Frågor och svar med Helena Persson

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


129 träff(ar)

Häst som blir istadig inne på hoppbanan

Hej!

Jag undrar hur man ska ta ur olater ur en hopphäst? En av mina hästar har precis kommit på att han kan stanna vid utgången och börja stegra för att sedan få gå ut. Han har aldrig betett sig så på tävlingar förut, men jag har sett samma beteende på uteritter i skogen hemma när han lessnar.

Hästen i fråga är oerhört stark i psyket och jag som annars anser mig rätt morsk med hästar känner att jag inte rår på honom när han börjar backa och stegra. Jag tar för givet att det inte är någon fysisk åkomma som utlöser det hela då han inte vägrar på hinder utan får för sig att stanna på galoppsträckorna däremellan. Dessutom hoppar han bra hemma och på framhoppningen.

Hur ska man kunna "vinna" över en sådan häst och ta ur den det beteendet? Hästen är sju år, sparsamt tävlad som unghäst men är nu uppe i 1.20 och har gjort väldigt bra ifrån sig.

Läs svaret

Kommentarer

Hur tar man sig till SM i hoppning?

Hej,

Jag är en tjej på 14 år som undrar hur man tar sig till SM. Jag och min D-ponny tävlar idag LB, men har massor av kapacitet för mer. Vi tränar banor på 120 centimeter och allt med stor glädje. Nu vill jag komma högre upp i klasserna. Hur gör jag?

Läs svaret

Kommentarer

Stor häst som drar iväg med liten ryttare

Hej!

Jag är fodervärd på ett svenskt halvblod som är 170 centimeter i mankhöjd, själv är jag knappt 1,65. När jag fick honom så var han jättesnäll inom hoppningen men nu så har han blivit jättekonstig för han drar jättemycket mot hindren och ibland börjar han bara galoppera sidleds. Jag har försökt med en massa olika övningar men ingen fungerar.

Har du något tips på vad jag kan göra? För jag har drömt om att tävla i hoppning ända sedan jag började rida vilket var när jag var fem år. Nu är jag 18 år.

Läs svaret

Kommentarer

Problem med att hoppa vattenmatta

Hej,

Jag har en häst som är väldigt jobbig när det kommer till att hoppa vattenmattor. Han har inga problem med lång vattengrav eller pulvermangrav, men så fort det är en vattenmatta så vill han inte gärna vara med. Har du några tips på vad jag kan göra för att få honom att bli tillfreds med detta?

Senaste veckorna har jag tagit hjälp av min tränare som ridit hästen och vi har både löshoppat och hoppat mattan nästintill varje dag han ridits på ridbana eller i ridhus. Han är livrädd varje dag men efter mycket protest med backande och springande på bakbenen hoppar han den... Då kan man hoppa den flera gånger (även om han är lite spänd) men flyttar man den är han lika "rädd" igen.

Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa problemet då det är en stor häst och jag inte riktigt rår på honom när han blir istadig. På backen är han inte lika rädd och om jag tar i mattan så är det inga problem att till exempel lägga den på honom, över huvudet eller kroppen, han står som värsta ridskolehästen och undrar vad jag håller på med =).

Han bryr sig heller inte om ljudet utan kan stå och gå på mattan så länge han har mig på marken och ingen som sitter i sadeln.

När man är ute och rider går han aldrig ner i en vattenpöl men är det mycket vatten, till exempel om man badar med honom i en sjö eller dylikt, då är det inga problem.

Läs svaret

Kommentarer

Konditionsträning för hopphästen

Hej!

Vad är bra konditionsträning för en maxad D-ponny som tränas och tävlas i lätta klasser (LB-LA). Hur ofta och på vilket sätt ska ponnyn konditionstränas?

Läs svaret

Kommentarer

Lydig hopponny som inte tar egna initiativ

Hej!

Jag har en ponny som jag hopptävlar på regional nivå. Ponnyn hoppar med god teknik och är oftast väldigt lydig. Problemet är att han ibland blir för lydig och inte tar egna initiativ alls, utan bara väntar på signaler.

Detta är ett ganska stort problem eftersom han förstås blir lydigare och lydigare ju mer jag tränar. Det är ju bra, men de gånger jag ligger i framåtläge och trycker på lite framåt så går han framåt, men vågar inte riktigt ta av lite stort, eftersom han då skulle behöva ta ett eget initiativ. Det har liksom blivit att jag hela tiden måste bestämma allting, och han bara lyssnar.

Hur kan jag göra för att få tillbaka hans "självförtroende", och hans vilja?

Mvh

Läs svaret

Kommentarer

Vilket bett passar stark och framtung häst?

Hej!

Jag har en fråga angående bettval. Jag rider på tredelat nu och skulle vilja ha ett något starkare bett, men inte med hävstång eftersom min häst redan är lite framtung. Har testat Pessoa, men det funkar inte. Skulle vara tacksam för ett svar. Tack på förhand!

Läs svaret

Kommentarer

Ponny som hoppar med hängande framben

Hejsan!

Jag skulle vilja veta hur man tränar upp bentekniken på sin häst eller ponny när det gäller hoppning? För min ponny hoppar onödigt högt på grund av att hon inte lyfter tillräckligt på frambenen. Går det att göra något åt det?

Mvh
Jessica

Läs svaret

Kommentarer

Ovan häst som river med bakbenen

Hej!

Vi håller på att hoppträna en häst som är duktig i dressyr, men som inte har hoppat någonting. Hon älskar verkligen att hoppa, problemet ligger i att hon inte lyfter på benen ordentligt.

Hon hoppar, men ofta river hon med bakbenen. Det är inga höga hinder heller, runt 50 centimeter. Finns det något man kan göra åt det eller måste det komma från hästen självmant? Några speciella övningar?

Tacksam för svar!

Mvh
Caroline

Läs svaret

Kommentarer
129 träffar Sida: första  föregående 1 ... 11 12 13 

Helena Persson


Helena Persson har under lång tid varit en av Sveriges absolut bästa ryttare. Hon är A-tränare i hoppning och har skördat stora framgångar, inte minst på stoet Classic H.
Läs mer om Helena här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar