Till höger Ann-Catrin Carlsson och Jens Fredricson. Foto: Tomas Holcbecher (hoppning) och Flyinge/RS
I dagarna börjar närmare 400 elever på Flyinge eller Ridskolan Strömsholm, på sin väg mot en karriär i hästbranschen. Med anledning av detta har de båda riksanläggningarna skickat ut ett pressmeddelande där de lovar att inverkan och grundridning är och ständigt kommer att vara allra högst prioriterat.
Det absolut viktigaste i elevernas utbildning blir alltså att lära sig att rida väl genom en god grundutbildning.
– Titta på Beata Hermelin, Cora Hirn eller Ingemar Hammarskiöld. De är några av våra främsta ungdomsryttare nu och de har alla prisats i inverkansklasser, säger OS-ryttaren Jens Fredricson, som är stallmästare och hopplärare på Ridskolan Strömsholm.
Bygga från grunden
Grundridning kan låta ”enkelt” när man marknadsför landets ledande ridsportutbildningar – men både Jens och Ann-Catrin Carlsson, hopplärare på Flyinge och del av landslagsledningen i hoppning, är helt övertygade om att det är den enda vägen för att bli framgångsrik i sadeln.
– Vi utbildar ryttare som ska kunna utbilda långsiktigt, med hästens bästa i fokus och en helhetsförståelse för ridsporten, förklarar Ann-Catrin.
Hon får medhåll av Fredricson:
– Ibland kan eleverna tycka att det går för långsamt i början. Men det är som i all annan utbildning, man måste bygga en stadig grund innan man kan förvänta sig riktigt stora framgångar.
På båda anläggningarna utbildas det enligt Ridhandboken och det finns ett tydligt system för utbildningsskalan. Sitsen är förstås A och O.
– Vi måste komma bort från ”handridningen” som man ser på många tävlingsplatser runt om i landet, rider gör man framför allt med sits och skänkel, säger Jens.
Välridande = anställningsbar
Lisen Bratt Fredricson driver Grevlundagården och har många anställda som har gått vägen via Flyinges beridarprogram, unghästprogrammet och hippologprogrammet. Stallets andraberidare efter Peder Fredricson, Stephanie Holmén, lärde sig först rida av Ann-Catrin Carlsson.
– För att nå toppen i dag krävs det antingen att du har egna medel och möjligheter, eller att du blir anställd i ett bra tävlingsstall, säger hon.
Enligt Lisen ägs i dag nästan alla toppryttares hästar av professionella stall och ägare. Och för att bli anställd i ett riktigt bra tävlingsstall krävs att du verkligen kan rida korrekt.
– Många kan rida bra på hinder och kan komma ganska långt på ”sin grej”, men en riktigt god ryttare kan påverka en häst och göra den ännu bättre. Vi märker att många av de ryttare vi har anställt från Flyinge och Ridskolan Strömsholm har förstått det här, berättar hon.
Källa
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!