Rio-kollen

Hippsons OS-bevakning

Här samlar vi all vår bevakning från OS i Rio 2016. Det blir nyheter, intervjuer, bildspel och mycket mer.


AUG
19
2016

YES! Medaljläge för Peder Fredricson i hoppfinalen i OS



Foto: Tomas Holcbecher
  
Vänta nu, var det en träningshoppning eller individuell OS-final? Peder Fredricson och All In får det att se SÅ lätt ut! WOW – vilken snygg runda.
  
Text: Annelie Lundkvist
  
Det var felfritt, snyggt och enligt plan. Det finns INGET att klaga på när det gäller Peders och "Allans" insats inne på banan. Peder går upp i delad ledning – och har fortfarande medalj i sikte. Hur långt ska detta ta honom? I nästa runda får vi veta!
Med sig dit har han elva andra felfria ekipage, liksom ett gäng fyrafelare – däribland Henrik von Eckermann på Yajamila.

Andra omgången startar klockan 18.30 – visst hänger ni med?

Resultat, pågående klass
Vattnet förstörde en perfekt runda för Henrik
Henrik von Eckermann och Yajamila med till andra rundan


Läst 49712 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2016

Henrik och Yajamila är med till omgång två i hoppfinalen



Foto: Tomas Holcbecher
  
Även om klassen inte är klar så är det nu färdigt att Henrik von Eckermann och Yajamila är med till andra omgångeni hoppfinalen i OS. Ekipaget får med sig sina fyra fel från sin första runda.
  
Vi håller tummarna för Peder Fredricson och All In, som strax kommer in på banan! Läs mer om Henriks runda här.

Resultat, pågående klass


Läst 14666 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2016

Vattnet förstörde den perfekta rundan för Henrik



Foto: Tomas Holcbecher
  
Det är stort, maffigt och tittigt på OS-arenan i Rio de Janeiro – precis som en finalbana ska vara. För Henrik von Eckermann och Yajamila blev det ett tramp i vattnet i den första rundan.
  
Text:
Annelie Lundkvist
  
"Henke" såg fokuserad ut när han kom in på banan och fick rida framåt rejält mellan hinder två och tre för att klara oxern. Ett nesligt tramp i vattnet förstörde den annars snygga – och i övrigt felfria – rundan. Vägen fram till det breda vattnet blev inte så mjuk som ryttaren troligtvis tänkt. Ekipaget gled ut i svängen, något som störde anridningen.
  
Men fyra fel kommer troligtvis att ta med honom till den andra rundan och kan räcka långt. Vid OS i London slutade Henrik på 23:e plats i den individuella finalen, men med en lika fin runda i andra omgången kommer han att förbättra resultatet vid detta OS.
  
Nu håller vi tummarna för Peder Fredricson och All In, som har startnummer 33!

Resultat, pågående klass


Läst 11783 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
19
2016

Henkes fanclub laddar inför finalen: ”Vi är så stolta vi kan bli”



Foto: Tomas Holcbecher (hoppbild) + Privat (stallbild)
  
Henrik von Eckermann är i individuell OS-final tillsammans med Yajamila. Från hemmaplan hejar familjen på och på plats finns Yajamilas oerhört stolta ägare och uppfödare, som menar att stoet inte har något mer att bevisa.
  
Text: Ida Röök
  
Henrik von Eckermann och "gröna" Yajamila har stått för en väldigt fin prestation fram till nu i OS i Rio. Att som en av 35 ryttare vara med till individuell final är så klart riktigt, riktigt bra. I eftermiddag, svensk tid, är det dags att göra upp om medaljerna. Från hemmaplan följer Henriks familj upplösningen. 
– Vi är tyvärr lite utspridda i landet så vi tittar inte tillsammans, men telefonerna lär gå varma. Vi är så klart bänkade framför tv:n med telefonen nära till hands – och nervös lär man ju bli, säger Carl von Eckermann som är Henriks storebror.
  
Visat stor passion
Henrik har som bekant jobbat och bott i Tyskland under många år.
– Som det är just nu träffas vi tyvärr inte så ofta, kanske ett par gånger per år, men vi hörs ofta på telefon, säger Carl.
Hela Henriks familj har alltid stöttat hans kanske något udda val av yrkeskarriär.
– Det har på något sätt fallit sig naturligt eftersom Henrik ganska tidigt visade en så stor passion för sporten och djuren. Jag är otroligt glad för hans skull – att han kan få arbeta med något som är hans passion.
Att Henrik skulle ta sig till individuell final i ett olympiskt spel en vacker dag är inget som förvånar storebrorsan.
– Han har utvecklats otroligt bra och har jobbat stenhårt för att komma dit han är.
Beskriv Henrik med tre ord!
– Fokuserad, dedikerad och humoristisk.
Vem är den första han ringer efter en eventuell OS-medalj?
– Jag tror att det är mamma och pappa.
  
En "vansinnig" vecka
Karoline Goldberg och hennes mamma Johanne har varit på plats i Rio under veckan, och har följt sin egen uppfödning på vägen mot individuell final.
– Det är helt vansinnigt. Det är liksom för stort för hjärnan att ta in hur galet det är. Vår häst har sopat banan med halva startfältet. Men samtidigt gäller det att hålla båda fötterna stilla på marken och se långsiktigt, säger Karoline.
Hon och hennes mamma har hängt en hel del med Yajamila mellan klasserna.
– Sista dagen är hon alltid bäst, så allt kan hända. Det viktigaste med det här mästerskapet har varit att ”Yaji” och Henrik har visat att de kan rida ett OS efter ett halvår tillsammans, under de förutsättningar som hästen har fått. Tänk då vad de gör nästa år! säger Karoline.
Hon har så klart fått en hel del bud på sin fina häst.
– Tro mig, vi har blivit erbjudna hela planeten omräknat i dollar. Men vi säljer henne inte.
Karoline har svårt att i nuläget se vad som skulle kunna toppa OS-äventyret, oavsett hur det går i eftermiddagens final.
– Kanske en EM-medalj med svenska laget på hemmaplan i Göteborg nästa år, det hade varit fantastiskt.
  


Karoline och hennes mamma har blivit avbildade på muggar, tillsammans med Yajamila. 


Läst 13621 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2016

All In och Yajamila igenom besiktningen



Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Under torsdagskvällen, svensk tid, hölls veterinärbesiktning av de hästar som ska vara med i fredagens individuella hoppfinal.
  
Både All In och Yajamila klarade sig galant, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann kan därmed andas ut. Nu laddar vi inför en spännande final i morgon och håller alla tummar som finns.
  
Peder, som hade sneglat på finalbanan, hann med en kort kommentar till Svenska Ridsportförbundets utsända innan han stegade i väg mot stallarna.
– Jag tror att det kommer att krävas tre rundor, inklusive en omhoppning om medaljer. Och jag är redo för det.
  
Finalen drar i gång 15.00 svensk tid, den sänds både i Viasat OS Ridsport och i TV3. Startordningen är omvänd utifrån kvalresultatet.


Läst 13167 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

Roger-Yves Bost: ”Jag visste inte att jag red för guld”



Samlade medaljörer på podiet i Rio. Foto: Jenny Abrahamsson
   
Det är ett gäng glada ryttare som möter pressen efter prisutdelningen i Rio. Men det var inte tydligt för alla ryttare i det franska laget att en guldmedalj höll på att säkras – ”Bosty” blev glatt överraskad.
  
Text: Annelie Lundkvist/Jenny Abrahamsson
  
Franska laget har minst sagt haft en tuff vecka, som började med att Simon Delestres Ryan skadade sig i boxen inte långt efter ankomst till Rio. Kort därefter drabbades Penelope Leprevosts häst Flora de Mariposa av en mildare kolik och fick snabbt hjälp av det veterinära teamet på plats. Drygt 60 liter vätska fick man i hästen, som stod över lördagens träningshoppning. Väl i söndagens första klass snubblade hon efter ett hinder, Penelope föll handlöst i backen.
– Vi hade en tuff start på veckan, men jag tror att det fick oss att kämpa ännu mer. Vi trodde verkligen inte att vi skulle kunna ta medalj då, framför allt inte guld, säger Kevin Staut.
Han lägger till att han är stolt över att vara fransk, ryttare och guldmedaljör.
  


Fransk guldglädje! Foto: Tomas Holcbecher
  
Fokuserade på hästen – utan press
En av Frankrikes mest rutinerade ryttare och guldmedaljören från EM i Herning 2013, Roger-Yves Bost, får frågan om han kände press på sig när han red in på banan. En felfri ritt kunde ju säkra medaljen redan efter tre lagryttare.
– Nej, jag kände ingen press, för jag visste inte hur vi låg till. Jag red in på banan och gjorde mitt jobb, sen kom de och berättade för mig att medaljen var säkrad, förklarar han.
Kevin Staut flikar in att ingen hann springa till "Bosty" och berätta att medaljchansen fanns, innan han travade in på banan.
– Jag fokuserade på min häst och min ridning, inte på hur vi låg till i laget, konstaterar Bost.
  


Tyskarna kämpade sig till en bronsmedalj. Foto: Tomas Holcbecher
  
Tyskland kände däremot press
Det var dock inte alla ryttare som red utan press. När Ludger Beerbaum travade in på banan med Casello visste han att en rivning inte var aktuell, inte heller ett tidsfel.
– Men det går inte att tänka på det när man rider. Man får fokusera på sin prestation i stället, förklarar han.
Att de gick in i klassen med lagguld i sikte, och sedan fick hoppa om bronset, var självklart lite av en berg- och dalbana. Men Ludger påpekar att så var det för många ryttare.
– För sporten vill vi ha en berg- och dalbana, det är bättre för publiken. Vi behöver fyra ryttare i varje lag och tycker inte att det i framtiden ska ändras till tre, avslutar han.
För Meredith Michaels-Beerbaum har det verkligen varit en tävling hon sent kommer att glömma. Hon åkte till OS som reserv, togs in i laget i sista stund när Marcus Ehnings häst skadade sig och fick uppleva härliga rundor på sina fina skimmel.
– Fibonnaci har hoppat otroligt och nedslaget på sista hindret i första rundan var en stor besvikelse. Jag förväntade mig inte det och hade nog lite för stort självförtroende. Det har varit en fantastisk laginsats i dag.
  


Två OS-debutanter hjälpte till att fixa silver för USA.
 
Foto: Tomas Holcbecher
  
Team USA fick klara sig med tre ryttare
Inför lagfinalen fick silverlaget klara sig utan en av sina viktigaste lagryttare. Elizabeth ”Beezie” Madden fick stryka sin Cortes ’C’ efter att han skadat sig i tisdagens hoppning.
– Vi hade inte riktigt något val, Beezie är vårt ankare. Vi kände att vi hade ett bra lag, bra hästar och banan passade oss. Vi och våra hästar gjorde så gott vi kunde, det är nyckeln, säger McLain Ward.
För Lucy Davis och hennes Barron blev det en härlig debut i OS-sammanhang.
– Det är något riktigt speciellt att få vara med i ett lag som detta. Och även om det också är Kents första OS var det en cool upplevelse för mig att få gå in efter honom, samt innan dessa rutinerade ryttare, säger hon.

Resultat


Läst 12515 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

Peder: ”Jag sätter inga begränsningar på mig själv”



Peder och All In har siktet inställt på medalj.
  
Lagprestationen blev inte alls vad Peder Fredricson hoppats på för svensk del, något som grämer honom. Men nu är det fokus på den kommande individuella finalen – där han har medaljvittring.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Det krävdes att samtliga lagmedlemmar och hästar i laget var på topp i dagens OS-final, det insåg vi när Frankrike inte ens behövde ta in sin sista ryttare. Lagguldet var redan klart för dem när Tyskland och Kanada red omhoppning om bronset.
Under tiden detta pågick kunde de svenska ryttarna träffa media och hästarna fick gå hem till stallet, en delad sjundeplats var inte ens i närheten av medalj.
– Det är klart att vi i laget ville mer än att komma sjua. Men innan vi åkte hit konstaterade vi att nio väldigt bra lag skulle vara på plats, så motståndet skulle vara tufft, säger headcoach Sylve Söderstrand.
Vad säger du om guldet till Frankrike?
– Jag trodde inte att de skulle vinna när vi startade tidigare i veckan. De fick ta in reserven när en häst skadade sig, en häst drabbades av kolik och Penelope föll av i första starten, men det visar hur den här sporten är. Och de är värda guldet.
  
Fokuserar på den individuella finalen
Även Peder Fredricson är besviken över att nationsfinalen inte gick som han och laget hade hoppats. Men om han ser till sin egen prestation är han nöjd med den runda han och All In gjorde.
– Det kändes riktigt bra i dag, faktiskt känns det som att detta var hans bästa runda här i Rio, säger ryttaren.
Solen och värmen är inget som påverkar "Allan" och teamet har haft en bra plan för hur de ska hantera de värsta temperaturerna i Brasilien.
– På de lediga dagarna gäller det att rida relativt sent på kvällen eller tidigt på morgonen. I morgon kommer jag inleda med att titta till Allan, därefter besiktigar vi inför finalklassen och så rider jag honom på eftermiddagen.
Peder höjer sitt team till skyarna – hustrun Lisen är på plats, liksom hästägaren Charlotte från Stuteri Arch. Och i stallet finns hästskötaren Malin Henlöv som hela tiden vakar över All In.
– Du är ingenting utan ditt innersta team. Det är väldigt bra att ha lagkamraterna på plats och vi har god stämning i laget. Men du måste kunna stå på egna ben.
  
Ser inga begränsningar för sig själv
Både innan spelen, och nu under dagarna i Rio, har Peder upprepade gånger kallats för medaljhopp. Han själv har försökt tona ner förväntningarna genom att säga att han tar en dag i taget, men nu börjar han dela med sig av sina förhoppningar.
– Det känns ändå trevligt att folk tjatar om att man är ett medaljhopp. Härligt med press att få göra något stort. Kan du inte se dig själv med medalj har du ingen chans, konstaterar han.
Ser du dig själv med medalj?
– Om vi säger så här, det känns bra, jag känner mig fokuserad och min målsättning är självklar – jag sätter inga begränsningar på mig eller hästen.
  
Sylve lämnar snart gänget
På fredag kommer hela laget, ledare, hästskötare och anhöriga finnas på plats för att heja fram Peder mot medalj. Vi bör dock inte glömma Henrik von Eckermann, som tillsammans med Yajamila har kvalat in till den individuella finalen. För Yajamila är det inte minst en viktig runda för rutinkonto.
– Henrik har inte haft hästen så länge i sitt stall, vad Yajamila har gjort här är helt fantastiskt. Det ser positivt ut inför EM på hemmaplan nästa år, konstaterar Sylve Söderstrand.
När ryttarna går i mål är ditt uppdrag slut, hur känns det?
– Jag har inte tänkt på det ännu, vi är inte färdiga här. Men som du säger, när det är klart är det klart, säger Sylve och tystnar en stund innan han fortsätter:
– Det kommer att kännas tomt och jag kommer sakna det. Jag har otroligt många fina och härliga minnen från alla år. Det är inte bara ryttarna utan även ägarna, teamen och hästskötarna man tycker om, de är underbara människor. Jag vill inget annat än att svensk hoppsport ska bli så bra den bara kan. Det här är mitt liv, avslutar han.

Resultat, laghoppningen
Ställning, individuellt

Finalen startar fredag klockan 15.00, svensk tid.


Läst 23654 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

En perfekt avslutning för RGB och Unita



 
Rolf-Göran Bengtsson och Unita stod och väntade i skuggan av ett träd innan de gick in på banan. Väl inne gav de allt – och förbättrade därmed det svenska totalresultatet.
  
Text:
Annelie Lundkvist

Foto: Tomas Holcbecher
  
Hon hoppade med hela sitt hjärta i dag, Unita. Resultattavlan visade endast ett ynka tidsfel när ekipaget hade gått i mål och Rolf-Göran klappade om sin häst längs med hela långsidan. Totalt gör det att Sverige kan stryka Malin Baryard Johnssons resultat, jaget går i mål med 10 fel.
  

I skrivande stund ligger Sverige på delad fjärdeplats tillsammans med Holland. Guldet tar Frankrike, som inte behövde ta in sin fjärderyttare Penelope Leprevost. 

Lagesultat, pågående klass
Onlineresultat individuellt


Läst 29316 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

Lagguldet till Frankrike!



Roger Yves Bost och Sydney Une Prince hade bara ett tidsfel, därmed var Frankrikes guld säkrat. Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Redan efter tre ryttare står det klart att inget av de återstående lagen kan ta in Frankrikes ledning.
  
OS-guldet i lag 2016 går alltså till Frankrike och:
- Philippe ROZIER
- Kevin STAUT
- Roger Yves BOST
- Penelope LEPREVOST
  
Eftersom guldet redan är bärgat väljer Penelope Leprevost att inte rida sista omgången. USA tog hand om silvret medan Kanada och Tyskland hoppade om bronsmedaljen – en kan som Tyskland drog det längsta strået i.

Resultat


Läst 3196 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

8 fel för Henrik – där släcktes hoppet om lagmedalj




Yajamila strålade av energi när hon galopperade in med Henrik von Eckermann på banan. Då startsignalen ljudit visade hon att det både går att hoppa högt och långt – men tyvärr blev det inte felfritt.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Nu har det sista hoppet om svensk lagmedalj lämnat Rio de Janeiro. Det går inte att rädda medalj med 17 + 1 + 8 fel. Henrik och Yajamila rev tyvärr B-hindret i trekombinationen samt sista hindret. Det var väldigt synd, för stoet kan verkligen hoppa och hon kämpade för att göra allt för sin ryttare.



Om vi blickar framåt och i stället tänker på fredagens individuella final så är både Henrik och Peder med dit. Peder Fredricson ligger även fantastiskt bra till med bara 1 fel. Ännu är det dock inte över här – vi ska ha in RGB först!

Rolf-Göran och Unita går ut som sista ryttare för svenska laget med startnummer 43.

Lagesultat, pågående klass
Onlineresultat individuellt


Läst 8096 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 11 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.