Frågor och svar med Nina Bengtsson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

177 träff(ar)

Varför stressar min häst upp sig när jag kräver aktion?

Hej!
 
Jag har ett resligt proportionerligt halvblod (1,70) på fyra år. Har varit i min ägo sedan augusti 2010. Import med mycket vaksamhet/nerv i sig. Ingen vetskap om vad hästen har gjort/råkat ut för innan.
På grund av egen skada arbetas hästen mest på marken för uppbyggnad. Har ridits i alla gångarter uppsuttet. Har ett trevligt, något stressat steg, framför allt vid start.
 
Mitt problem är att få fram en bra takt. Vid trav i longering och tömkörning får jag en så kallad "joggingtakt", lugnt och avslappnat med svungande steg - med lågt huvud och ryggaktivitet och arbete bakifrån. Men när jag sedan kräver lite mer aktiv trav så rusar/stressar hästen och vill inte alls ta med bakben och arbeta rätt.
 
Har du några bra övningar som jag kan ta till och vad ska jag tänka på? Jag skyndar långsamt då det är en stor häst som jag inte har så mycket vetskap om.
 
Tack på förhand för hjälpen.
Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag mitt sto att sluta lägga tungan över bettet?

Hej!
 
Jag har ett åttaårigt sto som är sent inriden. Hon har varit väldigt komplicerad och har exempelvis stått på bakbenen, inte svarat på hjälperna eller kosparkat mot skänkeln eller spöet. Detta har nu, tack och lov, klingat av och hon är mycket mer medgörlig och pratbar.
 
Men det som nu har uppstått är att hon kan lägga tungan över bettet ibland. Jag har då lättat på handen och ridit på framåt. Då har hon efter en kort stund stoppat in tungan och åter kommit i rätt form.
 
När jag har tränat för olika tränare har jag fått diverse stalltips, bland annat tungsticka eller att dra åt nosgrimman och achenremmen. För mig känns inte det som en lösning på problemet, utan bara som att ta bort "symptomen". Vad har du för råd gällande det här?
 
Hälsningar Madeleine

Läs svaret

Kommentarer

Hur får jag den ostadiga och känsliga unghästen att ta stöd?

Hej!
 
Jag har en fyraåring som har varit inriden i ett år nu (jag själv red inte in honom) och han är väldigt ostabil och känslig i munnen. Jag vill inte ta för mycket i honom, hur ska jag kunna få honom stabil utan att vara för hård i handen? Läs svaret

Kommentarer

Diskussion om pessoabett - ska det alls rekommenderas?

Hej,
 
Min fråga gäller rekommendationen att använda pessoabett, som lösning på problem i ridningen. Diskussionerna kring just pessoabettet går ju mot att ett pessoa istället genererar problem. För mig är det en gåta hur man som tränare eller ryttare överhuvudtaget övervägen att använda bettet.
 
Citat:
"Pessoabettet ger inte hävstångsverkan som många påstår, då pessoabettet är ett hissbett. För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja. Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen. Bettet ger dubbla signaler och skapar frustration hos hästen!"
 
Många tycker att pessoabettet är ett snällt bett då det saknar "hemskheter" som kedjor och liknande, som pelhambett och kimblewick/jaktkandar har, men det är snarare tvärtom! Tack vare kedjan hindras ryttaren från att dra för mycket, det gör inte ett pessoabett, där kan ryttaren dra hur mycket som helst.
 
Hur tänker ni som rekommenderar detta som hjälpmedel?
Tacksam för svar...

Läs svaret

Kommentarer

Hur rida häst som ibland får fyrtaktig galopp?

Min häst har i grunden en god galopp, men på grund av diverse ryttarmissar får den ibland en fyrtaktig galopp. Jag brukar i det läget galoppera framåt några språng och det blir bättre en stund, för att sedan återkomma igen.
Jag förstår att det är styrkan som brister och att hästen inte tar för sig lika med båda bak, men har du några tips om hur jag kan förbättra detta tråkiga?

Läs svaret

Kommentarer

Häst som blir tung och drar tyglarna ur händerna

Hej!
  
Jag har precis köpt min första storhäst och har verkligen fått uppleva skillnaderna mellan häst och ponny. Min häst är bara 163 centimeter och är kort i ryggen, men framför sadeln "tar det aldrig slut". Han har också väldigt stora rörelser.
 
Det är väldigt fysiskt krävande, särskilt för ryggen, att rida honom på grund av en sak: han blir väldigt lätt tung och hängig! Han kan också, till exempel i galoppen i hans "dåliga varv", dra tyglarna ur händerna lite - och jag får inte ihop honom. Jag rider på ett tredelat tränsbett med fasta, små ringar. Har du några tips till mig så att jag kan få min häst lättare i handen, lättare att rida ihop, mer lättreglerad och inte lika tung?
 
Tack för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Häst som vill gå bakom lodplanet

Jag har tagit ett åttaårigt varmblodssto på foder. En trevlig häst som gör det jag ber henne om, bara hon förstår vad hon ska göra. Men hon går väldigt lätt in bakom lodplanet. Det enda jag behöver göra är att ta lite kontakt med munnen, så böjer hon ner nacken och krullar in den så att mulen nästan slår i bringan - dock utan att trampa under sig ordentligt med bakbenen.
 
Jag behöver tips på hur jag får "upp" henne. Om jag tar för mycket i tyglarna börjar hon konstra med bettet, drar ut tungan och rycker till sig tyglarna. Lägger jag på skänklarna och lättar lite på trycket i munnen böjer hon ner nacken igen.

Läs svaret

Kommentarer

Ungponny som har svårt att flytta undan skänkeln

Hej,
 
Jag har en D-ponny som jag började rida in under sommaren 2009. Det mesta går bra, men han har väldigt svårt att flytta sig undan skänkeln. Det går lättare undan höger, men för vänster är det nästan omöjligt. Jag tömkör ganska ofta för att komma åt vänster bak, som han helst inte vill kliva under sig med, och det är inga problem att flytta undan tryck från marken.
Har du några förslag på övningar som kan underlätta och hjälpa mig och min häst med detta?

Läs svaret

Kommentarer

Sto som inte accepterar tygeltagen

Mitt femåriga sto har alltid, från att jag red in henne, haft svårt att acceptera att jag tar henne i munnen. Nu börjar jag få slut på idéer till hur jag ska få henne att samarbeta varje gång vi tränar tillsammans. För hälften av alla gånger är hon superkänslig och lyssnar fint till alla mina hjälper.
 
Hennes tänder är kollade flera gånger på kort tid, utan anmärkningar. Och jag använder en remontnosgrimma. Jag har provat mig fram bland bett, och det som fungerar bäst är ett ganska tjockt tvådelat.
Problemet kommer då jag gör halter eller förhållningar. Hon accepterar det inte, utan höjer sitt huvud, gapar och går sedan emot tygeln. När vi gör en halt vill hon "ha sista ordet", det vill säga hon tar alltid ett extra steg fast jag bett henne att stå stilla.
 
Jag tar förhållningar genom upprepade kramningar i tygeln och har en mjuk hand.
 
Hälsningar
/En som börjar ge upp

Läs svaret

Kommentarer

Hur får vi ponnyn att lyssna på skänkeln?

Hej!
 
Tack för jättebra råd från er experter, vi lär oss mycket tack vare Er.
Min dotter rider och tävlar sin ponny i hoppning, men har börjat träna dressyr allt mer. Vårt problem är att han ibland blir helt nonchalant för skänkeln och de framåtdrivande hjälperna. Detta händer oftast i början av träningspassen och på framridning innan tävling.
 
Vad kan vi göra för att träna upp hans känslighet för "att ta skänkeln"? De är superfina och jobbar fint ihop när de väl kommit över denna fas. Vi är mycket tacksamma för alla råd!
 
Vänligen
"Jag och min ponny"

Läs svaret

Kommentarer
177 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 6 7 8 9 10 ... 18 nästa » sista » 

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina 

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.