Therese
JAN
23
2013

 

Nu är det riktigt kallt igen! Minus 20 här nu och igår var det också kallt. Men jag klagar inte, jag gillar vintern med snö och sol! Allt är rent och fint, det är vackert ute, hästarna blir pigga och glada! En snögalopp över ett soligt fält, inte mycket som slår det i livskvalite!

 

Igår red jag ett helt gäng, satt i sadlen från åtta på morgonen till halv tre på eftermiddagen med en kort paus bara. Frös inte på alla timmar, fantastiskt vad varma och bra kläder kan göra dagen så mycket bättre!

 

Jag är glad för min sponsor Mountain Horse som har så mycket bra kläder och skor.

 

Klär mig alltid lager på lager. Först underställ, sedan har jag ett par "värmebyxor" som är korta och slutar på nedre delen av låret. De är vadderade och värmer rumpan och utsidan av låren där man oftast fyser. Hur många har inte haft köldutslag som kliar på låret?

 

Över de har jag termoridbyxor. På fötterna ullstrumpor, absolut inte bomull! Det blir bara kallt och fuktigt. Skorna som jag har nu är varma och sköna, rider med de när jag rider ut och i skogen. Har annars ett par varma sköna vinterridstövlar som inte känns klumpiga.

 

På överkroppen över understället en fleece tröja och sedan är räddningen i kylan den helt fantastiska jackan Heritage Parka.

 

Tjocka varma fleecevantar och alltid pannband under ridhjälmen, klarar inte av att få kalla öron!

 

Lite bilder på kläderna:

Active vinter high rider

Rimfrost paddock

Underställ

Fleecevantar

Padded pants

Polar breeches termoridbyxor

Heritage parka, helt fantstiskt bra jacka!

Fleecetröja

Ullstrumpor

 

Som sagt, det är bara att klä sig rätt så klarar man kylan!

 

Tack Mountain Horse för att ni värmer mig!

 


Läst 16226 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
22
2013

 

Ridit ett gäng hästar idag. Malin och Anna har varit här och hjälpt till med stall och ridning. Skönt när det är flera i stallet, då går allt lite snabbare och det blir inte så stressigt. De flesta hästar ridna och alla har som de flesta dagar varit i hagen. De busar och rör sig mycket i hagarna nu alla hästar. Säkert kylan och den friska luften som ger de extra energi. Skönt för de att kunna röra sig mycket ute och trava eller galoppera runt i snön om de vill.

 

Några av hästarna har hö i hagarna även fast de får hö inne också. När det är så kallt som nu är det bra om de kan äta mycket hö och speciellt unghästarna mår bra om de har hö ute. Det är intressant att studera dem som går i den jättestora hagen savannen. Tre valacker som är tre och fyra år. De leker en stund, strövar runt ett tag, står vid storbalen med hö och äter några timmar, leker, strövar runt. De trivs!

 

Hade hovslagaren här på eftermiddagen som skodde en häst och verkade en. Körde sedan min tvååring LADY COHIBA hem till min kusin Malin. Hon har inte åkt trailer många gånger och aldrig blivit lastad ensam utan sällskap. Det gick hur bra som helst, gick in direkt och stod snällt hela vagen till Munktorp.

 

Skulle sedan ha ridit EDWONDO ikväll men Ulle fick rida honom, jag hade så ont i huvudet så det var nära att jag spydde. Vidrigt med sådan huvudvärk. Tog mig samman och körde ut några storbalar hö i hagarna och kvällsfodrade, huvudet fick hänga med, hästarna måste få sin mat. Nu ska jag sova bort värken och hoppas jag vaknar pigg imorgon.

Kvällsjobb med traktorn!


Läst 9738 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
21
2013

 

 

Helgen gick i ett så hann inte blogga. När det är strålande sol och vinter, då vill jag vara ute och njuta av vädret så mycket det bara går!

 

I lördagskväll hade vi "julgransplundring" och tacokväll. Min syster med familj, min mamma, Pernilla, Pelle och Nikkie var här. Vi hade trevligt och roligt!

 

I fredags skapade Anna en ny trend som nog kommer hålla i sig på våra skogsrundor, barbackaridning!!!!! Hon frågade mig om LADY som hon skulle rida var snäll att rida barbacka på? Inte vet jag, men det tror jag så hon provade! Ingra problem!

Anna barbacka på LADY!

 

Då var ju jag tvungen att prova när jag red CAHLUA, red ju alltid barbacka på våra shettisar och min ponny Gimmick. Vi hade väldigt kul i skogen kan jag lova!!!

Jag barbacka på CAHLUA!!!

 

Vi red även mormorsrundan, då med sadel!!!

Anna galopperar CARLINA i snön på fälten!

CASH FLOW och jag.

 

I lördags var det riktigt kallt här, minus 24 på morgonen. Tackade mig själv för att jag inte planerade in tidig tävlingsdebut i år. Det var nämligen en regional tävlig på Strömsholm, men jag höll igång mina hästar länge förra året och så tycker jag om att lägga mycket tid på vintertränigen så valde bort den tävlingspremiären. Kommer tävla vecka sju. Med så många minusgrader i lördags var jag glad för det också! Red visserligen och det var bitigt i kinderna!

När det är riktigt kallt ute så gäller det att klä sig varmt. Glad för min sponsor Mountain Horse som har så bra kläder och skor för kalla vinterdagar! Jacka: Heritage Parka, byxor: Polar Breeches, skor: Rimfrost Paddock vantar: hand Cozy, tjocka i fleece!

 

Igår söndag var det inte alls så kallt, minus fem, det är lagom. Strålande sol på det så var dagen perfekt!

 

Johanna och jag red några hästar. Vi jobbade även alla tre inridningshästarna och de är så duktiga. EDDY satt Johanna upp på för första gåneg och jag ledde runt de i skritt, samma med JACKSSON, han har Johanna suttit på några gånger nu och båda var duktiga. XZIBIT har kommit lite längre, hon har varit här längre. Trav i longerlinan blev det för första gången och hon var så lugn och duktig. Det är jättekul att rida in unghästar, det tycker både Johanna och jag! Små framsteg varje dag.

Johanna travar på XZIBIT!

 


Läst 6254 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
19
2013

För snart ett år sedan så såldes LUTRICIA MC NEAL (Looping-Landlord, uppfödare Björn Andersson/Eva Manlig). För er som inte följde bloggen då så var hon en av mina tävlingshästar som jag hade stora framgångar tillsammans med. Hon var hos mig i åtta år. Tävlade breeders som femåring, gick till final och var där felfri. Även som sexåring gick hon breeders. Hade sedan många segrar och placeringar upp till 145 klasser. Tillsammans var vi något av "derbyspecialister"! Vann bland annat Årsta Runsten och Västerås derby och var tvåa i båda flera gånger.

 

Jag pratade med nya ägarna Paul och Emile Hendrix här om dagen och de hälsade "från" LUTRICIA. Hon bor just nu i soliga Californien i USA!!!! Hon är där med Emile och tävlar och är med på clinics. De gillar henne och tycker det är en jättefin häst.

 

Så kul att höra hur bra hon har det! Tänk att få bo i solen och värmen, inte helt fel!

LUTRICIA och jag i Drammen Norge 2011.

Prisutdelning!


Läst 8580 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
18
2013

Idag har jag haft en perfekt förmiddag. Vaknade och trodde först att det var lördag, kändes så bara för att jag inte skulle iväg med någon häst idag, konstig känsla! Så morgonfodring i stallet utan stress, skönt! Kollade vatten och gav krafft innan jag släppte ut alla hästar. Alla fick höpåsen i boxen så de kunde börja äta innan deras tur att gå ut, då tog vi med påsen ut i hagarna istället för att stå kvar inne och äta när de endå inte ska ridas förens vid tolv. Det tar lite mer än en timme att fodra, vatten och släppa ut alla.

CAHLUA äter frukosthö i hagen och solen är påväg upp.

 

Har sedan suttit inne framför brasan i värmen, ätit frukost och surfat runt på datorn. Tror jag har blivit beroende av stekt ägg och kaviar på mackan, med en kopp te till frukost. Standard varje dag!

Te i min gamla Disneymugg, köpt på disneystore i London för 14 år sedan!

 

Nu ska jag ut och rida. Ändrade lite i planen då jag hade satt in en vilodag för hästarna idag egentligen men det fick de igår då jag var själv nästan hela dagen i stallet. Idag är Anna och Carro här från lunch och Johanna kommer senare på eftermiddagen. Så hästarna rids ut idag då jag har ridhjälp, alltid roligt med sällskap!


Läst 8359 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
17
2013

Idag är det en ganska så lugn dag här hemma. Har varit till Koko (equipterapeth) med en häst på förmiddagen efter fodring och utsläpp av alla hästar. Ska rida ut i skogen på HUMLAN och LORD strax. Blir första gången som de ska ridas ut ensamma, kan bli intressant!!! Oftast så vill jag att unghästarna ska ridas ut med sällskap. Nu börjar de två bli lite större, fem år i år och de dagar jag är själv vill jag kunna rida ut på de ensam. Så gör ett försök idag!

 

Ska sedan fixa stallet. Johanna och jag ska jobba inridningshästarna och ikväll blir det ridhuset med EDWONDO för lite hoppning och CELVIN ska jag rida, kanske över lite bommar men inte så mycket hoppning för honom.

 

Ett stort gäng hästar hoppade igår så idag har de en vilodag och går bara i hagen. Alla hästar har stora hagar så de kan busa runt som de vill!

 

Hoppningen igår var bra. Tränade tillsammans med Erik Berggren för Tomas. Vi byggde upp en lång studs med fem studs efter en långsida. Tre cavaletti på stor volt samt tre enkelhinder som stod på relaterat avstånd rakt eller båge som vi ville. Gjorde olika övningar av allt. Alla hästar jobbade på bra och de känns fina och starka i kroppen nu. CARLINA som har haft lite svårt för galoppombyten gjorde klockrena byten igår och efter det första var hon så nöjd med sig själv så hon bockade som en galning av lycka! Jag har aldrig varit med om att hon bockar så det var en överaskning och mitt tjut hördes över hela Åskebro!!! Härligt med glada djur!!!!

Våran övning igår.

 

Håll tummarna för mina skogsrundor nu!!!


Läst 9980 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
16
2013

Är inne och äter en sen "lunch"...har varit i ridhuset hela dagen och hoppat ett gäng hästar. Hade då med mig lite mellanmål-lingongrova med stekt ägg och kaviar! Perfekt att äta mitt i ridracet, går snabbt, är gott och nyttigare än en kexchoklad tex! Nu låter det som att jag blivit hälsosam och det kan jag ju försöka inbilla mig själv! Det är värt ett försök, som ryttare är det viktigt att hålla sig i form och äta precis som hästarna. Det är svårt vissa dagar att hinna tidsmässigt när vi åker till ridhuset och tränar.

 

Ni läsare kanske har bra tips på enkla mellanmål eller måltider med för den delen?

 

När vi kom hem så hade jag två hästar kvar att rida ut på-Loreen och Caramia. Carro ville gärna rida en av de så perfekt för mig, sparade tid och det blev inte så mörkt ute. Båda hästarna gick riktigt bra och det var roligt att rida, Carro och jag ville helst inte bli färdiga hade lätt kunnat rida en sväng till på mormorsrundan!

 

Nu ska jag ut och fixa klart LADY och åka till Rocklunda och rida henne. Johanna jobbar alla tre inridningshästarna idag.

LAGANA och jag på prisutdelningen efter lagsegern med elitlaget på hemmaplan i Västerås! Västerås ryttarsällskap vann finalomgången 2012!


Läst 10226 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
15
2013

En liten sammanfattning av tävlingshästarna 2012 tänkte jag göra nu när vi hunnit påbörja det nya året. 2012 var för mig ett riktigt bra år tävlingsmässigt. Alla hästar utvecklades som jag önskade och plockade priser. Hoppas och tycker att min ridning också blivit lite bättre, jag strävar efter att lära mig mer, finns alltid detaljer att förbättra. I den här sporten blir man aldrig fullärd.

LAGANA (född 99, Lasandos-Midas) gjorde comeback efter 1,5 års frånvaro från tävling. Hon opererades för karpaltunneln och hade en lång konvalescens efter det. Första starten blev i Högbo i mars och hon hoppade 130, var felfri och kom på femte plats. Hela året var fantastiskt och hon radade upp bra resultat. Vinster och placeringar i 130-140-145 klasser. Gjorde även comeback i 150 klass med placeringar!!! Bäst gick det på Strömsholm då hon var felfri och fyra i en 150 samt hade ett ynka pet i Grand Prix klassen. Målet för 2013 är SM inomhus och utomhus.

CARLINA SB (född 06, Cardento-Cortez) är en rolig häst! Hoppar aldrig speciellt bra på träningar men på tävling då hoppar hon! Hade inte som mål att kvala till något championat då jag tycker hon är lite sen mot sina jämngamla. Gjorde många felfria 120 starter och debuterade 130 med bra resultat. Målet för året är sjuårsklasserna senare under året.

EDWONDO (född 06, Escudo-Graf Grannus) gjorde ett mycket bra år resultatmässigt med många felfria rundor upp till 125 klass. Var även placerad i en stilhoppning i avd A. Han gjorde även stora framsteg med att vara mindre spänd och skygg för andra hästar på framridningen/hoppningen. I början av året kunde jag nästan inte hoppa fram innan vi gick in på tävlingsbanan, det var inga problem under senare delen av året. I år har vi samma mål med EDWONDO som med CARLINA-sjuårsklasserna senare i år.

CASH FLOW (född 07, Coriall-Cardento) gjorde tävlingsdebut och det har inte varit enkelt. En häst med mycket energi, egen vilja och bus! Hon hoppar fantastiskt och har startat upp till 110 med felfria rundor. Eftersom det är en speciell dam så har jag inte pressat henne utan det får ta den tid hon behöver. hoppas och tror att CASH FLOW kan bli en riktigt bra häst med rätt matchning. Målet för i år är 120 klasser och samla rutin.

ACINDO SB (född 04, Acacio-Cortez) levererar nästan alltid bra rundor med höga placeringar. Hon är snabb och har placeringar upp till 140 klasser. Målet för året är att vara stabil i 140 och debutera 145 när hon är färdig för det.

CELVIN AF TORTUNA (född 08, Carland-Acacio) En riktigt fin liten häst. Hoppade felfria 1 meter klasser och kvalade till semifinalen i fyraårshoppningen. Gjorde bra rundor, felfri i 1,05 debuten. Målet i år är 120 klasser och kvala till championaten.

LADY LOVE SB (född 07, Looping-Rastell) En häst med härlig inställning, alltid rolig att rida och tävla. Hoppat felfria rundor upp till 120 klasser. Målet i år, 130 klasser.

EROZ (född 07, Ronaldinho-Looping) är en stor häst som tävlades sparsamt för att han växte mycket. Gjorde några starter och var felfri i debuten i 120 klass. Strax innan jul blev han såld och hans nya ägare Caroline kommer fortsätta tävla honom i både hoppning och dressyr.

TIPTON (född 04, Iowa-Irco Marco) gjorde riktigt bra tävlingsresultat med placeringar i 120 klasser. Han tävlade också med sin ägare Tomas. Målet i år är 130-140 klasser.

LUTRICIA MC NEAL (00, Looping-Landlord) Gjorde bara en tävling med henne där vi var trea i 130, sedan såldes hon till Holland. Där har hon tävlat med bra resultat upp till 140 klasser.

CAHLUA (född 03, Camaro M-Lasandos) Vilket fantastiskt år jag hade med henne!!! Sju segrar i 130 klasser, tvåa och trea i 140 klasser. Kvalade till Stockholm Horse Show/Stockholm Trophy efter att vi slutade som etta på rankinglistan i kvalet. Kom tvåa i semifinalen på torsdagen och vann sedan finalen på fredagen!!!! Fantastisk avslutning på ett bra tävlingsår 2012!!!!!


Läst 18361 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
14
2013

Vilken dag! Fodrade tidigt för att hinna till ridhuset och rida två hästar och vara hemma till strax innan tio igen. Utsläpp av hästar och efter det jobba med inridningshästarna tillsammans med Johanna. Det gick finfint, duktiga och lugna. Johanna hängde och klängde på dem och ingen av de tyckte hon var konstig där uppe på ryggen!

 

Mockade några boxar och fixade eftermiddagshöt. Sen var det in i duschen och klä upp sig inför dopet av min systers tvillingar som började klockan 13 i Munktorp.

 

Kom i god tid, förvånad själv måste jag säga! Pappa ringde säkert tre gånger under förmiddagen för att förmana mig att vara i tid till dopet. Blev något nöjd när jag klev in i kyrkan före honom!!! Kan även bero på att jag hade Björn och hans mamma Gill med som såg till att vi kom iväg när vi skulle :-)

 

Dopet var jättefint. Barnen var glada och lilla Alice sov hela tiden. Hennes bror Erik var vaken och studerade församlingen. Storebröderna William och Filip tyckte nog allt var spännande. Fin sång bjöds det på i kyrkan av Freddie Amigo.

 

Efter dopet var det mat och gröt, tårta och kaffe. Många var bjudna, nästan 70 personer. Tipspromenad och underhållning av Freddie som sjöng. Under presentöppningen åkte Björn och jag hem och tog in alla hästar och rastade hundarna. Tillbaka till festen och vi stannade såklart kvar och hjälpte till med allt efteråt. Så som avslutning på helgen fixade Gill (Björns mamma) och jag all disk och det var inte lite. Som vi sa, det finns många sätt att umgås på!

 

Liftade med pappa hem i hans lilla golf (de andra hade städning kvar i lokalen) och kvällsfodrade stallet. Så var cirkus Bäcktorp slut för idag, nu ska jag krascha i sängen, sov gott!!!


Läst 11578 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
12
2013

Nu kör vi igång ordentligt och alla hästarna är eller ska igång. Jag går in i mitt tunnelseende och tränar på och kommer ut ur tunneln någon gång i slutet av mars då det förhoppningsvis går att trappa ner på allt åkande till ridhuset? Nu framöver blir det mycket av det, många hästar att träna och ska man träna så ska det göras ordentligt och regelbundet. För mig finns inget annat, ingen genväg.

 

Motivationen är resultatet man får av sitt jobb. Jobbar man tillräckligt hårt och målmedvetet, då kommer man dit man vill. 

 

Vilket mål man har beror på vilken häst det är, det är inte bara rosetter som räknas på tävlingsbanan. Även en inridning av en unghäst är otroligt kul och idag som exempel var en stor motivationshöjare när Johanna satt på XZIBIT för första gången och det gick superbra! Jag ledde runt de i skritt säkert fem minuter och hästen var duktig och vi glada! Vi har två nya unghästar till här nu som vi håller på att rida in.

 

Mitt jobb med hästarna är brett, allt från inridning av unghästarna till tävling av unghästar och äldre hästar upp till svår klass. Det gör allt så kul, den stora variationen!

 

Johanna sitter på XZIBIT ( 3 år e: Chairman La Silla-Irco Marco-Menelek xx) för första gången.

 

Idag har jag haft Johanna, Malin och Malins mamma Lotta till hjälp i stallet. Då blir det mycket gjort och fjorton hästar har fått jobba! Några gick skrittrundan i skogen och några mormorsrundan. Inridningshästarna har jobbat.

Johanna på Lady Love SB ( 6 år e: Looping-Rastell) och Malin rider Acindo SB ( 9 år e: Acacio-Cortez) och vi rider mormorsrundan.

Johanna med Lord ( 5 åre: Looping-Cortuz-Cortez) på skogsrundan.

 

Tänkte att det kan vara kul att se hur jag planerar träningen. Såhär ser resten av månaden ut för hästarna som är uppdelade i grupper:

 

A: Tipton, Cahlua, Acindo.

 

B: Carlina, Cash Flow, Lagana.

 

C: Caramia, Looren, Lady, Celvin.

 

D: Humlan, Lord, Woa kommer ridas fyra dagar i veckan under första månaden och två gånger skog och två gånger mormorrundan.

 

E: Inridningshästarna som jobbas så mycket som var och en behöver från varje till varannan dag.

 

Januari:

 

14: A: Tömkörning ridhus. B: Dressyr/markarbete ridhus. C: Mormorrundan.

 

15: A: Dressyr/markarb ridhus. B: Tömkörning ridhus. C: Mormorrundan.

 

16: A och B: Hoppträning. C: Vilodag.

 

17: A och B skritt i skogen. C: Dressyr ridhus.

 

18: A och B: Vilodag. C: Mrundan.

 

19: A och B: Dressyr ridhus. C: Dressyr eller skog.

 

20: A, B och C: Skritt i skogen och några vilodag.

 

21: A, B och C: konditionsträning

 

22: A,B och C: Mormorrundan eller skogen.

 

23: A: Tömkörning ridhus. B: Dressyr ridhus. C: Dressyr ridhus.

 

24: A: Dressyr ridhus. B: Dressyr ridhus. C: Hoppning.

 

25: A och B: Hoppträning. C: Vilodag.

 

26: A och B: Vilodag. C: Skogen.

 

27: A och B: Mormorrundan. C: Dressyr ridhus.

 

28: A och B: Dressyr eller tömkörning i ridhus. C: Hoppning.

 

29: A och B: Dressyr eller tömkörning ridhus. C: Vilodag.

 

30: A och B: Hoppning. C: Skog.

 

31: A och B: Skog eller vilodag. C: Dressyr ridhus.

 

1/2: A och B: konditionsträning. C: Hoppning.

 

Det här är en grovplanering och hästarna kan komma att byta lite mellan grupperna osv. 


Läst 20006 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.