Frågor och svar med Jessica Ekström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


111 träff(ar)

Varför blir mitt sto dåligt i magen när hon äter hösilage?

Hej!
 
Mitt sto har under flera års tid blivit dåligt i magen när betet tagit slut. Hon har inte diarré utan det sprutar vatten ur rumpan på henne. Det ser nästan ut som om hon kissar ur "fel hål". Hon har ätit hösilage av GOD kvalitet. Ingen har sett på henne att hon mått dåligt, pälsen är blank, hon är välmusklad och har god aptit. Pro Nutrin är det enda som funkat för att hålla hennes mage normal. 
 
Så fort hon börjat knapra de första grässtråna på våren har magen blivit bra igen. Denna höst har hon endast fått torrhö och magen är helt normal. Vad är det i silage som gör att det blir så här? Vi har 19 andra hästar och alla mår bra av silaget.
Läs svaret

Kommentarer

Vad ska jag ge min D-ponny som inte tål havre?

Hej,
 
Vad ska jag ge för foder till en D-ponny som inte tål havre? Hon blir "knäpp" av havren och är inte alls rolig att ha att göra med eller rida. Vi tog bort havren och hon blev en helt annan häst. Dock seg som kola. Nu undrar jag vad jag ska ge henne för foder som är havrefritt, men med mycket energi?
Läs svaret

Kommentarer

Vågar jag ge fånghästen hösilage?

Hej!

Min häst fick fång i våras och har äntligen blivit mycket bättre. Tills nu har jag utfordrat med torrhö, men jag har inte möjlighet att köpa mer av detta hö. Min häst börjar lätt att hosta, så därför har jag haft svårt att hitta ett torrhö som hästen klarat av att äta. Nu har jag fått erbjudande att köpa ett sent skördat hösilage istället. Vågar jag pröva att ge hästen hösilage, eller bör detta undvikas till fånghästar?
Läs svaret

Kommentarer

Får hästarna verkligen i sig salt via mineralerna?

Hej!
 
Jag undrar om det finns tillräckligt med salt i mineraler från AME för att ersätta en saltsten? Min valack bor på ett stall där det inte ges saltsten utan bara mineraler. De andra hästarna bygger inte muskler som de ska och valackerna står och "droppar" urin.
 
Tacksam för svar.
/Louie

Läs svaret

Kommentarer

Är det smörblommorna som gör hästen lös i magen?

Hej!
 
Jag har en mattokig irish cob (sto) som är lös i magen till och från, men lite för ofta enligt mig. Har tittat i hagen och hon verkar äta smörblommor... Jag vet inte om hon äter själva blommorna, men definitivt allt det gröna. Är det normalt? Vad ska man göra? Jag har provat mycket för att försöka återställa balansen, men om hon fortsätter att äta tokiga saker är det lika illa. :(
 
Tacksam för svar
/Grace

Läs svaret

Kommentarer

Hur gödslar jag min beteshage inför nästa sommar?

Hej,
 
Jag har i år fått ta över en ny beteshage och vill till våren gödsla lite. När är det lämpligt att gödsla och med vad? Hur länge bör man vänta innan man kan släppa hästarna på bete efter gödsling? Jag bor i Södra Norrland...

Läs svaret

Kommentarer

Finns det nackdelar med att stöpa havren åt hästarna?

Hej!
 
Jag brukar stöpa havren åt mina hästar (hälla på kokhett vatten och låta det stå någon timme). Finns det någon nackdel med stöpt havre?
 
Många hälsningar från Carina

Läs svaret

Kommentarer

Kan knutorna komma från lusernpellets?

Min häst har fått knutor på ryggen, precis vid sadelläget. Han är öm vid tryck. Jag misstänker att de kommer av den höga proteinhalten som finns i lusernpellets. Jag började ge honom det för cirka 6 veckor sedan, i hopp om att han skulle lägga på sig lite mer hull. Han är svår att utfodra, för kraftfoder sätter sig "i huvudet" på honom. Han får hö också, naturligtvis, cirka 10-12 kilo/dag.

Vad gör man åt knutorna? Går de bort av sig själva? Tar det lång tid?

Mvh
Emma

Läs svaret

Kommentarer

Vad kan man göra om hästen blir dålig i magen av Vetranquil?

Hej!

Min hästs gaffelband gick av för cirka ett år sedan. Hon (som är 9 år och cirka 170 centimeter) blev då långtidskonvalescent, vilket gick bra till en början, tills hon tröttnade och började bli riktigt jobbig att hantera. Vår veterinär skrev då ut ett lugnande medel som vi gav i fodret (Vetranquil) ungefär en timme innan vi skrittade ut med henne.
Problemet med det lugnande medlet var att min häst blev otroligt dålig i magen av det, och fortsatte att vara det även när vi slutat med det. Hon går nu på samma foderstat (Groov 90, Betfor och 11 kilo hösilage) som hon gjorde före konvalescensen, vilket då fungerade jättebra. Under konvalescensen fick hon en betydligt mindre mängd Groov 90, annars var foderstaten oförändrad. Finns det något vi kan ge henne för att hon inte ska vara så lös i magen, eller bör vi ändra foderstaten? Vi har provat med jäst, som en del rekommenderat, utan resultat.

Vänliga hälsningar
Elin


Läs svaret

Kommentarer

Går det att fodra eller träna för att få bort bukmagen?

Jag har en ponny, ett sto på elva år, som jag tävlar och tränar ganska hårt/normalt. Hon har länge haft bukmage, men jag tycker att den nu har blivit större. Tänkte då sänka på kraftfodret en del. Men jag vill ändå ha framåtbjudning på henne, som hon har nu. Är rädd att den ska försvinna om jag sänker havren. Har du något annat tips om hur jag skulle kunna göra?

Läs svaret

Kommentarer
111 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 12 nästa  sista  

Jessica Ekström


Jessica Ekström är utbildad husdjursagronom vid SLU i Uppsala. Hon jobbar idag på Svensk Mjölk som projektledare på avdelningen för Djurvälfärd, och har tidigare varit djurskyddsinspektör i Enköpings och Helsingborgs kommuner.
Läs mer om Jessica här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.