Frågor och svar med Eva Dahlström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

161 träff(ar)

Behöver digivande ston något mer än betet?

Jag har ett digivande sto som nu går på bete med sitt föl. Vad ska jag fodra henne med? Behövs det något mer än gräset? Hur vet jag det? Det är ett bra bete, med varierad terräng och än så länge mycket gräs. Vi bor på västkusten, Göteborg. Läs svaret

Kommentarer

Ge större dos magnesium sällan?

Mitt grovfoder innehåller för lite magnesium, vilket jag tillskottsfodrar genom magnesiumoxid. Men hästarna går på lösdrift och det hade varit väldigt smidigt att bara behöva ge tillskott 1-2 gånger/vecka i stället för dagligen, då de inte har något behov av kraftfoder. Kan man göra som med exempelvis selen och ge mer sällan? Hur mycket kan jag då ge? Eller blir inte effekten densamma? Läs svaret

Kommentarer

Att tänka på vid högre prestation

Jag har ett halvblodssto som nu ska trappas upp för mer träning inför tävlingssäsongen. Jag anser att hon i nuläget är ”normalpresterande”, men så småningom – om ett par månader – kommer hon att vara ”högpresterande” med träning och tävling. Vad ska jag tänka på i fodret under övergången, när träningen stegras? Vad bör jag tillsätta mer av? Jag har ett hö med normala värden både när det gäller protein och energi. Hon är relativt lättfödd, men har svårt att sätta muskler… Vilka riktlinjer kan du ge mig? Läs svaret

Kommentarer

Hur fodra ett högdräktigt sto?

Jag har ett sto som är dräktigt, beräknad nedkomst är i början på april. Jag är orolig för hennes foder och att hon inte ska få i sig det hon behöver. Kan du hjälpa mig med baskunskaperna, vad behöver ett högdräktigt sto? Hur ska jag tänka ju närmare födseln hon kommer? Läs svaret

Kommentarer

Svårt att bedöma nyttan av olika ledtillskott

Hej,

Jag har lite funderingar kring tillskotten MSM och glukosamin, vad jag förstår är båda tillskotten till för leder/brosk/senor. Jag har hittat lite på internet om det, men jag får inget grepp om det då det verkar vara väldigt individuellt hur man ser på/ger det. Vissa säger att man ska ge båda samtidigt, annars ger det inget, och vissa tvärtemot. Vilka är de största skillnaderna mellan dessa medel? Är det något av dem man ska ge för vissa problem? Eller ska man helt enkelt testa vilket som ger resultat för just sin häst?!
  
Jag funderar på att ge något för leder/senor till min häst då hon är lite "fumlig" med speciellt bakbenen när man rider, känns lite som att det låser sig/stelnar till och hon snubblar. Detta sker oftare när hon har tagit det lugnare i perioder, det sker heller inte varje ridtur.
  
Hon har också haft hältor bak, en gång på vardera ben vid olika tillfällen, på utsidan såg det ut som senskada med svullnad och stor galla på utsidan av kotan. Hon reagerade för tryck mot djupa böjsenan, dock syntes ingen skada på senan vid ultraljud. Hon blev bra efter en behandling med "butta".
Veterinären kunde helt enkelt inte säga om det var senskada, någon lustig kotledsinflammation eller en sträckning som ledde till inflammation. Kan detta vara relaterat till stelheten/fumligheten? Kan glukosamin eller MSM hjälpa och göra det smidigare/mjukare? Tacksam för svar!
  
Mvh Emelie

Läs svaret

Kommentarer

Stöpt vs. krossat korn – är det skillnad?

Hej!
  
Jag har en fundering angående korn som fodermedel till häst. Efter att ha provat mycket olika foder som enligt "tabell" passar mitt grovfoder har vi fastnat för korn. Dels för att värdena passar in, men mest för att min häst blivit så fin i kroppen efter att ha fodrats med detta.
  
Krossat korn är enklare i vardagshanteringen men har väl kort hållbarhet? Om jag köper helt korn ska det stöpas och på vintern kan det frysa i stallet. Min fråga är: Skiljer det sig åt i hur kornet påverkar hästen, näringsupptag och så vidare, beroende på om det är krossat eller stöpt? Han går på mellan 0,5-2 kilo per dag utöver grovfoder (och lusernpellets).
  
Mvh Anna

Läs svaret

Kommentarer

Studier på nypon?

Om man ska ge hästen nypon, ska man ge pulver eller hackade? Vilket är bäst - eller har det ingen betydelse? Varför ger man hästen nypon? Läs svaret

Kommentarer

Vad ska fölet äta vid avvänjningen?

Jag undrar hur man fodrar ett föl på bästa sätt. Det finns ju så kallade fölpellets och så vidare, men behövs de verkligen? Eller räcker det med ett bra hö? Eller kan man ge lusern som mamman äter? Vad kan mer behövas i fölets foderstat? Tacksam för svar! Läs svaret

Kommentarer

Vad gäller med loppfrön?

Hur är det egentligen med loppfrön? Jag har hört att man inte ska ge dem kontinuerligt för att det blir någon form av tillvänjning och att slemmet inte suger åt sig eventuell sand då. Vilket är det optimala doseringsförfarandet för att bli av med sand i tarmarna? /Birgitta
Läs svaret

Kommentarer

Forskning om aloe vera som fodertillskott till häst?

Hej!
  
Jag har en fråga angående att ge aloe vera som fodertillskott till häst och vad det ger för effekter. Finns det några studier på att det hjälper till med matsmältningen, som företagen hävdar? Och finns det någon vetenskaplig, oberoende studie gjord på hästar angående aloe vera som fodertillskott?
  
Slutligen undrar jag om produkterna som finns på marknaden innehåller lika mycket aloe vera som de utlovar och om det finns någon studie/något test på detta? Detta eftersom jag läst en studie om glukosamin som visade att burkarna innehöll mindre än de utlovat. Alltså måste du ge dubbla mått för att få "deras" utlovade effekt.
  
MVH Caroline Läs svaret

Kommentarer
161 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 4 5 6 7 8 ... 17 nästa » sista » 

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.