Portugal-bloggen
OKT
27
2014

Tänkte dela med mig lite av vad jag fick arbeta med för Maria. Är bara bra för mig att tänka igenom vad vi gjort.

 

Det jag gillar så mycket med Maria är att fokus hela tiden ligger på ryttaren. Om något inte blir rätt så får man ändra lite i sitsen, hur man ger hjälpen eller tekniken. Det är sällan man hör att hästen måste bli mer si eller så. När man rider för henne inser man hur stort ansvar man har för att hästen ska arbeta rätt. Speciellt när man ser henne rida en häst man har haft lite svårt med och allt ser lätt ut.

Det spelar ingen roll vilken häst man sitter på, det handlar om att göra det bästa man kan med just den individen. På så sätt blir mitt jobb mycket roligare då jag försöker plocka fram det bästa ur varje häst istället för att tänka att någon häst inte är lika bra som en annan. Det är vad dressyr handlar om..  

 

Så vad fick jag göra? Först och främst jobba med mig själv och sitsen. Jag behöver få till min vänsterskänkel, jag tar bort den och använder istället högertygeln. Då ”rattar” jag för mycket med tyglarna. Jag vet inte vart det börjar, men jag viker mig i vänstersidan, då får jag såklart svårare att komma ner och ligga om med den sidans skänkel. Alltså fick jag tänka ett till revben i vänstersidan för att sträcka upp mig och få axlarna parallella. Lägga om vänsterskänkeln och se till att hästen ”töjer” istället för att fixa med högertygeln. Händerna ihop och tänka mer styrning istället för leda. Ibland vika huvudet till höger för att bli rakare.

 

Galoppsitsen. Sitta mer avspänt i sadeln, tänka cowboy. Har tendens att sitta för hårt och ”trycka ned” hästen i ryggen. På lusitanon som är så känslig behöver verkligen ett mjukt säte för att få fram kvalitén i galoppen.

 

Länga benen och korta överkroppen. Benen ska hänga som slangar runt hästen mage, ligga om utan att klämma. Långa och omlagda så att tårna pekar rakt fram eller lite inåt. Insidan av låret ska ligga mot sadeln. Tänka att man har hästen ”mellan knäna” (obs! inte klämma med knäna). Ibland rida lite mer med knäna för att underskänkeln ska vara lös om man behöver vara kvick och korrigera. Tänka på att sitta upprätt med överlivet utan att sträcka upp sig, mera krympa överlivet utan att tappa hållningen.

 

Upp med blicken. Surprise surprise :P

Tror jag bryter här och fortsätter i nästa inlägg. Som ni ser har jag en hel del att jobba på! Är därför det är så perfekt att ha henne här flera dagar i rad. Om jag skulle få all denna information på en helgkurs skulle jag ha svårt att komma ihåg och hinna få rätt känsla. Nu red jag även flera hästar per dag under hennes vakande öga och då kan man korrigera sina fel snabbare.

Natti!

Så jäkla skitsvårt, men samtidigt så underbart roligt. Ridning alltså :)


Läst 19277 ggr Kommentarer Kommentera

Ja jag lever :P Har fått prioritera mina gäster framför bloggandet, sorry!

Har haft ett par roliga veckor med först Maria Eriksson. Blev ett ordentligt träningsläger med fokus på sits och framåtbjudning. Fick godkänt och hon tyckte mina pållar var fina. Oslipade diamanter. Nu är det lite mera slipade, vi ska jobba vidare med det. Ska skriva mer ingående om vad vi tränat på. Kul och inspirerande som vanligt att ha henne här. Ska se till att det inte blir lika långt till nästa ridläger :)

Min gamla Mercedes fick jobba hårt på tisdagen då vi lämnade av Maria på morgonen och hämtade upp mina föräldrar på senare på em (bara till flygplatsen, inte hela vägen till Sverige :). De senare gästerna hade ingen tur med vädret de första dagarna. Spöregnade i ett, men vi hade mysigt ändå. Biobesök, tennis, restaurangbesök m.m. Under helgen var vi ute på ävenyr och då kom solen fram. Kan varmt rekomendera en tur till Peniche som var helt fantastiskt. Däremot hade föräldrarna tur i oturen på vägen hem till Sverige. Lufthansa bestämde sig för att strejka på deras avresedag och då blev det en hotellnatt i Madrid vilket jag inte tror gjorde något.

Känns väldigt tomt och tyst i mitt lilla hus, men samtidigt är det ganska skönt.

Kramar på er!

Maria och Altivo

<3


Läst 18238 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
06
2014

Hej!

Nu är jag superladdad! Imorgon kväll ska jag hämta upp bästa tränaren Maria Eriksson på flygplatsen. Hon ska vara här 1 vecka och trimma mig och kusarna. Ska bli så roligt att träna för någon och få hjälp hur jag ska tänka med hästarna. Får se om vi får godkänt eller inte… Tyvärr verkar det som att förra veckans finväder inte har tänkt stanna. Lite regn idag och det ser ut att komma mer under veckan. Är glad över vår fina utebana som håller sig bra trots mycket nederbörd, men hoppas slippa rida i ösregn.

 

Tycker hästarna känns rätt fina. Enjeitado har gått hur bra som helst senaste dagarna. Blir lite stressad vid bytena och försöker springa ibland, men med tid kommer han nog på vad jag ber om. Bytena på Altivo sitter som en smäck nu. Kan rida på diagonalen med rak häst och byta på hjälpen i samma rytm. Kul! Den enda som inte har gått så bra är Falcao. Han är så lättdistraherad och känns typ som tonåring. Jag vet att det är en fas som han kommer växa ur, men jag har svårt att behålla mitt tålamod när han bara svamlar på. 1, 2, 3, andas in, andas ut…

 

Har fått några bilder från tävlingen. Tyvärr är det inte så många som är tagna i rätt moment och fick inga på Enjeitado. Han som var så snygg i sitt nya bruna träns :(

Blev även några bilder på Franja från förra veckans pass. Manuel och Gentil får också vara med på ett par bilder. Manuel rider honom fint och jag tycker de passar bra ihop. Denna kille är gudson eller något sånt till min chef och kommer hit ibland för att hjälpa mig och får rida i gengäld. Han hjälper mig att rida in Galiza och nu har han ridit henne 2 gånger på lina. Hon sköter sig utmärkt!

Natti!


Läst 21008 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.