Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


157 träff(ar)

Kan fodret "trycka på" unghästens tillväxt för mycket?

Jag har ett ettårigt SWB-sto som är väldigt tunt. Hon har uträknad foderstat och äter en müsli baserad på stråfoder med yesacc, luzernstrå och lite mineraler. Dessutom har hon fri tillgång på hö (men foderstaten är ju beräknad på en viss mängd givetvis analyserat hö, men lite lågt i både protein och energi).
  
Hästen är ändå mager och har tunnat ur ännu mer. Eftersom jag har blivit varnad för att trycka på tillväxten för mycket vet jag inte hur jag på lämpligt sätt ska få upp den i vikt. Funderar på att lägga till riskli. Men eftersom det är ett energifoder undrar jag hur det påverkar tillväxten? Tydligt är att hon behöver mer foder i alla fall. Hoppas du har något bra råd till mig.
  
Mvh Anette

Läs svaret

Kommentarer

Hur mycket protein behöver en treåring?

Hej! Jag har en islandshäst på tre år som inte är inriden ännu och som jag har köpt ett torrt hö till. Men det smältbara råproteinet är lite lågt. Torrsubstans är 81,3 procent och smältbart råprotein är 48 gram/kilo torrsubstans (omsättningsbar är 10,2 MJ/kilo ts). Hur ska jag göra så att han får i sig nog med protein? Är det ett olämpligt hö?

Läs svaret

Kommentarer

Hur fodra dräktigt sto som har magknip?

Hej Eva!
  
Jag har ett dräktigt sto som besväras mycket av magknip och väderspänningar. Hon går ute så mycket det går, cirka 10–12 timmar om dagen, och motioneras regelbundet (tävlade distans tidigare, men tar det lugnare nu på grund av dräktighet och magknip). Får hösilage 4–5 gånger/dag. I dagsläget får hon 1 dl betfor, 1 dl lucern och 1/4 mått korn morgon och kväll.
  
Jag funderar på att dra ner på kraften och eventuellt skippa korn helt. Hästen har alltid behövt lucernpellets under vinterhalvåret för att hålla hullet när hon motioneras mycket. Hon vill inte äta lucern och enzion som hon behöver för hovarna utan betforn. Tänkte prova irish mash från St Hippolyt i stället för betfor, så att hon får i sig det hon behöver då hon är dräktig och behöver en komplett foderstat – även om hon motioneras lugnare. Har nyligen avslutat en återställande örtmix till mag- och tarmkanalen som hon fick i 21 dagar.
  
Problemet, förutom att hon har knip, är att hon sparkar hårt i boxväggen som är av betong när det kniper till. Vilket kan leda till att hon sparkar sönder något i sina bakben. Är även rädd att hon kommer att sparka fölet när det kommer, om beteendet fortsätter. Har du tips på vad som hjälper mot väderspänningar och magknip? Min häst är extremt lik din till vänster på profilbilden. Skulle vara intressant att veta stammen på den?
  
Tacksam för alla tips!
Mvh Mikaela

Läs svaret

Kommentarer

Varför behöver hästen mer hö när det är kallt?

Hej! Kan du förklarar det här med att hästar behöver mer grovfoder när det blir kallt. Jag bor i Norrbotten och flera hästar i vårt stall går på lösdrift. Hur ska vi tänka när kylan kommer, hur mycket måste grovfodret ökas? Går det lika bra att ge halm i stället för mer grovfoder?
  
Mvh,
Ingela

Läs svaret

Kommentarer

Kan för hög stärkelsehalt i fodret leda till fång?

Hej! Har stärkelse någon koppling till fång? Kan för stora stärkelsegivor leda till fång? Vilka rekommendationer angående mängd stärkelse finns? Vad är det i så fall som gör att stärkelse leder till fång? Vad händer i hästen?

Läs svaret

Kommentarer

Vad menas med näringsfattigt hö?

Hej! Jag har en häst som lägger på sig väldigt lätt och är tjock, den skulle behöva gå ner cirka 100 kilo. Därmed behöver den ett näringsfattigt hö, men vad menas egentligen med näringsfattigt?
  
Hur lågt ska proteinet och energin vara? Har jag förstått det rätt om kvoten smältbart råprotein/MJ ska vara 6? Hästen går sex dagar i veckan, normal ridning.

Läs svaret

Kommentarer

Förvirrande med olika typer av magnesiumtillskott

Hej! Jag har fått rådet att ge min häst tillskott av magnesium. Problemet blir när man ska välja vilken typ av magnesium, vad tas upp bäst av just hästar? Är det magnesiumoxid som finns i de flesta märken för häst, magnesiumcitrat eller någon annan typ av magnesiumförening? Hur räknar man ut doseringen mot foderstaten av de olika magnesiumföreningarna, ändras doseringen av rent magnesium vid olika föreningar?

Läs svaret

Kommentarer

Hjälp, möss och råttor förstör höet på höloftet!

Hej!
  
Jag har ett höloft där jag förvarar allt mitt hö, detta är första året jag tar hö och inte hösilagebalar. Jag har tyvärr märkt att alla snören som knyter ihop småbalarna är avtuggade och höet luktar kiss, det vill säga mus- eller råttkiss. Kan hästarna äta detta? Hur ska jag undvika att möss och råttor bor i fodret, katterna har ju ett himmelrike då jag ser att de mer än gärna är i höet. Hur gör man med förvaring av hö på ett loft på bästa sätt, det kan ju inte vara helt ovanligt att höet är bebott av möss?
  
Mvh Hanna

Läs svaret

Kommentarer

Insådd klöver i vallen – ska man som hästägare oroa sig?

Hej! Min foderleverantör har meddelat att det är klöver insått i vallen där de tar hösilage. Är det ett bekymmer? Något speciellt att tänka på? Det är fyra stora hästar av halvblodsmodell som ska äta det, om det nu spelar någon roll.

Hälsningar Anne

Läs svaret

Kommentarer

För mycket mineraler via kombinerad salt- och mineralsten?

Hej,
Om man har en kombinerad salt- och mineralsten, finns det då risk att en häst slickar för mycket på den? Och kan den då ta skada av att få i sig för mycket mineraler?

/Tack för svar

Läs svaret

Kommentarer
157 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 16 nästa  sista  

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.