Therese
MAR
20
2013

 

Det är kallt idag, men klär man sig är det helt ok att vistas ute flera timmar i streck på en hästrygg. Har nu suttit inne en stund och värmt mig med mat och kaffe!

 

Har en häst kvar att rida,som får göra samma jobb som de andra gjort idag.

 

Rider mormorsrundan. Travar på vägarna som fortfarande är täckta av ett tjockt lager is med snö på så det är bra. På fälten blir det lite galopp. Tyvärr börjar det bli dåligt underlag där ute nu. Hittade ett fält där det var massa snö kvar som hästarna har fått skrittjobbat i. Känner hur de verkligen får ta i och jobbar med alla muskler. Som vattenträning fast snö! Blev riktigt bra, fantasin flödar som sagt!

 

Ska rida min sista häst nu, sen två boxar kvar bara, fixa höt, fylla vatten och ta in alla hästar och solen kommer nu fram i snön!

Det snöar stora flingor idag!

ACINDO skrittjobbar i snön!

Alla hundar följde med en runda, hur söta är de inte när de kommer på rad?!


Läst 14329 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
20
2013

 

Onsdag och det är blåsigt och svinkallt!!! Höll på att både blåsa bort och frysa ihjäl när jag släppte ut hästarna!

 

Igår kväll hade jag träningar och det var så roligt. Fick till en bra övning där vi tränade på rytmen, tempot, följsamhet. Alla elever var så duktiga och det är kul att vara tränare då!

 

Ska strax ut och rida, alla ska ridas hemma så det blir att klä sig varmt. Hästarna ska trimmas så gott det går ute i naturen. Underlaget är inte toppen om man säger så, det börjar bli isigt. Går att rida i alla gångarter och bara fantasin sätter gränser...

 

Anna och jag i stallet idag, trevligt med sällskap några timmar.

 

Sen ska jag packa upp det här paketet som kom idag från min sponsor Mountain Horse! Kanske blir lite vårkänslor när kläderna kommer upp ur kartongen!!!

Spännande, som julafton att öppna! 


Läst 12479 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
19
2013

 

Hade en tung dag för några dagar sedan. Min fina RANTADOU fick somna in och galopperar nu på de gröna ängarna. Det var jobbigt, jättejobbigt.

Hon var gammal och åldern tog ut sin rätt som man säger. Vi hade haft RANTADOU sedan hon föddes. Mamma och pappa var hennes uppfödare så hon föddes här i Bäcktorp för 22 år sedan. Hon såg ut som en liten åsna när hon föddes så mamma ringde Nisse på Askö och frågade honom på skoj om han hade betäckt stot med en åsnehingst!!! Nu var det såklart inte så! Hon hade fin stam och var efter Rastell-Tamburin.

RANTADOU som föl.

 

Jag red själv in RANTADOU, hon var då tre år och jag var 16 år. Sen red jag henne och när jag flyttade till Tyskland kom hon ner dit efter några månader. Så vi var tillsammans i Tyskland i nästan ett år också. Vi började inte tävla förens hon var sju år. I tyskland var det mest träning och jobb.

 

RANTADOU blev den första hästen som jag hoppade svår 150 hoppning på. Ridit in och utbildat hela vägen dit. Hon var ingen enkel häst. Hade någon sagt till mig i början att den där kommer du rida svår hoppning på, då hade jag skrattat åt det! Men vi hade båda två viljan och modet och det tog oss hela vägen dit!

Vi hoppar på Pingst-tävlingen på Strömsholm.

 

Den roligaste tävlingen var nog när jag hade fyllt 25 år och vi åkte på tävling i våran nya hästtransport som Björn hade köpt till oss. RANTADOU och jag tackade för den genom att vinna båda klasserna, 130 och 140! Vi pratar ofta om det Björn och jag, det var så kul!

 

RANTADOU blev sedan pensionär och avelssto, en tillvaro som hon trivdes toppenbra med!

 

Tyvärr är det så med djur att de åldras fortare än vi. Att ta beslutet att låta RANTADOU galoppera vidare till de gröna ängarna var tungt. Hon betyder så mycket för mig! Jag var med till slutet och den sista klappen var jobbig, mina tårar rann och gör även nu.

TACK FÖR ALLT FINA, FINA DOSI-du kommer alltid vara min hjärtehäst!!!


Läst 12129 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
18
2013

 

Ja då var det måndag och hela förra veckan gick i rasande fart, jag varken hann eller orkade skriva på bloggen, sorry! Somnade nästan vid bordet igår kväll när vi hade ätit och Björn sa åt mig att gå och sova! Det var ju en lång dag med tidig fodring och utsläpp av hästarna innan det var dax att åka till Enköping på tävling.

 

Emilia kom vid åtta och hjälpte till att fixa klart hästarna som skulle med. Jag packade grejer och putsade av det som behövdes. CAHLUA fick knoppar i manen, ACINDO och CARLINA fick ha "utsläppt". För en gångs skull kunde jag åka med i lastbilen då vi inte hade bil och trailern med, så skönt att få sitta på passagerarsätet och koppla av en stund!

Björn, jag, CAHLUA och Ulle! Vi var ett härligt gäng på tävlingen igår, jag hade en riktig hejjarklack med Eva och Erika hästägare, Björn, Ulle, Emilia som hjälpte till och Malin och hennes mamma Lotta som också kom och hjälpte till och hejjade på, jätteroligt och tacka alla!!!

 

Bra tävlingar i Enköping med "nära till allt". Inte en mil att gå från parkering till besiktning, ridhusen osv. Fin hinderpark, Peter Lundström som bygger bra banor och organiserat för övrigt.

 

Mina hästar var duktiga och hoppade fint. På något vis är det så att i Enköping är det alltid en del nedslag i alla klasser och vad det beror på är svårt att säga.

 

I första klassen hoppade jag CARLINA och ACINDO, båda hade ett nedslag var. CARLINA var lite spänd, hoppade iallafall fina språng. Jag var lite slarvig efter ett hinder som man hoppade upp mot kortsidan och lät henne svänga innan vi hoppat klart språnget, därav nedslaget. Var nog samma med ACINDO, så jag fick skärpa mig till de andra rundorna och rida mer perfekt, finns inte tid för avkoppling när hindrena kommer snabbt inomhus.

 

I 125 klassen hoppade jag alla tre och hade ett nedslag på alla tre! Det hoppade jättefina rundor och nedslagen var inte mycket att säga om.

Påväg in till start!

 

CAHLUA hoppade 135 klassen som var en a:0. Hade som mål att göra en bra runda och ville gärna vara felfri. Hästen hoppade fantastiskt och jag tänkte på alla detaljer och red bra, då var vi felfria!!! Så SKÖNT!!!! Fick även pris på åttonde plats för CAHLUA i 135 klassen och ACINDO fick pris i båda sina starter fast vi hade ett nedslag. Som sagt det är alltid mycket nedslag där och då kan det räcka till pris!

 

Återblick på veckan som var innan tävlingen: Åkte till Rocklunda och trimmade på lördagseftermiddagen, de tre som tävlade i Enköping och några till. Fredag kväll hade vi "stallmiddag" här hemma. Anne lagade mat och alla tjejer i stallet och några till umgicks och åt mat. Inte ofta vi alla ses samtidigt! Trevlig hade vi!

 

Red hästarna alla andra dagar och i onsdags var det Peter Eriksson träning. Jag var med och hoppade LADY LOVE, ACINDO och CAHLUA. Bra träning med många bra övningar både i uppvärmningen och hoppningen.

Roligt att träna tillsammans med klubbkamraterna också, det skapar sammanhållning i klubben! Jag på ACINDO och Rebecca Jonas på OXFORD.

ACINDO hoppar för Peter. Uppvärmningsövning, sedan hoppade vi bana.

 

Nu ska jag ut och rida, har några på listan idag, Malin rider också några så totalt nio hästar idag, ganska lugnt på två personer. De som tävlade igår vilar idag. Sen stallet och ikväll Skultuna med träning och rida EDWONDO. 


Läst 11613 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
16
2013

Mycket nu, var en tung dag igår, ska tävla imorgon.

 

Åkte till ridhuset idag sen eftermiddag och trimmade igenom fem hästar. kallt men roligt för de gick alla så bra!

 

Bloggar bättre imorgon efter tävlingen i Enköping!

Omlastning vid ridhuset på Rocklunda tidigare ikväll!


Läst 14576 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
13
2013

Igår kväll var det pay n jump på Strömsholm. Bra arrangemang med en lagom svår bana, lite tittiga hinder osv. Hade med CELVIN, CASH FLOW och EDWONDO.

 

Det här med unghästar är alltid spännande! Båda de små tyckte allt var läskigt igår, spända och speciellt CASH FLOW betedde sig som hon aldrig tävlat i sitt liv innan igår! Hoppade 1 meter på båda och CELVIN hoppade runt helt ok, men var spänd för allt runt omkring. CASH FLOW stannade nästan på varje hinder!!!! Ojoj, då var det bara att plocka fram stora tålamodet och jobba oss runt banan. Såhär kan det vara med unghästar, de är inte dumma bara för att de helt plötsligt spänner till och stannar på hinder. Då måste man som ryttare rida så hästen känner sig trygg, inte bli arg eller stressad. Skönt att det var pay n jump och inte vanlig tävling där man blir utesluten efter två eller tre stopp. Nu kúnde vi jobba på och kom runt. Hon fick hoppa 1 meter banan en gång till när alla hade hoppat färdigt på den höjden. Då kom hon in och var mycket mer avspänd, hoppade allt på första försöket.

 

CELVIN fick hoppa 110 höjden också, först gången. Gick galant, lite vingligt på någon linje men han kommer hoppa bättre ju större det blir tror jag.

 

EDWONDO var bara så fin. Han har fått en ny sadel och det känns mycket bättre. Han var inte springig efter hindrena och hoppade så bra som han aldrig gjort. Den sadel han har haft har varit bra fram tills nu. Han har ändrat sig med att fler muskler byggt på och då passade inte den gamla sadeln längre. Den klämde åt på honom och han hoppade stressigt och blev stark, det var sadeln som inte låg bra. Så tänk på det att ni alltid har koll så era hästar har rätt sadel. Jag har några sadlar och varje häst vet vi vilken som passar den, tar hjälp av sadelutprovare för det, är inte expert på det själv.

Fika i röda ridhuset, Strömsholm efter pay n jumpen igår!!!

 

Nu ska jag åka in till Rocklunda och hoppa två unghästar. Sen tillbaka med tre hästar på eftermiddagen för att hoppträna för Peter Eriksson. Blir en rolig dag hoppas jag!

Bild från igår då vi konditionstränade hästarna på skogsvägarna!


Läst 23485 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
12
2013

 

I förmiddags var Malin och jag iväg med CARLINA till Koko. Ville att han skulle kolla igenom henne, klämma och känna. Det är en stor häst. Börjar ju bli riktigt fin rid och hoppmässigt nu så ville som sagt att Koko skulle ta en titt på henne.

Han att tyckte hon var fin i kroppen, ingenting som var snett eller vinnt. Var spänd i en muskel i bogen, vänster sida. Den var spänd så den var lite för kort, har dragit ihop sig. Svårt att säga vad det kommer av. Så muskeln fick akupunktur med fyra nålar.

Nålarnas placering hade olika funktion (nu hoppas jag att jag förstod Koko rätt när han förklarde.

De två översta nålarna får muskeln att börja slappna av för att vävnad och nerver blir stimulerade. Nålen ner till vänster i mitten påverkar njuren så slaggprdukter från muskeln transporteras bort. Den sista nålen hade med lungorna att göra. Nu hoppas jag som sagt att jag kommer ihåg rätt!!!

 

För att få muskeln att sträcka ut sig så ska hon longeras ca 10 minuter innan ridning i några veckor. Då ska hon ha dubbla boots på vänster fram hov så det blir lite tyngd. Longeras i högervarv för då får vänsterbenet sträcka ut sig när det har lite hjälp av tyngden från bootsen. En form av sjukgymnastik. Hon ska inte göra något idag, lite lugnt imorgon och sedan jobba på som vanligt. Tillbaka om några veckor för att kolla muskeln igen.

CARLINA verkade nöjd med Koko!

 

Nu har vi haft lunch och det är dax att rida. Stallet är färdigt med allt, skönt! Nio hästar ska ridas här hemma. Blir konditionsträning och skog. Ikväll ska jag på pay n jump i Strömsholm med två hästar. Blir en sen kväll men kul!!!!


Läst 19487 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11
2013

Var uppe tidigt och fodrade och släppte ut alla hästar. Blev sedan långfrukost för vår del. Red några hästar hemma och sedan på eftermiddagen lastade vi på fyra hästar och åkte ner till ridhuset i Åskebro.

 

Det var full aktivitet där med hoppträning. Arnold Assarsson höll i den och jag kom dit lagom tills han var klar med sina elever. Han skulle då rida båda sin fina hingstar CONTANT Q och BRAVOUR! Inte helt fel ridsällskap en vanlig söndag!

Arnold hoppar fina BRAVOUR.

 

Arnold är så duktig och att se honom rida och hoppa hingstarna gav en stor boost inspiration!

 

Jag började med att rida ACINDO och hoppade henne lite också. Hon var jättefin. Red sedan CAHLUA och CARLINA, båda jobbade på bra. Härlig känsla när de känns mjuka, fina och genom i kroppen. De fick även hoppa några språng.

 

Nu blir det ridning här hemma och ikväll håller jag träning i skultuna. Hoppas på att förkylningen håller sig i väntrummet, har inte tid med sjukstuga.


Läst 19105 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
10
2013

 

Henrik von Eckermann kommer till Ridskolan Strömsholm, måndagen den 25 mars. Han kommer hålla ett seminarium för tränare under dagen och en clinic på kvällen.

Jag kommer vara med och rida någon av mina hästar och det ska bli jättekul att höra vad Henke har för tips och att ta del av hans system. Han har jobbat många år hos Ludger Beerbaum i Tyskland. Henke har vunnit bundeschampionatet, kommit femma på EM och vann sin första värlsdcupseger strax före jul. Han har även kvalat in till stora finalen i Göteborg i april.

 

Passa på att komma till Strömsholm och se hans clinic!


Läst 17537 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
09
2013

Tävlade LADY LOVE idag, första starten för henne i år. Hon har inte tävlat sedan september förra året, ett halvår sedan. Hon var GLAD kan jag lova, mer än glad!!!

Björn och LADY på tävlingen.

 

Ganska skötsam när jag värmde upp, på fram hoppningen var hon "sprallig"!!!! Inne på bana hur glad som helst och ville göra allt på en gång. Hade svårt att hitta fokus och rev ettan och tvåan. Jag gjorde en volt, lite trav och sedan fattade ny galopp, var tvungen att samla upp henne och all energi och glädje! Hoppade resten av banan bra. Hade nästan räknat med att hon skulle vara såhär, unghästar de får man vara beredd på att de kan visa alla känslor på en och samma gång!

 

Hade tänkt att rida 120 klassen också. När Björn och jag hade ätit lunch så räknade han ut att det var minst 3,5 timme tills vi skulle starta. Eftersom vi hade glömt båda plånböckerna hemma och skrapade ihop pengar till lunch från jackfickor och myntfacket på bilen så hade vi inte ens pengar till kaffe att fördriva de timmarna på. Dessutom jättekallt och som på de flesta tävlingar så fanns det inte så mycket annat att roa sig med än att sitta på läktaren och frysa. (Ingen kritik mot arrangören, jag kräver ingen underhållning i form av tivoli!!!)

 

Så vi tog beslutet att stryka andra klassen och rullade hemåt. Hann då rida ut här hemma i solen så alla hästar här hemma har också motionerat idag. Fullt med folk i stallet idag, roligt!

Skogstur på eftermiddagen.


Läst 13713 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.