Dressyr
Publicerad: 2020-03-04
Christoph Hess och ryttaren Carl Hedin på hästen Van Der Veen.
Christoph Hess om den unga dressyrhästen: "Ridning är en sport byggd på känsla"
Den tyska ridsportprofilen, dressyrdomaren och tränaren Christoph Hess höll två clinics under Gothenburg Horse Show. På fredagen var den unga dressyrhästen i fokus. Till sin hjälp hade han ryttarna Carl Hedin och Angelica Byström, samt deras två fina hästar.
Text och foto: Frida Bank
Christoph Hess är fyrstjärnig internationell dressyrdomare, han dömer unghäst-VM och håller i den tyska beridarutbildningen. I Scandinavium berättade han hur han tänker kring utbildningen av den unga dressyrhästen och ryttarna fick visa upp det dagliga arbetet.
– Det är alltid en stor utmaning för hästen att komma in på en sådan här arena. Vi behöver ge dem tid att vänja sig vid atmosfären och få harmoni, säger Cristoph.
Rytm och avslappning först
Grand Prix-ryttaren Angelica Byström rider den femåriga valacken Dirks Dennis. Hennes första uppgift blir att få honom att slappna av och att arbeta i en stadig rytm. Christoph vill inte se någon spektakulär trav, han vill att hästen ska jobba i ett stadigt tempo i arbetstrav. Känslan ska vara att den är framför hjälperna.
– Se hur hon låter honom röra sig och hur hon klappar om honom. Vi behöver en glad häst som litar på oss och är i harmoni. Då blir de glada och då börjar de röra sig med avslappnad kropp och avspänt sinne. Den fysiska och mentala avslappningen hör ihop och vi behöver friska hästar för att prestera, säger han.
Enhandsfattning och växla position
Cristoph ber ryttaren att ta båda tyglarna i en hand och samtidigt klappa om hästen. Ett råd som man kan ha stor nytta av hemma, menar han.
– Att rida med tyglarna i en hand kräver bra balans av ryttaren.
Nästa "hemlighet" han vill dela med sig av är att länga tyglarna och låta hästen få sträcka på halsen. Den ska söka sig mot bettet, framåt och lite nedåt.
– Oavsett vilken gren eller nivå du rider på är det alltid viktigt att hästen öppnar upp och stretchar nacken. Då kan den använda sin balans på rätt sätt.
Angelica rider lätt i trav och använder tvåpunktssits i galopp.
– Nu får hästen möjlighet att svinga med ryggen, den får in bakbenen så mycket som möjligt under sitt gravitationscentrum. Rid gärna med lite kortare stigbyglar när du rider unghästar, precis som Angelica gör. Då kan du variera din position och komma upp i i lätt sits.
Angelica Byström.
Lyssna genom tyglarna
Christoph förklarar att ryttaren ska använda tyglarna för att lyssna på hästen genom dess mun, inte för att stoppa sin häst. Övergångar och förhållningar gör du med den egna kroppen i första hand. Du ska ha en stadig men lätt kontakt med bettet.
– Ofta hör jag folk säga att ju mjukare desto bättre, men det är ett steg i fel riktning. Du ska ha lite vikt i båda tyglarna, lite mer på den yttre. När jag ger hästen längre tyglar ska jag alltid få känslan att den söker bettet och stretchar nacken framåt.
Inner skänkel och ytter tygel
Skritten är spegeln som visar hur avslappnad hästen är, menar Christoph.
– Hästar är flyktdjur. Ryttaren kan försöka stoppa den med sina händer men se på Angelica, hon jobbar inte emot hästens natur utan låter den röra sig. När du stoppar en häst med dina händer bygger du upp ett motstånd. Det är bättre att låta hästen röra på sig när den känner sig osäker. Ge honom en bra känsla.
Cristoph förespråkar att ryttaren använder inner skänkel mot ytter tygel. Han berömmer Angelicas häst och säger att den har fin potential för samling, med aktiva bakben.
– När hon saktar ner jobbar den bakifrån. Det kan vara en häst för en internationell Grand Prix-arena. Men det vore helt fel att börja med passage nu, den behöver den här typen av grundträning och att få en bra känsla inne på arenan. Den är fortfarande lite spänd.
Dirks Dennis får fortsätta att röra sig runt och Angelica ger efter med tyglarna centimeter för centimeter. Sedan får ryttaren beskriva känslan hon har i sadeln.
– Det är fantastiskt att sitta på den här hästen, som har så mycket gummi i sig och en otrolig inställning. Han har aldrig varit borta hemifrån. När jag fick frågan om att rida här var jag lite osäker, men jag tänkte att det är ett bra tillfälle att öva. Han har piaff och passage i sig och det är en fröjd att rida honom.
Använd kroppen – inte sporrar och spö
Sedan är det Carl Hedins tur att komma in på banan. Han rider den sjuåriga hästen Van Der Veen. Ekipaget galopperar runt och visar några byten på diagonalen.
– Titta på hästens kroppsspråk. Den är helt avslappnad. Han kom in och var helt torr och jag är säker på att den är det om 15 minuter när vi är klara också. Hästen är mentalt avslappnad eftersom den har mer erfarenhet, säger Christoph.
Han berömmer Carls ridning och att hästen är framför hjälperna, går i "uppförsbacke" och är lösgjord.
– Jag gillar hur han rider. Han demonstrerar en häst som är framför honom och han har en mycket fin sits. Ryttaren producerar allt med sin kropp. Det är hemligheten. Att inte använda tyglar, sporrar eller spö utan den egna kroppen. Hästen ser glad ut, den har öronen framåt, har bra mun och en svans i fin position. Inget är någonsin hundra procent, det enda jag vill ha nu är att den öppnar upp nacken så att nosen kommer lite mer mot vertikalen.
Gör det okomplicerat
Christoph ger publiken rådet att jobba mycket på den egna sitsen.
– När vissa pratar om sin ridning är det alltid om sina hästar. Men de måste se sig själva och träna på sin position.
Carl får släppa ut tyglarna och Van Der Veen skrittar lugnt runt arenan. Christoph frågar honom vad han själv tycker är hemligheten bakom deras träning.
– När jag lärde mig rida fick jag hela tiden höra att dressyr är det svåraste som finns. Det är det också. Men man kan göra det svåraste på ett enkelt sätt och då blir det väldigt kul, svarar Carl.
– Lätt att säga, svårt att göra, säger Hess och skrattar.
Som gymnastik för hästen
Christoph poängterar att ryttarens relation till hästen är väldigt viktig.
– Hästarna är våra vänner, vi behöver bygga upp vänskapen mellan ryttare och häst. Du behöver dessutom skola dina ögon och lära dig se hästen. Sedan ska man komma ihåg att man måste vara försiktig och inte fråga efter för mycket. Hästar vill göra ett bra jobb.
Carl och Van Der Veen övar på att minska och öka volter, de gör öppnor och slutor. Ekipaget visar upp mjuka övergångar i trav, med minimal inverkan från tyglarna. Avslutningsvis får Carl rida lätt och länga ut sina tyglar.
– Det är bättre än att ge hästen en bit socker. Stretcha emellanåt, gör det så ofta som möjligt. Det är bra för hästens kropp, som gymnastik. Hästens naturliga trav och galopp ska vara grunden när du tränar hemma, inte spektakulära gångarter, säger Christoph till publiken.
Sedan får Carl och Van Der Veen avsluta med ett ärevarv och applåder.
Liknande webbartiklar
- Hess fick publiken att klappa tyst: "Unghästar är känsliga så det måste ni också vara"
- Carl Hedin har kvalat fyraåring till Elmia – i hoppning
- Massor av inspiration i höstmörkret
- Maria Gretzer om hästföretagande: "Man behöver stå på många ben”
- Carl köpte häst på auktionen: ”Har letat unghäst länge i Sverige”
- Formstarka unghästar till UVM
- "Ryttare i alla åldrar behöver få träna på att rida Grand Prix"
- Övergångar utan drag och slit är nyckeln till en happy athlete: ”Använd inte handen!”
- Hållbar ridning i fokus – med hjälp av tränargurun Conrad Schumacher
- Tack för allt, Di Lapponia T – nu pensioneras topphästen

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

"Hästen måste ses som en naturlig del"
Orosmoment kopplade till världssituation och generella utmaningar för hästnäringen. Det var frågor LRF lyfte för politiken och branschintresserade.
Erika Lindberg och Carl von der Esch pratade under Hästriksdag 2022

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!

WE-ekipage genrepade inför SM-veckan
I sommar arrangerar Linköpings fältrittklubb SM i Working Equitation. I år är WE en del av SM-veckan tillsammans med 31 andra sporter.
"Får chansen att visa ridsporten för många som normalt inte ser"

Får dubbelt älgbesök på skogsturen
Nordsvensken Älvan tar det hela med ro. Hon är bombsäker i alla situationer, berättar Madelene, som arbetar just med miljöträning av hästar.

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Jonna Britse pensionerar topphästen
Fälttävlansryttaren väljer att avsluta Quattrinos tävlingskarriär i förtid. Det 17-åriga stoet har skadat sig och ska nu få bli mamma istället.

Tidigare FN-soldat räddar hästar i Ukraina
Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han privat helt ideellt för att hjälpa.
Martin till Ölandsbladet: "Hästarna vi hämtat är utmärglade"

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott

Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro
Två framstående placeringar och över 72 procent i Lätt B. Jessica Jacobsson och Nitro är i bra form – nu jobbar de vidare mot SM och Lätt A.
Ryttaren summerar tävlingshelgen: "Trodde knappt att det var sant"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!