Frågor och svar med Jessica Ekström

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


111 träff(ar)

Är det en myt att hösilage kräver tillskott av e-vitamin?

Hej!
 
Om man ger hösilage som grovfoder, bör man alltid ge E-vitamin då? Eller är det en gammal "myt"?

Läs svaret

Kommentarer

Kan man göra mjölken mer näringsrik?

Kan man genom att fodra upp ett digivande sto få mer näring i mjölken? Jag har ett stoföl, nu 4 veckor, som ser betydligt tunnare ut än gårdens andra föl. Hon äter precis som hon ska, mjölken rinner till som den ska och fölet är noga undersökt på klinik och är kärnfrisk! Men de yngre fölen har redan blivit betydligt kralligare än hon. Stoet har ett rejält hull, både underhudsfett och muskler. Jag har ökat hennes kraftfodergiva ordentligt men det är bara stoet som lägger på sig, inte fölet. Går det överhuvudtaget att få mer näring i mjölken genom att öka fodergivan ännu mer eller ska jag börja fundera på att stödmata fölet istället? Läs svaret

Kommentarer

Innehåller dinkenkli mycket fosfor?

Hej!
 
Min fråga är om dinkelkli innehåller lika mycket fosfor som vetekli?
Tacksam för svar!

Läs svaret

Kommentarer

Kan man ge sly av sälg och pil i hagen?

Hej!
 
Nu när det är kallt och det inte finns något för hästarna att göra i hagen står de gärna och gnager på träden. Vi har lite ekar och kastanjer både i och runt hagen. Kan detta vara skadligt för dem? Jag funderar på att ta bort träden, men samtidigt ger de fint skydd mot väder och vind.
För att undvika att hästarna gnager på träden klipper jag grenar av sälg/pil, vilket vi har gott om. Det älskar de! Förr fodrade man med detta, men det innehåller salicylsyra. Kan de få för mycket i sig? Kan det även bli så att det "döljer" eventuella symtom ifall de skulle bli sjuka (är ju febernedsättande och smärtstillande) eller överansträngda, eller är det försumbart i mindre mängder? Mina hästar får en "famn" om dagen. De har annars fri tillgång till hö.
 
MVH
Belinda

Läs svaret

Kommentarer

Hur mycket mat behöver dräktiga ston?

Hej,
 
Jag har ett dräktigt sto som nu har cirka tre månader kvar till fölning. Ska jag öka på hennes kraftfoder? Har hört att de behöver mer protein i slutet. Idag får hon Groov 125, 2 kilo, samt i stort sett fri tillgång till hösilage. Hon rids inte längre. Läs svaret

Kommentarer

Ponny som blir "tokig" av för mycket energi

Hej!
 
Jag har ett stort problem med min tioåriga c-ponny. Hon kan inte äta kraftfoder, då står hon bara på bakbenen och vägrar ridas någonstans. Hon blir helt galen att rida. Men nu till problemet. Hon står inte på något kraftfoder, men det enda höet vi kunde få tag i här uppe i Norrbotten var det jättehög energihalt i. Jag kan inte byta hö eftersom det inte går att få tag på något annat. Vad kan jag göra för att hon inte ska bli så knäpp?
 
MVH Julia

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästar äta sockerbetor som förströelse?

Hej,
 
Min fråga är om jag kan slänga ut några sockerbetor, och blasten till dem, i vinterhagen så att hästarna har något att göra en stund?

Läs svaret

Kommentarer

Foderstat med för mycket protein och fosfor

Hej!
 
Jag har kollat upp foderstaten åt min häst på Hippocampus sida. Där fick jag svaret att min häst får för mycket fosfor och protein. Han får grovfoder med bra värden (enligt Kraffts rådgivare) och Hippo Bas Cool (han får inte äta havre). Nu vet jag inte hur jag ska göra för att minska fosforn och proteinet. Några tips? Är det farligt med för hög protein- och fosforhalt?

Läs svaret

Kommentarer

Kan patellaupphakning minskas med tillskott?

Hejsan,
 
Jag har en fråga angående fodertillskott till en häst med patellaupphakning. Finns det något man bör tänka lite extra på när man gör foderstat åt en sådan häst? Några bra tillskott och så vidare? Tack!

Läs svaret

Kommentarer

Vilket kraftfoder ska jag ge?

Hejsan!
 
Jag har ett femårigt sto som jag tävlar hoppning med. Hon äter hösilage, havre och Krafft Grund. Som tillskott ger jag henne E- och B-vitamin. Jag undrar om man kan ta bort Krafften eller ge henne någon annan sort (i så fall vilken), eller om jag ska lägga till något tillskott?

Läs svaret

Kommentarer
111 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 12 nästa  sista  

Jessica Ekström


Jessica Ekström är utbildad husdjursagronom vid SLU i Uppsala. Hon jobbar idag på Svensk Mjölk som projektledare på avdelningen för Djurvälfärd, och har tidigare varit djurskyddsinspektör i Enköpings och Helsingborgs kommuner.
Läs mer om Jessica här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.