Anaplasma är den enda bevisade fästingrelaterade sjukdomen hos häst i Sverige. Prognosen för tillfrisknande är dock god – distriktsveterinär Camilla Ahrenbring, som även har forskat i ämnet, berättar mer om sjukdomen.
Text: Jennie Börs
Foto: Adobe Stock (om inget annat anges)
Anaplasma hos häst är en bakteriell infektion som orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum. Bakterien förs över till hästen via fästingbett, där den infekterar och förökar sig i en typ av de vita blodkropparna.
– I dag är anaplasma den enda fästingsjukdomen som har bevisats i Sverige och som orsakar sjukdom hos hästar, säger distriktsveterinär Camilla Ahrenbring, som nyligen har genomfört en studie om anaplasma hos häst.
Alla hästar som utsätts för bakterien från fästingar utvecklar inte sjukdomssymtom. Men beroende på hur hästens kropp reagerar på smittämnet kan olika typer av symtom uppstå.
– Om hästen visar symtom till följd av bakterien är de vanligaste hög feber, samt nedsatt allmäntillstånd och aptit. Utöver dessa kan vissa hästar få svullna ben, gula slemhinnor eller bli vingliga.
Camilla Ahrenbring tog examen från Sveriges lantbruksuniversitet 2015. Sedan dess är hon anställd hos Distriktsveterinärerna Fjärdhundra, där hon främst arbetar med hästar. Foto: Ellen Winqvist
Olika typer av behandling
Vid uppvisande av något symtom bör veterinär kontaktas. Veterinären börjar vid besöket med att göra en allmänklinisk undersökning av hästen, eftersom symtomen inte uteslutande behöver bero på anaplasma.
– Det är viktigt att göra en noggrann undersökning för att kunna utesluta andra bakomliggande orsaker. För att kunna säkerställa att hästen har drabbats av just anaplasma behöver vi dessutom ta ett blodprov, säger Camilla.
Att titta på ett blodstryk i mikroskop kan ge ledtrådar om att det är anaplasma det rör sig om. För att vara helt säkert behöver blodprovet dock skickas in på analys till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– De använder sig av en PCR-analys, vilket är en väldigt känslig metod som kan fastställa diagnosen.
Behandlingen av hästen kan se lite olika ut. Hos vissa hästar bryter sjukdomen som sagt inte ens ut, medan andra tillfrisknar snabbt från symtomen utan behandling. I annat fall finns två olika typer av behandlingar.
– Den ena vägen är att använda en understödjande behandling, då brukar hästen behandlas med antiinflammatorisk medicin som exempelvis Metacam. Ibland kan även dropp behöva sättas in om hästen är väldigt allmänpåverkad.
Skulle hästen inte bli bra med den understödjande behandlingen, eller är väldigt sjuk från början, kan antibiotika sättas in.
– Då används en sorts antibiotika som kallas tetracykliner, vilket ges direkt i blodet av veterinär. Det är ganska starkt och förutom att det har en viss påverkan på resistensutvecklingen finns det även en biverkningsrisk.
Prognosen för tillfrisknande är god
Inom ramen för den forskningsstudie Camilla genomfört har man studerat de olika behandlingsmetoderna närmare.
– Det vi kunde se i en jämförelse är att hästar snabbare blev feberfria när de behandlades med antibiotika, men samtidigt blev också risken för komplikationer och biverkningar större. Förhoppningen med studien var att kunna hitta vägledning kring behandling av anaplasma, säger hon och fortsätter:
– Min uppfattning är att den vanligaste vägen att gå är att börja med en understödjande behandling, för att sedan se hur hästen svarar det närmsta dygnet. Om hästen inte svarar på ett önskat sätt kan behandlingen kompletteras med antibiotika.
Prognosen för hästar som har drabbats av anaplasma med sjukdomssymtom är god. I dagsläget finns inga vetenskapliga bevis för att kroniska problem hos häst kan uppstå.
– Det vi vet utifrån vetenskapen är att hästen kan drabbas av de här akuta, tidigare nämnda symtomen. Men vi har inte kunnat se några långvariga problem. I vissa fall kan hästen bli kraftigt vinglig vilket kan ge en något sämre prognos, men de fallen är väldigt ovanliga.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!