Debatt
Publicerad: 2022-09-01
Foto: Zahlo Photo
42 bett – till ingen nytta
Emma Berntsson har gått den tyska beridarutbildningen och arbetat i Tyskland i perioder. Hemma i Sverige igen funderar hon över alla olika bett som vi stoppar i hästarnas munnar. Många gånger kanske på bekostnad av god ridning.
Emma skickade in ett debattinlägg till Hippson i ämnet som ni kan läsa nedan:
"Jag träffade honom för första gången den 1 februari året han skulle fylla fem. För mig var det kärlek vid första ögonkastet, trots att han var liten, smal, byggd som ett genetiskt manipulerat rådjur, och det var typen av häst som aldrig gjorde väsen av sig, som varken hördes eller syntes. De allra flesta missade honom när de gick genom stallgången, om de inte tittade på härstamningen vill säga.
Jag jobbade som beridare i ett stort stall i norra Tyskland, och han blev en av de hästar som ingick i min grupp av hästar som jag skulle utbilda och tävla, och som senare skulle säljas antingen på auktion eller privat. Alla kunder som kom på besök ville provrida min favorithäst på grund av hans härstamning. De flesta satt av efter tre språng, och ibland brydde de sig inte ens om att ta ett enda. De hoppade av och sa tack men nej tack. Ridbarheten var minst sagt usel, och kvalitén i språnget var inte heller mycket att hänga i julgran. Det som stod på stamtavlan hade inte mycket med den faktiska produkten att göra i detta skede.
Ridbarheten var egentligen så nära ett hopplöst fall man kunde komma, förutom att han var snäll. Han varken stegrade eller bockade eller skenade i väg eller något annat dumt. Han var bara hemsk att rida. Munnen var konstant öppen. Tungan levde för det mesta sitt eget liv, och den var överallt där det till och med borde vara fysiskt omöjligt. Kroppshållningen liknade mest en giraff i fullt sken, och ungefär så kändes det att sitta på. Gas och broms fungerade bara vid tillfällen när man inte behövde dem, och jag vet inte hur många gånger jag tackade den som byggde anläggningen att det fanns väggar i ridhuset och staket till utebanan, så jag hade möjlighet att både bromsa och svänga ibland. Han kollades av hästtandläkaren två gånger på nio månader, bara för att utesluta att det var något fel där, men det fanns ingenting. Så det var bara att som ryttare syna sig själv i spegeln och tänka ”vad gör jag nu”. Det slutade med att jag gick till banken, lånade pengar, och köpte hästen för det var ingen annan som ville ha den. För någonstans kände och såg jag något som ingen annan såg.
Då jag för många år sedan absolverat den tyska beridarutbildningen, där man fick utbildningsskalan inpräntad från morgon till kväll, insåg jag att svaret på frågan ”vad gör jag nu” inte bara är att gå till banken, låna pengar, köpa hästen och se glad ut; utan systematisk och envis grundridning med fokus på min sits och inverkan. Oavsett vad man skall ha hästen till, är grunden alltid där man bör börja. Och det är lika mycket min sits och inverkan i sadeln som tillhör grunden, som hästens utbildning efter utbildningsskalan. Tyvärr känns det som om ryttarna ofta glömmer bort sin egen inverkan när man som så ofta letar fel hos hästen.
Så jag återgick till min häst med den svåra munnen och fortsatte med min utbildning. Men till och från uppstod alltid idéer som ”om jag provar ett annat bett går det nog bättre”. Så jag köpte bett. Jag provade det mesta – från hackamore till stång, från tungfelsbett till gummibett, utan att det blev någon egentlig skillnad. Egentligen hände samma sak varje gång jag provade ett nytt bett. Första dagen var överraskningseffekten. Man tänkte ”wow, nu har jag äntligen hittat nyckeln!” Andra dagen kändes det ”nja så där”, och tredje dagen var man tillbaka på ruta ett. Och så köpte jag ett nytt bett, allt i förhoppningen att detta skulle lösa mina problem.
Inget bett i världen kan lösa alla dina problem. Självklart finns det bett som fungerar bättre eller sämre beroende på vad hästen föredrar, vad du som ryttare kan hantera, och vilken utbildningspunkt man utgår ifrån. Men till syvende och sist kommer man ändå tillbaka till fängelset utan att passera gå. Man tar genvägar för man är som ryttare för lat för att göra sitt jobb. Om man som ryttare gör sitt jobb korrekt räcker ett bett. Jag har 42 bett i en hink i sadelkammaren. Vad säger det om mig som ryttare? Jag har dessutom tre par gramantyglar, som sedan lång tid tillbaka hänger i ett hörn i sadelkammaren och samlar damm och blir stela. Jag tittar ibland på mina bett och mina gramantyglar och tänker att jag kanske borde sälja dem. Men de kan ju vara bra att ha någon gång. När denna gång kommer vet jag inte.
För ett tag sedan var en kompis från Tyskland på besök hos mig i Sverige. Och naturligtvis ville hon åka med på tävling för att se om det är någon skillnad på svenska och tyska tävlingar. Efteråt frågade jag vad hon tyckte. Hennes svar var ”är det verkligen tillåtet hos er att man får rida på så många skarpa konstiga bett i så låga klasser?”. För diverse strykkappor är förbjudna åt alla håll och kanter, men vi som ryttare får trycka i nästan vad som helst i munnen på våra hästar trots att vi bara rider 1,20. I Tyskland finns det en tydlig beskrivning över vilka bett man får använda på unghästar, och på äldre hästar upp till 1,35-klasser. Över 1,35 blir det fritt fram. Jag kan se vart hon vill komma.
Vad påverkar mest? Ett par små strykkappor med resår framtill i stället för på sidan, eller ett skarpt bett som man mest hittar på en körhäst men som av en ryttare används tillsammans med två nosgrimmor och två väldigt stumma händer? Och är inte två nosgrimmor och körbett ännu ett bevis på att man kanske borde se över sin grundridning? Måste man inte som ryttare varje gång man byter bett fråga sig själv anledningen till att man känner ett behov av att man måste byta? Om hästen springer i 300 km/h mot hindret och jag inte kan bromsa, borde jag kanske inte först fråga mig själv vad jag som ryttare gör uppe på ryggen som får hästen att reagera som den gör?
Dessa frågor leder mig osökt tillbaka till svaret på mina andra frågor – grundridningen. Med bättre sits, inverkan och grundridning behöver vi inte 42 bett. Men å andra sidan måste ju ridsportsbutikerna tjäna pengar på oss ryttare. Och TR styr ju vad vi får och inte får använda. Och i nuläget får vi använda allt. Så snart kanske jag har 43 bett i sadelkammaren som jag kan titta på. Vem vet?!
Och hästen som ingen ville ha förutom jag? Han går 1,40. Och om jag inte glömmer ögonen och hjärnan hemma i köket när jag åker på tävling kanske han till och med kan gå mer än 1,40, vi får se. Men tills dess filar jag på min sits, min inverkan och min grundridning. Och jag tittar på mina 42 bett, till ingen nytta."
Fotnot: Emmas häst är efter Baloubet du Rouet–Clarimo–Silvester.
taggar
Liknande webbartiklar
- Carlsson och Fredricson: ”Vi måste komma bort från handridningen”
- Lägg 15 minuter om dagen för en bättre sits
- Så får ”Ludde” glada och lyhörda hästar
- ”Att rida jämtjockt är en dödssynd”
- It takes one to know one Major Lindgren
- Viljan att lyckas måste vara mycket starkare än rädslan att misslyckas!
- Så lägger Susanne Gielen upp ett ridpass
- Jag har världens bästa häst!
- Ökade drivmedelskostnader slår hårt mot idrotten i norr
- Hur ska man ha råd att fortsätta i sporten?

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!