Hoppning
Publicerad: 2017-08-16
Till höger Ann-Catrin Carlsson och Jens Fredricson. Foto: Tomas Holcbecher (hoppning) och Flyinge/RS
Carlsson och Fredricson: ”Vi måste komma bort från handridningen”
I dagarna börjar närmare 400 elever på Flyinge eller Ridskolan Strömsholm, på sin väg mot en karriär i hästbranschen. Med anledning av detta har de båda riksanläggningarna skickat ut ett pressmeddelande där de lovar att inverkan och grundridning är och ständigt kommer att vara allra högst prioriterat.
Det absolut viktigaste i elevernas utbildning blir alltså att lära sig att rida väl genom en god grundutbildning.
– Titta på Beata Hermelin, Cora Hirn eller Ingemar Hammarskiöld. De är några av våra främsta ungdomsryttare nu och de har alla prisats i inverkansklasser, säger OS-ryttaren Jens Fredricson, som är stallmästare och hopplärare på Ridskolan Strömsholm.
Bygga från grunden
Grundridning kan låta ”enkelt” när man marknadsför landets ledande ridsportutbildningar – men både Jens och Ann-Catrin Carlsson, hopplärare på Flyinge och del av landslagsledningen i hoppning, är helt övertygade om att det är den enda vägen för att bli framgångsrik i sadeln.
– Vi utbildar ryttare som ska kunna utbilda långsiktigt, med hästens bästa i fokus och en helhetsförståelse för ridsporten, förklarar Ann-Catrin.
Hon får medhåll av Fredricson:
– Ibland kan eleverna tycka att det går för långsamt i början. Men det är som i all annan utbildning, man måste bygga en stadig grund innan man kan förvänta sig riktigt stora framgångar.
På båda anläggningarna utbildas det enligt Ridhandboken och det finns ett tydligt system för utbildningsskalan. Sitsen är förstås A och O.
– Vi måste komma bort från ”handridningen” som man ser på många tävlingsplatser runt om i landet, rider gör man framför allt med sits och skänkel, säger Jens.
Välridande = anställningsbar
Lisen Bratt Fredricson driver Grevlundagården och har många anställda som har gått vägen via Flyinges beridarprogram, unghästprogrammet och hippologprogrammet. Stallets andraberidare efter Peder Fredricson, Stephanie Holmén, lärde sig först rida av Ann-Catrin Carlsson.
– För att nå toppen i dag krävs det antingen att du har egna medel och möjligheter, eller att du blir anställd i ett bra tävlingsstall, säger hon.
Enligt Lisen ägs i dag nästan alla toppryttares hästar av professionella stall och ägare. Och för att bli anställd i ett riktigt bra tävlingsstall krävs att du verkligen kan rida korrekt.
– Många kan rida bra på hinder och kan komma ganska långt på ”sin grej”, men en riktigt god ryttare kan påverka en häst och göra den ännu bättre. Vi märker att många av de ryttare vi har anställt från Flyinge och Ridskolan Strömsholm har förstått det här, berättar hon.
Källa
Liknande webbartiklar
- Scott Brash: ”Ska hästen orka lyssna måste den tycka att det är roligt”
- Knapp förlust för jockeylaget i bejublad Showjumping Challenge
- Lärare på Strömsholm: "Viktigt att lära ut hur olika hjälptyglar verkar"
- Bildspel: Ögongodis när årets hingstar visade upp sig på Strömsholm
- Flyinge presenterade vision för 2030
- Anrika organisationer letar hästar – anordnar gemensam visningsdag
- Kyra Kyrklund i forskningsprojekt om ryttarens ridförmåga och sits
- Snart har halva praktikperioden gått
- Nu är jag praktikant
- Tack för denna gång!
relaterade artiklar

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!