Avelsbloggen
JUN
15
2013

Hej!

Igår var hovslagaren hos oss, men jag kunde inte vara med så jag har fått höra rapport i efterhand. Tydligen tyckte han inte att det var en bra idé att plocka av skorna, så hon får fortsätta ha dem. Kanske lika bra att inte riskera något i onödan när hon verka "trivas bra" i skor dessutom, hon blir ju lätt lite ömfotad annars.


Hon hade varit lite tonårig när han skulle ta framhovarna, men sedan stod hon snällt. Hon kanske blir lite förvildad nu på betet, det finns för- och nackdelar med allt :)


Idag var jag ute ganska länge och gosade med hästarna, har saknat Loppan & co supermycket nu när jag har varit borta. Det verkar inte ha varit så ömsesidigt, de har nog knappt märkt att jag varit borta alls. Alla ville dock bli ordentligt kliade i tur och ordning, så lite nytta hade de av mig i alla fall. Tiden då Loppan kom travande och gnäggande fram till mig i hagen varje dag (även på sommarbete) är förbi, antingen är hon less på att se mig efter vårens inridning eller så har hon växt upp och blivit lite mer självständig bara! Hon följer mig dock fortfarande en bit till grinden, så hon kanske inte är riktigt vuxen än...Men på god väg ;)





Idag är det härligt väder, men usch vad det har regnat!! Det enda som är trevligt med sommarregn är regnbågarna som lyser upp himlen efteråt! Så vackert i Stockholm igår!




Läst 8981 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
13
2013

Hej!

Tillbaks i Stockholm efter en extremt intensiv examensvecka. Under fyra dagar har vi varit under våra stenhårda lärares lupp, både praktiskt och teoretiskt, och idag föll domen!

Känns så otroligt skönt efter ett års superhöga tempo och nivå på studierna, jag var nervös in i det sista. Jag klarade tentorna i Genuin svensk hästmassage, teorietisk massageteknik och anatomi/fysiologi med råge och är alltså nu diplomerad massageterapeut på häst! Hurra!

Nu är det ett kort sommarlov från skolan innan nästa termin drar igång, längtar så mycket efter att få komma igång mer med elektro- & ljusterapi, shockwave och allt annat spännande vi ska få djupdyka i!

Har fått stadiga rapporter om Loppan och hon har det alldeles underbart! Imorgon kommer hovis och det lutar åt att skorna får åka av en stund, men det beror på vad han tycker!

Vi hörs snart igen!


Läst 13276 ggr Kommentarer Kommentera

Vilket oväder vi har här i Stockholm! Jag vaknade av åskan inatt, slog upp ögonen och tänkte "HÄSTARNA!". Var nästan på väg upp och iväg i sömnen, men sen hejdade jag mig och tänkte att det är ju helt orimligt att åka iväg och rädda(!?) hästarna varje gång det åskar lite i sommar. Vet inte ens riktigt vad jag hade tänkt att jag skulle göra, men mest nog kolla att de var okej!

 

Hur som helst verkar de inte fundera så mycket över vilket väder det är, de har det härligt ändå. Jag åkte ut lite senare och lyckades pricka in ett uppehåll i regnadet. Loppan är en riktig semesterfirare, det är bara Hawaii-skjortan och ståhatten som saknas!

 

Passar på att ta med sig lite gräs upp så att man slipper böja sig ner igen!

 

Härliga betestider, tänk om hästarna alltid kunde ha det så här underbart! Regnet innebär ju även lite mindre flygfän så det är ju faktiskt optimalt för hästarna. Igår såg jag tre superstora hästbromsar på Loppan, äckliga kryp! Verkligen baksidan med sommaren....

 

Nu sitter jag i alla fall inomhus och lyssnar på åskan och regnet, ganska mysigt när man slipper vara ute mitt i det.

 


Läst 15576 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
08
2013

Hej!

 

Blir inte mycket att uppdatera här just nu. Loppan lever livets lata dagar och idag hittade jag henne & co sovandes i deras favorithörn. De måste haft en hård natt, för de lyfte knappt ett öra när jag kom!

 

Loppan + bästis sover förstås även med huvudena tätt ihop. Gullungar!

 

Själv får jag faktiskt snart också lite sommarlov, nästa vecka vankas nämligen examensprov på skolan! Vi ska både göra ett omfattande teoretiskt prov samt en praktiskt "uppkörning" där vi palpererar, "diagnostiserar" och behandlar ett antal hästar utan handledning. Den biten känner jag mig riktigt säker på, det är teorin som jag är lite stressad inför...Men det går nog bra :)

 

Vill ni förresten veta mer om vad jag gör och vad som är speciellt med behandlingsmetoden m.m så får ni gärna spana in min nya hemsida:

www.flowequestrian.se

 

Jag lovar att så fort jag har klarat mig igenom examensveckan så kommer bloggen att bli lite mer aktiv med matnyttigt på tema unghäst igen! Håll ut och njut av solen :)


Läst 14489 ggr Kommentarer Kommentera

Loppan har hittat sin själsfrände på betet! De hänger ihop 24/7 som ler & långhalm, det ser nästan ut som en enda stor häst med åtta ben på långt håll.

 

Ska den ena dricka så ska den andra vara med, såklart:

 

 

Vi släppte in en ny häst i flocken idag och det gick väldigt städat till. Jag hade filmkameran i högsta hugg för att få lite flashig action att visa upp, men de travade bara runt lite håglöst på led och sedan gick Loppan och hennes tjejkompis iväg för att beta ifred, helt ointresserade. Så kan det gå!

 

Nöjda hästar!

 

Min rygg är bättre nu, även om jag fortfarande har riktigt ont! Ska tillbaks till naprapaten imorgon för uppföljning, tydligen är det både det ena och andra som måste fixas till i min kropp. Inte helt oväntat efter att jag fick en häst över mig och aldrig riktigt gick till botten med att behandla orsakerna till alla symptom/skador. Känns rätt viktigt att vara hel och fräsch själv när man ska jobba med att friskvårda och behandla hästar, så nu ser jag fram emot en hel sommar med regelbundna besök för att komma tillbaks till toppform igen :)


Läst 16039 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Allt är väl med Loppan! Hennes svullna ben gick ner på en dag, däremot lyckades hon få ett sår på andra benet lika snabbt. Mycket ytligt dock och absolut inget speciellt, men det kom mycket blod vilket ökade pulsen hos mig rejält till en början. Semester för Loppan, men mer stress för mig än någonsin nu ;) Jag skulle må bäst av att inte visitera henne dagligen så jag slapp se alla småskråmor, jag har verkligen blivit en nojjig hästägare sedan jag köpte Loppan. Det har ju varit några vändor, minst sagt!

 

Hur som helst var de lite uppe i varv idag eftersom att en kompis var inplockad i stallet. Det var bra, för då fick jag se dem röra sig lite och kunde checka av att ingen var halt! För övrigt är ser de rätt trötta ut allihopa, det brukar ju vara så första dagarna innan de har vant sig vid beteslivet. Fick en bild från stallägaren där Loppan + kompis låg och sov i soluppgången medan den tredje stod och vaktade. Såg rätt härligt ut :)

 

Begynnande betesmage! De har huuur mycket mat som helst, men de har liksom inte upptäckt att hagen är större än ena sidan av skogsdungen (typ en hundradel av hagen).

 

Själv har jag fortfarande ryggskott. Har inte lyckats pricka in en naprapat-tid som passat med jobb och möten, men imorgon bitti ska jag äntligen bli lite tillfixad. Livet blir ju lite enklare när man inte behöver gå dubbelvikt eller häva sig upp från en stol med hjälp av armstyrka! Det enda som är bekvämt är att köra bil med rumpvärmen på, enda gången jag tycker det är helt ok att sitta i kl.17-köerna på E4:an. :)

 

 


Läst 8490 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
02
2013

Både jag och Loppan!

 

Av hovbölden syntes idag inga spår, hoppas verkligen att det inte blir några följdbölder av den lilla. Dock tyckte jag att hon såg lite svullen ut i samma ben och kopplade direkt ihop det med bölden, tills jag såg ett litet skrapsår på skenbenet. Förmodligen har hon fått en spark eller råkade sparka sig själv när hon viftat bort myggor. Suck! Verkar dock vara väldigt oskyldigt, såret var inget att snacka om och hon är inte ens i närheten av halt. Kylde massor och släppte ut henne i alla fall!

 

Allt gick super även idag och de är verkligen redan bästisar ute i hagen! Nöjd och glad med det skulle jag gå ner till stallet och fylla tomma vattendunkar (i väntan på att vattnet vid hagen blir inkopplat) och så ska jag böja mig ner för att ställa ner dunken och PANG så får jag ryggskottet från Jupiter! Kan inte ens röra mig ur fläcken på 10 minuter utan får stå och hänga mot en box. Helt sjukt!

 

Har fortfarande förbannat ont, men det är lite bättre efter smärtstillande och liniment. Blev dock ingen storstädning av box och vinterhage idag, det spar jag tills jag kan gå igen :)

 

 

Järngänget!


Läst 10497 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
01
2013

"Hovbölden", numera Loppans mellannamn.

 

Igår efter att vi släppt dem en stund i gräshagen skulle jag bara kratsa hovarna innan hon fick gå in i boxen igen. Det gick bra tills jag skulle kratsa ur skåran kring strålen på höger fram, då hoppade Loppan i luften på tre ben!

 

Lyfte igen och såg att det rann lite blod från en hål som kom under från strålen, en hovböld som lyckligtvis redan är på väg ut. Nu får hon har spritomslag och så hoppas jag att det här är en "vanlig" och lätt böld som läker sig själv.

 

Som tur är så är hon varken halt eller i övrigt påverkad av bölden, så hon får gå med omslaget på ute i hagen. Imorgon kan jag förhoppningsvis släppa henne på riktigt :)

 

Allt gick förresten bra med släppet, förutom att Loppan var helt hysteriskt taggad på vägen till hagen igår. Hon steppade runt, piafferade och lättade lite i fram ett par gånger. Som tur är går hon alltid att kommunicera med och på vägen hem från hagen sedan var hon som en jäst bulle, gick på släp i sakta mak efter mig. Samma sak idag på väg till hagen, kolugn!

 

Hagen är helt underbar och det tar säkert 4 timmar att gå runt hela, de har liksom en helt egen liten skog att hänga i hela sommaren. Så perfekt med både enorma fält/gräsytor och stora skogspartier där de kan svalka sig mellan varven. Bilder kommer :)

 

 


Läst 12972 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.