Nyheter
Publicerad: 2019-01-02
Foto: Privat
Nellie Berntssons bästa tips: ”Viktigt att ha en kärlek till sporten”
Bloggaren och hoppryttaren Nellie Berntsson summerar 2018 och ser fram emot 2019. Utlandsflytten läggs dock på is – och så kommer hon med en viktig uppmaning. Läs intervjun här.
Hej Nellie, hur ser din verksamhet ut nu?
– Min verksamhet består av fyra hästar som är i tävling och träning. Jag har en häst i stallet för kunds räkning. Utöver det håller jag träningar så mycket jag hinner. En av mina tävlingshästar har gått i avel.
Är du på väg att flytta utomlands?
– Planen var att flytta till Danmark nu i början av året. Men jag fick lite kalla fötter och fick inte riktigt ihop ett bra koncept som skulle passa alla mina hästar. Jag har en enorm trygghet hemma i Sverige med stall, privatliv, jobb och tränare. Jag kände att jag och min tränare kommit en bra bit på väg i samma tänk så jag ville fortsätta med det. Utöver det finns det intressanta jobbförfrågningar som gör att jag måste ha en fast bas i Sverige under 2019. Dock är jag varmt välkommen till Danmark för tävling och träning och ska verkligen försöka åka dit oftare nästa år.
Hur ser en vanlig dag ut för dig och hästarna?
– Jag åker till stallet runt klockan 07.00 på morgonen. Då har hästarna fått mat och jag förbereder vilka som ska gå ut och vilka som ska gå i skritten. Jag hoppar upp på första hästen efter att alla boxar är mockade och klara. Alla hästar går enligt varsitt schema upplagt med både träning och uteritter. Ofta åker jag och tränar hos min tränare några gånger per vecka. Jag lunchar mina hästar och fortsätter alla sysslor inpå eftermiddagen. När alla har rört på sig och står inne i sina boxar på eftermiddagen avslutas min dag. Jag kan ibland fortsätta med träningar hemma eller på annan ort.
Vilka mål sätter du upp för dig och dina hästar?
– Alla hästar har olika mål beroende på deras utvecklingskurva. Dock håller alla hästar i stallet nu sig på ungefär samma nivå, vilket gör att alla kan åka på samma tävlingar. Men jag försöker planera in så att de vilar i samtidigt.
Du har börjat hålla lite träningar, funderar du på att bli licensierad tränare? Varför är det kul att hålla träningar, tycker du?
– Att hålla i träningar gjorde jag mest för skojs skull i början. Jag hade lite tjejer i min närhet som behövde hjälp. Någon hade lite dåligt självförtroende medan en annan hade högt uppsatta mål. Jag tycker det är extremt kul att lära ut. Även om jag är långt ifrån fullärd. Men jag har erfarenhet av att prestera under press och att ha många ögon på mig. Jag kan möta unga tjejers tänk. Kanske hade det varit något i framtiden att utbilda sig till tränare, men just nu finns det ingen tid. Jag har ju ett jobb som influencer förutom mina hästar.
Hur summerar du ditt ryttar-år 2018?
– Året 2018 var ett riktigt mellanår för mig. Min nyinköpta häst stod med återkommande hovbölder. Jag fick tid att verkligen rida in mig på mina hästar och ha kul både på och utanför banan. Det blev inget ”allvarligt ” år med satsningar mot toppen och det gjorde att jag fann glädjen till sporten på en helt ny nivå. Jag känner mig trygg med alla mina hästar och åker till stallet med ett leende på läpparna varje dag.
Vad händer 2019?
– 2019 är ett år jag längtat efter. Jag hoppas verkligen få glänsa med min häst Lux som stått skadad en längre tid under 2018 med hovbölder. Jag hoppas kunna fortsätta utbilda min häst Joe som gått från klarhet till klarhet det här året. Laissa hoppas jag ska kunna gå lite större klasser nästa år. Vi gjorde vårt första SM ihop i höstas och hon känns redo för lite större uppgifter. Jag har extremt fina hästar i mitt stall nu. Utöver det hoppas jag på att få föda upp mitt första föl våren 2019. Jag inleder året med ett nytt hästköp. Det ska bli så spännande!
Till sist, har du någon hälsning till våra läsare – något roligt tips eller en uppmaning?
– Mitt absolut bästa tips är att alltid ha kärlek till sporten och det man gör. Det ska vara roligt att gå till stallet och man se till att vara snälla mot varandra. Alla har inte samma förutsättningar, men kärleken till hästarna förenar oss i samma sport.
Liknande webbartiklar
- Pether Marknes julhälsning: ”Se hästen som en individ – och sluta att döma andra”
- Patrik Kittel om OS-debatten: ”Jag tränar på tills vi får definitivt besked”
- Döva Malin räddades av läromästaren Lilleman: ”Så glad att jag har honom”
- Sofie Relanders sitskoll – utan sadelgjord i piaff och galoppombyten: ”Viktigt att vara centrerad”
- Klart vilka som rider på clinic för Patrik Kittel i Timrå
- Föräldralediga dressyrryttare får behålla rankningspoäng
- Veronica och fullblodet Balcan har debuterat Msv A: ”Är stolt över mig själv och min häst”
- Jaqueline Lindström visar fin håruppsättning: ”Blir mer motiverad när frisyren är perfekt”
- Nellie Berntsson pausar bloggen: ”En otroligt stor omställning för mig”
- På besök i unghästverkstaden: ”Allt ska vara praktiskt, rationellt – och hästvänligt”

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

"Hästen måste ses som en naturlig del"
Orosmoment kopplade till världssituation och generella utmaningar för hästnäringen. Det var frågor LRF lyfte för politiken och branschintresserade.
Erika Lindberg och Carl von der Esch pratade under Hästriksdag 2022

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!

WE-ekipage genrepade inför SM-veckan
I sommar arrangerar Linköpings fältrittklubb SM i Working Equitation. I år är WE en del av SM-veckan tillsammans med 31 andra sporter.
"Får chansen att visa ridsporten för många som normalt inte ser"

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Får dubbelt älgbesök på skogsturen
Nordsvensken Älvan tar det hela med ro. Hon är bombsäker i alla situationer, berättar Madelene, som arbetar just med miljöträning av hästar.

Jonna Britse pensionerar topphästen
Fälttävlansryttaren väljer att avsluta Quattrinos tävlingskarriär i förtid. Det 17-åriga stoet har skadat sig och ska nu få bli mamma istället.

Tidigare FN-soldat räddar hästar i Ukraina
Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han privat helt ideellt för att hjälpa.
Martin till Ölandsbladet: "Hästarna vi hämtat är utmärglade"

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!