Dressyr
Publicerad: 2020-03-04
Christoph Hess och ryttaren Carl Hedin på hästen Van Der Veen.
Christoph Hess om den unga dressyrhästen: "Ridning är en sport byggd på känsla"
Den tyska ridsportprofilen, dressyrdomaren och tränaren Christoph Hess höll två clinics under Gothenburg Horse Show. På fredagen var den unga dressyrhästen i fokus. Till sin hjälp hade han ryttarna Carl Hedin och Angelica Byström, samt deras två fina hästar.
Text och foto: Frida Bank
Christoph Hess är fyrstjärnig internationell dressyrdomare, han dömer unghäst-VM och håller i den tyska beridarutbildningen. I Scandinavium berättade han hur han tänker kring utbildningen av den unga dressyrhästen och ryttarna fick visa upp det dagliga arbetet.
– Det är alltid en stor utmaning för hästen att komma in på en sådan här arena. Vi behöver ge dem tid att vänja sig vid atmosfären och få harmoni, säger Cristoph.
Rytm och avslappning först
Grand Prix-ryttaren Angelica Byström rider den femåriga valacken Dirks Dennis. Hennes första uppgift blir att få honom att slappna av och att arbeta i en stadig rytm. Christoph vill inte se någon spektakulär trav, han vill att hästen ska jobba i ett stadigt tempo i arbetstrav. Känslan ska vara att den är framför hjälperna.
– Se hur hon låter honom röra sig och hur hon klappar om honom. Vi behöver en glad häst som litar på oss och är i harmoni. Då blir de glada och då börjar de röra sig med avslappnad kropp och avspänt sinne. Den fysiska och mentala avslappningen hör ihop och vi behöver friska hästar för att prestera, säger han.
Enhandsfattning och växla position
Cristoph ber ryttaren att ta båda tyglarna i en hand och samtidigt klappa om hästen. Ett råd som man kan ha stor nytta av hemma, menar han.
– Att rida med tyglarna i en hand kräver bra balans av ryttaren.
Nästa "hemlighet" han vill dela med sig av är att länga tyglarna och låta hästen få sträcka på halsen. Den ska söka sig mot bettet, framåt och lite nedåt.
– Oavsett vilken gren eller nivå du rider på är det alltid viktigt att hästen öppnar upp och stretchar nacken. Då kan den använda sin balans på rätt sätt.
Angelica rider lätt i trav och använder tvåpunktssits i galopp.
– Nu får hästen möjlighet att svinga med ryggen, den får in bakbenen så mycket som möjligt under sitt gravitationscentrum. Rid gärna med lite kortare stigbyglar när du rider unghästar, precis som Angelica gör. Då kan du variera din position och komma upp i i lätt sits.
Angelica Byström.
Lyssna genom tyglarna
Christoph förklarar att ryttaren ska använda tyglarna för att lyssna på hästen genom dess mun, inte för att stoppa sin häst. Övergångar och förhållningar gör du med den egna kroppen i första hand. Du ska ha en stadig men lätt kontakt med bettet.
– Ofta hör jag folk säga att ju mjukare desto bättre, men det är ett steg i fel riktning. Du ska ha lite vikt i båda tyglarna, lite mer på den yttre. När jag ger hästen längre tyglar ska jag alltid få känslan att den söker bettet och stretchar nacken framåt.
Inner skänkel och ytter tygel
Skritten är spegeln som visar hur avslappnad hästen är, menar Christoph.
– Hästar är flyktdjur. Ryttaren kan försöka stoppa den med sina händer men se på Angelica, hon jobbar inte emot hästens natur utan låter den röra sig. När du stoppar en häst med dina händer bygger du upp ett motstånd. Det är bättre att låta hästen röra på sig när den känner sig osäker. Ge honom en bra känsla.
Cristoph förespråkar att ryttaren använder inner skänkel mot ytter tygel. Han berömmer Angelicas häst och säger att den har fin potential för samling, med aktiva bakben.
– När hon saktar ner jobbar den bakifrån. Det kan vara en häst för en internationell Grand Prix-arena. Men det vore helt fel att börja med passage nu, den behöver den här typen av grundträning och att få en bra känsla inne på arenan. Den är fortfarande lite spänd.
Dirks Dennis får fortsätta att röra sig runt och Angelica ger efter med tyglarna centimeter för centimeter. Sedan får ryttaren beskriva känslan hon har i sadeln.
– Det är fantastiskt att sitta på den här hästen, som har så mycket gummi i sig och en otrolig inställning. Han har aldrig varit borta hemifrån. När jag fick frågan om att rida här var jag lite osäker, men jag tänkte att det är ett bra tillfälle att öva. Han har piaff och passage i sig och det är en fröjd att rida honom.
Använd kroppen – inte sporrar och spö
Sedan är det Carl Hedins tur att komma in på banan. Han rider den sjuåriga hästen Van Der Veen. Ekipaget galopperar runt och visar några byten på diagonalen.
– Titta på hästens kroppsspråk. Den är helt avslappnad. Han kom in och var helt torr och jag är säker på att den är det om 15 minuter när vi är klara också. Hästen är mentalt avslappnad eftersom den har mer erfarenhet, säger Christoph.
Han berömmer Carls ridning och att hästen är framför hjälperna, går i "uppförsbacke" och är lösgjord.
– Jag gillar hur han rider. Han demonstrerar en häst som är framför honom och han har en mycket fin sits. Ryttaren producerar allt med sin kropp. Det är hemligheten. Att inte använda tyglar, sporrar eller spö utan den egna kroppen. Hästen ser glad ut, den har öronen framåt, har bra mun och en svans i fin position. Inget är någonsin hundra procent, det enda jag vill ha nu är att den öppnar upp nacken så att nosen kommer lite mer mot vertikalen.
Gör det okomplicerat
Christoph ger publiken rådet att jobba mycket på den egna sitsen.
– När vissa pratar om sin ridning är det alltid om sina hästar. Men de måste se sig själva och träna på sin position.
Carl får släppa ut tyglarna och Van Der Veen skrittar lugnt runt arenan. Christoph frågar honom vad han själv tycker är hemligheten bakom deras träning.
– När jag lärde mig rida fick jag hela tiden höra att dressyr är det svåraste som finns. Det är det också. Men man kan göra det svåraste på ett enkelt sätt och då blir det väldigt kul, svarar Carl.
– Lätt att säga, svårt att göra, säger Hess och skrattar.
Som gymnastik för hästen
Christoph poängterar att ryttarens relation till hästen är väldigt viktig.
– Hästarna är våra vänner, vi behöver bygga upp vänskapen mellan ryttare och häst. Du behöver dessutom skola dina ögon och lära dig se hästen. Sedan ska man komma ihåg att man måste vara försiktig och inte fråga efter för mycket. Hästar vill göra ett bra jobb.
Carl och Van Der Veen övar på att minska och öka volter, de gör öppnor och slutor. Ekipaget visar upp mjuka övergångar i trav, med minimal inverkan från tyglarna. Avslutningsvis får Carl rida lätt och länga ut sina tyglar.
– Det är bättre än att ge hästen en bit socker. Stretcha emellanåt, gör det så ofta som möjligt. Det är bra för hästens kropp, som gymnastik. Hästens naturliga trav och galopp ska vara grunden när du tränar hemma, inte spektakulära gångarter, säger Christoph till publiken.
Sedan får Carl och Van Der Veen avsluta med ett ärevarv och applåder.
Liknande webbartiklar
- Hess fick publiken att klappa tyst: "Unghästar är känsliga så det måste ni också vara"
- Massor av inspiration i höstmörkret
- Maria Gretzer om hästföretagande: "Man behöver stå på många ben”
- Carl Hedin har kvalat fyraåring till Elmia – i hoppning
- Carl köpte häst på auktionen: ”Har letat unghäst länge i Sverige”
- Formstarka unghästar till UVM
- "Ryttare i alla åldrar behöver få träna på att rida Grand Prix"
- Övergångar utan drag och slit är nyckeln till en happy athlete: ”Använd inte handen!”
- Hållbar ridning i fokus – med hjälp av tränargurun Conrad Schumacher
- Tack för allt, Di Lapponia T – nu pensioneras topphästen

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!