Avelsbloggen
MAR
10
2014

Jag tror att Loppan läser bloggen! Bara för att jag skrev i förra inlägget att hon inte har börjat fälla än så var det precis det hon hade börjat göra idag. Rasade av massor av päls under borsten, jihu!

Loppans pluskonto:
-Fällningen, hoppas pälsen rasar av i rask takt nu!
-Hon har blivit otroligt lättmockad, har två ställen i boxen där hon gör sitt och har slutat kissa ut i stallgången! Tar bara ett par minuter att mocka nu, som en fest!
-Hon kommer, utan undantag, i full galopp eller trav varje gång jag går ner till hagen. Ibland gnäggar hon också. Även om det är för att hon ser mig som en stor vandrande godishink så blir jag lika varm i hjärtat varje gång.

Loppans minuskonto:
-Riktigt fisig i ridhuset idag. Totalt orättvisa sur-reaktioner på absolut ingenting. Blev riktigt arg på henne och då skärpte hon sig minsann och gick toppen resten av passet! Blev dock aldrig läge att sitta och finlira något, utan back to basics med att renodla start och stopp. Kändes superfin sista 5 minuterna och hon var lika nöjd som om hon nyss vunnit OS, spetsade öron och frust, frust.

Efter passet fick hon massage tills hon blev simmig i blicken och nästan somnade i gången. Då är hon en riktig mys-unge!

Ny dag, nya tag imorgon. Har inte bestämt om jag ska rida med samma upplägg imorgon eller om vi ska göra något helt annat, eller inget alls. På torsdag ska vi i alla fall premiärhoppa en bana! Hittills har vi som mest hoppat två hinder i följd så det blir spännande att se om vi kan svänga också :)


Läst 5839 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har jag på riktigt vårkänslor. För första gången på många dagar verkar det heller inte blåsa ute, äntligen! Dessvärre hinner jag inte rida ut idag men hoppas på tillfälle längre fram i veckan.

Ett tydligt vårtecken tycker jag är när de börjar fälla! Rowan har gjort det ett bra tag nu och är nog ganska snart en snygging i sommarskrud, men Loppan har knappt tappat ett hårstrå. Hon brukar ju vara ganska sen med fällningen så det dröjer nog innan hon blommar ut till sitt snyggaste jag. Inte hjälper det att hon är hejdlöst fult klippt och dessutom har den där lite tråkiga fuxfärgen som kommer fram när man klipper många rödhåringar, jag får helt enkelt stå ut med att hon är lite "ful" några månader till och drömma om den här blanka looken från förra våren:





Idag ska jag nog trimma Loppan lite i ridhuset eller på banan och hoppas att uppåttrenden med hennes glada humör och framåtbjudning håller i sig. Om allt känns bra så ska vi träna galoppfattningar som hon fortfarande gör ganska bebisaktigt, hon fattar för hjälperna och alltid rätt galopp, men det blir lite springigt och ur balans - inga stilpoäng. Ska nog lägga på dressyrsadeln så att jag sitter lite bättre också, har ridit i hoppsadeln ett tag nu för att jag enbart har velat fokusera på framåtbjudning och suttit i lätt sits eller ridit lätt. Inte för att jag tänker sitta ner så särskilt mycket på henne i dressyrsadeln heller, men just vid galoppfattnings-träningen känns det bra att ha lite extra stöd av en "riktig" sadel ;)

Uppdatering efter passet! Ha en fin dag!


Läst 6257 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det har varit helt underbart vårväder hela helgen, men dessvärre har stormen fortsatt blåsa över oss utan avbrott. Helt jäkla hopplöst rent ut sagt, blåsten förtar verkligen glädjen över att våren verkar vara här. På grund av den, med tanke på hur knäpp Loppan blev ute här om dagen, och att vi inte haft ridsällskap har jag inte kunnat rida ut henne i helgen. Kändes helt enkelt lite för riskigt och onödigt.



Loppan fick ha täcke en stund på morgonen, men annars går hon naken både inne och ute nu. Hon avskyr helt enkelt att ha täcke på så nu när det ändå är ganska varmt och ingen nederbörd får hon slippa det. Ingen är gladare än hon :)


Istället har jag, för varitionens skull, löslongerat henne och tränat lite från marken, typ ledarskapsövningar. Hon är ju så himla kommunikativ och älskar på ett sätt att göra rätt (alltså få beröm ;)), så jag har tänkt lite på att det skulle vara kul att klicker- eller trickträna henne lite. Någon som sitter på några bra övningar? Idag gjorde vi enkla "följa john-övningar", gå, stanna och backa lös i ridhuset. Hon var superduktig och tyckte det var roligt att få göra något annat.


Rowan har fått jobba desto mer, idag har vi haft ett gymnastikpass med cavaletti i ridhuset. Otroligt bra träning för att få honom uppmärksam och lyfta på benen, dessutom stärkande för både rygg- och bukmuskulatur.




Jag la fem sneda cavalettibommar med 1,3 meters avstånd för arbete i trav och jobbade med volter före och efter serien samt övergångar skritt-trav-galopp innan och efter. Gympa för både kropp och knopp alltså. Han tyckte det var roligt och skötte sig utmärkt!


Läst 8950 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
08
2014

Äntligen börjar jag känna igen den fina versionen av Loppan som man bara sitter och ler när man rider. Den tråkiga versionen bjuder inte på många leenden, i så fall kanske från de som står på marken och tittar på.... ;)


Igår var det heeeelt sinnessjukt blåsigt hos oss. Bilen krängde på vägen och saker låg inte där de skulle utan hade blåst iväg till de mest konstiga platser. Eftersom att det var aktiviteter i ridhuset bestämde jag mig ändå för att försöka rida på utebanan i detta blåsväder.....Jo tjena. Loppan är som ni vet ingen nervös typ, men detta var lite för mycket till och med för henne. Efter att ha blivit skrämd av hundar med tillhörande människa som kom knakade uppifrån skogen, blåsande plast framför näsan samt 4 ponnier med tillhörande ryttare som hade galopprejs på vägen ovanför banan kände jag att det inte var så himla schysst att försöka få henne att spänna av och komma till arbete
där ute. Hon var spänd som en stålvajer och det var inte direkt bästa förutsättningarna!



Spänd Loppa!

Som tur var blev det ledigt i ridhuset så jag gick in där istället. Som jag har skrivit förut är det bästa med Loppan att hon inte fastnar i att vara skärrad eller spänd, lika snabbt som hon blir upptrissad kan hon enkelt slappna av som om ingenting har hänt. Hon var alltså superfin i ridhuset!!! Äntligen börjar jag känna igen min fina häst och kan komma till ridning, ingen är gladare än jag. Visst visade hon att hon är rödhårig genom att t.ex sura lite i galoppfattningen, men i övrigt bara rullade hon på med bra bjudning och jag kunde finlira lite med tempoväxlingar, övergångar, volter och serpentiner. Nu är vi på en nivå som är ett perfekt utgångsläge att börja jobba från. Nu känns inte tävlingsdebuter och kvalité lika långt bort, även om jag fortfarande tar en dag i taget och lite låter Loppan bestämma takten.

Känns riktigt bra att hon börjar komma tillbaks :)


Läst 6991 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
07
2014

Loppan är väldigt klumpig och "på" med sin mule. Hon ska undersöka allt riktigt grundligt och nära, stoppar ner mulen i folks rykthinkar (och välter ut dem), luktar och känner på allt hon kommer åt. Häromdagen körde hon ner huvudet i en liten (tom) foderhink som fastnade på hennes huvud och följde med upp (tur att hon inte är lättskrämd eller nervös av sig...).

Jag kom på att det kanske kan bero på att hon har extremt korta känselhår kring mulen? Jag har fått frågan flera gånger av olika personer om jag har rakat av dem, vilket jag självklart (!!!) inte har gjort någonsin.

Man ser inte så bra på den här bilden, men hon har max ett par centimeter långa känselhår kring hela mulen.


Det sägs ju att när man rakar bort dem tar man även bort en del av hästens naturliga förmåga att känna sig fram med mulen, sortera bort farlig föda m.m. Loppan kanske aldrig har haft den förmågan? Kanske även en förklaring till att hon äter först och tänker sen, typ som när hon svalde en bit plast i somras. ;)


Vad tror ni? Har ni varit med om en häst med extremt lite/korta känselhår förut?


Läst 6717 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag fick Rowan gå ett ganska tufft pass med dressyrsadel, fortfarande lägger jag fokus på övergångar och att han ska ta hjälperna med bibehållen bärighet och lätthet i framdelen. Jag spände bågen lite till idag och det var kämpigt, vi var ganska svettiga båda två efteråt men han blev riktigt trevlig på slutet och vi var båda nöjda!


Loppan fick istället gå ett pass i hoppsadeln och jag ställde även upp ett par hinder för att få lite gratis framåtbjudning. Det tricket funkade riktigt bra, hon tyckte det var jätteroligt att hoppa och blev ganska pigg av det. I början fick jag också hjälp från marken med långpisk för att förstärka mina hjälper när hon surade mot skänkeln några gånger, det var otroligt effektivt och så himla skönt att verkligen få igenom det riktigt ordentligt ett par gånger. Mot slutet blev hon den Loppan jag känner igen och bara flöt fram i en härlig, balanserad trav med riktigt trevlig framåtbjudning och stöd bakifrån och fram till bettet. Superhärlig känsla! Gissa om hon var nööööööjd med sig själv efteråt!

Vi hoppade det här hisnande hindret:




Så himla lätt att få fumlig unghäst att göra en snygg posé efter passet.....


Läst 6260 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det är vårkänslor att flytta ut träningen på utebanan! Vår bana har förvisso varit fin nästan hela vintern, men det har varit lite för kallt och rått i luften för min egen smak att hålla till där alldeles för ofta.

Rowan fick gå ett ganska hårt pass på tömmen idag, med tema övergångar och tempoväxlingar i vanlig ordning. Han var riktigt pigg till en början och ville helst galoppera, men när han fått jogga av sig det värsta var han superfin! Älskar när man kan omvandla piggheten till ett riktigt härligt tryck och jobba utifrån det. Jag vet att jag ofta tjatar om det, men han är så himla rolig att jobba med - arbetsvillig och lite av en "bror duktig" som nästan slår knut på sig själv för att göra rätt ifrån sig hela tiden. För tillfället lite av Loppans motpol alltså ;)


Ett par bockar i början gjorde att gjorden åkte fram lite...:)


Loppan har fått ta det lite lugnt ett par dagar, men imorgon ska jag hoppa lite och sedan är det galopp i sommarhagen resten av veckan! Vi har fått en ny runda i och med att vår stallägare har öppnat upp staketet längst bort i hagen, så numer finns en helt perfekt unghästrunda som inbjuder till galopp och är alldeles lagom lång. Jättehärligt och helt toppen för mig eftersom att de andra rundorna som finns alltid innebär en ganska lång transportsträcka längs en trafikerad väg, vilket kanske inte alltid är helt optimalt när man sitter på en yster ungfis!


Läst 5625 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2014

Löshoppning stod på dagens schema för Loppans del. "Äntligen!" sa Loppan!

Hon kom mycket väl ihåg hur det hela gick till och även om hon inte blev hysteriskt pigg så hoppade hon jättefint med bra tryck och framåtbjudning. Jag teamade upp med en stallkompis som också skulle löshoppa sin häst, så skönt att slippa ge sig på det själv. Hon tyckte att Loppan såg jättefin ut och hoppade kanon, alltid roligt att höra det om sin dressyrstammade häst från en hoppryttare :)

Vi ställde fram lite titt-attribut för att krydda det lite extra, som ni ser var Loppan mycket upprörd och rädd för dessa saker....Eller?



Lika lite brydde hon sig om dem när vi sedan ställde fram dem under hindrena. Tittig och nervös kan man i alla fall inte beskylla henne för att vara. Samma sak när vi plockade undan sedan och hon fick skritta av sig själv i ridhuset, hon ville helst gå och flåsa en i nacken och nosa eller tugga på allt vi bar omkring på. Framför allt plastbandet var otroligt intressant när det skulle samlas ihop, går det att äta liksom?




Så snabb att hon inte hann fångas på bild! :)


Läst 6277 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
02
2014

Hej!


Idag red jag Loppan på utebanan och det var en blandning mellan spänd/pigg/sprallig och samtidigt otroligt tjurig och omotiverad häst. En blandning av glada krumsprång och surigheter/dålig framåtbjudning. En stallkompis som red samtidigt frågade om vi tränade på cirkuskonster och jag svarade att "Ja, det gör vi men det är tyvärr Loppan som dresserar mig och inte tvärtom". Lite så kändes det idag. Mellan varven känns hon ändå ganska härlig, men det var mycket av och på idag. I veckan som kommer ska vi fokusera på att bara ha roligt, typ rida ut och kanske löshoppa eller hoppa uppsuttet, tror hon behöver lite hjälp att komma över sin tjurighetströskel och då får man allt lura henne lite tills hon är med i matchen igen.

Ungefär såhär kändes hon under en period i våras innan det verkligen lossnade och alla poletter trillade ner, så jag vet ju att det kommer rassla till förr eller senare. Hon är dock verkligen ett rödhårigt sto personifierad ibland, man får lämna in en 40-sidig ansökan och be till gud att hon har en bra dag. Rätt vad det är går ansökan igenom och då är hon den roligaste hästen jag någonsin har suttit på. Tur att jag har fått känna på det så jag vet vad jag har att vänta :D


Ser ni den våta fläcken utanför hennes boxdörr? Loppan har utnämnt rutan precis innanför dörren till sin toalett, vilket innebär att det varje morgon har runnit ut några liter kiss i stallgången. Har naturligtvis öst på med spån precis där, men det hjälper inte...Suck, ibland undrar man...



I övrigt är hon riktigt mysig nu, så himla lätt i all hantering och till och med ganska nöjd över att bli borstad. Det brukar ju nästan alltid vara hennes värsta stund på dagen, om man inte använder en extremt mjuk naturborste alternativt svettskrapan med taggar för att dra bort lera och päls. Skönt att hon är tydlig i sin kommunikation, man behöver liksom aldrig fundera på om hon går och biter ihop för något som inte stämmer...


Rowan skötte sig fint idag. Vi tränade på "hemläxan" som vi fick från Kerstin sist, det vill säga noggranna och raka övergångar skritt-trav-halt. Han kändes riktigt trevlig och avspänd, tills det dundrade till i hagen bredvid ridhuset (rejält hästbus) men jag förstår honom för jag blev lika tagen på sängen jag.

Han finns för övrigt ute på annons nu för den som är sugen på att köpa en sund och härlig hopphäst med stor potential:

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=792905


Läst 5762 ggr Kommentarer Kommentera

...så älskar Loppan att beundra sin vackra nuna i spegeln. Det är det bästa med att vara i ridhuset enligt henne, att det finns så många speglar att se efter om luggen ligger rätt i!



Hon skötte sig ganska bra igår, några småprotester men överlag glad och tillfreds. Som vanligt var jag ganska glad över att vi var ensamma i ridhuset denna sena fredagskväll eftersom att jag inte kan låta bli att prata högt med hästarna när jag rider. Det får bli ett av mina utvecklingsområden år 2014 - att hålla snattran under ridpassen. Loppan är dock en god lyssnare och gillar när man pratar med henne, så det fyller ju sin funktion på såt sätt. Det här kanske stämmer rätt bra?

Nu är det läggdags för mig efter en lång dag, imorgon ska jag upp i ottan för att åka och behandla hästar på annan ort. Mina egna (nej, Rowan är ju inte min men jag låtsas så länge jag kan ;)  hästar får bli morgondagens kvällsnöje. Om jag hinner tänker jag rida ut innan det blir mörkt, men det är tveksamt!

Ha en fortsatt trevlig helg!


Läst 5803 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.