Per Runesson och Rose Mathisen på Gränsbo stuteri berättar om pandemin, hingstar och viktiga stostammar. Och så passar de på att sia om vad stoägarna vill ha nästa år.
Text och foto: Natalie Lindholm
Pandemin satte stopp för både tävlingar och unghästtest det här året, men på Gränsbo stuteri har säsongen flutit på nästan som vanligt.
– Precis i början var allt dött och framtiden kändes oviss i och med att vi inte kunde hålla några hingstvisningar. Men sen vände det och plötsligt blev det ett helt normalt år, säger Rose.
En del har man dock fått anpassa sig till det rådande läget även här. Istället för att stoägare får komma och gå som de vill när veterinären är på besök gäller det att boka en tid. De stora folksamlingarna på stallplan är alltså ett minne blott.
– Innan kom alla hit samtidigt och socialiserade lite och tittade på varandras föl, berättar Per.
Unghästarna får vänta med att tävla
Unghästarna som skulle ut och tävla i år har också fått vänta men Rose konstaterar att läget är lika för alla så det spelar faktiskt inte någon större roll. I stället finns alla hingstar tillgängliga via filmer på nätet, en nödvändig men inte helt okomplicerad lösning.
– Det finns hästar som är mycket finare i verkligheten än på film och så finns det de som gör sig väldigt bra på film där du inte kan se vad som händer utanför kameran … Det är väldigt svårt att få med allt på en video. De där sista detaljerna som ridbarhet och känslan för hingsten går du miste om, konstaterar hon.
En smakfråga
Vad som kännetecknar en bra hingst, utöver en hållbar exteriör och tre bra gångarter är en ren smakfråga menar Per. Men frågar vi honom själv, och många andra, är en bra stostam ett måste.
– Hingstarna är ju testade och håller alla en relativt bra kvalitet trots allt. I stostammarna kan det däremot skilja sig åt väldigt mycket. Det finns mammor till kända hingstar som har en helt undermålig exteriör till exempel. Chansen att de hingstarna förärver sig väl är inte stor.
Rose håller med och säger att hon skulle vilja se ett poängsystem där man kunde få en gradering av härstamningen. På så sätt skulle det bli enklare för stoägarna att se vilken stam som är bra och vilken som är mer tveksam.
– Det här skulle också göra uppfödarna uppmärksamma på hur viktig stostammen verkligen är!
Så väljer Rose och Per hingst
För Rose och Pers del ska en bra hingst ha tävlingshästar i stammen. Visst kan bruksproven vara en fingervisning om hingstens kvaliteter, men trots allt handlar resultaten till stor del om dagsform. Trots det ser paret att stoägare i Sverige, till skillnad från till exempel Tyskland och Holland, använder nya unga hingstar i allt större utsträckning.
– Som marknaden ser ut i dag är det i princip bara de yngre hingstarna som betäcker och man måste ha något nytt att erbjuda varje år, säger Rose och berättar att Bocelli (e. Blue Hors Don Schufro ue. Bernstein 761), som nyligen blivit elitpremierad tack vare två avkommor som tävlar på toppnivå internationellt, fick elva ston förra året. Hon jämför med stallets stjärna Suarez 1388 (e Sezuan ue. Desperados FRH) som fem år gammal betäcker tio gånger så mycket. På hoppsidan ser det lite annorlunda ut. Där använder man fortfarande gärna äldre hingstar som visat att de kan hoppa 160.
– Jag tror det beror på att det inte är så mycket tävlingsryttare som betäcker på dressyrsidan. Man har mest avelsston. På hoppsidan avlar många ryttare på sina gamla tävlingsston och då vill de ha hingstar som presterat.
Få professionella uppfödare
Per nickar och säger att han tror det också beror på att vi i Sverige har så få som föder upp professionellt.
– Det är få som föder upp med ekonomisk vinst. Den som har tio avelsston använder hellre fem-sex säkra kort och chansar med några nykomlingar.
Själv använder han kanske hellre äldre utvärderade hingstar, inte minst för dressyr.
– På dressyrsidan är det här med passage och piaff viktigt om du ska få höga poäng internationellt och just piaffen och passagen nedärver hingstarna. Vi har sett många unga hingstar som sett fantastiska ut men som visat sig vara talanglösa på just den biten.
Om Rose får bestämma färg
På Gränsbo har den mest intensiva säsongen tagit slut och nu väntar framförallt arbetet med unghästarna. Här finns flera fem-, sex- och sjuåringar som ska få komma ut och lufta sig så snart som möjligt. När Rose ska sia om framtidens stjärnor på avelshimlen håller hon det ganska enkelt.
– Svart är en viktig ingrediens. Har den fyra vita ben och är söt så går det nästan utan härstamning, haha. Kan man få både och så är det perfekt. Suarez har alltihop, färgen, gången och en jäkla härstamning.
Det letar Per och Rose efter i ett avelssto:
Det här är Gränsbo stuteri
På 80- talet startade Per Runesson upp stuteriet som ligger utanför Ängelholm i Skåne. I dag ansvarar han för avelsverksamheten. Han utbildar också unghästarna tillsammans med dottern Mia, som visat hästar på bruksprov, Falsterbo Horse Show, Breeder’s Trophy och unghäst-VM. Rose Mathisen har utbildat och tävlat stuteriets avelshingstar. Hon är A- tränare och har tävlat på landslagsnivå i många år. Pers bror Ingmar är den som ansvarar för kontoret och har kontakt med stoägarna.
Hingstarna: Gränsbo har sex hingstar på stationen och samarbetar både med Andreas Helgstrand och VDL i Holland.
Betäckningar: ca 600 per säsong
Levande fölavgift eller 90 dygnsavgift? Per svarar:
– Förr hade vi språngavgift och levande fölavgift (Bocelli har det fortfarande). Men, marknaden har ändrats, i dag har de flesta 90 dygnsavgift och det gäller även hos oss. I princip kan man ju säga att alla kan skaffa en foster- och fölförsäkring som täcker efter 90 dygn. När stoet väl är dräktigt har ju hingsten trots allt gjort sitt. Andreas Helgstrand tar egentligen hela avgiften vid språnget i Danmark och Tyskland, men vi har sett till att ha 90 dygnsavgift hos oss. Det känns lättare att betala om man vet att man får något.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!