Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


157 träff(ar)

Lämpligt foder till fångkänslig häst med långvarig boxvila?

Jag har ett friesersto på tio år som tidigare har ätit två kilo havre och haft fri tillgång till hö. Just nu har hon boxvila sedan två veckor på grund av en hovoperation och ska alltså stå på box länge, troligen ett par månader till. Hon har tidigare haft en del fångkänningar.
  
Nu får hon bara ett par deciliter havre för att kunna blanda i mineraler och vitaminer, men hon börjar falla ur och hennes päls är alldeles matt och tråkig. Vad kan jag ge henne för foder, utan en massa energi och så med tanke på hennes tidigare fångkänningar?
  
/Marie

Läs svaret

Kommentarer

Farligt ge hästen för mycket protein?

Hej! Jag ger min häst två deciliter sojagranulat för att hjälpa henne att bygga muskler (plus att vi har ett ganska lågt proteinvärde i ensilaget). Tidigare har jag bara gett henne soja i samband med lite hårdare träningsperioder, men har i vinter gett henne soja hela tiden. Även när hon bara har promenadridits ett par gånger i veckan. Finns det några risker med att ge för mycket protein?
  
/Agnes

Läs svaret

Kommentarer

Finns det någon "quick-fix" för häst som faller ur?

Hjälp! Min häst har fallit ur nu i vinter. Jag har beräknad foderstat med ett proteinrikt kraftfoder men inser nu, i senaste laget, att han hade behövt ännu mer protein. Hur gör jag för att hjälpa honom att komma tillbaka snabbare? Finns det något tillskott som ger extra protein snabbt? Han gillar inte lucern… Hästen har haft fri tillgång på hö och som sagt proteinrikt kraftfoder upptill.
  
Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Finns det något fodertillskott som kan påskynda läkningen?

Min häst är skadad och har opererats för ett ligament i en kotled. Finns det något fodertillskott som kan underlätta läkningen? Hon är en islandshäst.
  
Mvh Carina

Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, fuktig väderlek ger mögligt hö på skullen!

Det har varit en ganska regnig period i min del av landet och vi har plötsligt fått stora problem med att vårt hö möglar uppe på skullen (äldre stall med stora springor i väggarna). Detta även om det var torrt som fnöske när det togs in.
  
Jag är jättenoga, luktar på höet och plockar bort det som är dåligt med god marginal. Hur stor bör marginalen vara? Bör vi täta väggarna uppe på skullen så att det blir helt tätt? Kan man lägga över något på höet eller blir det kondens då?

Läs svaret

Kommentarer

Nej, det är inte farligt att fodra med förra årets hösilage

Hej!
  
Vi har ett par stora rundbalar hösilage kvar sedan förra säsongen som vi tänker börja fodra med under installningsperioden. Nu har vi hört att vi är galna som ens vågar tänka de tankarna. Men kan det verkligen vara farligt?
  
Balarna är hela och övriga balar vi använde i våras var ett jättefint hösilage. Rekommenderar du att man gör en ny analys? Behövs det extra tillskott?

Vi har nya balar också men jag har hört att man bör låta nygjorda hösilagebalar stå en tid innan man öppnar dem, eftersom det finns risk för toxiner i balarna. Stämmer det? Hur påverkar dessa toxiner hästarna?
  
Mvh,
Jennie

Läs svaret

Kommentarer

Hur utfodrar jag med linfrö?

Det finns ju olika sorters fodermedel med linfrö men jag blir inte riktigt klok på skillnaden mellan dem, eller hur det används på korrekt sätt. Att hela linfrön ska stöpas verkar de flesta vara överens om, men hur är det med linfrökaka? Vissa menar att den ska stöpas, andra att den bara ska blötläggas och svälla och ytterligare några att den ska ges torrt.
  
Syftet med de olika behandlingarna ska vara att eliminera blåsyran, men hur är det med cyanidväte i linfrökaka egentligen? Förekommer det, eller försvinner det i tillverkningsprocessen? Finns det något sätt att fodra med linfrökaka som kan vara rent skadligt?
  
Med vänlig hälsning
Karoline

Läs svaret

Kommentarer

Hur fördelar vi hagarna så att alla hästar får "rätt" bete i sommar?

Hej! Jag har en betesfråga. Det är så att jag har min häst i ett kollektivstall (tolv hästar) där vi just nu diskuterar hur vi ska göra i vår och sommar med våra hagar. Några vill ta in grannens får för att beta ner en hage innan vi släpper ut hästarna där, andra vill helst inte ha sina hästar på gräs nästan alls utan vill ha dem i samma hage hela säsongen. Detta eftersom det då blir väldigt magert bete på sikt.
  
Vi har två hagar där inte ratorna har blivit putsade på flera år (gammal vall) och så har vi en hage där det växer massor med meterhögt fjolårsgräs. Inga hagar gödslas utöver hästbajset som blir naturligt.
  
Jag tycker att vi har så många hagar att vi skulle kunna ha någon form av rotationsbete. Vad är ditt råd? Hur ska man tänka när man ska samsas om betet och olika hästar behöver olika mycket mat? Är det viktigt att låta hagarna vila helt från betesdjur någon säsong?
  
Mvh Maggan

Läs svaret

Kommentarer

Omega 3 och 6 – fungerar verkligen olja i kolikförebyggande syfte?

Hej!
  
Det är populärt i mitt stall att ge linfröolja för att förebygga förstoppning och för att tillföra omega 3 och 6. Men samtidigt påstod någon att hästen inte tillgodogör sig fettsyrorna i oljor eftersom kraftfodret tas upp i tunntarmen. Samtidigt är oljan värdelös i kolikförebyggande syfte just för att den tas upp i tunntarmen och förstoppningskolik uppstår i grovtarmen.
  
Har hästen någon nytta alls av ett tillskott av linfröolja, eller är det bortkastade pengar för hästägaren? Är något av fodermedlen med linfrö egentligen lämpade för hästar? Vilken typ är i så fall bäst och vilket kan göra störst skada om det utfodras "fel"?
  
Tusen tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Bör B-vitaminer ges året om eller bara vid pälssättning och -fällning?

Hej! Jag har några funderingar kring det här med att ge B-vitamin eller inte. Själv har jag fått lära mig att man ger B-vitamin i samband med pälssättning och pälsfällning. Alltså som en kur. Däremellan behöver man inte ge. Nu har jag hört att man ska ge B-vitamin året om, men dubblera dosen i samband med pälssättning och fällning. Vilket är rätt och kan man överdosera B-vitamin?
  
Hälsningar,
Agnes

Läs svaret

Kommentarer
157 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 16 nästa  sista  

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.