GHS-kollen 2013

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
27
2013

Helen intog dressyrtronen


 

- När man tror att han inte kan bli bättre toppar han sig själv igen, säger Helen Langehanenberg om sin superhäst Damon Hill.
Tillsammans vann de världscupdressyren på ofattbara 88,286 procent.


Det blev en fantastisk dressyrfinal med flera helt otroliga ritter. Till slut var det dock tyska Helen Langehanenberg som stod som vinnare efter en helt magnifik, felfri uppvisning med Damon Hill NRW.

- Jag är supernöjd. Saknar ord. Väldigt glad. Min häst är så fin och jag finner knappt ord för att beskriva mina känslor just nu, säger hon på presskonferensen direkt efter prisutdelningen.
Damon Hill såg verkligen ut att trivas i rampljuset.
- Ju större arena desto bättre blir han. Han älskar verkligen att prestera och att visa upp sig. Vi får fundera på om det finns något att förbättra för att nå ännu högre procent, men just nu är jag bara så glad, säger hon.

 

 

Adelinde Cornelissen och Jerich Parzival fick alltså se sig slagna den här gången.
- Jag fick ju till det betydligt bättre än i torsdags, konstaterar hon med ett stort leende.
- Jag är nöjd med hur Parzival utförde testet i dag, marginalerna är små och självklart vill man vinna, men...

 


Edward Gal på Glock's Undercover gjorde även han en helt otroligt fin uppvisning.
- Min häst har stor utvecklingspotential och de här tävlingarna är ju en bra miljöträning om inte annat. Jag fick en härlig känsla i dag, säger han.

  
Gustaf Svalling, ordförande i domarkollegiet, berömer alla ryttare som medverkade i årets världscupfinal. Men inte minst är det de som hamnade i toppen som står ut.
- Det är ett nöje att se de här hästarna och deras ryttare. Hästarna är helt fantastiska och ryttarna gör onekligen ett bra jobb.Edward kramar om Helen under prisutdelningen.

Adelinde lämnade över dressyrtronen åt Helen.

Fina, röda färger är grejen för världscupens sponsor Reem Acra.

  
Länk till resultatet

Text och foto: Ida Röök

 


Läst 6035 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Tinne på "Anton" fyra i världscupfinalen!


  
Vinnare av världscupfinalen är HELEN LANGEHANENBERG - Tinne Vilhelmson Silfvén slutar fyra! 
Patrik Kittel blev final-sjua och Minna Telde tia. Mer information och intervjuer kommer inom kort.
  
Fullständigt resultat
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
LÄS DIREKTRAPPORTEN I EFTERHAND
 
 
16:26
Man kunde se att Adelinde Cornelissen var revanschsugen när hon äntrade banan på ståtlige Parzival. Borta var torsdagens istadighet, även om valacken fortfarande gapade en del, och svårighetsgraden på programmet var mycket hög. Svaret från domarna blev 86,500 procent och en andraplats.
    

16:17
Holländske Edward Gal på Glock's Undercover bjöd på en kanonritt som belönades med 84,446 procent av domarna. Därmed petade han ner Tinne till tredjeplatsen.
  
16:08
Det står redan klart att Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello blir bästa svensk i denna världscupfinal. Ekipaget visade en härlig kür som belönades med 82,661 procent - hästen har en fantastisk utstrålning även om han tidvis kröp ihop lite i formen, och vissa moment red Tinne på en hand. Just nu räcker poängen till en andraplats, bara två ryttare återstår (men inte vilka som helst, Edward Gal och Adelinde Cornelissen)!
  

  
15:59
Inte helt oväntat gick just Helen Langehanenberg på fantastiske Damon Hill upp i ledning - med imponerande 88,196 procent. Det innebär att Patrik ligger fyra och Minna sjua när tre ryttare återstår.
  
15:46
Tyska Isabell Werth på maffige Don Johnson gick just upp i ledningen med 80,429 procent. Därmed petade hon ner Patrik till tredjeplatsen.
  
15:37
Patrik Kittel plockade fram Depeche Mode-küren igen till finalen, han har ju ridit till Billy Idol ett tag. Och vilken revansch det blev, Scandic var helt med husse och struntade i de "läskiga" blommorna. Han går in på en andraplats med 78,393 procent (kanske lite snålt?), bara Valentina Truppa har varit bättre hittills.
  

   
15: 26
Danska Anna Kasprzak gick precis om Minna och klev in på andraplatsen med 77.857 procent.

15:18 
Minna Telde red först av svenskarna i dressyrens finalkür - på sin enögde Santana. Queens "Another one bites the dust" gick som en röd tråd genom det poppiga programmet. De fick ett par missar, men Minna gav ändå sin häst en jättekram efteråt!

Poängen blev 74,107 procent, vilket ger en tredjeplats efter tio starter. Men det är klart, alla favoriterna återstår...
  

 

Här kommer du till resultatet.

Här hittar du SVT Play-sändningen.


Läst 5234 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Dressyrfinalen är igång


Lillan Jebsen och Pro-Set.

 

Just nu pågår den avgörande världscupfinalen i dressyr i och med att ryttarna rider sina kürprogram. 17 ekipage gör upp, svenskarna startar i den senare delen av startfältet.

 

På ryttarläktaren satt alldeles nyss Patrik Kittel och följde norska Lillann Jebsen och Pro-Set, medan en fokuserad Minna Telde skyndade ner till stallet i ett av uppehållen mellan två ekipage.

 

För att snart rida final i världscupen ser han oförskämt avslappnad ut på ryttarläktaren, Patrik Kittel.

 

Minna Telde fick snällt vänta innanför läktarna, hon såg extremt fokuserad ut.

 


Här är hålltiderna för eftermiddagens svenska dressyrhopp:

Minna Telde och Santana
15.00

Patrik Kittel och Scandic
15.20

Tinne Vilhelmson-Silfvén och Don Auriello
15.50

 

Här kommer du till resultatet.

 

Här hittar du SVT Play-sändningen.


Läst 5350 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Alexandra hade den vinnande stilen


Alexandra Karlsson hade inte förväntat sig att stå som vinnare i GP-ponnyn 2013.

 

Alexandra Karlsson, ridande för Ale-Jennylunds ridklubb, hittade fram till den rätta stilen när GP-ponnyn avgjordes på lördagsförmiddagen i Scandinavium. Hon fick hela 122 poäng av domarna, Maria Gretzer och amerikanska ryttaren Bezzie Madden, så det var med en god marginal hon tog hem segern.


Alexandra Karlsson rider c-ponnystoet Miclas Courtney Love, som hon har haft i ungefär ett år nu, till en början kom de inte alls överens men nu verkar de ha hittat en vinnande form. Inte minst är det ju Alexandras ridning som premierats.

- Jag hade verkligen inte väntat mig det här. Jag har kvalat in en gång tidigare men då gick det inte så bra. Nu hade jag verkligen inga förväntningar alls, jag var inte ens nervös innan jag skulle rida, säger en märkbart tagen vinnare under segerintervjun vid prisutdelningen.

Tvåa i klassen blev Emelie Weber, Harplinge Ridklubb, på Frans Jäger, med 118 stilpoäng från domarna.

 

 

Här hittar du fullständigt resultat.

"Tack min finaste ponny!"

En vinnande stil.

 


Läst 6076 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Victoria bästa Young Ridern


Vinnaren pustar ut efter en tuff runda.

 

Hon var näst bäst i kvalklassen på fredagskvällen, men under lördagsförmiddagen - när det gällde allt - satsade Victoria Wallenstam också allt i Young riders Cup-finalen.
  

Det var en svår bana som mötte de unga ryttarna, en efter en föll bommarna och det såg länge ut att bli omhoppning med fyrafelarna.
Men så kom Karl-Jakob Ingvarsson och Cafino och nollade och nästan direkt efter honom även Victoria Wallenstam på Capitano Paul Z.

Omhoppningen blev en riktig rysare, inte minst eftersom Karl-Jakobs häst redan efter andra hindret slog av sig en baksko som flög iväg och tjongade till i läktaren intill arenan.
- Jag bara red vidare och tänkte inte mer på det, säger Karl-Jakob själv efter sin ritt.
Dock verkade det som att Cafino möjligen blev lite okoncentrerad efter skotappet, då han tittade till i kombinationen med solfjäder-hindret som uthopp.
- Jag är nöjd med grundomgången men omhoppningen blev lite sisådär, säger Karl-Jakob.

Victoria Wallenstam gick ut sist i omhoppningen.
- Han var lite seg i starten men det tog sig. Min häst är verkligen fantastisk, säger Victoria som alltså gick vinnande ur striden om förstaplatsen i årets Young Riders Cup.
- Min häst har verkligen varit superbra, framgångarna har radat upp sig och det ska bli roligt att se hur han utvecklas, säger hon glatt.


Här hittar du fullständigt resultat.

 

Karl-Jakob Ingvarsson in action...

"Tjong" sa det när Karl-Jakobs Cafino tappade skon.

 


Läst 6074 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Dagens program, lördag 27/4


TidEvenemang
10.00Young Rider, final
16 svenska young riders rider om seger och ära i sin final. Omvänd startordning gäller från fredagens resultatlista. Hinderhöjder upp till 1,45m.
10.20GP Ponnyn, final
Göteborgs-Postens stilbedömda hoppklass för C-ponnyer. Tio ryttare rider en stilbedömd finalklass på höjden 0,90 m. Två domare är med och bedömer ekipagen.
11.30Show - Agility
Hundekipage från Göteborgs Hundungdom tävlar två och två i hinderbanor.
11.50Show - Mounted Games
Fyra lag tävlar i ponnystafett.
13.20Dressyr, kürfinal
18 ekipage har gått till final. I en sista oerhört spännande dressyrklass gör den absoluta världseliten upp om ära och poäng. Upplev spänningen och skönheten på plats! Syntolkas.
18.00Hoppning
Spännande tidshoppning med mycket prispengar.
19.40Show - tömkörningskadrilj
Fyra ekipage från Flyinge visar upp sig.
20.50Göteborg Trophy
Traditionell storklass på Gothenburg Horse Show. Med mycket dramatik och med höga prispengar gör ryttare och hästar sitt yttersta. Grundomgång samt omhoppning.


TV-tider och sändningslänkar


Läst 4623 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Rolf-Göran: ”Quintero har mer scope”Rolf-Göran Bengtsson grattar dagens segrare Steve Guerdat.
  
Rolf-Göran Bengtsson ligger på fjärde plats totalt inför söndagens två världscupfinalrundor, och har absolut chans till pallplats. Det blir Quintero som får fortsatt förtroende under resten av tävlingen.
- Jag håller mig till Quintero, han har mer scope än Casall. De kommande två banorna kommer bli ännu större och då kan det behövas, säger han.
  
Enligt Rolf-Göran vill Quintero alltid vara felfri på hinder, även om han lätt blir hetsig och har ett lite eget sätt att hoppa på.
- Jag sätter mina kort på honom. Mina erfarenheter av att byta plan i sista sekunden är inte speciellt goda, säger han.
Och visst skötte sig Quintero bra under fredagens andra finalomgång, även om det blev en rivning i omhoppningen.
- Mellan ettan och tvåan i grundomgången var han väldigt på hugget och då tänkte jag "hur ska detta gå". Men sedan kom han tillbaka till mig. I omhoppningen red jag lite för aggressivt framåt när jag märkte att jag låg efter tidsmässigt. Då tog jag en för stor risk och fick ett ner hinder.
    
Gnabbades med Guerdat
På presskonferensen efter klassen fick Rolf-Göran frågan om han känner press från hemmapubliken. Då flikar klassens vinnare Steve Guerdat, god vän med RGB, in:
- Han är så gammal så det är inget problem för honom!
Rolf flinar tillbaka:
- Lite är det faktiskt som Steve säger. Jag har varit här så många gånger nu att jag börjar vänja mig. Men visst vill man alltid prestera lite extra på hemmaplan.
(Och så erkänner Rolf-Göran att han är lite revanschlysten efter rivningen i dag. Det bådar gott inför söndag...)
  
Text & foto: Anki Yngve


Läst 8003 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Bon voyage, Ninja La Silla…  
Till toner av bland annat Frank Sinatras "Fly me to the moon" och Queens "We are the champions" sade Ninja La Silla farväl till publiken och tävlingsbanorna, under sin avtackning i Scandinavium.
Snart lämnar den rödhårige Europamästaren kontinenten för att leva pensionärsliv i Mexiko. Där ska han strosa runt i stora hagar med kompisar, på stäpper där gräset är grönt året om.
  
Vi kommer i alla fall alltid minnas den lilla hästen med det stora hjärtat - som skänkte Sverige och Rolf-Göran Bengtsson två fantastiska mästerskapsmedaljer.
  

Jan Fristedt är egentligen också pensionerad från Gothenburg Horse Show, men kallades in för att leda Ninjas avtackning.
  

På jumbotronen visades nostalgiska filmer från karriären.
  

Christian Olsson från Radiosporten, som kommenterade EM-guldet på ett legendariskt vis, kom in med det guldkantade täcket.
  

Rolf-Göran ser upp på filmerna.
  

Ninja såg nästan lite förvirrad ut. Så många applåder utan att ha hoppat ett enda hinder!
  

Mest ledsen är nog Ninjas groom Celia.
  

Täcket läggs på.
  

Banpersonalen gör vågen för Ninja La Silla.
  

En sista spurt på väg ut ur arenan. Nu ska inte Ninja ridas mer...
  
Text & foto: Anki Yngve

 

Här ett klipp från SVT Play från avtackningen:

 


Läst 13725 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

Tv-klipp från fredagens världscup-hoppning


Här kan du se flera tv-klipp från fredagens världscup-hoppning. Alla från SVT Play, där kan du också se ännu fler klipp och intervjuer med ryttarna.

 

Malin Baryard Johnsson och Torneschs grundomgång:

 

Henrik von Eckermann och Gothas grundomgång:

 

Jens Fredricson och Lunatics grundomgång:

 

 

Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Sillas omhoppning:

 

 

Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Sillas grundomgång:

 


Läst 9948 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2013

"Roffe" tia – Steve Guerdat i topp


Steve Guerdat.

 

UPPDATERING 20.20:

Det blev en tionde plats för Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Silla, efter ett nedslag i kombinationen i omhoppningen.

OS-guldmedaljören från Schweiz, Steve Guerdat på Nino des Buissonnets vann klassen. Mer information och intervjuer inom kort. 

Rolf-Göran ligger fyra i den totala poängsammanställningen, viiket betyder att han ligger mycket bra till att ta hem den sista och avgörande omgången som rids på söndag. Samtliga fyra svenskar är med till söndagens klass.

 


  
Nollorna var inte helt sällsynta i Scandinavium när grundomgången i den andra hoppklassen i världscupfinalen nu är klar. Av de 38 ekipagen är 15 felfria och med till omhoppning.


Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Silla gjorde det! De satte nollan och var felfria, även om flera av bommarna på några hinder låg och darrade efter en liten touch från Quinteros hovar.

 


  
Jens Fredricson och Lunatic
fick två tidiga nedslag, han slutade på plats 15 totalt, dock drog ju dagens resultat ner chanserna till en topplacering i söndagens avslutande omgång väsentligt.

 


  
Henrik von Eckermann och Gotha FRH
fick ett sådant där nesligt nedslag som känns riktigt onödigt - på det allra första hindret. Med det nedslaget slutade Henrik alltså på fyra fel, en 14:e plats total och hans chans till topptre-placering på söndag är borta.

 


  
Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch
var först ut bland svenskarna i den andra av tre klasser i världscupfinalen.
Hon fick tyvärr två nedslag och därmed åtta fel. Hon kom till slut på en 25:e plats, vilket betyder att hon får rida på söndag.

Här kan du se sändningen i SVT Play.

 

Här ser du resultat från klassen.


Läst 10989 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa  sista  
Senaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.