Dressyr
Publicerad: 2017-04-05
Vänster: Ponnylandslagsryttaren Ellen Olsson på Daylight får tipset att luta sig något framåt vid ryggning. Höger: Johanna Skärlund på Le Tigre. ”Swing with the hips to the hands to the ears”, instruerar Schumacher.
Hållbar ridning i fokus – med hjälp av tränargurun Conrad Schumacher
Som en del i satsningen ”Hållbar ridning” ordnade Dressyrsporren nyligen en clinic på Helsingborgs fältrittklubb, med den tyska tränargurun Conrad Schumacher. Målet är att sprida kunskap om god och klassisk dressyrridning – med hästens välmående i fokus.
Text: Eva Lekander och Marie Hammarberg
Foto: Marie Hammarberg
Den 25 mars anordnade Dressyrsporren, i samarbete med Helsingborgs fältrittklubb (HFRK), en öppen träningsclinic för en av världens mest erfarna dressyrtränare. Nämligen Conrad Schumacher, som sedan 2005 kontinuerligt håller träningar i södra Sverige.
Clinicen var ett led i projektet ”Hållbar ridning” vilket initierades av Eva Lekander/Dressyrsporren och SWB. I samband med Swedish Warmblood Trophy under Gothenburg Horse Show kickades projektet i gång, då genom seminariet ”Hållbar unghästutbildning” med Christoph Hess som är internationell dressyrtränare och domare.
Conrad Schumacher och Christoph Hess verkar utifrån ett gemensamt, klassiskt koncept med hästens mentala och fysiska välmående i fokus. Och de utgör en synnerligen kompetent internationell kombination när det kommer till domare och tränare.
Kunskap och tålamod är nyckeln
Under clinicen i Helsingborg bjöds ryttare och publik på en blandning av det klassiska, tyska systemet med utbildningsskalan som grund – och så ”feel”, alltså känsla, som honnörsord. Conrads förmåga att förmedla känsla och tajming genom enkla grundövningar, som kan utföras av såväl fyraåringar som högutbildade hästar, fick ekipagen att ”dansa”.
Conrads träningsfilosofi bygger på att framgång kommer inifrån, sprungen ur självförtroende som bygger på kunskap och tålamod. Ur grunderna kommer de stora resultaten.
Schumacher interagerade med publiken och bjöd gärna in till diskussion. Frågor som ställdes rörde bland annat uppvärmning, galoppombyten, exteriör och ingång till piruett.
Utan mentala och kroppsliga spänningar
Veterinär Marie Hammarberg, som även deltog vid seminariet ”Hållbar unghästutbildning” i Scandinavium, ser en gemensam röd tråd hos Christoph Hess och Conrad Schumacher. Båda talar om ”happy horse/athlete” och arbetar med sambandet mellan hästens/ryttarens biomekanik och mentalitet.
Förenklat styr nackens position hästens möjlighet att arbeta med sin rygg och sina bakben. Conrad understryker upprepade gånger ”neck control”, att kunna påverka nackens position och halsens längd, som en avgörande faktor.
”Swing with the hips to the hands to the ears”, är ett uttryck han använder sig av. Det handlar om att ryttarens mentalitet och förmåga att isolera muskelgrupper ger hästen möjlighet att göra detsamma.
En nacke i ändamålsenlig position gör att hästen kan arbeta utan mentala och kroppsliga spänningar. Conrad visade under clinicen hur han uppnår detta hos häst och ryttare, och förmedlade ett system som långsiktigt ska ge hållbara atleter.
Fokus på skolning – oavsett gren
Till hösten, närmare bestämt den 23 till 24 oktober, kommer Christoph Hess tillbaka till Sverige för en praktisk uppföljning av ”Hållbar unghästutbildning” (fyra- till sjuåringar). Och under maj till november fortsätter Conrad Schumacher att komma till Skåne, för att i samarbete med Dressyrsporren förmedla sitt klassiska system.
Satsningen välkomnas till Helsingborgs fältrittklubb, där den nya verksamhetschefen Maria Eriksson vill se föreningen som en hållbar utbildningsplats oavsett disciplin – med ”god ridning” som honnörsord. Maria berättar att hon skulle vilja sudda ut gränserna mellan hoppning och dressyr, så att fokus i stället läggs på skolning. Allt för att alla ska lära sig att rida så väl som möjligt.
Tytti Kuylenstierna och Don Io gör förberedande piruettövningar, till höger med mänskliga koner som ger extra känsla.
Ett par kommentarer och åsikter från ryttare och publik på clinicen:
”Conrad gör en detaljerad analys oavsett nivå och projicerar ett lugn på ryttaren, som på ett harmoniskt och metodiskt vis får ta del av hans enorma repertoar med kombinationsövningar. Till exempel förvänd sluta/skänkelvikning, volt/halt, framdelsvändning/galoppfattning. Jag ser att systemet fungerar väl då jag i många år har deltagit med flera olika hästar i Dressyrsporren.”
Helena Källblad, ryttare
”Jag tränar för Conrad för att få skillnad på hästarna mentalt i en klassisk grundutbildning och för att få inspiration till enkla men genialiska övningar att ha hemma.”
Anna Hassö, B-tränare och diplomerad beridare
”Jag gillade attityden som ryttarna hade till sina hästar. Conrad fick ekipagen att arbeta på ett avslappnat och positivt sätt med fin rytm, lösgjordhet och med jämn kontakt. Det värmde mitt tränarhjärta. Han förklarar hur man hittar känsla med hjälp av olika övningar och som en god föreläsare använder han också lite humor.”
Marie Torwald, A-tränare i dressyr
”Lättfattligt med användbara övningar som löses steg för steg.”
Anna Riller, Halmstad
Fotnot: Projektet Hållbar ridning som beskrivs här ovan ska inte förväxlas med veterinär Wai Ching Yuesdotters företag Hållbar Ridning – varigenom hon håller kurser, clinics och föreläsningar om hästens och ryttarens biomekanik.
Redaktion Hippson
redaktion@hippson.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Ridkonst: Så har våra lösgörande dressyrrörelser växt fram
- Conrad Schumacher: "Man kan inte beskriva en känsla med ord – känsla måste ske"
- Dressyrdomaren Eva Lekander ger muntlig feedback till ryttare på tävling
- Christoph Hess om den unga dressyrhästen: "Ridning är en sport byggd på känsla"
- Övergångar utan drag och slit är nyckeln till en happy athlete: ”Använd inte handen!”
- Lina Dolk red ridskolehästen Manne: "Kul att se hur alla hästar kan utvecklas”
- Egna klasser för ekipage som inte nått 62 procent: ”Ger en möjlighet att bli placerad”
- Grundträning med Patrik Kittel: Tummen upp, variation och raka linjer
- På speed-clinic med Carl Hedin: "Många bara rider och vet inte när de är nöjda"
- Hess fick publiken att klappa tyst: "Unghästar är känsliga så det måste ni också vara"
relaterade artiklar

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.

Charlotte Fry är världsmästare i kür
En ny dressyrdrottning har korats. Charlotte Fry och Glamourdale har vunnit publikens hjärta och domarnas gillande. Det blev ännu ett guld.

"Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
De tre svenska dressyrryttarna i kürfinal åker hem med en härlig känsla. Nöjda med sina ritter och härligt peppade av publikens jubel.

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt
Snart är det dags för den spännande kür-uppgörelsen i Herning. Ladda upp med Charlotte Fry med Glamourdales härliga Grand Prix Special.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!