jag snart tvättat igenom allt, så det kan vikas ihop och läggas upp fint i hyllorna. Finns inget bättre än rena saker!

 

Två lyckliga hästar i ridhuset, LAGANA och LUTRICIA!


Läst 23522 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
04
2012

 

Yes, I did it!!!! Klippte de sex hästarna som jag hade tänkt, skönt! Mindre skönt tycker min högerarm/hand som fått hålla klippmaskinen ett antal timmar!

 

De tre första (LAGANA, CAHLUA, LUTRICIA) fick som sagt en helklippning och de är så snälla, sover nästan! Eftersom de hade så lång päls var det inte vackert att lämna benen oklippta.

 

ACINDO var häst nummer fyra. Hon har alltid varit spänd när hon blivit klippt och någon måste alltid hålla henne i grimman. Björn gjorde det även nu men efter en stund behövdes det inte, hon var lugn! Tyckte förra gången att hon var bättre och nu gick det jättebra, kunde klippa henne utan hjälp. Klippte inte benen eller huvudet då jag inte tyckte det behövdes.

 

CARLINA (6 år) och LADY (5år) skulle också klippas och det var första gången, de har aldrig blivit klippta innan.

 

Björn fick hjälpa mig med CARLINA, hon var jättespänd och tyckte det var otäckt. Dessutom är hon tjittlig (stavas det så???) så det var ingen enkel match! Björn fick klappa och prata med henne så fick jag klippa snabbt. Hennes ben är inte att tänka på att klippa, hon är så rädd om dem, är till och med svår att borsta på benen. Bra gick det och klippt och fin är hon nu!

 

LADY var sist ut och det var den tjockast päls jag klippt tror jag, helt otroligt mycket!!! Hon var snäll och lugn. Björn fick hålla henne iaf, man vet aldrig...Nu sparade jag benen även fast det är tjock päls på dem, men hon var så duktig så då kändes det bättre att sluta när det gick bra.

 

Inte så många kvar av hästarna att klippa nu, fyra tror jag. Det får bli en annan dag, imorgon ska jag rida hela dagen!

 

ACINDO klipps.

 

Efter sex klippta hästar blev det två kärror päls!


Läst 24986 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
04
2012

 

Vädret idag är rent ut sagt skit! Snöblandat regn hela förmiddagen så då valde jag att ta en "klippardag". Vädret blev bättre framåt lunch så då fick alla hästar gå ut i hagen.

 

Nästan alla hästar har fått riktig vinterpäls och de svettas för mycket när de jobbar. Så nu åkte klippmaskinen fram och pälsen av. Tänkte hinna göra sex hästar idag. Är klar med LUTRICIA, LAGANA och CAHLUA. Alla tre är jättesnälla att klippa, står så snällt när jag klipper benen, huvudet, kroppen. Gör helkroppsklippning på de tre, sparar bara pälsen under sadeln, som en liten pad.

 

Tänkte klippa ACINDO, LADY och CARLINA nu. De två sistnämnda är aldrig klippta förut så vi får se hur det går. Valde att spara de tills sist för då kan Björn hjälpa mig att hålla dem om det inte går bra.

 

Nej, nu ska jag ta in hästarna och ge dem eftermiddagsmat, mocka lite (har några boxar kvar) och sedan klippa på!

 

 

LUTRICIA blir av med pälsen!


Läst 24478 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
03
2012

Först kom det lite snö för någon dag sedan. Igår regnade det hela dagen, så nu har vi isgata överallt...det värsta jag vet!!!!

 

Det regnar nu igen, hör hur det smattrar på fönsterrutan. Har suttit på kontoret ikväll och skrivit fakturor och betalat räkningar. Det är både roligt och samtidigt inte roligt

 

Ska gå ut och kvällsfodra nu. Hästarna här får mat fyra gånger om dagen. Frukost 6:30-7:30. Sedan lunch 12-13, eftermiddagsmat 17:30-18:30 och så kvällsfodring 22-23. Det är cirkatider som kan variera men i det stora hela så ser det ut så. Ska göra ett längre inlägg om vad de äter för mat. Vi har analyserat höt tidigare i höst och det var riktigt bra!

 

Skogstur med EROZ, LORD och CAHLUA.

 

Malin på LUTRICIA och det är isgata....


Läst 22867 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
03
2012

 

2012 börjar med regn, tur då att jag har ett nytt regnställ. Har inte använt det förut, men idag var det premiär så regnstället får även äran att vara dagens outfit!

 

 

Det kommer från Mountain Horse. Har varit ute i regnet i sju timmer med det. Ridit, släppt ut och in hästar. Måste ge regnstället toppenbetyg för det höll mot regnet!!!! En del ställ brukar hålla någon ridtur, sedan blir det blött på armarna osv. Det här klarade testet, och det är ett test på riktigt en dag i regnet hos mig!

 

 

Nu ska hästarna ridas igång ordentligt efter vintervilan. När de vilar passar jag alltid på att vaccinera. Det ska göra en gång om året. Då passar det bra att göra det efter sista tävlingen som brukar vara i November. Annars får man lov att tänka på att det är karens för tävlingsstart efter vaccinering, sju dagar.


Läst 23954 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 2 3 Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.