Frågor och svar inom Hästjuridik

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik



Att lämna ut hästen på prov – eller inte?

Jag ska sälja min häst som jag har haft sedan tio år tillbaka. Hos mig har hon gått som hopphäst på hobbynivå och hon ska fortsätta med att träna och tävla hos den nya ägaren. Jag kommer väl överens med den nya ägaren och hon har varit här och provridit hästen tre gånger. Till saken hör dock att hästen är en speciell individ som kräver tålamod både på marken och i ridningen. Jag vill ju att min häst ska få det så bra som det bara går och jag vill också att den nya ägaren ska känna sig trygg, så att de får en bra relation.
  
Nu till saken. Vi har pratat om det här med prövotid, alltså att hon ska få ha hästen i låt säga en månad på prov innan köpet går igenom. Vad är din erfarenhet av att låna ut hästen på prov? Hur lång tid är rimligt att sätta? En vecka känns kort om nu intentionen är att de verkligen ska kunna lära känna varandra lite mer. 
Har du många tvister i prövotids-ärenden? Vad går de i så fall ut på? Vilka är riskerna som du ser det med att låna ut hästen på prövotid? Är det vanligt att man gör det? Hur skriver man i avtalet med tanke på skaderisken och så vidare?
  
Jag vill ju inte få tillbaka en skadad häst och att den nya ägaren i så fall kommer undan ansvar. Knivigt, men som sagt, det är så viktigt för mig att det klickar mellan dem och att min häst trivs i sitt nya stall, med sina nya kompisar och så vidare. Hur resonerar du, rent juridiskt?
Läs svaret

Kommentarer

Tvist om uppsägning av stallplats – vad gäller?

Hej,
  
Jag har ett inackorderingsstall med 17 hästar varav 3 på lösdrift. Den 1 oktober kom en ny häst till stallet. Redan i september fick hästägaren mitt uppstallningsavtal via mail, samt övriga regler och rutiner. Enligt avtalet är uppsägningstiden 2 månader. I mitten av november skickade jag ut fakturorna för december och sista betalningsdag var den 27/11. Samma dag får jag via mail en uppsägning från den nyinflyttade hästägaren och hon meddelade att hon skulle flyta hästen redan samma vecka.
  
Under den tid hon har stått i stallet har hon verkat nöjd, säger sig ha trivts och har inte framfört några klagomål. Av uppsägningen att döma förstod jag att hon inte hade för avsikt att betala någon uppsägningshyra. Jag uppplyste hästägaren om vad som gällde och att om hon inte betalade så skulle jag driva det vidare. Därefter fick jag en mängd mail där hästägaren kom med en massa svepskäl till varför hon inte skulle betala. Hon påstod att hästen inte fått vatten i hagen, vilket inte stämmer, med mera. Till saken hör att jag har givit hennes häst en service som vida överskrider vad som ingår enligt avtalet såsom att vattna hästens hö, medicinering med mera.
  
Jag har skickat påminnelser och drivit mina krav vidare till Kronofogden. Hästägaren har bestridit kravet och jag kommer att driva det vidare till tingsrätten. Till saken hör att jag aldrig hann få avtalet underskrivet, men hon har ju de facto godtagit det. Nu undrar jag hur rättsläget är? Kan hästägaren komma undan avtalets regler om uppsägning när hon sagt upp avtalet och inte hävt det på grund av de omständigheter som hon långt efter uppsägningen påstår vara anledning till densamma.
  
Omständigheterna hon anför är att det skulle ha saknats vatten i hagen, vilket inte stämmer, hon hävdar vidare att jag skulle ha krävt att hon skulle åka till stallet varje dag för att hänga fram täcken, vilket är helt absurt. Däremot har jag informerat alla i stallet om att om hästarna ska ha täcken så måste det finnas märkta sådana och ombytestäcken vid däligt väder, eftersom vi inte lägger på blöta täcken. Ser fram emot ditt svar.
   
MvH


Läs svaret

Kommentarer

Så skriver du ett fodervärdsavtal

Jag ska snart få hem en foderhäst och har lite funderingar kring hur man ska skriva kontraktet. Det finns en del förtryckta att använda sig av, men jag skulle gärna vilja ha en beskrivning av vilka saker som bör tas med i ett sådant kontrakt. Gärna i detalj kring varje del och varför det är så viktigt att ha med dem. Detta för att jag på ett bra sätt ska kunna argumentera med hästägaren om varför jag vill skriva ett så utförligt kontrakt.
  
Exempel på frågor: Vem är det som oftast står för försäkringen? Tidsbundet eller löpande kontrakt, fördelar och nackdelar med bägge? Uppsägningstid? Det här med att jag lovar att se till hästen, är det godtyckligt eller hur bestäms vad som är rimlig tillsyn?
   
Hoppas att du förstår vad jag menar!
Läs svaret

Kommentarer
85 träffar Sida: « första « föregående 1 ... 22 23 24 25 26 ... 29 nästa » sista » 

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.