I februari berättade Hippson om Veronica Persson som siktade på att starta Medelsvår A-dressyr med sitt fullblod Balcan. Nu har hon nått målet – och är riktigt stolt över sig själv och sin häst.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Balcan Boy har gått löp i sin ungdom och Veronica har ridit honom i ett par år nu, tillsammans kämpar de för att komma framåt i kanske framför allt dressyren. Och nu har de nått ett delmål – att debutera medelsvår A-dressyr tillsammans.
Hur kände du inför debuten?
– Jag var länge tveksam till om jag skulle våga och jag sov inte mycket den veckan. För egentligen är jag en väldig perfektionist, som gillar att känna mig 140 procent säker på något innan jag visar upp mig. Men sedan insåg jag att man lever ju bara en gång, så varför inte? Jantelagen ska inte få hämma oss!
Red för lamt
Inför debuten har Balcan och Veronica inte minst tränat på det här med piruetter och seriebyten.
– På träning har det bitvis fungerat ruggigt bra. Jag känner att jag har hittat hem med betslingen jag rider på nu och jag fortsätter att träna och tävla utan sporrar. Balcan behöver extra bevakning i högersidan för att aktivera höger bak och då få rena byten och alla tvärningar på plats. Så på varje pass har mantrat ”in i högertygeln” fått dominera, säger ryttaren.
Hon såg fram emot att ha hela tre domare som bedömde ritten. Väl på plats på tävlingen fick hon till ett riktigt fint travprogram, men i galoppen kom det en hel del missar.
– Jag fick nog ”frack-kramp” för i galoppen red jag alldeles för lamt. Han satte allt på framridningen och jag var så stolt när jag gick in på banan, så jag fick väl lite hjärnsläpp helt enkelt. Man måste ju rida!
Till slut landade de på 54,57 procent.
– Missarna kostade en hel del. Jag har lusläst protokollen och har tagit till mig allt de har skrivit. Mitt mål var att ha kul och att vara stolt över mig och min häst som har tagit oss dit.
Positiv feedback peppar
När Veronica hade hunnit smälta resultatet lite vågade hon lägga ut delar av programmet och resultatet i olika grupper på Facebook.
– Över 800 likes totalt tolkade jag som att jag kanske vågar starta igen. Folk använder ord som ”förebild” och ”wow, vad det ser avslappnat och fint ut!”, och det ger en boost att människor kan vara så otroligt peppande på nätet, trots att de inte känner oss!
Efter debuten fick Balcan lite minisemester i gräshagen, för det hade Veronica lovat sin fina häst. Sedan ska hon tillsammans med sina tränare, Miranda Kedbäck och Christina Aldén, fundera på hur de ska gå vidare i utbildningen.
– Alla delar ska i alla fall bli säkrare redan på träning, det har jag gett mig sjutton på. Men ska jag välja en enskild del så är det piruetterna, det är inte lätt som fullblod med långa bakben att sätta sig på rumpan såsom det krävs. Seriebytena tränar vi vidare på i skogen, säger Veronica.
Hon har vågat anmäla sig till en ny Medelsvår A i sommar, målet är nu att få godkända rundor på denna nivå framöver.
– Övning ger färdighet heter det ju! Jag vet att vi kan. Jag är så evigt tacksam för denna häst och alla runt mig som tror så mycket på oss, jag drömmer verkligen om en framtida placering på denna nivå. Som jag då skulle kunna tillägna dem.
Arkiv: Veronica och Balcan Boy satsar på medelsvår A-dressyr
Se en del av Medelsvår A-debuten här:
Tidigare i år har Balcan gått fälttävlan – och fick pris!
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!