Foto: Malin Larsson (med Tina Johansson och Cevero), Tomas Holcbecher (OS i London) och Ulrika Pernler (porträtt)
Din ridning avgör vilken framåtbjudning din häst har. Det menar den spanska VM- och OS-ryttaren Juan Manuel Muñoz Diaz. För ett par veckor sedan var han i Sverige och höll träningar, för andra året i rad.
– Din häst ska svara framåt omedelbart när du lägger till skänkeln, säger Juanma, som han kallas. Skänklar du i varje steg kan du lika gärna låta bli.
Text: Anna Nordin
Under träningshelgen på Johannesbergs slott norr om Stockholm låter Juanma ryttarna arbeta mycket med tempoväxlingar.
– Det hjälper både häst och ryttare att bli mer uppmärksamma på att reaktionen ska vara ögonblicklig, säger han.
Juan Manuel varierar gärna mellan branta skänkelvikningar och ökningar på rakt spår, direkt ut ur skänkelvikningen.
– I en skänkelvikning med mycket tvärning får hästens leder jobba mer, ända upp till höften, vilket gör den mer flexibel och lösgjord. Det gör att din häst får mer aktiva bakben och mer påskjut i ökningen, förklarar Juanma.
Övningen ger också en bra kontakt i handen. Detta varieras med att hästen får sträcka ut i lång och låg form, där ryttaren ska följa med fram med sin hand för en fortsatt mjuk kontakt.
Försiktigt med innertygeln
En annan instruktion flera av ryttarna får höra upprepade gånger är vikten av att arbeta med inner skänkel mot ytter tygel.
– De överanvänder innertygeln och håller för mycket i den, vilket gör att de tappar kontrollen över yttersidan, förklarar Juanma och fortsätter:
– Det är väldigt vanligt, jag ser det i alla länder där jag undervisar. Jag ger dem övningar där det blir tydligt vilken skillnad de kan få av att våga lätta på innertygeln och i stället, med hjälp av innerskänkeln, få bättre kontakt på den yttre tygeln. Att själv få känna effekten och få den där aha-upplevelsen, det gör att de vet vad de letar efter. Även när jag inte är här och kan hjälpa dem.
Alltid grunderna först
Det är en av de största utmaningarna med att bara träffa elever två dagar i rad, några få gånger per år, menar Juanma.
– Att arbeta med rörelser är svårt om inte grundarbetet är på plats, så första dagen ägnar vi helt åt arbete med grunderna. Att hästen går undan för skänkeln och svarar direkt.
Han vill att ryttaren hittar en bra kontakt, där brukar ”innerskänkeln till ytterhanden” ge ett gott och tydligt resultat.
– Variation mellan samling och ökning ger ett bra svar för skänkeln. Jag vill dessutom att ryttarna ska sträva efter symmetri – att det de gör blir lika lätt åt båda hållen. Och att de använder hästens överlinje, stretchar ut den och får sina hästar att arbeta bakifrån.
Juanma gillar att komma till Sverige.
– Alla ryttarna är väldigt intresserade och vill utvecklas. De är lätta att instruera, trots att vi inte har samma modersmål.
Han undervisar på engelska och spanska, beroende på vad som passar ryttaren bäst.
Alexandra Papp på Artemi II. Foto: Malin Larsson
Tips som redde ut svår knut
För en häst som har en tendens att bli för ivrig i de enkla bytena kommer Juanma med en övning som visar sig ge väldigt bra resultat. Efter galoppökningen får ryttaren Alexandra Papp rida öppna när hon gör övergången till skritt. Hon går sedan över till öppna åt andra hållet och gör den nya fattningen ur den.
På så sätt håller sig hennes ponny Artemi II lugn och skrittar ordentligt genom det enkla bytet.
– Det här har varit ett aber länge, säger Alexandra, men nu har vi fått ett tips som verkligen fungerade.
När det gäller diagonalslutor är det lätt att hästen tappar både bjudning och bärighet ju längre bit man rider.
– Ofta beror det på att man inte har varit noggrann nog när man lärde in rörelsen, säger Juanma.
Ytterbogen måste alltid leda i slutan, för att du ska behålla energin och ha kvar kontakten på yttertygeln. Rid långa linjer med liten tvärning, tills hästen har förstått hur den ska använda kroppen. Du ska känna att ytterbogen ”drar er framåt” i slutans rörelseriktning.
– Om du ber om för mycket tvärning backar hästen av och tappar energin i rörelsen. Det är omöjligt att ta i framåt om bakdelen kommer först, påpekar Juanma.
Är du noga med grunderna, så att hästen använder kroppen rätt i slutan, är det sedan enkelt att öka tvärningen med bibehållen framåtbjudning och energi.
Ulrika Pernler på Dartagnan Dos Pardinhos. Foto: Malin Larsson
Kombinera öppna och sluta
För att hjälpa ryttarna att hitta rätt får de rida öppna och sedan, ur öppnan, sluta ytterhanden och på så sätt be om riktningsbyte in i en sluta. Efter ett tiotal steg är det tillbaka in i öppna som gäller, ekipaget får leka med övergångar mellan dessa båda rörelser.
Camilla Björkman får rida övningen med sin Valido.
– Den här övningen hjälpte mig verkligen att förstå varför jag ska göra på ett visst sätt. Och jag inser att det hänger mer på mig än på hästen om det ska bli bra, säger hon med glimten i ögat.
Ulrika Pernler med Dartagnan Dos Pardinhos var även med vid Juanmas förra besök.
– Det här är en häst med bra kvaliteter. Och den har utvecklats fint sedan jag såg den sist, den har mognat och gör rörelserna bättre, säger han.
Ulrika menar att Juanma är snabb på att fånga upp vad ekipagen har störst nytta av att förbättra.
– Övningarna vi fick göra gav en jämn och fin kontakt, med bättre driv, gångarter och bärighet. Insikten jag tar med mig är att ”rida diagonalt”, inner skänkel till ytter tygel gav mig bra samling med nosen framför lod och baken väl under hästen i galoppen.
För Tina Johansson var det här den första ”utflykten” med hennes ganska nyligen inköpta häst Cevero.
– Juanma har samma grundtänk som min hemmatränare och jag fick med mig många övningar jag känner att jag kan använda på egen hand. Jag inser också att min häst har betydligt fler växlar än vad jag trodde! Nu ska jag använda innertygeln mindre och se till att min häst svarar nu och inte sedan, säger hon med ett leende.
Blev känd tillsammans med Fuego
Juanma själv har stora planer inför framtiden. Det var några år sedan vi såg honom på tävlingsbanorna tillsammans med den vackra PRE-hingsten Fuego. Men när det begav sig hade de en internationell karriär från EM 2007 till OS i London 2012, med en fjärdeplats på VM 2010 och en tiondeplats på OS 2012 som diamanter i kronan.
– Under några år la jag allt fokus på Fuego. Det var en ynnest att kunna träna honom och se till att han mådde bra på alla vis, vi fick en mycket nära relation. Men det gjorde också att jag inte hade några ”påläggskalvar” som kunde ta vid när vår karriär tillsammans var över, säger Juan Manuel.
Sedan en tid tillbaka har han dock inlett ett samarbete med ett stort lusitanostuteri i Brasilien, SASA.
– Deras mål är att föda upp världens bästa dressyrlusitanos och jag är en av de ryttare som är med i den satsningen. Jag har två yngre förmågor jag hoppas debutera Grand Prix med nästa år. Målet är sedan att bli uttagen till landslaget. För att nå dit behöver vi vara över 70 procent i Grand Prix. Det är bara cirka 100 ekipage i världen som klarar det, så det är svårt, men med mycket hårt arbete är det möjligt.
Juanma på Fuego. Foto: Tomas Holcbecher
Deltagande ekipage
Ulrika Pernler, Dartagnan Dos Pardinhos (LUS)
Malin Lingmark Jerre, Red Zappi Doo (SWB)
Tina Johansson, Cevero (LUS)
Alexandra Papp, Artemi II (PRE)
Malin Carlsson, SM Africano (PRE)
Camilla Björkman, Valido (PRE)
Idamaria Johansson, Deseado CLX (PRE)
Anki Ström, Zeppelin (LUS)
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!