Frågor och svar med Jenny Redgård

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

156 träff(ar)

Behöver irländska importer extra kalk?

Hej!
 
Vi har köpt en D-ponny, irländsk import, 5 år. Nu fick jag höra att det kan vara lämpligt att lägga på extra kalk på irländska importer då de är vana vid en högre kalkhalt från betet. Stämmer detta?
 
Tacksam för svar!
Läs svaret

Kommentarer

När kan man släppa hästarna på konstgödslat bete?

Hej!
 
Hur länge måste man vänta med att släppa ut hästarna på gräs efter att man har haft på konstgödning? Nu har det gått tre veckor sedan vi hade på, men fortfarande kan man se en och annan gödselkula. Det beror väl på att det inte regnat så mycket.
Hur farligt är det att låta hästarna beta där trots några få kulor som är kvar?
 
MVH Nina

Läs svaret

Kommentarer

Hur byter man bäst hage så att ponnyn inte blir sjuk?

Hej,
 
Min ponny går i en gräshage som är väldigt nerbetad. Men ska nu snart släppas på bete, naturbete med spätt gräs, så hur går man till väga för att ponnyn inte ska bli sjuk. Kan man byta hage tvärt eller ska man ta och öka med en timme om dagen eller?
Läs svaret

Kommentarer

Vad ska jag ge 19-åringen så att hon sätter muskler?

Hej hej!
 
Jag har ett halvblodssto på 19 år som har fått svårt att sätta muskler. Vi har ett mycket bra hö och hon är i god kondition i övrigt, och rids nästan varje dag. Hon har klarat sig på bara hö förut (fri tillgång) men kanske skulle hon behöva något mer nu när hon börjar bli lite äldre. Hon fick ett milt fånganfall för två år sedan och hon kan inte äta något med melass eller betfor, för då får hon mugg och rasp på hela benen (har testat flera gånger - samma varje gång). Jag undrar om du har några tips på vad jag kan ge henne? Hon har väldigt mycket energi.
 
Mvh Linda Läs svaret

Kommentarer

Ska jag ge min lättfödda häst hö eller hösilage?

Hej!
 
Jag har en väldigt lättfödd nordsvensk valack på sju år som verkar ta till vara allt som finns i det han äter. Där jag har honom uppstallad ingår gårdens egenskördade hösilage i hyran. Det är analyserat på min begäran och jag räknar foderstater. Han får 1-1,5 kilo ts/100 kilo häst och inga andra tillägg utöver hösilaget - förutom ett knappt halvt kilo strålucern och en morot fördelat på morgon och kväll, för krubbskramlets skull. När jag pratar foder med andra så sägs det att jag i stället för hösilage ska ge honom torrt hö, alternativt blanda med halm för att minska hans omfång. 
 
Min fråga rör skillnaden mellan hösilage och torrt hö. Om samma hösilage i stället hade gjorts till torrt hö (näringsinnehållet därmed samma antar jag) vad är det då som gör att höet skulle vara bättre för min omfångsrika häst än hösilaget? Vad är det som utgör en skillnad för hästen, om man gör det slagna gräset på en vall till hösilage eller till hö?
 
Jättetacksam för svar!
Hälsningar Renée

Läs svaret

Kommentarer

Måsta hela hösilagebalen kastas om det blivit ett litet hål?

Blir hela hösilagebalen dålig av ett mindre hål? Ibland när en ny bal ska öppnas upptäcker jag ett hål som gjorts tidigare. Kan jag ändå använda hösilagbalen eller måste hela kasseras?
Hälsningar Siw Läs svaret

Kommentarer

Varför är hästen så mager?

Hej!
 
Jag jobbar på en hästgård i Spanien och tar hand om min chefs hästar och lite privathästar. 
En privathäst är 20 år, men väldigt pigg och framåt. Hon står dock väldigt mycket och rids kanske en gång i månaden om inte jag rider henne. Hon är väldigt mager och går inte att få upp i vikt. Hon har en havre/korn/bönor-mix som kraftfoder och halm som grovfoder. Har du några bra tips eller kanske vet vad felet kan vara?
 
Ägaren säger att hon har testat hästen om den har några sjukdomar eller brist på någon vitamin eller mineral, men hon säger att hon inte har det. Hästen äter även en del hästbajs i hagen, det har jag sett henne göra ett flertal gånger. 
 
Om du har någon blekaste aning om vad det kan vara eller bero på skulle jag vara fruktansvärt tacksam för ett svar.

Läs svaret

Kommentarer

Linfrö eller loppfrö mot sandkolik - vad funkar?

Hej! Det sägs att bara loppfrön hjälper till att dra med sig sand ut i träcken, på grund av sitt slemmiga ytskikt som bildas när fröna kommer i kontakt med vatten och ner i hästens tarm. Men även linfrö bildar ju en slemmig yta. Vad är egentligen rätt och fel här? Loppfrön är ju väldigt dyra att köpa.
  
MVH Maria Läs svaret

Kommentarer

Stör hästarnas vattenhinkar stallets luftavfuktare?

Det är lite bråttom med denna fråga då det har kört ihop sig i stallet! En hästägare vill ha två vattenhinkar till sin häst, trots bra vattenkoppar. Stallägaren har räknat på ventilation etc. och installerat en DYR luftavfuktare. Han vill inte att man ska ha hink, då han anser att den förstör balansen i stallmiljön - det vill säga luftavfuktaren suger ur vattenhinken.
 
Jag har förgäves sökt ett klart och tydligt svar, men tror efter ett antal sökningar att så länge temperaturen i stallet är 10 grader eller lägre är avdunstningen från en hink försumbar, jämfört med hästarnas utandningsluft. Tacksam för hjälp - helst snabbt!

Läs svaret

Kommentarer

Är det proteinfodret som ger hästen kolik och gallor?

Hej!
 
Jag har ett stort halvblod som står på fri tillgång. Hösilaget i år har lågt proteinvärde och han har svårt att sätta muskler. Jag har tagit kontakt med en foderrådgivare som har beräknat att han bör få 5 dl KRAFFT Muskel (protein) om dagen tillsammans med lite betfor.
 
Ungefär två veckor efter foderbytet fick han kolik. Jag håller nu försiktigt på att dra upp proteinfodret igen. Han får i dagsläget 2 dl om dagen. Jag har ökat upp till 2 dl under en period av 1,5 vecka. I morse hade han gallor på frambenen, vilket han inte brukar ha.
 
Finns det något samband mellan kolik och fodergallor, samt proteinöverskott? Kan det vara fodergallor som han nu har fått? Jag kan även tillägga att han får olja och foderjäst i fodret för att smörja magen.
Läs svaret

Kommentarer
156 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 5 6 7 8 9 ... 16 nästa » sista » 

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.